Ειδικά θέματα > Εκμάθηση – Πρώτα βήματα

Πως διαβάζω ένα ΤΑΒ στο παίξιμο της κιθαρας

(1/1)

nikos1964:
Θα ήθελα να ρωτήσω επειδή είμαι αρχάριος στο παίξιμο της κιθάρας. Παίζω με τη βοήθεια ΤΑΒ. Αλλά σε μερικά σημεία ενώ τα νούμερα είναι το ένα δίπλα στο άλλο και κλιμακωτά πάνω στα τάστα, όπου εκτιμώ μου δείχνουν τη διαδοχική σειρά που πρέπει να χτυπιούνται οι νότες  υπάρχουν και κάποια νούμερα ίδια ή διαφορετικά τα οποία  βρίσκονται ακριβώς κάτω το ένα από το άλλο με αποτέλεσμα δεν ξέρω ποιο να πατήσω πρώτο, δεύτερο τρίτο ή τέταρτο. Πώς χτυπιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις οι νότες; Εκεί το χάνω το κομμάτι. Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει καλά θα είναι και ευχαριστώ.

BitCollector:
Με μπέρδεψες!  ;D
Λες ότι «τα νούμερα είναι το ένα δίπλα στο άλλο και κλιμακωτά πάνω στα τάστα». Τα νούμερα είναι πάνω στις χορδές
κι όχι πάνω στα τάστα. Το νούμερο δείχνει το τάστο στο οποίο πρέπει να πατηθεί η εκάστοτε χορδή.
Σε περίπτωση που οι αριθμοί είναι κατακόρυφα ο ένας κάτω από τον άλλον, τότε μιλάμε για νότες που παίζονται ταυτόχρονα.
-0------
-1------
-2------
-2------
-0------
-Χ------
Αυτό πχ είναι το ακόρντο Λα μινόρε.

-1-3-5---5-8
-3-5-6-8----
--------------
--------------
--------------
--------------
Κι αυτή μια φράση με διφωνίες (δυο νότες ταυτόχρονα) και τρεις μονές νότες.

Σόρι προκαταβολικά αν αυτά που σου γράφω σου είναι ήδη γνωστά, ίσως περιγράφεις κάτι άλλο που δεν κατάλαβα.
Θα μπορούσες να βάλεις ένα screenshot ή φωτογραφία με αυτό που περιγράφεις;
 
 

nikos1964:
Συγνώμη αν δεν το έθεσα σωστά. Ναι τα νούμερα είναι πάνω στις χορδές. Όταν τα νούμερα είναι κατακόρυφα όπως στο παρακάτω σχήμα παίζονται ταυτόχρονα μόνο οι χορδές που δείχνουν τα νούμερα ή και οι έξη χορδές της κιθάρας ταυτόχρονα; Δηλαδή παίζονται όπως και τα ακόρντα; Και πάλι συγνώμη αλλά τώρα μαθαίνω να παίζω κιθάρα με χρήση παρτιτουρας και ταμπλατούρας και με μπέρδεψαν κάπως.  Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός τώρα  :)

------------1----------
------------3-----------
------------------------
--------------------------
-------------------------
------------4-------------

BitCollector:
OK. Στο σχήμα που έβαλα παραπάνω στο Λα μινόρε βλέπεις ένα Χ στην ΜΙ χορδή. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ακουστεί-χτυπηθεί.
Σ' αυτό που έβαλες εσύ (κάπως προχώ για αρχάριο... ή στην τύχη τα έβαλες;  ;D ) θα έλεγα πως όχι, δε θα πρέπει να παιχτούν οι ενδιάμεσες χορδές. Αν έπρεπε να παιχτούν θα έβαζε 0 = ανοιχτή χορδή. Από την άλλη βέβαια δεν έχει και Χ για να δείξει ότι δε θα παιχτούν. Εγώ θα έπαιζα το συγκεκριμένο με τα δάχτυλα, χωρίς πένα και θα χτυπούσα μόνο τις χορδές με αριθμό πάνω τους.
Δεν υπάρχουν στάνταρ κανόνες στο γράψιμο ταμπλατούρας, οπότε υπάρχουν τέτοια ψιλομπερδέματα. Βλέπεις λιγάκι και τι παίζεται γενικώς. Για παράδειγμα, στο 2ο που σου έγραψα δεν έβαλα στις υπόλοιπες χορδές Χ, θεωρώντας αυτονόητο ότι παίζουμε μόνο στις δυο κάτω χορδές και κανένας δεν πρόκειται να βαρέσει και τις υπόλοιπες ανοιχτές.

nikos1964:
ευχαριστώ. το κατάλαβα..  ;)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View