Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Τα καλύτερα...

CELLO

<< < (3/3)

tasman_:
  Αν δοκιμάσεις να μάθεις τσέλο μόνος σου σε βλέπω πολύ σύντομα με τενοντίτιδα !Άσε που θα
βαρεθείς να κοπανιέσαι χωρίς αντίκρυσμα .
  Η τεχνική, μας δίνει τη δυνατότητα και την άνεση να απολαμβάνουμε αυτό που παίζουμε και κάτι
τέτοιο το αποκτούμε μέσω της σωστής καθοδήγησης ...

Μακρια απο τις 9αρες:

--- Παράθεση από: Ε!ΜΑ στις 23/10/06, 13:18 --- και εγω θελω να μαθω τσελο..οσο για της κλασσικες αρμονιες και τα ντικτε ειναι λιγο πιξημο αλλα αμα τα καταλαβεις και μπορεις να τα δουλεψεις ειναι οτι καλυτερο μπορεις να εχεις μαθει για τη μουσικη θα σε βοηθισει να κατανοησεις τη μουσικη γωμετρικα και αλγεβρικα και οχι μονο ακσουστικα... ! προσωπικα νομιζω οτι το τσελο εχει για τα δικα μου αυτια τουλαχιστον εναν απιστευτο ηχο! ... δν ξερω, απλα οταν ακουσω τσελο κατι παθαινω...πιστευω οτι καποιος μπορει να μαθει μονος του , οχι μονο τσελο αλλα και ολα τα μουσικα οργανα... φιλε μου , μην ακους κανεναν αν θες να παιξεις τσελο απλα βρες ενα τσελο και παιξε..ειναι τοσο απλο... ;) θα σου προτεινα να βρεις κομματια με τσελλο να τα ακουσεις καλα και να προσαπθισεις να παιξεις πανω τους για αρχη, εηαλου ειναι πολυ κατλυτερο να ανκαλυπτεις ενα οργανο μονος σου και παρα να στο μαθαινει καποιος αλλος... ετσι βαζεις και τα δικα σου προσωπικα στοιχεια ως προς το παιξημο η τον ηχο ... που ναι μπορει να εινα ιλαοθος σα τεχνικη ας πουμε η σαν ηχος αλλα αν εσενα σου ακουγεται σωστα και σαρεσει και μπορεις να παιζεις με το δικο σου τροπο τοτε δν υπαρχει προβλημα, ενω ο δασκαλος θα σε περιορισει , και ισως βαρεθεις γριγορα μαζι του αν δν εισαι διατεθημενος να μπεις σε ολη ατυη τη διαδικασια της εκμαθησης..

--- Τέλος παράθεσης ---


αν και σιγουρα λιγοτερο εμπειρος, η αποψη μου ειναι οτι αναπτησεις δικο σου στιλ και βαζεις δικο σου χρωμα οταν εξασκησαι σε πραγματα που εχεις συνθεσει ο ιδιος , παιζω 2+ χρονια κιθαρα και δεν εχω παιξει τιποτα άλλο εκτως απο τα κοματια που παιζουμε με το συγκροτημα.


--- Παράθεση από: tasman_ στις 23/10/06, 15:53 --- Αν δοκιμάσεις να μάθεις τσέλο μόνος σου σε βλέπω πολύ σύντομα με τενοντίτιδα !ʼσε που θα
βαρεθείς να κοπανιέσαι χωρίς αντίκρυσμα .
 Η τεχνική, μας δίνει τη δυνατότητα και την άνεση να απολαμβάνουμε αυτό που παίζουμε και κάτι
τέτοιο το αποκτούμε μέσω της σωστής καθοδήγησης ...


--- Τέλος παράθεσης ---

απο την αλλη , πριν απο ενα μηνα σχεδον γραφτηκα στο ωδειο κιθαρα και καταλαβα πως τεχνικα εξελησεσαι πολυ πιο γρηγορα με δασκαλο. το παν ειναι να μην θετεις ορια σε αυτο που κανεις. και σιγουρα το "κλασικο" δεν ειναι για απαξιωση  ;)

panagathos:

--- Παράθεση από: Μακρια απο τις 9αρες στις 21/10/06, 18:05 ---Παιζω κιθαρα 2-3 χρονια και θελω να "μαθω" Τσελο. Αλλα ειμαι εντελως ασχετος.

για αυτο εχω καποιες ερωτησεις.

1) το οτι ξερω σε ενα βαθμο κιθαρα (ηλεκτρικη) βοηθαει καθολου?

5) Χωρις δασκαλο γινεται να κανεις τιποτα?

--- Τέλος παράθεσης ---


Καλησπέρα κι από εμένα (με το πρώτο μου ποστ). Μιας και η σύζυγος ειναι τσελίστρια με DMA (Doctorate) πάνω στο cello performance μπορώ να σου μεταφέρω όσα έχω μάθει από την ίδια.


Θα απαντήσω λιγο πιο γενικα μιας (κυριως για τα ερωτηματα #1 και #5 που είχες)


Η μουσική εκπαίδευση που θα έχεις ήδη λάβει μπορεί να βοηθήσει πολύ στην κατανόηση θεωρητικών ζητημάτων που θα μάθεις όντας μαθητής του τσέλου παρόλα αυτά από θέμα τεχνικής δεν υπάρχει ουδεμία ομοιότητα. Όποια ηλικία και να αρχίσει κάποιος για να μπορέσει να "παίξει" κάτι στοιχειωδώς τότε πρώτα από όλα θα περάσει μήνες μαθαίνοντας απλά πως να κρατάει το δοξάρι. Η διδασκαλία ξεκινάει από εκεί και μετά πας στα δάχτυλα κλπ. Υπάρχουν πολλοί μαθητές που τα παρατάνε στο εξάμηνο γιατί δεν καταφέρνουν να παίξουν το οτιδήποτε λόγω του οτι η τεχνική με το δοξάρι και κατόπιν με τα δάχτυλα τους ζορίζει στην εκμάθηση.


Με αλλα λόγια δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να μάθει τσέλο ανευ δασκάλου. Χρειάζεσαι δάσκαλο, χώρο με ολοσωμο καθρέφτη για να μάθεις πως να στέκεται το κορμί σου ενώ παίζεις, καθώς όλα αυτά επηρεάζουν τα πάντα από το πως θα αναπνέεις, πως θα κρατάς το δοξάρι μέχρι πόσο εύκολα θα κουράζεσαι ή δεν θα κουράζεσαι στο τέλος και θα παίζεις σωστά. Επίσης το πόσο μακριά δάχτυλα έχει ο τσελίστας επηρεάζει και την ποιοτητα του παιξιματός του όσο ταλέντο και να διαθέτει. Κάτι που δεν ισχύει στο πιάνο.


Σε γενικές γραμμές η εκμάθηση τσελου πρέπει να ξεκινήσει από αρκετά μικρή ηλικία (10-12 χρονών το αργότερο) για να μπορέσει ο μαθητής να μάθει τα απολύτως απαραίτητα με μεγαλύτερη ευκολία. Παρόλα αυτά έχουμε συναντήσει κι εξαιρετικούς τσελίστες (τωρα) που ξεκινησαν την εκμαθηση του μετά την ηλικία των 20+.


Προσωπικά το θεωρώ το πιο μαγικό όργανο από τα έγχορδα καθώς απαιτείται να το "αγκαλιάσεις" για να παράξεις μουσική. Η αίσθηση αυτή που λαμβάνουν οι τσελίστες είναι μοναδική πιστεύω.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση