Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Εφέ

Περί τροφοδοτικού...

(1/2) > >>

BitCollector:
Έχω ένα τροφοδοτικό με επιλογή Voltage και πολικότητα. Δεν είναι τίποτα σπέσιαλ, ένα φθηνιάρικο κινέζικο που έχει πολλά χρονάκια στην πλάτη του.
Όταν είναι στα 9 V ο διακόπτης του, μου δείχνει 15 στο πολύμετρο. Για να πάρω 9 V πρέπει ο διακόπτης να βρίσκεται στο 3. Με τον διακόπτη στο 3 τα πενταλάκια δουλεύουν, αλλά (αν θυμάμαι καλά) και πριν το ανακαλύψω αυτό δούλευαν και με τον διακόπτη στο 9 (έτσι κι αλλιώς το ένα από τα πεντάλ επιβεβαιωμένα μπορεί να δουλέψει και με 18 V).
Τι συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε;
Α1) Τα έπαιξε, αλλά όσο δίνει τα σωστά βολτ συνεχίζω να το δουλεύω.
Α2) Τα έπαιξε και ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει ζημιά, σκουπίδια επειγόντως!
Β) Δείχνει άλλα αντί άλλων επειδή δεν είναι συνδεμένο κάπου  (πέρα από το πολύμετρο).
Γ) Άλλη εξήγηση...

Τα φώτα σας, παρακαλώ...  ;D

vegos:
Πολύ χοντρικά:
Βλέπεις παραπάνω βολτς γιατί δεν είναι regulated το τροφοδοτικό.
Η τάση που μετράς είναι χωρίς φορτίο - στον αέρα, με φορτίο (πετάλι συνδεδεμένο) θα πρέπει να μετράς σωστά ή σχεδόν σωστά (μικρές αποκλίσεις).

BitCollector:
OK, έχει ακόμα ψωμιά...
Ευχαριστώ, vegos!

Βραζίλης:
Καλύτερα να αγοράσεις ένα σταθεροποιημένο τροφοδοτικό στα volt που χρειάζεται τα πετάλια σου, παρά να βάζεις ότι τάση να'ναι και το πετάλι να κάνει την σταθεροποίηση. Γιατί, προφανώς, όσο μεγαλύτερη η απόκλιση της τάσης από το αναμενόμενο, τόσο μεγαλύτερο το στρες και η θερμότητα στον σταθεροποιητή τάσης του πεταλιού.

Επίσης, το μη σταθεροποιημένο τροφοδοτικό θα βγάζει άλλη τάση όταν ο φόρτος αλλάζει, π.χ. όταν ενεργοποιείς/απενεργοποιείς το πετάλι, ή όταν το αλλάζεις και βάζεις ένα πετάλι με άλλη κατανάλωση...

BitCollector:
Αγόρασα όχι ένα αλλά δύο! Το θέμα με τα τροφοδοτικά μου άρχισε όταν πριν μερικές ένα που είχα στο MIDI keyboard σταμάτησε να δουλεύει (έδινε χαμηλότερη τάση). Με κάτι πασπατέματα δούλεψε προσωρινά για μια δυο μέρες και το πρωί άρχισε πάλι τα ίδια. Οπότε αγοράζοντας ένα για το keyboard πήρα κι ένα δεύτερο για το πεντάλι (στο άλλο πεντάλι μου βάζω επαναφορτιζόμενη).
Ερώτηση εγκυκλοπαιδική: τα μη σταθεροποιημένα τροφοδοτικά τι ρόλο/λόγο ύπαρξης έχουν;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View