Αποστολέας Θέμα: Τα νύχια του δεξιού χεριού κιθαρίστα  (Αναγνώστηκε 11002 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος STEFANOS604

 • Παλιός
 • ****
 • Μηνύματα: 419
 • Φύλο: Άντρας
  • Facebook profile
  • Προφίλ
Δείτε πρώτα το άρθρο: ‘’Πώς να σκληρύνετε τα δάχτυλά του αριστερού σας χεριού’’ : ΕΔΩ:
http://forum.kithara.gr/index.php?topic=91126.0
Πως τα νύχια του δεξιού χεριού βελτιώνουν τον ήχο της ακουστικής κιθάραςΧρήσιμες πληροφορίες που όμως δεν  αποτελούν οριστική απάντηση, ούτε αμετάβλητη περιγραφή… όμως αποτελούν σημείο εκκίνησης για αρχάριους αλλά και για τους προχωρημένους να αφήσουν ένα σχόλιο για το πώς οι ίδιοι περιποιούνται τα νύχια τους…..
Τα νύχια , όπως και τα δάκτυλα είναι τα βασικά εργαλεία του κάθε κιθαρίστα 
  Ο ήχος της κλασικής κιθάρας χωρίς νύχια δεν συγκρίνεται ούτε κατ' ελάχιστον με του ήχο που θα βγαίνει με νύχια.
 • Με το νύχι πετυχαίνουμε υψηλότερες αρμονικές, ενώ με το δέρμα χαμηλότερες.
 • Υπάρχουν έργα στα οποία το παίξιμο χωρίς νύχια καθίσταται σχεδόν αδύνατον ή αν τελικά παιχτούν η ποιότητα στην ερμηνεία δεν θα προσεγγίζει καν την ποιότητα του παιξίματος με νύχια.
 • Το παίξιμο με νύχια απαιτεί υπομονή και επιμονή για χρόνια.
 • Επειδή δεν έχουμε όλοι μας τα ίδια νύχια (ίδια ποιότητα -αντοχή) , το μήκος τους και το σχήμα τους είναι κάπως διαφορετικά για τον κάθε κιθαρίστα και εξαρτάται από το μήκος των δακτύλων (από την κλίση κατά το άρπισμα της χορδής) .
  Σίγουρα κάτι θα διδαχτείτε από τον τρόπο κρατήματος ρυθμού, τα νύχια των 2 χεριών …..το δείχνει εξ άλλου η των πολλών  εκατομμυρίων επισκεψιμότητα στο συνημμένο Video:

! No longer availableΕίδη μουσικής με κλασική κιθάραH κλασική κιθάρα εκτός από κλασσικά κομμάτια παίζει και παραδοσιακές μουσικές όπως:
 Ισπανική (Flamenco), Latin  (Βραζιλιάνικη - Αργεντίνικη  ..) Aνατολίτικη  ……..
 
Κλασσική κιθάρα από τον πολύ καλό κιθαρίστα Χρήστο Καλαμαρά.Εδώ: Ένα ρεπερτόριο που ακούγεται όλες τις ώρες και είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιάσει τους κιθαρίστες κλασσικής και απ' το οποίο έχετε να ''κλέψετε'' πολλές τεχνικές....
 
Τα νύχια του δεξιού χεριού

 
Αυτό που πρέπει να μάθουμε κυρίως είναι να παράγουμε τον καλύτερο δυνατό ήχο και αυτό το πετυχαίνουμε κυρίως από το χέρι που χτυπάμε τη χορδή καθώς και με την χρήση του δέρματος και του νυχιού ταυτόχρονα.
Δεν είναι μόνο η κιθάρα, οι χορδές και η τεχνική σας που επηρεάζουν τον τόνο, είναι και τα νύχια σας  που είναι ένας μεγάλος παράγοντας για τους κιθαρίστες κλασσικής.
Γενικά για κρούση με νύχια ,πρέπει τα νύχια του δεξιού χεριού να είναι ομοιόμορφα κομμένα , να ξεπερνούν τις άκρες των δακτύλων και κάθε τόσο να φροντίζουμε να στρογγυλοποιούνται με το ψαλίδι και να λιμάρονται ή με χάρτινη ή γυάλινη λίμα νυχιών (Glass Nail File ) ή με απλό από τα πλέον ψιλά γυαλόχαρτα χρωματοπωλείων.
Δηλαδή ένας καλός ήχος προέρχεται και από καλά λιμαρισμένα νύχια (να μην έχουν σχισίματα).  [Στο αριστερό χέρι δεν αφήνουμε νύχια. Τα ακροδάχτυλα του αριστερού χεριού πατούν στις χορδές καμπυλωτά]
 
Ενώ όμως όλοι συνειδητοποιούν τη σημασία που έχουν τα σωστά νύχια, πολλοί δεν γνωρίζουν πώς να προχωρήσουν στο σωστό τους φορμάρισμα…. 
Πολλοί νοιώθουν απογοητευμένοι όταν η κιθάρα τους ακούγεται διαφορετικά κάθε φορά που κόβουν τα νύχια τους.
Πάντως όλοι γνωρίζουν ότι το σχήμα, το τελείωμα και η κατάσταση των νυχιών τους καθορίζουν τον τόνο.
Είναι το σχήμα των νυχιών σας, παρά το μήκος τους, που κάνουν τον ήχο σας.
Άλλοι κιθαρίστες κρατάνε τα νύχια τους 1-2 χιλιοστά από το ακροδάκτυλο τους άλλοι πολύ περισσότερο , όπως φαίνεται στα συνημμένα Video.
Κανένας όμως κιθαρίστας δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλο.
Ο τρόπος με τον οποίο ψαλιδίζει και λιμάρει  τα νύχια του κάποιος κιθαρίστας δεν είναι ακριβώς ο ίδιος με τον τρόπο που κάνετε τα δικά σας και εξαρτάται από το πώς αρπίζει ο καθένας την κιθάρα του και φυσικά την προσωπική του προτίμηση για το στυλ παιξίματος και τον παραγόμενο ήχο.
Επομένως οι πληροφορίες αυτές δεν  είναι μια οριστική απάντηση, ούτε αμετάβλητη περιγραφή.
Αυτό το άρθρο ίσως αποτελέσει ένα πιθανό σημείο εκκίνησης για αρχάριους αλλά και για τους προχωρημένους για να αφήσουν ένα σχόλιο για το πώς οι ίδιοι περιποιούνται τα νύχια τους.
Εγώ απλά έκανα ελεύθερη μετάφραση κάποια αποσπάσματα από τα συνημμένα Video, πήρα πληροφορίες από πολλές άλλες  πηγές αλλά και απ’ την δική μου πριν πολλά χρόνια εμπειρία (καθώς σήμερα παίζω μόνο με πένα).


Προτεινόμενο λιμάρισμα με το σωστό σμυριδόπανοΤο προτεινόμενο λιμάρισμα με το σωστό σμυριδόπανο/ γυαλόχαρτο επί των χορδών της κιθάρας, όπως δείχνει το Video που έχει υπότιτλους στα Γαλλικά/Αγγλικά , από ένα γνωστό κιθαρίστα κλασσικής κιθάρας , τον Thomas Viloteau: είναι τόσο παραστατικό που δεν χρειάζεται πλήρης μετάφραση.
Απλά οι κινήσεις των δακτύλων  επί του σμυριδόπανου να γίνονται με την τοποθέτηση του χεριού στη θέση που συνήθως παίζετε, τα δάκτυλα εναλλάξ όπως θα παίζατε ένα ακόρντο, μετά αρπεζέ ,μετά τρέμολο, μετά δυνατά/σιγανά….. και μετά ένα φινίρισμα με λίμα και χαρτί γυαλίσματος ώστε να μην ακούγεται καθόλου γρατσούνισμα.
Στο Video δεν αναφέρεται το πάχος του γυαλόχαρτου. Πιστεύω ότι πρέπει, ακόμα κι αν δεν είναι αυτό , να ξεκινήσετε με το Ρ500 - Ρ800. (νερογυαλόχαρτο)
 
! No longer available

 
Προϊόντα για καλά νύχια: Εδώ:·Κυρίως όμως Ασβέστιο και μαγνήσιο ……Συμπληρώματα Μαγνησίου
·Διάφορες φυσικές συνταγές για γερά νύχια: ΕΔΩ:
·Λίμες νυχιών: ΕΔΩ: Με τη λίμα να λιμάρεις λίγο και από το κάτω μέρος του νυχιού , ώστε να δημιουργείται όσο γίνετε λεία επιφάνεια για ήχο χωρίς γρατσουνίσματα.
·Guitar nail kits: ΕΔΩ:
Τρόποι κρούσεως των χορδών:
     a.)   Tirando: Σημαίνει ελεύθερο χτύπημα της χορδής χωρίς όμως το δάκτυλο που τη χτύπησε να στηριχθεί σε κάποια πλησιέστερη χορδή. Δείτε το
! No longer available
:
 
     b.)   Appoyando: Σημαίνει χτύπημα της χορδής όμως το δάκτυλο που τη χτύπησε να στηριχθεί στην πλησιέστερη χορδή (πχ χτυπώντας με τον δείκτη την χορδή G μετά το χτύπημα το δάκτυλο στηρίζεται στη χορδή D). Δείτε το
! No longer available
:
 
Τεχνικές Legato (Hammer On & Pulling Off)- Staccato –Sliding-Bending - percussiveΜε τον όρο Legato =’’Σύζευξη’’, εννοούμε την ένωση 2 φθογγόσημων διαφορετικής οξύτητας που τα εκτελούμε χωρίς καμιά διακοπή μεταξύ τους. Πχ χτυπούμε με το δεξί χέρι μια χορδή και με το 1ο δάκτυλο του αριστερού χεριού , αφήνουμε να ακουστεί ο ήχος της και απότομα θέτουμε το 2ο δάκτυλο στο επόμενο τάστο χωρίς όμως να ξαναχτυπήσουμε με το δεξί χέρι τη χορδή. Τότε η νότα αυτή ακούγεται ενωμένη με την πρώτη. Αυτό λέγεται και ‘’ανιόν legato’’ ή και Hammer On . Ενώ αν χτυπήσουμε πχ τη νότα G στην 1η χορδή και την αφήσουμε απότομα αυτό είναι το ‘’κατιόν legato’’ ή Pulling Off. Δείτε το
! No longer available
:
Με τον όρο Staccato = ‘’ξερό χτύπημα’’, εννοούμε να ακουστεί μια συγχορδία ξερή και το επιτυγχάνουμε διακόπτοντας τον ήχο της θέτοντας την παλάμη του δεξιού χεριού πάνω στις χορδές ή απομακρύνοντας τα δάκτυλα του αριστερού χεριού που είχαν σχηματίσει το ακόρντο. Δείτε το ! No longer available (Embedding disabled, limit reached):
Sliding = ‘’ολίσθηση’’. Χτυπάμε μια νότα και γλιστράμε σταθερά σε μια άλλη χωρίς να ξαναχτυπήσουμε. Δείτε το ! No longer available (Embedding disabled, limit reached) :
Bending = ‘’Σήκωμα χορδής’’ (δεν αφορά την κλασική κιθάρα με ναϋλον χορδές). Με την τεχνική αυτή (σπρώχνουμε τη χορδή πλάγια και αφήνουμε το δάκτυλο να επιστρέψει στην αρχική του θέση) παράγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος (bluesy sound) που μπορεί να είναι οξύτερος από λίγα cents μέχρι και ένα τόνο.( Τέτοιον ήχο παράγουν εύκολα οι διατονικές φυσαρμόνικες). Δείτε το ! No longer available (Embedding disabled, limit reached) :


‘’Percussive fingerstyle"
‘’Percussive fingerstyle" είναι ένα στυλ  παιξίματος κιθάρας που βασίζεται σε απότομη κρούση των χορδών , καθώς και χτυπήματα με την παλάμη και τα δάχτυλα  τόσο τις χορδές όσο και το σώμα της κιθάρας .
Περισσότερα δείτε στο άρθρο : percussive guitar τεχνικές : ΕΔΩ :
Κλασσική  vsΑκουστικής κιθάρας
Στην κλασσική / Ακουστική κιθάρα τον ήχο τον παράγουμε και με τα δάχτυλά μας (εκτός από το υλικό κατασκευής της κιθάρας που παίζει σπουδαίο ρόλο στον ήχο)  .
Οι χορδές κρούονται είτε με νύχια είτε με πένα.
Όμως άλλο θέμα το να ακομπανιάρουμε jazz, άλλο θέμα το ακομπανιάρισμα σε λαϊκά & ρεμπέτικα με κλασική κιθάρα και άλλο θέμα το παίξιμο ρεπερτορίου κλασικής κιθάρας (πχ  πρελούδιο - φούγκα ).

« Τελευταία τροποποίηση: 28/03/18, 16:44 από STEFANOS604 »
‘’Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει καλά’’: Einstein

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
15 Απαντήσεις
8442 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28/04/06, 12:19
από Fys
24 Απαντήσεις
19543 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21/03/06, 20:24
από The JeSTeR
5 Απαντήσεις
9249 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 03/09/07, 03:29
από Anaximandros
ΝΥΧΙΑ!!!

Ξεκίνησε από Salinas « 1 2 » Τα καλύτερα...

45 Απαντήσεις
47985 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31/03/16, 18:34
από saved
8 Απαντήσεις
4187 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16/10/09, 01:09
από Panos the Greek
10 Απαντήσεις
6565 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15/07/10, 15:44
από Μητσάκος
17 Απαντήσεις
12221 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26/08/11, 16:00
από Fearless
2 Απαντήσεις
6846 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 04/03/12, 14:39
από Iranon
3 Απαντήσεις
5829 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11/09/14, 21:04
από Lo.Lee.Ta
7 Απαντήσεις
18583 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21/03/17, 20:43
από Αυτάρεσκο Καθίκι Isnogood