Αποστολέας Θέμα: Ταξίμια , Αυτοσχεδιασμοί , Εισαγωγές  (Αναγνώστηκε 30876 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος STEFANOS604

  • Παλιός
  • ****
  • Μηνύματα: 416
  • Φύλο: Άντρας
    • Facebook profile
    • Προφίλ
1.Εισαγωγή:
Στην ελληνική  λαϊκή και δημοτική μουσική  βρίσκουμε μεγάλο αριθμό αυτοσχεδιαστικών δημιουργημάτων κυρίως στα νανουρίσματα ,μοιρολόγια , τσάμικα , καλαματιανά και κυρίως στα παραδοσιακά μας  τραγούδια στην κλίμακα χιτζάζ….
Ο αυτοσχεδιασμός εξαρτάται από την εμπειρία , την φαντασία , και την καλή  γνώση της μουσικής κλίμακας.
Υπάρχουν όμως και έτοιμα Licks (φράσεις κλισέ) που τα χρησιμοποιούμε αυτούσια ή και παραλλαγμένα ανάλογα με τη φαντασία μας.
Ένα από τα κοινά στοιχεία του μπλουζ και του ρεμπέτικου είναι ο αυτοσχεδιασμός.
Πολλοί νομίζουν πως αυτοί που αυτοσχεδιάζουν (jazz , Blues ,ρεμπέτικο...) είναι μόνο  ταλαντούχοι. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί διέθεσαν  σωστά το χρόνο τους μαθαίνοντας τα εργαλεία που είναι:
Οι κλίμακες , τα ακόρντα , τα Licks & Riffs ,οι παρτιτούρες των τραγουδιών, ακούγοντας ηχογραφήσεις  και εκπαιδεύοντας το αυτί.
Η γνώμη μου είναι ότι  όσα solo από ταξίμια και αυτοσχεδιασμούς και να έχεις καταγράψει στο μυαλό σου, ο πραγματικός αυτοσχεδιασμός θέλει έμπνευση από δική σου εμπειρία.
 
Οι ‘’εισαγωγές’’ είναι απαραίτητες σε ένα τραγούδι. Πολλές φορές το πόσο γνώριμο είναι ένα τραγούδι ‘φαίνεται’ από την εισαγωγή του. Υπάρχουν εισαγωγές τραγουδιών μεγαλύτερες του λεπτού  αλλά και εισαγωγές που διαρκούν μόνο μερικά δευτερόλεπτα.(πχ το ‘’Καϊρο’’ του Ν. Γούναρη έχει εισαγωγή 2:20’ )
Υπάρχουν πολλά τραγούδια που και μόνο από την εισαγωγή τους είναι αρκετό  να διαπερνά τη σπονδυλική μας στήλη  ένα ρίγος!
Το ταξίμι (τουρκική taksim  - αραβική taksīm تقسيم )  στη λαϊκή μουσική είναι ο  αυτοσχεδιασμός στην αρχή ενός μουσικού κομματιού .
Είναι μια μελωδία που έχει ελεύθερο ρυθμό και είναι στη φαντασία του παίχτη.
Αν και το ταξίμι δεν διδάσκεται , αφού είναι αυθόρμητο και δεν είναι προσχεδιασμένο και είναι μία μορφή σύνθεσης της στιγμής , δείχνει πόσο βιρτουόζος είναι ο παίχτης.
Πολλές φορές ούτε καν ο ίδιος ο μουσικός ξέρει πόσο θα κρατήσει ή τι ακριβώς θα παίξει!!
Εμένα παλιά με λέγανε ‘εισαγωγή’. Θέλεις εισαγωγή; Πάρε τον Ζαμπέτα να σου φτιάξει, λέγανε!’’
Σχεδόν το 99% των τραγουδιών έχουν εισαγωγές . Την εισαγωγή στο ρεμπέτικο τραγούδι τη λέμε ταξίμι, που κυρίως γίνεται με ένα σόλο μπουζούκι και μετά μπαίνουν τα άλλα όργανα .
Εγώ σαν ερασιτέχνης μουσικός δεν είμαι υποχρεωμένος αλλά ούτε και πασχίζω να μάθω απ’ έξω τις εισαγωγές και ταξίμια όλων των τραγουδιών , όπως ίσως υποχρεούται ένας επαγγελματίας . Έχω λοιπόν μάθει μερικές εισαγωγές  –τις καλύτερες πιστεύω- ταξινομημένες κατά ρυθμό και σε κάθε ομάδα τραγουδιών χρησιμοποιώ 4  έως 5 τέτοιες εισαγωγές (το ίδιο κάνουν και πολλοί ημι-επαγγελματίες).
Ταξίμια και εισαγωγές σε αρμονικό μινόρε
 
Στο συγκεκριμένο άρθρο τα ταξίμια και οι εισαγωγές  γίνονται με φυσαρμόνικα , ίσως όχι τόσο συνηθισμένο ( Although any melodic instrument can be used to perform taqsīm, those most often used in Arabic music are the ʿūd , buzuq) .
 ! No longer available



Ακούστε εδώ το ‘’Μινόρε της αγάπης’’ , ένα από τα καλύτερα τραγούδια του ρεπερτορίου μου , με τραγούδι από μένα και την παρέα μου και με συνοδεία από μένα φυσαρμόνικας τονικότητας  Bbm αρμονικό , παίζοντας (ή καλύτερα χρωματίζοντας)
http://www.dailymotion.com/video/x15uzhw
Εισαγωγές σε Ματζόρε
3.
Ακολουθεί video μου με ‘’εισαγωγές ‘’ για ματζόρε ρεπερτόριο.
http://youtube.com/watch?v=ENdvmRQysvo
 
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε πολύ την hitzaz  (που είναι δρόμος ματζόρε – έχει 3η μεγάλη – και λέγεται και dominant δρόμος) που κυρίως είναι η κλίμακα των οριεντάλς και λυπητερών παραδοσιακών και ρεμπέτικων Ελληνικών τραγουδιών και παρέχει μεγάλες αλλά και εύκολες δυνατότητες αυτοσχεδιασμού.
Εδώ video μου με διατονική φυσαρμόνικα ‘’Stefanos  hitzaz ‘’ με μελωδίες σε hitzaz:
! No longer available
Ενώ εδώ video μου με Χρωματική φυσαρμόνικα με μελωδίες σε hitzaz (hijaz).
! No longer available
Software
Αν θέλετε να ακολουθήσετε με τη φυσαρμόνικα σας τις εισαγωγές που παίζω εγώ ή και άλλο ρεπερτόριο από mp3 και δεν διαθέτετε φυσαρμόνικα τονικότητας που είναι παιγμένο το τραγούδι τότε χρησιμοποιήστε ένα από τα παρακάτω γνωστά software για να το μετατρέψετε στην τονικότητα που διαθέτετε:
Audacity
Cyber link wave editor
Adobe audition
Δείτε στο video εδώ ένα τέτοιο  παράδειγμα:
! No longer available
Διάφορα χρήσιμα
Κατεβάστε εδώ όλους τους έτοιμους ελληνικούς ρυθμούς drums σε mp3 .
 
20 έτοιμοι ρυθμοί drums 

! No longer available
σε 2 σελίδες της ιστοσελίδας – για παίξιμο με κιθάρα ή άλλα όργανα.
 
Δείτε στο video αυτό τη δική μου μικροφωνική σύνθεση για παίξιμο σε παρέα αλλά και σε μικρή ταβέρνα:
http://www.youtube.com/watch?v=InAOnFMBrvs
 
Ο μουσικός και ερευνητής Τσάρλς Λίμπ αναρωτήθηκε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος κατά την διάρκεια του μουσικού αυτοσχεδιασμού. Δείτε ΕΔΩ το καταπληκτικό αυτό video με υπότιτλους στα ελληνικά.
 
‘’Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει καλά’’: Einstein

Αποσυνδεδεμένος xkostas

  • Περαστικός
  • *
  • Μηνύματα: 2
    • Προφίλ
Απ: Ταξίμια , Αυτοσχεδιασμοί , Εισαγωγές
« Απάντηση #1 στις: 19/02/19, 20:02 »
Ταξίμι Ρε Χιτζασκιαρ | Μπουζούκι

http://www.bouzouki.emajore.com/index.php/el/mathimata