Επίσης κάτι που ξέχασα...
Ποτέ 8άρες ή 9άρες χορδές στο όργανο εξάσκησης.
Η εξάσκηση θα πρέπει να γίνεται με 10άρες και άνω (ιδανικά 11άρες)
Εχω ενσταση.
Η εξασκηση/μελετη δεν ειναι μονο "γυμναστικη" για τα χερια μας.
Αν καποιος παιζει με 9αρες, αυτα που παιζει ειναι καταλληλα να τα παιζει με 9αρες.
Αν του βαλεις 11ρες θα παιξει αλλα πραγματα.
Το ιδιο ισχυει και για τον ηχο του.
Αν παιζει πχ με High gain ενισχυτη, εφφε, delay κλπ και τον βαζεις να μελεταει με ξερο ηχο θα παιξει αλλα πραγματα.
Δεν χρειαζονται υπερβολες.
Ενας που παιζει με 9αρες, να μελεταει με 9αρες, το πολυ πολυ με 10αρες οταν θελει να δυναμωσει τα δαχτυλα του αριστερου, ή να βαλει και καποιο βαρυδακι στο δεξι χερι, αλλα οχι συνεχως.
Αυτο που μετραει ειναι να μελεταει πολυ και με σωστο τροπο.
Πιο χρησιμο ειναι να μελεταει και ορθιος (οπως οταν παιζει live), να μελεταει και μπροστα σε καθρευτη (σαν τις μπαλαρινες

), να ηχογραφει ή/και να βιντεοσκοπει τον ευατο του, για να τσεκαρει και μονος του πιθανα λαθη που δεν τα καταννοει την ωρα που παιζει αφου αφιερωνει την φαια ουσια του στο παιξιμο.
Να ξεκιναει με τη σωστη τοποθετηση των δαχτυλων του στην ταστιερα να ελεγχει το σωστο τροπο picking (Π -V) να ξεκιναει χωρις μετρονομο στην αρχη απλα κανωντας αργα και σωστα τις κινησεις δεξιου και αριστερου χεριου και μετα να βαζει μετρονομο πολυ αργα, αυξανωντας σταδιακα.
Ενα μυστικο για να παιξουμε σωστα σε ενα λαιβ ενα σολο σε ταχυτητα πχ 120, ειναι οτι πρεπει στη μελετη να το εχουμε φτασει στο 180.
Ποτε δεν μπορουμε να εχουμε 100% αποδοση σε ενα λαιβ. Υπαρχουν πολλοι παραγοντες που θα μας "φρεναρουν".
Πρεπει να το εχουμε "για πλακα" το σολο. Να μας ενδιαφερει η εκφραση του, η διασκεδαση, η συναναστροφη με το κοινο και η πληρης επαφη με το κοσμο γυρω μας.
Φανταζεστε το εαυτο σας, σκυμενο πανω απο τη κιθαρα σε ενα λαιβ, να σας τρεχει το σαλακι απο το στομα απο την αφοσιωση να παιξετε κατι?
(το εχω δει με τα ματια μου

)