Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Εφέ

Κατασκευή DIY: Amp Extender/Footswitch/Loop Switcher (τέλος τα πολλά καλώδια..)

(1/12) > >>

adr1anos:
Αυτό είναι ένα post όπου περιγράφω την κατασκευή ενός Amp Extender/Loop Switcher για όσους ενδιαφέρονται για κάτι παρόμοιο.Το Κίνητρο:
Όλα αυτά είναι τα καλώδια που κουβάλαγα κάθε φορά στην πρόβα: Βαρέθηκα να τα στήνω, να τα κουβαλάω και να τα μαζεύω!... Κάθε φίλος που έχει βιώσει και επιδιώκει την ευελιξία και την ποιότητα ήχου που προσφέρει το να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα πετάλια στην κατάλληλη θέση, στον προενισχυτή ή το Effects Loop, περνάει αυτό το μαρτύριο. Πολλοί απλά εγκαταλείπουν το Effects Loop απλά και μόνο από την πολύ φασαρία των καλωδίων..Γιατί το έφτιαξα:
Γιατί δεν βρήκα στο Internet να αγοράσω κάτι παρόμοιο (φαίνεται απίστευτο!.. και όμως κάτι τόσο χρήσιμο δεν πωλείται…)

Τι είναι και τι κάνει:
Μία απλή προέκταση των εισόδων/εξόδων του ενισχυτή, ώστε να μην χρειάζονται όλα αυτά τα καλώδια για να συνδέω τα πετάλια και την κιθάρα στον ενισχυτή μπροστά και στο Effects Loop.

Αποτελείται από δύο κουτιά, ένα για τον ενισχυτή (Local) και ένα για το πόδι (Remote) που συνδέονται με ένα πολύ-καλώδιο.

Στην πορεία, η ιδέα επεκτάθηκε να περιλάβει και ένα ποδο-διακόπτη (footswitch) ώστε να αλλάζω και κανάλια από το Remote  (το κουτί που έχω στα πόδια μου) και να μην χρειάζομαι ούτε το καλώδιο του footswitch.

Ακόμα καλύτερα, σκέφτηκα να βάλω και ένα διακόπτη, να μου επιτρέπει να ενεργοποιώ το Effects Loop είτε μόνιμα (ON) είτε σε συνδυασμό με την αλλαγή στο Κανάλι Lead από το ίδιο  footswitch (SW), ώστε όλη η σειρά τα πετάλια που είναι συνδεδεμένα στο Effects Loop να ενεργοποιούνται όλα μαζί, με την αλλαγή στο Lead, χωρίς να χρειάζεται να πατάω όλους τους διακόπτες έναν-έναν ενώ συγκεντρώνομαι να περάσω σε κάποιο σόλο.

Πρώτα έπρεπε να βρεθεί το κατάλληλο Καλώδιο:
Χωρίς αυτό δεν κάνουμε τίποτα.  Χρειαζόμαστε ένα πολύ καλής ποιότητας πολύκλωνο καλώδιο, με πολύ καλό shielding για να μην περνάει ο θόρυβος μέσα και να μην έχει υψηλό crosstalk μεταξύ των καλωδίων. Παράλληλα, δεν θέλουμε πολύ μακρύ καλώδιο, για να κρατήσουμε τον θόρυβο σε χαμηλά επίπεδα.

Βρήκα αυτό το καλώδιο από τον Thomman το οποίο έχει 4 ζευγάρια κλώνους, το κάθε ζευγάρι έχει δικό του shielding, και όλο το καλώδιο μαζί έχει ένα συνολικό shielding με γείωση: Τέλεια!!.
http://www.thomann.de/gr/cordial_cms_4.htm
Εσωτερικά είναι έτσι:Μετά έρχεται η συνδεσμολογία:
Εδώ είχα απλά να σκεφτώ πως θα συνδέσω το Effects Loop στο Remote ώστε το Effects Loop:
1.   Να παίζει (να κλείνει το κύκλωμα) όταν δεν είναι τίποτα συνδεδεμένο πάνω του στο Remote
2.   Να είναι μόνιμα ενεργό (ON) όταν θέλω
3.   Να παρακάμπτεται (SW)  όταν παίζω στο Clean/Crunch και να ενεργοποιείται όταν πατάω το footswitch για να περάσω στο Lead

Κατέληξα στο ακόλουθο σχεδιάγραμμα:
Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα εξής:
1 x http://www.banzaimusic.com/Low-Cost-SPDT-on-on.html
1 x http://www.banzaimusic.com/Lumberg-jack-closed-Stereo.html
6 x http://www.banzaimusic.com/Lumberg-jack-closed-Mono.html
1 x http://www.banzaimusic.com/Taiwan-DPDT-Switch.html
2 x http://www.banzaimusic.com/Hammond-1590A.html
1 x http://www.banzaimusic.com/LED-5mm-blue-ultrabright-8000mcd.html
1 x http://www.banzaimusic.com/LED-Socket-5-IN-VERT-CHR.html
1 x http://www.banzaimusic.com/4-7k-MF-0-25W.html
4 μέτρα x http://www.thomann.de/gr/cordial_cms_4.htm

Το καλώδιο και τα επιμέρους ζευγάρια τα ομαδοποίησα ως εξής:Για την κατασκευή:
Δεν θα επεκταθώ εδώ στην μέθοδο με τα Laser Water Decals, δεν είναι της παρούσης, απλά έφταιξα και κόλλησα στα κουτιά δύο πολύ απλά layers με Labels για να θυμάμαι τι πάει που. Το τρύπημα ήταν  λίγο μπελαλίδικο, ειδικά στο Remote, το οποίο έχει πολλά υλικά μέσα και θέλει πολύ καλό planning στο τι θα πάει που και πως θα χωρέσει.

Εδώ φαίνονται οι συνδεσμολογίες στην πράξη:
Το Local (που μένει πάνω και συνδέεται με τον ενισχυτή):Και το Remote (που μένει στο πόδι):Το τελικό αποτέλεσμα στην πράξη:
Λίγα καλώδια, μεγάλη ευελιξία!. :Ξαναδείχνω αυτήν την φωτογραφία, γιατί στην πραγματικότητα είναι ακριβώς και συγκεκριμένα ΟΛΑ τα καλώδια και το footswitch που ΓΛΥΤΩΣΑ από το κουβάλημα/στήσιμο/μάζεμα!!!... 
VampireLestrat:
Εξαιρετικό post ως συνήθως φίλε μου... Σε ευχαριστώ πολύ!

paranoid_gr:
Eνα μονο πραγμα εχω να πω!!!!!! RESPECT!!

Βραζίλης:
Αδριανέ, δεν σταματάς να μας εκπλήσσεις! Εύγε!

Μήπως το επόμενο project σου θα είναι να μην έχεις ούτε καν αυτό το 1 καλώδιο; (Να μεταδίδεις τα σήματα ασύρματα, χεχ ;))

Dr Bluz (G.K.):
Αδριανε μας εχεις συνηθισει σε τετοια καλογραμμενα και ''γλαφυρα'' ποστς, που στην ουσια προκειται για αρθρα που θα ζηλευαν ολοι οσοι εχουν στηλη σε περιοδικα κιθαρας μεγαλης κυκλοφοριας.
Μπραβο για τον κοπο σου και την υπομονη σου!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View