Έχει γίνει αναφορά σε προγράμματα υπολογιστή, τα οποία βρίσκουν αυτόματα τις συγχορδίες ή ακόρντα. Δεν έχω δοκιμάσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αναφέρθηκε, δοκίμασα όμως άλλα 2, και αναφέρω ότι με απογοήτευσαν πλήρως, σε σημείο που τα απεγκατέστησα. Μην αγοράσετε κανένα τέτοιο πρόγραμμα αν δεν το δοκιμάσετε πρώτα δωρεάν.
Κατά τη γνώμη μου, η πείρα και το μουσικό αυτί είναι αναντικατάστατα. Φυσικά πρέπει να κατέχουμε πλήρως τη μελωδία του τραγουδιού.
Σημαντικό βοήθημα είναι η επιλογή να γίνεται από τις επικρατέστερες συγχορδίες κάθε κλίμακας, όπως έχουν αναφερθεί. Δηλαδή, για κλίμακα ΝΤΟ+ ισχύουν:
ΝΤΟ+, ΡΕ-, ΜΙ-, ΦΑ+, ΣΟΛ+, ΛΑ-
Το πόσο δύσκολη θα αποδειχθεί η εξεύρεση των συγχορδιών εξαρτάται από το τραγούδι. Μερικά απλά τραγούδια με αποκλειστικά ματζόρε ακόρντα, όπως παιδικά τραγούδια, μπορεί να τα βγάλει ο καθένας, οπότε αποτελούν μια καλή αρχή για εξάσκηση.
Αξίζει ακόμα να λεχθεί ότι, σε κάποιο βαθμό, η επιλογή μιας συγχορδίας μπορεί να είναι και θέμα γνώμης ή προσωπικής προτίμησης, π.χ. αν θα είναι ματζόρε ή μινόρε, ανάλογα με το χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε στο τραγούδι. Ακόμα και ειδικοί μπορούν να διαφωνούν εδώ.
Τελειώνοντας προσθέτω ότι, κατά τη γνώμη μου αλλά και συγκρίνοντας με άλλες πηγές, οι συγχορδίες που δίνονται στη συλλογή τραγουδιών του kithara, είναι μεν κατά κανόνα πολύ καλές, κατ’ εξαίρεση όμως, έστω σπάνια, δυνατό να μην είναι και οι καλύτερες. Αυτό αποδεικνύει ότι η εξεύρεση των συγχορδιών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.