... προφανώς η απάντηση στο 'πόσο καιρό θα μου πάρει να βελτιωθώ με δάσκαλο' είναι η ίδια με την απάντηση στο 'πόσο καιρό θα μου πάρει να βελτιωθώ με προπόνηση έστω και χωρίς δάσκαλο'. Κάθε προσπάθεια με ή χωρίς δάσκαλο φέρνει μία μικρή ή μεγάλη βελτίωση άμεσα.
Για μένα το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι στον εαυτό μας είναι τι θέλουμε από την κιθάρα. Κάποιοι θέλουν απλά να παίζουν μπαλάντες με ακουστική στην παρέα, κάποιοι να κάνουν shredding με ακουστικά το βράδυ, κάποιοι θέλουν live, κάποιοι θέλουν να βγάλουν λεφτά από αυτό. Κάποιοι βιάζονται περισσότερο να προχωρήσουν, ακόμα και αν δεν ξέρουν τι ακριβώς θέλουν και κάποιοι δε βιάζονται. Αν ξέρουμε τι θέλουμε, θα το πετύχουμε πιο γρήγορα.
Εγώ πάλι στα 53 μου πραγματικά δεν ξέρω τι ακριβώς θέλω. Παίζω πλέον αξιοπρεπώς (no shredding
, θέλω να βρω ένα δύο φίλους να τζαμάρω, γράφω που και που κανένα ποιηματάκι/ απλό τραγουδάκι και το ηχογραφώ στο garageband (που θα ήθελα να παίξω με άλλους κάποτε) αλλά επίσης μου αρέσει να παίζω για τους φίλους μου στην ακουστική. Έχω δάσκαλο εδώ και δύο χρόνια και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, όχι μόνο για βελτίωση, αλλά και γιατί με τα μαθήματα συντηρείται το ενδιαφέρον μου συνολικά και παίζω περισσότερο. Επίσης, μου ανοίγουν οι μουσικοί ορίζοντες.
Συμπέρασμα: πολύ καλύτερα με δάσκαλο, όχι μόνο για τη βελτίωση από το μάθημα. Καλό όμως να ξέρουμε και τι θέλουμε, για να βοηθήσει καλύτερα ο δάσκαλος. Και φυσικά, καλή επιλογή δασκάλου. Αν πάλι κάνουμε λάθος, δεν πειράζει, αλλάζουμε δάσκαλο (εγώ άλλαξα μία φορά:)