Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Δοκιμές και συγκρίσεις μουσικών οργάνων και εξοπλισμού

Κριτική πεταλιού Artec DBT-1 Dual Booster

(1/4) > >>

Απόλλων:
Ιδού λοιπόν μια πλήρης κριτική αυτού του πεταλιού που παρέλαβα μόλις χτες.

Η πρώτη εντύπωση είναι θετική. Το πετάλι φαίνεται καλοφτιαγμένο και στιβαρό. Οι ποδοδιακόπτες φέρουν τις ενδείξεις Ch. 1 (στα αριστερά) και Ch. 2 (στα δεξιά) και εκ πρώτης όψεως μού φάνηκαν λίγο πιο θορυβώδεις απ' ό,τι θα ήθελα, αλλά όχι τίποτα τραγικό. Τα τρία knobs (gain για το 1ο κανάλι, gain και volume για το 2ο) έχουν καλή αίσθηση, ούτε πολύ χαλαρά ούτε πολύ σφιχτά. Άνοιξα το πετάλι και κοίταξα στο εσωτερικό του (κάτι που κάνω πάντα με τα περισσότερα μηχανήματα που περνάνε από τα χέρια μου, κυρίως από περιέργεια και όχι για να αποκομίσω κάτι ουσιαστικό, αφού οι γνώσεις μου είναι ελάχιστες). Δυστυχώς δεν μπόρεσα να καταλάβω πολλά καθώς η πλακέτα είναι τοποθετημένη ανάποδα και ανοίγοντας το πετάλι βλέπεις το πίσω μέρος της. Δεν δοκίμασα να την αφαιρέσω, γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει ξεβίδωμα των sockets και δεν είχα όρεξη για κάτι τέτοιο. Λόγω των δύο καναλιών που διαθέτει το πετάλι, ο ήχος του χρειάζεται αρκετή ανάλυση, την οποία θα επιχειρήσω ξεκινώντας με το πετάλι στο καθαρό κανάλι του ενισχυτή.

Το κανάλι 1 του πεταλιού δεν έχει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Είναι ένα καθαρό booster τουλάχιστον μέχρι λίγο πριν το τέλος της διαδρομής του ποτενσιόμετρου. Ακόμα και με το gain στο μηδέν (7:00) έχουμε μια πολύ μικρή αύξηση της έντασης και ο ήχος γίνεται λίγο πιο διαυγής, πριμαριστός και sparkly. Γύρω στις 3:00 ο ήχος αρχίζει να σπάει και σε full gain δίνει ένα αρκετά ωραίο crunch που με humbuckers φτάνει στα όρια (και ίσως να τα ξεπερνάει) ενός καθαρού και transparent overdrive. Από τις 7:00 μέχρι τις 3:00 πάντως έχουμε πολύ μικρή συνολική αύξηση της έντασης. Η μεγαλύτερη μεταβολή συμβαίνει προς το τέλος, δηλαδή μετά τις 2:00, όπου η ένταση αυξάνεται δυσανάλογα.

To κανάλι 2 αντίθετα είναι λίγο περίεργο και θα εξηγήσω το γιατί. Κατ' αρχήν με τα ρυθμιστικά για volume και gain στο μηδέν δεν έχουμε καθόλου έξοδο όταν το κανάλι είναι on. Όχι μόνο αυτό, αλλά για να πάρουμε έναν κάποιο ήχο πρέπει να αυξήσουμε αρκετά τόσο το volume όσο και το gain. Για να βρώ τη θέση στην οποία η ένταση με το πετάλι ενεργοποιημένο είναι ίδια με την ένταση όταν το πετάλι είναι σβηστό (πολλοί στα διεθνή fora αναφέρονται στη θέση αυτή με τον όρο unity gain, σωστά ή λανθασμένα δεν ξέρω) χρειάστηκε να φτάσω το volume και το gain στο 2:30 με 3:00. Στη θέση αυτή η ένταση είναι ίδια, αλλά όταν το πετάλι είναι on ο ήχος είναι ελάχιστα πιο λαμπερός και sparkly, όπως περίπου με το πρώτο κανάλι στο μηδέν. Αυτό μού φάνηκε περίεργο και ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό. Πάντως η κύρια αυξητική επίδραση και αυτού του καναλιού στον ήχο του ενισχυτή είναι στο τέλος της διαδρομής των ποτενσιόμετρων, δηλαδή από τις 3:00 μέχρι το maximum (περίπου 5:00) των δύο ρυθμιστικών. Για το λόγο αυτό παίρνω τη θέση του unity gain ως αρχικό σημείο αναφοράς. Από τη θέση αυτή και πάνω έχουμε τα εξής:

1. Αφήνοντας το gain στο 3:00 και ανεβάζοντας το volume παίρνουμε ουσιαστικά μόνο καθαρό volume boost, χωρίς να βρωμίζει ο ήχος.
2. Αφήνοντας το volume στο 3:00 και ανεβάζοντας το gain παίρνουμε έναν crunchy overdriven ήχο παρόμοιο με του καναλιού 1 στο maximum, αλλά με λιγότερη ένταση.
3. Με το volume στο 4:00-5:00 (maximum) και το gain στο maximum έχουμε έναν ήχο παρόμοιο σε ένταση και crunch με αυτόν του πρώτου καναλιού στο full.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο κανάλια του πεταλιού είναι εξαιρετικά ήσυχα με μόνο λίγο θόρυβο στο maximum.

(Συνεχίζεται...)

Απόλλων:
Στο βρώμικο κανάλι του ενισχυτή (το οποίο ρύθμισα έτσι ώστε να έχει ένα ελαφρό break up) το πετάλι συμπεριφέρεται με ανάλογο τρόπο όπως στο καθαρό κανάλι. Το κανάλι 1 του πεταλιού δίνει παρόμοιο boost. Μάλιστα ακόμα και με το gain στο μηδέν έχουμε μια πιο αισθητή αύξηση της έντασης και περισσότερη διαύγεια στον ήχο όταν ενεργοποιούμε το πετάλι και φυσικά περισσότερο overdrive όσο ανεβαίνει το gain. To κανάλι 2 εμφανίζει επίσης την ίδια συμπεριφορά ως προς το unity gain, με τη διαφορά ότι από εκεί και πέρα το volume δίνει περισσότερο drive, ενώ το gain φτάνει στα όρια του distortion.

Το πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο του πεταλιού είναι ο συνδυασμός των δύο καναλιών. Ήδη έχω γράψει πολλά και δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, αλλά και με τα δύο κανάλια ενεργοποιημένα έχουμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε ένα ευρύτατο φάσμα διαφορετικών ηχητικών παραλλαγών μεταβάλλοντας ανάλογα με τα γούστα και τις ανάγκες μας την ένταση και το gain. Μπορούμε έτσι να πετύχουμε μια μεγάλη γκάμα ήχων, από απλό boost της έντασης ή ένα ήπιο διαυγές crunch μέχρι αρκετά έντονο overdrive ή και distortion αν συνδυάσουμε το πετάλι με τις κατάλληλες ρυθμίσεις ενός λιγότερο ή περισσότερο βρώμικου καναλιού του ενισχυτή. Και όλα αυτά χωρίς να καταργούμε ή να αλλοιώνουμε ουσιαστικά τον βασικό ήχο του ενισχυτή μας, απλά εμπλουτίζοντάς τον με διάφορα στάδια έντασης και gain. Το πετάλι μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τρεις επιπλέον ήχους σε κάθε κανάλι του ενισχυτή μας (1, 2 ή 1&2), οπότε βρίσκοντας τις επιθυμητές ρυθμίσεις μπορούμε να έχουμε 3-4 διαφορετικές ηχητικές παραλλαγές ως προς ένταση και drive. Σε συνδυασμό με έναν ποδοδιακόπτη για αλλαγή καναλιού στον ενισχυτή, οι δυνατότητες διπλασιάζονται, ενώ αν το βάλουμε και μπροστά από ένα κλασσικό overdrive ή distortion, μπορούμε να πετύχουμε ουσιαστικά ότι βαθμό παραμόρφωσης θέλουμε. Όλα αυτά στην πράξη σημαίνουν αρκετά μεγάλη ευελιξία από ένα ταπεινό πετάλι των 50 Ευρώ με λίγα (σχετικά) ρυθμιστικά, που θεωρητικά είναι απλό booster, έστω και σε δύο στάδια, και όχι κανονικό overdrive. Πιστεύω ότι με λίγο ψάξιμο μπορεί κάποιος να βρει τους ήχους που θέλει, σε σχέση φυσικά και με τον υπόλοιπο εξοπλισμό του. Από εκεί και έπειτα το πετάλι θα χρειάζεται ελάχιστες (ή και καθόλου) επιπλέον ρυθμίσεις.

Τα αρνητικά σημεία του πεταλιού είναι κατ’ αρχήν ότι ο θόρυβος γίνεται σαφώς πιο αισθητός όταν έχουμε και τα δύο κανάλια ενεργοποιημένα, και ειδικά όσο ανεβαίνουν οι εντάσεις. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία από distortion, καθώς χρησιμοποιώ κυρίως low gain πετάλια, ούτε από παράλληλη χρήση τέτοιων πεταλιών, οπότε πιθανολογώ ότι για κάποιους αυτά τα επίπεδα θορύβου μπορεί να είναι μέσα σε φυσιολογικά και ανεκτά πλαίσια. Εγώ πάντως βρίσκω το θόρυβο μάλλον ενοχλητικό, γι αυτό και δεν θα χρησιμοποιούσα το πετάλι σε τέτοια setting. Επίσης τα ποτενσιόμετρα δεν έχουν ιδιαίτερα ομοιόμορφη επίδραση στον ήχο, και η πιο αισθητή μεταβολή είναι στο τέλος της διαδρομής τους. Τέλος η εσοχή για την μπαταρία στο πίσω μέρος φαίνεται να είναι λίγο ερασιτεχνικά κομμένη, χωρίς όμως αυτό να έχει κάποια επίδραση στη λειτουργία του πεταλιού.

Συμπερασματικά, και δεδομένου ότι μού στοίχισε περίπου 50 Ευρώ μαζί με τα μεταφορικά, θα έλεγα ότι είναι μια πολύ καλή αγορά. Είναι γενικά καλοφτιαγμένο, ευέλικτο, και μπορεί άνετα να βρει μια θέση στο pedalboard της πλειοψηφίας των κιθαριστών, εφόσον δεν ψάχνουν για μεγάλες δόσεις distortion (σε τέτοια περίπτωση και δεν θα κοίταζαν ένα τέτοιο πετάλι).  Ανυπομονώ να το εξερενήσω περισσότερο και κυρίως να το συνδυάσω με τα άλλα μου πετάλια και την Tonelab, οπότε είμαι σίγουρος ότι θα μού αποκαλύψει περισσότερες δυνατότητες.

Μητσάκος:
Απ' ότι διαβάζω δηλαδή, θα το συνιστούσες αν κάποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει σαν κλασικό overdrive στο ένα κανάλι, για να σφίξει το gain και να γίνει πιο "στακάτος" ο ήχος, και σαν κλασσικό lead boost για solo στο άλλο? Ή θεωρείς ότι είναι καλύτερη επιλογή ένα tubescreamer μαζί?

Ρωτάω γιατί ψάχνομαι για κάτι τέτοιο κι έχω σφιχτό μπάτζετ, αν μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου με 50 ευρώ θα ήμουν πανευτυχής.

Απόλλων:

--- Παράθεση από: mits@kos στις 16/11/11, 22:42 ---Απ' ότι διαβάζω δηλαδή, θα το συνιστούσες αν κάποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει σαν κλασικό overdrive στο ένα κανάλι, για να σφίξει το gain και να γίνει πιο "στακάτος" ο ήχος, και σαν κλασσικό lead boost για solo στο άλλο? Ή θεωρείς ότι είναι καλύτερη επιλογή ένα tubescreamer μαζί?
--- Τέλος παράθεσης ---

Εγώ τουλάχιστον έχω σκοπό να το χρησιμοποιήσω για όλα αυτά. Δηλαδή το δεύτερο κανάλι σαν overdrive (με volume και gain αρκετά ψηλά) και το πρώτο σαν boost (περίπου στη μέση). Έτσι θα μπορώ να εναλλάσω τα δύο μεταξύ τους ανάλογα με το πόσο overdrive θέλω, ή να κάνω layering και με τα δύο μαζί ώστε το πρώτο να σπρώχνει λίγο παραπάνω το δεύτερο ή ακόμα και για να δώσω περισσότερο gain σε κάποιο άλλο πετάλι στην αλυσίδα. Βέβαια θα πρέπει να ψάξω αρκετά τις ρυθμίσεις ώστε να πετύχω αυτό που θέλω. Τώρα ποιά επιλογή είναι καλύτερη, ο καθένας μπορεί να το κρίνει μόνος του, αλλά νομίζω ότι αν το ζητούμενο είναι η ευελιξία αυτό το πετάλι σίγουρα την προσφέρει.

ΡιχάρδοςΜαυροπερισσότερος:
Πολύ ωραία κριτική, συγχαρητήρια Απόλλων!  :)
Επιβεβαιώνεται ότι όταν η ευελιξία είναι το ζητούμενο, το συγκεκριμένο πετάλι μπορεί να καλύψει πολύ καλά τις όποιες ανάγκες. Πρόκειται για πολύ καλό value for money. Ευχαριστώ, διέλυσες και τις τελευταίες μου αμφιβολίες, πάω καρφί για παραγγελία. Όταν το παραλάβω, και εφόσον το κρίνω χρήσιμο, θα είναι χαρά μου να προσθέσω κάποιες πληροφορίες στο thread.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View