Τα knobs στα midi keyboards που παραθέτεις μπορείς να τα κάνεις assign σε διάφορες παραμέτρους, είτε για να ελέγχεις plugin, είτε τα προγράμματα που ηχογραφείς. Στο Cubase όμως δεν μπορείς να ελέγχεις τίποτα παραπάνω από ορισμένα plugins που υποστηρίζουν midi CCs, δηλαδή πληροφορίες ελέγχου midi και όχι νότες, π.χ. portamento, expression, pitch bend, modulation (τα οποία είναι τυποποιημένα και τα δυο τελευταία υπάρχουν στα περισσότερα keyboards σαν ξεχωριστοί controllers. Τα CC εκφράζονται σαν CC και ένα νούμερο. Αυτό το νούμερο μπορεί να πάρει κάποιες τιμές πέρα από τις τυποποιημένες με αποτέλεσμα να μπορείς να ελέγχεις και άλλα πράγματα πέρα από το modulation κλπ. Για παράδειγμα έστω ότι έχεις ένα synth vsti το οποίο για το ADSR envelope (attack/Decay/Sustain/Release) προβλέπει τη χρήση των CC30,CC31,CC32,CC33. Εσύ προγραμματίζεις το keyboard από κάποια εφαρμογή ή από το ίδιο το keyboard, 4 από τα faders του ή knobs του να αντιστοιχούν σε αυτά τα CCs και έτσι θα μπορείς από αυτά να ελέγχεις το envelope του synth. Αυτά στο Cubase. Στο live τα πράγματα είναι πιο απλά. Απλά μπαίνεις στο MIDI editing mode, κάνεις κλικ στην παράμετρο που θες να ελέγχεις και κουνάς το knob/fader/κουμπί/πλήκτρο που θες να χρησιμοποιείς και τέρμα. Αντίστοιχα και στο FL-Studio υπάρχει η επιλογή Link to controller που βγαίνει με δεξί κλικ.
Από τα κλαβιέ που παραθέτεις πάνω, δε μπορώ να σου προτείνω κάποιο γιατί δεν έχω δοκιμάσει κανένα από αυτά, και δεν είμαι και πληκτράς. Εγώ έχω το Oxygen 49 της M-Audio το οποίο δεν είναι και τίποτα το τρομερό, αλλά τη δουλειά του την κάνει μια χαρά, το έχω κοντά 3 χρόνια και δεν έχει παρουσιάσει ποτέ πρόβλημα και σε σχέση με ένα αρμόνιο Yamaha της σειράς DGX που έχει ένας φίλος μου έχει κατά πολύ πιο ωραία αίσθηση στο κλαβιέ.