Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Ενισχυτές

Συγκριτικό τεστ modelling ενισχυτών

<< < (2/21) > >>

Απόλλων:
IBANEZ MiMX 30



Άλλη μια πρόσφατη συνεισφορά από την Ibanez στην παρέα των modelling ενισχυτών, η οποία δεν φαίνεται να έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στους μουσικούς κύκλους και δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν τον έχω πετύχει πουθενά για να τον δοκιμάσω, και η γνώμη που έχω σχηματίσει γι αυτόν προέρχεται κυρίως από το Youtube και τα ηχητικά/οπτικά δείγματα στην ιστοσελίδα της Ibanez. Η αναφορά σε αυτόν αποσκοπεί κυρίως στο να κάνει γνωστή την ύπαρξη και αυτού του μοντέλου που δεν είναι τόσο γνωστό όσο τα υπόλοιπα, και όχι σε μια ουσιαστική κριτική.


Ibanez MiMX 30 - Control Panel

Η αρχική εντύπωση είναι ότι με τον ΜιΜΧ η Ibanez ήθελε να προσφέρει κάτι διαφορετικό από τους ήδη υπάρχοντες ενισχυτές. Το panel του φαίνεται εκ πρώτης όψεως μάλλον παραφορτωμένο, πολύπλοκο και όχι ιδιαίτερα user friendly.

Ο ΜiMX έχει 11 προσομοιώσεις οι οποίες εξηγούνται αναλυτικά στο manual (πράγμα που εγώ τουλάχιστον βρίσκω αρκετά χρήσιμο και ενδιαφέρον), και τα οποία ελέγχονται από τον πρώτο κατά σειρά επιλογέα (Αmp selection). Ακολουθούν οι τα ρυθμιστικά για το gain και τα equalizer, ενώ υπάρχει και master volume. Επίσης έχει και 4 preset (Kαθαρός ήχος με echo, Overdrive με flange, Distortion με delay και Metal Distortion με Chorus), τα οποία ο χρήστης μπορεί να αντικαταστήσει με δικά του όπως στον Vypyr.

Το τμήμα των εφφέ του είναι κάπως πιο πολύπλοκο και απαιτεί προσεκτική ανάλυση. Δείτε κατ’ αρχήν την παρακάτω εικόνα από το panel.


Ibanez MiMX 30 – Effects section

Όπως βλέπετε υπάρχουν βασικά δύο ζευγάρια ποτενσιόμετρων. Το δεύτερο ζευγάρι ελέγχει το delay-echo-reverb, ενώ το πρώτο όλα τα άλλα εφφέ. Το κάθε ζευγάρι περιλαμβάνει ένα ρυθμιστή για επιλογή του εφφέ και έναν για ρύθμιση του mix, δηλαδή πόσο έντονα εμφανίζεται το εφφέ στον τελικό ήχο. Επίσης για κάθε ένα από αυτά τα ζευγάρια υπάρχει από κάτω ένα κουμπί tap που επιτελεί και επιλογέα για τα bank, καθώς οι 16 προεπιλογές εφφέ που ελέγχει ο πρώτος ρυθμιστής είναι κατανεμημένες σε 4 bank. Πατώντας διαδοχικά το πρώτο tap button ο χρήστης αποκτάει πρόσβαση στα διάφορα banks. Π.χ. στο πρώτο bank τα εφφέ που αντιστοιχούν στον ρυθμιστή είναι FX1-Chorus, FX2-Flanger, FX3- Vibrato και FX4-Step, κοκ. Κρατώντας το tap button πατημένο για 3 δευτερόλεπτα έχουμε πρόσβαση σε ένα επιπλέον εφφέ...

Μπερδευτήκατε; Κι εγώ το ίδιο. Aπευθυνθείτε στο manual για περισσότερες πληροφορίες, καθώς εγώ απογοητεύτηκα. Θα μπορούσαν να είχαν βάλει 1-2 κουμπιά παραπάνω και η όλη δουλειά θα γινόταν πολύ πιο απλά. Έχω την αίσθηση ότι η καλή πρόθεση που είχε σκοπό να κάνει τα εφφέ πιο ευέλικτα και χρήσιμα, με μια διαφοροποίηση από το κλασσικό στυλ που θέλει όλα τα εφφέ να ελέγχονται από ένα διακόπτη, μάλλον οδήγησε σε controls τα οποία είναι υπερβολικά μπερδεμένα. Ελπίζω ειλικρινά στην πράξη η διαδικασία επιλογής και ρύθμισης των εφφέ να αποδειχτεί λιγότερο περίπλοκη απ’ ότι φαίνεται διαβάζοντας το manual και επιφυλάσσομαι να επανέλθω μετά τη δοκιμή.

O ΜiΜΧ είναι ο μόνος ενισχυτής αυτής της κατηγορίας που έχει drum machine με 26 διαφορετικά patterns. Απ’ ότι άκουσα στα ηχητικά δείγματα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ibanez, τα drums δεν είναι κάτι εξαιρετικό ούτε ιδιαίτερα αληθοφανή. Πάντως κάποιοι αναμφισβήτητα θα βρούν αυτό το χαρακτηριστικό ιδιαίτερα χρήσιμο. Επίσης έχει τα υπόλοιπα στάνταρ όπως κουρδιστήρι, υποδοχή για ακουστικά που χρησιμεύει και ως line out, CD input και υποδοχή για ποδοδιακόπτη.

Δεδομένου ότι είναι ο πιο ακριβός από τους ενισχυτές σε αυτό το συγκριτικό τεστ, αυτά που προσφέρει είναι μάλλον λίγα. Το θέμα της έλλειψης εργονομίας μού φαίνεται σημαντικό, καθώς εμένα τουλάχιστον δύσκολα θα με κερδίσει ένα μηχάνημα που απαιτεί τόσο ψάξιμο για να καταλάβεις τις λειτουργίες του. Σε σχέση με τους άλλους ενισχυτές, ο ΜιΜΧ φαίνεται πιο δύσχρηστος καθώς το control panel του (ειδικά τα εφφέ) είναι εντελώς παράλογα διαρθρωμένο, και το manual δεν είναι αρκετά κατατοπιστικό για να διαφωτίσει τον υποψήφιο αγοραστή. Ακόμα και το drum machine μοιάζει λίγο «απάτη». Δεν αποτελεί κάτι που θα περίμενε κανείς σαν στάνταρ σε έναν τέτοιο ενισχυτή, ενώ θεωρητικά η έλλειψή του θα μπορούσε να αφήσει περισσότερο χώρο στο control panel για την πιο εργονομική διάρθρωση των εφφέ και παράλληλα να κρατήσει την τιμή του ενισχυτή σε χαμηλότερα επίπεδα. Εξάλλου μπορεί κανείς να αγοράσει μια φτηνή Digitech ή Ζοom πεταλιέρα που έχει πιο καλά και ευέλικτα drums (καθώς και ένα σωρό αξιοπρεπή εφφέ) προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει σε έναν πιο αξιόλογο ενισχυτή. Περισσότερες πληροφορίες όταν βρεθεί κάποιο κατάστημα που να τον έχει σε στοκ...

Απόλλων:
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Για μια ακόμα φορά γίνεται εμφανές ότι οι κιθαρίστες σήμερα έχουν στη διάθεσή τους μια αξιοζήλευτη ποικιλία εξοπλισμού χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Οι ενισχυτές που παρουσιάστηκαν σε αυτό το συγκριτικό τεστ αποτελούν προϊόντα μιας τεχνολογίας την οποία αρκετοί πιο παραδοσιακοί κιθαρίστες δεν βλέπουν με καλό μάτι, το σίγουρο όμως είναι ότι έχει ανοίξει καινούργιους ορίζοντες ειδικά για αρχάριους κιθαρίστες. Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα και προσελκύει άτομα με διαφορετικά γούστα και απαιτήσεις.

Ανάμεσα στους 5 αυτούς ενισχυτές, η τελική μου εντύπωση είναι ότι ο Vox VT αποτελεί την καλύτερη επιλογή και σίγουρα είναι μια αγορά που μάλλον δεν θα μετανιώσει κανείς. Η ευελιξία του από πλευράς προσομοιώσεων, εφφέ και preset, η ποιότητα των ήχων, η δυνατότητα ρύθμισης της ισχύος με το ενσωματωμένο attenuator και η χαμηλή του τιμή (159 λίρες Αγγλίας*), τον καθιστούν ασυναγώνιστο. Σε αυτόν οφείλω να απονείμω το “Best Buyer’s Choice”, όπως γίνεται συνήθως σε παρόμοια τεστ. Από την άλλη πλευρά, ο Vypyr και ο Cube αποτελούν επίσης εξαιρετικές λύσεις για κάποιον που ψάχνει έναν modelling ενισχυτή και επίσης δεν απογοητεύουν. Ο Spider προσωπικά δεν μού άρεσε τόσο όσο οι άλλοι τρεις, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών που ορκίζονται στο όνομά του, ενώ ο MiMX και ο Laney Prism που θα κυκλοφορήσει σύντομα ουσιαστικά αποτελούν ακόμα άγνωστες δυνάμεις στη μάχη των modelling ενισχυτών.

Κυκλοφορεί η άποψη στα κιθαριστικά fora ότι ένας modelling ενισχυτής δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Με βάση την ποικιλία, τις ανταγωνιστικές τιμές και κυρίως την ποιότητα που υπάρχει πλέον σε αυτό το χώρο, είναι εύκολο να δει κανείς γιατί αυτή η άποψη κερδίζει συνεχώς έδαφος...


*ΕDIT: Η τιμή του ενισχυτή για το 2010 έχει διαμορφωθεί περίπου στις 109 λίρες Αγγλίας (125 Ευρώ).

zeromancer:
wow...πρεπει να καρφιτσωθει το θεμα...σιγουρα θα βοηθισει πολλους,ειδικα νεους,κιθαριστες...Απολλων απλα τελεια η δουλεια σου...μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ

Holyshock:
+1 να καρφιτσωθει....

ωραιο αθρο, ωραιο τεστ και φυσικα θα προτεινα να συνεχισεις και με αλλα τετοια τεστ αν φυσικα σου ειναι αυτο δυνατο γιατι θεματα σαν αυτο λυνουν πολλες απορειες.

μπραβο Απολλων

VampireLestrat:
Συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ για τον χρόνο σου και την όρεξη σου φίλε μου!!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση