Ειδικά θέματα > Τα καλύτερα...

Σας έχει τύχει ποτέ?

(1/2) > >>

arismanouras:
Να βγάλετε πάνω από μια φωνή την ώρα που τραγουδάτε? Εγώ συνήθως κατά την ώρα της εξάσκησης και καθώς έχω συνηθίσει πλέον το προσπαθώ και κάποια στιγμή αναδύεται μια δεύτερη την οποία και προσπαθώ να φέρω σε αρμονικό διάστημα με την πρώτη. Είναι απίστευτο το συναίσθημα και όταν βγαίνει και όταν δένει με την πρώτη! Αν μάλιστα δέσουν και αρχίζεις να ανεβοκατεβάζεις την πρώτη παράλληλα με τη δεύτερη ακούς πολύ ωραία πράγματα! Κάποιες φορές (σπάνια) έχει βγει και τρίτη (σε χαμηλότερη ένταση) και σχηματίζω ολόκληρες συγχορδίες αν τις φέρω σωστά στα διαστήματα. Θα ηχογραφήσω κάποια στιγμή μερικές απ' αυτές και θα τις ανεβάσω να τις ακούσετε (με την επιφύλαξη ότι μπορεί να νομίσετε ότι είναι προϊόν overdub recording). Έχετε υπ’ όψιν ότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στους ανθρώπους (ακόμα και στους μη τραγουδιστές) να βγάζουν παραπάνω από μια φωνές και αυτό θα το παρατηρήσετε όταν τεντωθείτε κάποια στιγμή όταν σηκώνεστε το πρωί και παρατηρήσετε το πόσες φωνές βγάζετε εκείνη τη στιγμή έστω και για λίγο. Επίσης όταν είστε βραχνιασμένοι και πετάτε κοκοράκια.
Ο λόγος που σας στέλνω είναι για να μοιραστώ τις εμπειρίες μου μαζί σας, για να μου πείτε αν είχατε κι εσείς κάποια παρόμοια και φυσικά αν ξέρετε κάποιο καλό βιβλίο ή site που να κάνει αναφορά στο φαινόμενο. Σας ευχαριστώ πολύ!

Baphomet (Πέτρος):
μου συμβαίνει συχνά, αλλά εμφανίζεται εντελώς τυχαία και εξαφανίζεται το ίδιο ξαφνικά. Σπάνια έχω καταφέρει να το ελέγξω πάντως και δε το έχω ψάξει και ιδιαίτερα. Είναι προφανώς θέμα αναπνευστικού, κάτι έχει κάτσει στο φωνητικό σύστημα κι έτσι ο αέρας που το διαπερνάει χωρίζεται κάπως δημιουργώντας δύο διαφορετικούς ήχους.

arismanouras:
Βασικά πιστεύω πως έχει να κάνει με τον τρόπο που συστέλονται και διαστέλονται οι φωνητικές χορδές (βασικά η μια χορδή με τις δύο πτυχές). Πάντως θα σου πρότεινα να το ψάξεις όταν έχεις το χρόνο και τη διάθεση και θα δεις ωραία πράματα. Γνωρίζω μάλιστα άτομο το οποίο επείδη είναι βραχνή η φωνή του ακόμα κι όταν μιλάει πετάει ντούμπλες σε αρμονικά διαστήματα. Αν ήταν τραγουδιστής και το κοντρόλαρε είμαι σίγουρος ότι θα έκανε ολόκληρες άριες με τη φωνή αλλά το παλικάρι είναι ναυαγοσώστης (άσχετο!). Anyway, thanx 4 reply man!

Arg0:
Αν κατάλαβα καλά μιλάς για harmonic singing. Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά υπάρχει και εμφανίζεται μάλιστα σε αρκετές μουσικές παραδόσεις, κυρίως της Ασίας, όπου ονομάζεται και overtone singing αλλά εκεί χρησιμοποιεί τον λάρυγγα για να βγάλει μία συνεχόμενη μπάσσα νοτα (drone) πάνω στην οποία "χτίζουν" τις αρμονίες.

Στη σύγχρονη μουσική είναι πολύ λίγα τα παραδείγματα με πιο γνωστά τον David Hyke και το Ιταλικό jazz-rock σχήμα AreA (του οποίου τραγουδιστής ήταν ο εκπληκτικός ελληνικής καταγωγής vocal instrumentalist  Demetrio Stratos).

Ένα παράδειγμα overtone singing είναι το Eki Attar των Huun Huur Tu, γνωστό στη Ελλάδα από διαφήμιση του ΟΠΑΠ.


arismanouras:
Ακριβώς αυτό εννοώ. Δεν είναι απλά μια μπάσα νότα ισοκράτημα π.χ. στην οποία χτίζω μελωδίες με τις αρμονικές αλλά οι ίδιες μαζί με την τονική επέρχονται σε αρμονία και κάποιες στιγμές σχηματίζουν συγχορδίες. Δεν είχα υπόψιν μου ότι ονομάζεται Harmonic ή Overtone singing αλλά σ' ευχαριστώ που το ανέφερες μπας και βρω κάτι στο Internet. Τον Demetrio Stratos τον έχω ακούσει και ήταν καταπληκτικός. Επίσης άκουσα ότι οι καραγκιόζηδες που τον πρήζανε να τους πει πώς το κάνει τον σκότωσαν για να τον ανοίξουν και τελικά βέβαια πήραν τα τρία τους τα καθάρματα. Καλού κακού να προσέχω :) Αν έχεις κι άλλες πληροφορίες δεκτές! Σ' ευχαριστώ!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View