Αποστολέας Θέμα: Πρόγραμμα μελέτης περιορισμένου χρόνου  (Αναγνώστηκε 1123 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nick84

 • Περαστικός
 • *
 • Μηνύματα: 2
  • Προφίλ
Καλημέρα παιδιά. Είμαι νέος στην ηλεκτρική κιθάρα και μαθαίνω από πέρσι τον Ιούλιο. Μέχρι στιγμής, το μοναδικό θέμα για το οποίο δεν βρίσκω πολύ πληροφόρηση είναι για την δημιουργία προγράμματος μελέτης για άτομα που δεν διαθέτουν πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Ίσως να υπάρχει λόγος για αυτό αλλά ότι πληροφορίες μελέτης έχω βρει είναι πολύ γενικές και αφορούν ιδανικά σενάρια που κάποιος έχει >= 2 ώρες διαθέσιμες για μελέτη.

Επειδή υπάρχουν πολλοί σαν εμένα, δηλαδή με οικογένειες, παιδιά δουλειές κλπ, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν υπήρχε κάποιου είδους γενικού οδηγού για αυτούς που διαθέτουν, ας πούμε 45 λεπτά ημερησίως για μελέτη. Προσωπικά, έχω μετατρέψει το πρόγραμμα μελέτης μου πάνω από 5 φορές ώστε να μου δίνει μέγιστη απόδοση με βάσει τον χρόνο που δίνω και ακόμα πειραματίζομαι. Οι προχωρημένοι παίκτες, φαντάζομαι ξέρουν τι κάνουν αλλά οι αρχάριοι με περιορισμένο χρόνο μελέτης όπως εμένα, έχουν ένα σετ από ασκήσεις/κομμάτια και περιορισμένο χρόνο.

Για παράδειγμα, εγώ έχω κάποιες τεχνικές ασκήσεις και ένα κομμάτι με το οποίο μπορώ να χρησιμοποίησω/εξασκήσω τις εν λόγω τεχνικές αλλά όσο προχωράμε, το επίπεδο δυσκολίας και η ποσότητα ασκήσεων, αυξάνεται και εκεί που μπορούσε κάποιος αρχάριος να είναι ΟΚ με 20 λεπτά μελέτης, μετά από 6 μήνες - 1 χρόνο, δεν αρκούν τα 20 λεπτά πλέον και είναι λογικό.

Το πρόγραμμα για μένα τώρα είναι να κάνω 4-5 λεπτά τις κλίμακες που ξέρω καλά για διατήρηση, κάτι sequences με hammer-ons και pull-offs (αυτά μαθαίνω τώρα) που κάνω για 15 λεπτά, και ένα κομμάτι που κάνω επίσης για 15 λεπτά. Σύνολο, γύρω στα 40-45 λεπτά μελέτης και φαίνεται να βελτιώνομαι προς το παρόν αν κρίνω από το λεγκάτο μου και τα bpm. Φαίνεται να βολεύει αλλά δεν ξέρω εάν υπάρχει καλύτερος τρόπος να οργανώσω τις διάφορες ασκήσεις. Όσον αφορά τον δάσκαλο (επειδή πολλοί λένε να μιλάμε με τον δάσκαλο για αυτό), θεωρώ πως ο δάσκαλος δεν μπορεί να ξέρει ανά πάσα στιγμή τι χρόνος σου μένει και επειδή δεν ξέρει, δεν μπορεί να σου προτείνει τίποτα πέραν από κάτι της δεδομένης στιγμής. Αν αργότερα, δεν έχεις 45 λεπτά και έχει 2 ώρες διαθέσιμες, πάλι θα πρέπει να συμβουλευτείς τον δάσκαλο. Αν μετά από αυτό, δεν έχεις 2 ώρες και έχει 30 λεπτά (ενώ έχει προχωρήσει η εξέλιξη σου και η ύλη σου), πως θα "στριμώξεις" 2 ώρες μελέτη σε μισή ώρα? Τι κόβεις, τι αφήνεις και τι συνδυάζεις?

Για αυτό θεωρώ πως ένα βασικό πράγμα που πρέπει να μάθει ένας μαθητής, είναι να οργανώνει μόνος του το δικό του πρόγραμμα μελέτης με βάσει τον χρόνο που έχει ανά πάσα στιγμή.

Μερικές απορίες θα μπορούσαν να είναι, τι άσκηση δεν πρέπει να αφήσω πίσω? Ποιός είναι ο ιδανικός χρόνος μελέτης ΜΙΑΣ άσκησης ώστε να το εμπεδώσει επαρκώς το μυαλό? Πρόγραμμα με rotation (άλλο πρόγραμμα σήμερα, και άλλο αύριο) είναι αποτελεσματικό? Πως θα χωρίζω τις ασκήσεις μου αν έχω πρόγραμμα rotation?

Φυσικά, δεν μπορείτε εσείς και κανείς να ξέρετε ποιές είναι οι προτεραιότητες του κάθε παίκτη, τι στόχους έχει και τι ασκήσεις κάνει και τι χρόνο έχει η ΘΑ έχει, όμως, μιλάμε για αρχάριους με περιορισμένο χρόνο μελέτης οπότε πιστεύω πως εκείνοι, έχουν κοινά. Μελετούν τεχνικές ασκήσεις, και κομμάτια. Δεν νομίζω να κάνουμε κάτι άλλο. Αργότερα όμως όταν θα έχουμε και improvisation και περιορισμένο χρόνο μελέτης, πάλι πρέπει να τα προσαρμόσουμε όλα και δεν ξέρουμε πως.

Είναι δυνατόν να μην μπορεί να δημιουργηθεί ένας γενικός οδηγός που θα μπορούσε τουλάχιστον να καθοδηγήσει τους μαθητές αυτούς στην προσαρμογή της μελέτης τους?

Προσωπικά, έχω στείλει και ερώτηση στον Ιωάννη Αναστασάκη για να απαντήσει στο YouTube μήπως βοηθηθούν κιάλλοι. Έχει ήδη απαντήσει στο ερώτημα περί μελέτης 2-3 φορές αλλά δεν βρήκα κάτι για αυτούς που έχουν περιορισμένο χρόνο. Μόνο κάτι ξένες σελίδες έχω βρει αλλά γράφουν ας πούμε κλίμακες 15 λεπτά, συγχορδίες 15 λεπτά, κομμάτια 20 λεπτά κλπ. Αυτό όμως δεν είναι οδηγός, είναι τι ασκήσεις να κάνεις και για πόση ώρα. Εγώ αναφέρομαι σε έναν γενικό οδηγό ο οποίος λέει τι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη για την δημιουργία περιορισμένου πλάνου μελέτης, μερικά tips για την "έξυπνη" μάθηση, να μας πουν άτομα με εμπειρία ποιες πρακτικές πετυχαίνουν, τι ασκήσεις συνδυάζονται ώστε να πετύχεις "δύο σε ένα", κλπ.

Δεν ξέρω αν έχει νόημα αυτό που λέω αλλά θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και στην περίπτωση που λέω βλακείες, το πολύ πολύ να με προσγειώσετε. Όπως και να έχει, κάτι θα μάθω  ;)

Ευχαριστώ.
« Τελευταία τροποποίηση: 02/03/22, 10:12 από nick84 »

Αποσυνδεδεμένος panixgr

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 2692
 • Φύλο: Άντρας
 • Συνταξιούχος Thrasher
  • Προφίλ
Απ: Πρόγραμμα μελέτης περιορισμένου χρόνου
« Απάντηση #1 στις: 02/03/22, 20:29 »
μια χαρα να παίζεις όποτε θες... και μην τρελαίνεσαι αν κατι το μάθεις λάθος... ακόμα δεν μπορώ να αποβάλω το αισχρό alternate picking , δεν θα σκάσω

Αποσυνδεδεμένος Fourier

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 614
 • Φύλο: Άντρας
 • Free Amp Sims FTW!
  • Προφίλ
Απ: Πρόγραμμα μελέτης περιορισμένου χρόνου
« Απάντηση #2 στις: 05/03/22, 05:20 »
Κατά την άποψή μου, το ιδανικό πρόγραμμα μελέτης είναι αυτό το οποίο δεν σε απωθεί από το να πιάσεις την κιθάρα. Από ότι καταλαβαίνω, αυτό ισχύει στην περίπτωσή σου, οπότε είσαι μια χαρά. Αν λες ότι βλέπεις βελτίωση, τι άλλο παραπάνω να ζητήσεις? :)

Αυτό που θα πρότεινα επιπλέον είναι, όσο σου επιτρέπει ο χρόνος σου, συναναστροφή ("τζαμάρισμα") με άλλους μουσικούς (οποιουδήποτε επιπέδου, όχι απαραίτητα με "δάσκαλο").

Μην απορρίπτεις πάντως την επιλογή του δασκάλου. Από ότι καταλαβαίνω έχεις την ωριμότητα να θέσεις τους όρους στον δάσκαλο (π.χ., τι σε ενδιαφέρει να μάθεις, πόσο χρόνο έχεις κτλπ). Η μεγαλύτερη βοήθεια από το δάσκαλο είναι όχι τόσο στο να σου πει "τι να μελετήσεις" (αυτό το κάνεις ήδη μόνος σου μια χαρά) αλλά να σου δώσει feedback σχετικά με την πρόοδό σου, εντοπίσει λάθη στην τεχνική σου, κτλπ, ώστε να κάνεις άμεσα διορθωτικές κινήσεις, αν χρειάζεται. Αν μαθαίνεις αποκλειστικά μόνος σου, αναπόφευκτα θα σου πάρει χρόνο να αντιληφθείς λάθη που κάνεις στην τεχνική σου και κανείς δεν στα επισήμανε.

Αποσυνδεδεμένος nick84

 • Περαστικός
 • *
 • Μηνύματα: 2
  • Προφίλ
Απ: Πρόγραμμα μελέτης περιορισμένου χρόνου
« Απάντηση #3 στις: 06/03/22, 12:09 »
Ναι βέβαια αυτό δεν το συζητώ. Είμαι με δάσκαλο από τις πρώτες μέρες και το προτείνω ανεπιφύλακτα. Απλά και εκείνος δεν γνωρίζει τι χρόνο έχω από εβδομάδα σε εβδομάδα και δεν μπορεί να ξέρει τι είναι το ιδανικό πρόγραμμα για εμένα στο σπίτι. Φυσικά, κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει και εννοείται πως με διορθώνει αλλά θα ήθελα να ξέρω και εγώ πως να δημιουργώ δικό μου πρόγραμμα μελέτης ανάλογα με τον χρόνο που θα διαθέτω. Ευχαριστώ για το σχόλιο!
« Τελευταία τροποποίηση: 06/03/22, 12:12 από nick84 »

Αποσυνδεδεμένος bathan

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 194
 • Φύλο: Άντρας
 • *** Μπάμπης ***
  • Προφίλ
Απ: Πρόγραμμα μελέτης περιορισμένου χρόνου
« Απάντηση #4 στις: 08/03/22, 15:07 »
Καλώς έχεις δάσκαλο γιατί τουλάχιστον στην αρχή δεν θα ξέρεις τί να κάνεις
Σχετικά με το πρόγραμμα μελέτης μπορείτε να φτιάξετε κάτι για μια φορά ανά εβδομάδα

Η δική μου ταπεινή γνώμη είναι πως καλό είναι να αρχίσεις με τα παρακάτω
Εγώ αυτά έκανα και εξακολουθώ ακόμα

Κλίμακες
Πεντατονική κλίμακα, patterns 1-5 (κυρίως 2-3-4)

Τους 7 τύπους της major κλiμακας
lydian, mixolydian, aeolian, locrian, ionian, dorian, phrygian

Τρίηχα, τετράηχα (3άδες, 4άδες) πάνω στα 7 modes της major κλiμακας

Τεχνικές 
pull off, hammer on

String bending
small bend, release bend, unison bend (εμένα αυτό ακόμη με δυσκολεύει)
legato

alternate picking, economy picking

Καλή επιτυχία :)
Too old to Rock 'n' Roll to young to retire

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
12 Απαντήσεις
3924 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27/10/06, 11:36
από (Κωνσταντίνος. Γ)
0 Απαντήσεις
9117 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29/01/18, 15:33
από Ioannis Anastassakis
0 Απαντήσεις
1235 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17/01/20, 14:28
από Ioannis Anastassakis
2 Απαντήσεις
1500 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 09/05/20, 19:08
από bathan
0 Απαντήσεις
1275 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22/05/20, 17:06
από Ioannis Anastassakis
0 Απαντήσεις
1362 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17/07/20, 15:33
από Ioannis Anastassakis
2 Απαντήσεις
1717 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 06/10/21, 16:48
από Ioannis Anastassakis
0 Απαντήσεις
1304 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15/10/21, 19:26
από Ioannis Anastassakis
0 Απαντήσεις
787 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30/03/22, 14:58
από Ioannis Anastassakis
0 Απαντήσεις
551 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19/05/22, 14:19
από Ioannis Anastassakis