Ειδικά θέματα > Μετατροπές, βλάβες, συντήρηση, κατασκευές

Αναβάθμιση Tele Classic Vibe 50's

(1/2) > >>

BitCollector:
Σκέφτομαι να αναβαθμίσω την εν θέματι κυρία, μαγνήτες και γέφυρα.
Νομίζω ότι έχουμε αρκετούς κατόχους εδώ. Έχει τύχει να αναβαθμίσει κανείς το συγκεκριμένο όργανο; Τι επέλεξε και με τι αποτέλεσμα;
Υπόψη ότι θέλω να διατηρήσω τον vintage χαρακτήρα του οργάνου τόσο οπτικά όσο και ηχητικά και δε θέλω να κάνω
την παραμικρή τροποποίηση (πχ νέες τρύπες για γέφυρα κτλ).

Καμιά ιδέα;

Απόλλων:
Κατ' αρχήν, πιστεύω ότι γενικά πριν κάνεις μια αναβάθμιση θα πρέπει να σκεφτείς ποιό είναι το πρόβλημα με την κιθάρα σου και τι θέλεις να πετύχεις.

Έχω μια Classic Vibe Custom '60s Telecaster και νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό όργανο για τα λεφτά του. Η δική μου είναι μοντέλο του 2010, κατασκευασμένη στην Κίνα. Τα τελευταία 3 χρόνια οι Classic Vibe φτιάχνονται στην Ινδονησία. Απ' ό,τι διαβάζω στα κιθαριστικά fora συνεχίζουν να είναι καλές κιθάρες, αλλά ίσως όχι τόσο καλές όσο οι Κινέζικες.

Επί του θέματος, οι αναβαθμίσεις που έκανα εγώ ήταν οι εξής:

1. Kοκκάλινο nut. Πολύ εύκολη και ανέξοδη τροποποίηση που βελτιώνει τον ήχο και τη σταθερότητα του κουρδίσματος.

2. Αντικατάσταση των saddles με Wilkinson που επιτρέπουν καλύτερο intonation, λύνοντας έτσι το εγγενές πρόβλημα που έχουν σε αυτόν τον τομέα οι telecaster με 3 saddles.

3. Αναβάθμιση του επιλογέα με 4-θέσιο. Εκτός από τις τρεις κλασσικoύς ήχους μιας telecaster, έχεις και τους δύο μαγνήτες σε σειρά, επιλογή που σού δίνει έναν ήχο πιο κοντά σε humbucker. Πολύ χρήσιμη (για μένα) τροποποίηση που δεν αλλάζει την εμφάνιση της κιθάρας και είναι εύκολο να γίνει ή να αντιστραφεί αν το θελήσεις.

Κατά τη γνώμη μου οι μαγνήτες είναι αρκετά καλοί (τουλάχιστον στα Κινέζικα μοντέλα, δεν ξέρω για τους τωρινούς) και δεν χρειάζονται οπωσδήποτε αναβάθμιση. Δεν είχα πρόβλημα και με τα κλειδιά, που φαίνεται να κρατάνε το κούρδισμα αρκετά καλά. Κάποια στιγμή ίσως να αναβαθμίσω τα υπόλοιπα ηλεκτρικά (ποτενσιόμετρα, πυκνωτές, καλωδίωση), αλλά μέχρι στιγμής δεν μού έχουν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα.

BitCollector:
@Απόλλων Πολύ εύστοχες παρατηρήσεις, ευχαριστώ!

Η κιθάρα είναι κινέζικη (πριν την μετακόμιση της παραγωγής στην Ινδονησία). Έχει δηλαδή τον neck μαγνήτη βιδωμένο στο σώμα, brass saddles και το λογότυπο πριν το string tree.

Τι πρόβλημα θέλω να λύσω... Κανένα! Η κιθάρα παίζει μια χαρά. Ο εχθρός του καλού όμως είναι το καλύτερο!
 
Θεωρητικά οι μαγνήτες της είναι οι Tonerider ή κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο. Είναι στιγμές ωστόσο που νομίζω ότι θα ήθελα κάτι παραπάνω από αυτούς... περισσότερη ζωντάνια, χαρακτήρα. Βλέπω διάφορα βίντεο με εξεζητημένα σετ (Lolar, Bare Knuckle κτλ) αλλά δεν είμαι βέβαιος αν η όποια αναβάθμιση θα κάνει την κιθάρα να ακούγεται έτσι κι αν αξίζει να δώσω το υψηλό σχετικά τίμημα. Πιο λογική οικονομικά λύση είναι οι Fender Nocaster, επίσης υποψήφιοι αντικαταστάτες. Μιλάμε για vintage σετ πάντοτε...

Το mod με τους μαγνήτες σε σειρά το σκεφτόμουν με push/pull, νομίζω πως γίνεται.

Το nut θα το αλλάξω κάποια στιγμή, μιας και από δικό μου λάθος «πειράχτηκε» λίγο το αυλάκι την λεπτής e, όμως δεν είναι κάτι που επείγει, η κιθάρα δεν ξεκουρδίζεται έτσι κι αλλιώς.

Τη γέφυρα σκέφτομαι να την αλλάξω διότι η ανάλογη αλλαγή που έκανα στην Cort LP style που έχω είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα παρ' όλο που η αναγκάστηκα να κρατήσω τα παλιά studs bushings (οι τρύπες στο ξύλο είναι ελαφρά μεγαλύτερες από τα νέα κι έπρεπε να γεμίσω το κενό κάπως, πράγμα που βαρέθηκα να κάνω). Έβαλα μια Gotoh. Οπότε σκέφτομαι να βάλω μια Gotoh (με In tune saddles που όπως και της Wilkinson λύνουν το πρόβλημα του intonation). Θα προτιμούσα την Fender Vintage, αλλά από τη μια δεν βρίσκω specs για να είμαι σίγουρος ότι ταιριάζει ακριβώς κι από την άλλη με χαλάει ο έλλειψη εγκοπών στα μπρούτζινα «βαρελάκια». 

Τα ηλεκτρικά της δεν είναι φρικτά, έχω δει κάτι βίντεο με ινδονησιακές που έχουν πολύ κακές κολλήσεις. Έχει Alpha pots και διακόπτη. Αν ποτέ αρχίσουν τα χράτσα χρούτσα θα αντικατασταθούν με CTS και θα γίνει το mod. Προς το παρόν είναι ΟΚ.

Οπότε έχουμε ένα budget ~50 για γέφυρα και ~150 αν πάω σε κάτι όπως οι Nocaster ή ~250 αν πάω σε κάτι πιο ακραίο όπως Lolar, Brare Knuckle ή αντίστοιχα. Σύνολο από 50% έως 80% της αξίας της κιθάρας. Δεν είμαι σίγουρος αν το αποτέλεσμα θα με δικαιώσει όμως...

Kosthrash:
Δεν έχω τελε, όμως οι EMG T-52 μου ακούγονται σαν αναβάθμιση σε μαγνήτες & ηλεκτρικά/ διακόπτη (noiseless, solderless, vintage 1952 T-style alnico, , made in USA) :


https://www.emgpickups.com/t-52-system.html

https://www.thomann.de/gr/emg_t_52_system_bk.htm

https://m.youtube.com/watch?v=dv6fSGVYzmY

BitCollector:
@Kosthrash Ενδιαφέρον, αν και θα προτιμούσα κάτι πιο παραδοσιακό (βλέπω ότι έχει μπαταρία κτλ το συγκεκριμένο σετ). Ευχαριστώ πάντως για την πρόταση.

Στο μεταξύ άφησα τις τεμπελιές, μπήκα σε mood μαστορικό και τακτοποίησα τη γέφυρα στην LP στερεώνοντας τα νέα bushings με 3-4 φύλλα από κουτί αναψυκτικού, κομμένα στο κατάλληλο μήκος και πλάτος ώστε να ντύνουν το εσωτερικό της τρύπας. Ένας μάστορας πρότεινε καπλαμά αλλά βρήκα πιο εύκολη τη λύση με το αλουμίνιο. Η LP φυσάει (και σ' αυτήν προβληματίζομαι αν θα άξιζε να βάλω ένα σετ JB/Jazz)!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View