Ειδικά θέματα > Τα καλύτερα...

Θέση αντίχειρα στην ηλεκτρική κιθάρα.

(1/6) > >>

Paladin:
 Πολυσυζητημένο θέμα.Αλλά τελευταία και βλέπωντας πολά instructional video είπα να δοκιμάσω να δώ άν μπορώ να παίξω με τον αντίχειρα στην κλασσική θέση,κάτω απο την ταστιέρα και συγκεκριμένα κάτω απο την σολ ή ρε χορδή που είναι και το κανονικό.Το αυστηρό δηλαδή της κλασσικής κιθάρας.

 Είναι βέβαια θέμα πώς βολεύει τον καθέναν, αλλά έχω ακούσει κάποιους να λένε οτι είναι πιό σωστό έτσι διότι τα δάχτυλα έχουν μεγαλύτερο άνοιγμα και κάνεις καλύτερα stretches αλλά και πιό ακριβείς κινήσεις, π.χ στα sweeps, που άν παίζεις με τον αντίχειρα απο πάνω είναι πιό δύσκολο να κάνεις καλό sweep.Εγώ σαν αυτοδίδακτος έμαθα να παίζω με τον αντίχειρα να αγκαλιάζει την ταστιέρα.Πάει πίσω κάπως μόνο όταν παίζω ανεβοκατεβάσματα στις πιό ψηλές χορδές και ψηλά στην ταστιέρα, 5ο τάστο κλπ.Αλλά όσο προχωράς προς τα κάτω μου φαίνεται δύσκολο να έχω τον αντίχειρα πίσω και να κάνω τα strecthes που κάνεις πιό ψηλά.

 Προσπαθώντας να παίξω με αυτόν τον τρόπο διαπίστωσα οτι δεν μπορούσα κάν να χτυπήσω τις σωστές νότες σε πολλές περιπτώσεις.Θέλει εξάσκηση.Το θεμα είναι αν είναι καλό να μάθεις να παίζεις έτσι ,ακόμη και μετά απο 10 χρόνια, ή και σε ποιές περιπτώσεις.Πολλοί λένε οτι το καλύτερο είναι το υβριδικό.Δηλαδή τα blues και τα bends με τον αντίχειρα να αγκαλιάζει την ταστιέρα και τα άλλα σόλο,sweeps,λεγκάτα, κλπ που θέλουν και ανοίγματα, με το κλασσικό στύλ.Όπως παίζει ο Kotzen π.χ.Ο Romeo τα κάνει όλα με κλασσικό στύλ, ακόμη και τα bends και τα blues licks, πράγμα το οποίο δεν ξέρω εάν είναι πρακτικό.Πάντως ορισμένα πράγματα σίγουρα δεν μπορείς να τα παίζεις με τον αντίχειρα πάνω.Είναι πιό δύσκολο.Από την άλλη άλλα, δεν μπορείς να τα παίζεις με τον αντίχειρα κάτω.Κάποιοι λένε πώς το καλύτερο είναι τα δάχτυλα να έχουνε λίγο κλίση πρός τα πάνω και να μήν είναι κάθετα στην νότα ή προς εσένα όπως κοιτάς, έτσι ώστε να μπορείς να κόβεις άλλες χορδές και να παίζεις πιό εύκολα τα λεγκάτα π.χ.Με κλασσικό στύλ δεν μπορείς να το κάνεις αυτό διότι τα δάχτυλα πάνε σχεδόν κάθετα στα τάστα.Η μέθοδος εκεί είναι να κόβεις τις νότες με μπαρέ όταν παίζεις λεγκάτα, κάτι που κάνει και ο Kotzen, αλλά η μέθδος αυτή είναι δύσκολη.

 Έχω αλλάξει λίγο το στύλ μου και παίζω και με τον αντίχειρα πίσω σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά όχι τόσο πίσω όσο στο κλασσικό στύλ.Έρχεται πρός τα πάνω δηλαδή.Για να το κάνω όπως στο κλασσικό στύλ θέλει πολύ εξάσκηση, ουσιαστικά να συνηθήσω να παίζω με ένα καινούργιο στύλ.Για να μπορείς να παίζεις με υβριδικό στύλ πάντως πρέπει να ξέρεις και να έχεις συνηθίσει και τους 2 τρόπους.Εσείς τί λέτε?Πώς παίζετε?

tasos__:
Και εγώ αυτοδίδακτος κατά 80 % είμαι .....Παίζω συνήθως με τον αντίχειρα πάνω σε ρυθμικά και τέτοια . Ηπλάκα είναι΄ότι το κάνω υποσυνιδειτα (τη σκοτωσα τη λέξη  ::) )  . Πολλές φορές όταν χτυπάω κάποια ρυθμικά (πέμπτες δλδ , στη 5η-4η-3η χορδή ) και υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσω και την 6η , χωρίς να το θέλω ακουμπάω με τον αντίχειρα τν 6η και την μπουκώνω .Ετσι έχω πλήρη έλεγχο .

Σε σολάκια ,κλίμακες κτλ κατεβάζω λίγο τον αντίχειρα αλλα και πάλι είναι ψηλά , σε καμοία περίσπτωση δεν παίζω με το κλασικό στιλ , μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και αν το κάνω επίτηδες . Οταν παίζω αυθόρμητα τον ανεβάζω ψηλά

stratocasteros:
Σε μένα τουλάχιστον, με τον αντίχειρα στην κλασσική θέση, ήρθε πολύ πιο γρήγορα το ανέβασμα του μετρονόμου.
(και εγώ έπαιζα, με τον αντίχειρα να "φαίνεται" από πάνω αλλά ο κυρ δάσκαλος επέμενε να τον αλλάξω).

Βέβαια, προσπαθώντας να παίξεις έτσι, είναι πολύ δύσκολο, (πάντα σύμφωνα με αυτά που συνάντησα εγώ) να κάνεις καλό bending και vibrato.

Προσωπικά χρησιμοποιώ πλέον κυρίως την κλασσική θέση εκτός των περιπτώσεων στις οποίες παίζω ανοιχτά ακόρντα, ή πρέπει να κάνω bending η vibrato οπότε και "ρίχνω άγκυρα".

Στην τελική πιστεύω οτι έχει να κάνει με το τι σε βολεύει. Όντως ο Romeo παίζει με τον αντίχειρα μονίμως εξαφανισμένο (μα πως !@%&@$^*%* το κάνει ο %^$&$%?????)
σε αντίθεση με τον morse η και τον malmsteen με τον τελευταίο να χρησιμοποιεί και λάθος!!! δαχτυλοθεσία.

Αυτά!

VampireLestrat:

--- Παράθεση ---σε αντίθεση με τον morse η και τον malmsteen με τον τελευταίο να χρησιμοποιεί και λάθος!!! δαχτυλοθεσία.
--- Τέλος παράθεσης ---
Mα δεν υπάρχει λάθος δαχτυλοθεσία φίλε μου!!Αν εννοείς διαφορετική από τα κλασσικά πρότυπα,τότε συμφωνοι,αλλά το σωστό και λάθος ειναι υποκειμενικά! :)

Dark_kronos:
Εγω αρχικα επαιζα με τον αντιχειρα στην κλασικη θεση, πλεων ξεχνιεμε και παει οπου με βολευει καθε φορα και βλεπω οτι ετσι παιζω πιο ανετα οποτε δεν προσπαθω να ξανασυνιθισω με τον κλασικο τροπο

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View