Ειδικά θέματα > Τα καλύτερα...

Φωνή και ανάσες

<< < (7/7)

juliad:
Διαφραγματική αναπνοή είναι όταν εισπνέοντας στέλνουμε τον αέρα όσο μπορούμε πιο χαμηλά στους πνεύμονες.(Όπως κάνουμε ασυναίσθητα όταν μυρίζουμε ένα λουλούδι).Έτσι επιτυγχάνεται και σωστή στήριξη, και μακρύτερη διάρκεια εκπνοής.Οι ασκήσεις αναπνοής είναι καλό να γίνονται με πρόγραμμα και σε καθημερινή βάση.
Η στάση του σώματος κατά την διάρκεια των ασκήσεων είναι πολύ σημαντική.Στέκεσαι όρθιος,με ανοιχτούς τους ώμους,ψηλά το κεφάλι,τα χέρια ελεύθερα κάτω(εκτός κι αν η άσκηση απαιτεί κάτι άλλο) και τα πόδια ελαφρά ανοιχτά με τα πέλματα παράλληλα.Η λεγόμενη στάση του Κούρου.Κατά τηνδιάρκεια των ασκήσεων δεν πρέπει να κουνιούνται οι ώμοι.
Μερικές ασκήσεις είναι:
1.Το κερί.Φαντάσου πως έχεις μπροστά σου ένα κερί και παίρνοντας διαφραγματική εισπνοή,σβύστο.
Παραλλαγές:η φλόγα του κεριού προοδευτικά μεγαλώνει και ανάλογα κι η ανάσα σου.Πχ το κεράκι γίνεται κερί,λαμπάδα,φωτιά σε τζάκι,σε δάσος,κλπ.Ή ακόμα μπορείς να φανταστείς πως σβήνεις τα κεράκια από τα πρώτα σου γεννέθλια,τα δεύτερα,κλπ κλπ.(Λιγο μελαγχολική ως και μακάβρια εκδοχή της άσκησης).Εχε στο νού σου πως οι εισπνοές σου πρέπει να είναι ανάλογες της προσπάθειας που απαιτείται.(Δηλαδή μη φουσκώσεις για να σβήσεις ένα κεράκι!)
2.Το σκυλάκι.Ανασαίνεις γρήγορα και κοφτά όπως τα σκυλιά.Τόσο η εισπνοή όσο και η εκπνοή φρόντισε να είναι σύντομες και βίαιες-απότομες.
3.Εναλαγές ρυθμού αναπνοής.Ανάσαινε σε διάφορους ρυθμούς και κάθε φορά επέστρεφε στον αρχικό ουδέτερο.Πχ:Βιαστικά-ουδέτερα.Χαλαρά-ουδέτερα.Βαθιά-ουδέτερα κλπ κλπ.
4.Το μπαλόνι.Πάρε ένα μπαλόνι και προσπάθησε να το κρατήσεις ψηλά με την εκπνοή σου.
Πλευρική αναπνοή.Γεμίζεις με αέρα όχι μόνο το κάτω μέρος των πνευμόνων αλλά και το πλαϊνό.Έτσι όχι μόνο καταφέρνεις να πάρεις πολύ αέρα με την εισπνοή,αλλά γυμνάζεις και τα ηχεία του σωματός σου.
Για αρχάριους,η άσκηση γίνεται ως εξής:Ξαπλώνεις με την πλάτη στο πάτωμα και τοποθετείς τα χέρια σου στα πλευρά σου με τα δάχτυλα ανοιχτά.Εισπνέεις αργά,προσπαθώντας να ανοίξεις τα χέρια σου με τον αέρα που στέλνεις στα πλευρά.Οι πιο προχωρημένοι,μπορούν να κάνουν αυτή την άσκηση στη στάση του Κούρου.
Υψηλή αναπνοή.Για αρχάριους:Ξαπλώνεις με την πλάτη στο πάτωμα και τα χέρια ακουμπισμένα στα πλάγια του σώματος με τις παλάμες να κοιτάνε στο πάτωμα.Εισπνέεις αργά και όσο πιο βαθιά μπορείς.Μη σταματήσεις αν δεν νιώσεις την κοιλιά σου να υποχωρεί προς τα μέσα και τον θώρακα να φουσκώνει.Τότε μόνο,άσε τον αέρα να φύγει αβίαστα μα σιγά σιγά.
Είναι πάρα πολλές οι ασκήσεις για την αναπνοή καθως και για την άρθρωση και για τη φωνή.
(Πολύυυ μεγάλο ποστ!Σταματάω και επανέρχομαι αργότερα)

sakisarabatzis:
Δεν χρησιμοποιουμε στη φωνητκη τη λέξη...στομαχι αλλα ...ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ που εχει 3 χωρους,Το Θωρακικο ηχειο{6] νοτες για τη χαμηλή περιοχη της φωνης, το μεσοδιαφραγμα για τη μεσαια περιοχή,πιο χηλή της φωνης{8 νότες] και τελος το κατωδιαφραγμα{6 νοτες για τις πολυ ψηλές νότες] Οσο για τις ασκήσεις ειναι καλο να συμβουλευτεις πειραμενο δάσκαλο-α  φωνητικης για να σου δειξει. Ασε τα αυγα ...για ομελέτα καλύτερα, Η προφυλαξη της φωνης και ο σεβασμός της υπογραφουν την προστασια της και την εξελιξη της μαζι με  σχετικά μαθηματα  ορθοφωνίας.

.SOFO:
παιδια μπορειτε να μου πειτε αν στα μαθηματα φωνητικης ειναι ακαπελα η με μικροφωνο????τουλαχιστον τα αρχικα!!!ευχαριστω

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View