adr1anos:
Μπράβο gers, πολύ ωραίο θέμα!.. :up ..το κόλπο με τα bicycle chain links δεν το ήξερα, καλή φάση!..
Απόλλων:
Πολύ καλό θέμα και για μένα αρκετά επίκαιρο...
Όπως έχει ήδη αναφέρει ο gers, υπάρχει ένα κοινό πρόβλημα με αρκετές από αυτές τις μεθόδους. Το πρόβλημα είναι η ενδεχόμενη ανάγκη να ανοιχτούν καινούργιες τρύπες στην επιφάνεια πάνω στην οποία στηρίζονται τα πετάλια όποτε θέλουμε να αλλάξουμε θέσεις ή να τοποθετήσουμε ένα νέο πετάλι. Αυτό που είχα σκεφτεί ως πιθανή λύση είναι η χρήση μιας μεταλλικής ή πλαστικής επιφάνειας που θα έχει ήδη πολλές ανοιγμένες τρύπες, ώστε να μη χρειάζονται κάθε φορά καινούργιες. Κάτι δηλαδή σαν αυτό που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία:
Στην πράξη δεν ξέρω αν αυτό θα έλυνε το πρόβλημα πλήρως. Ακόμα και αν βρεθεί κάτι με πολύ μικρές τρύπες πολύ κοντά μεταξύ τους, φαντάζομαι ότι κάποια πετάλια λόγω διαστάσεων, σχήματος ή θέσης των βιδών τους ίσως δεν θα ταιριάζουν ακριβώς στις προϋπάρχουσες τρύπες. Θα ήταν ένα εδιαφέρον πείραμα όμως. Έχει κανείς καμιά ιδέα που μπορεί να βρεθεί κάτι τέτοιο;
elrich:
Ωραίο θεματάκι για τους απανταχού πατεντιάρηδες! Όλα τα λεφτά ήταν το ράφι από ψυγείο(?) στην περίπτωση των tie-wraps που χρησιμοποιήθηκε για βάση πεταλιέρας
adr1anos:
Έχουν περάσει από τα χέρια μου, διάφορα pedalboards, διαφόρων μεγεθών, που όμως όλα εμπίπτουν στις εξής δύο κατηγορίες:
1. Flat επιφάνεια με velcro σαν πάτος από βαλιτσάκι, τύπου Rockase:
..και.. 2. Κεκλιμένο pedalboard με μεταλικές λωρίδες επίσης με velcro τύπου Pedaltrain:
Από τα δύο αυτά pedalboards, με βόλεψαν καλύτερα τα Pedaltrain, διότι τα κενά που έχουν μεταξύ τους οι ράγες, δίνουν διέξοδο στα καλώδια, και επιτρέπουν πολύ πιο πυκνές τοποθετήσεις από άλλες λύσεις, όπου τα καλώδια υπάρχουν στο ίδιο επίπεδο με τα πετάλια. Παράλληλα, στο Pedaltrain το τροφοδοτικό τοποθετείται από κάτω, και έτσι δεν παίρνει χρήσιμο χώρο από τα πετάλια.
gers:
--- Παράθεση από: Απόλλων στις 11/11/11, 10:59 ---Αυτό που είχα σκεφτεί ως πιθανή λύση είναι η χρήση μιας μεταλλικής ή πλαστικής επιφάνειας που θα έχει ήδη πολλές ανοιγμένες τρύπες, ώστε να μη χρειάζονται κάθε φορά καινούργιες. Κάτι δηλαδή σαν αυτό που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία:
Στην πράξη δεν ξέρω αν αυτό θα έλυνε το πρόβλημα πλήρως. Ακόμα και αν βρεθεί κάτι με πολύ μικρές τρύπες πολύ κοντά μεταξύ τους, φαντάζομαι ότι κάποια πετάλια λόγω διαστάσεων, σχήματος ή θέσης των βιδών τους ίσως δεν θα ταιριάζουν ακριβώς στις προϋπάρχουσες τρύπες.
--- Τέλος παράθεσης ---
Είναι αυτό που αναφέρω στα πρώτα ποστ ως "διάτρητη μεταλλική επιφάνεια". Χρησιμοποιείται πολύ με τη μέθοδο των tie-wraps, ωστόσο αν θες να βιδώσεις απευθείας το πετάλι εκεί από την κάτω μεριά, θα έχεις ίσως τα προβλήματα που λες, γι αυτό και αναφέρω ότι με αυτόν τον τρόπο στερέωσης καλύτερα σκέτο ξύλο. Φυσικά, αν δε σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα η εμφάνιση, μπορείς να βιδώσεις μόνο 2 (τις διαγώνιες) από τις 4 βίδες τοποθετώντας το πετάλι στραβά, έτσι ίσως έβρισκες τρύπες να πέφτουν ακριβώς στις θέσεις των βιδών.
Πάντως θα μπορούσες να το δοκιμάσεις και αν κάποιο πετάλι σε δυσκολέψει να δοκιμάσεις bike chain links και βίδες με παξιμάδια. Έτσι δύσκολα θα έχεις θέμα.