Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Εφέ

Οδηγός DIY: Διακόσμηση Πεταλιών/Ενισχυτών με Χάραξη

<< < (3/5) > >>

zeromancer:
Υπέροχο....καλά το lama τα ΣΠΑΕΙ

modfori:

--- Παράθεση από: zeromancer στις 13/12/13, 02:13 ---Υπέροχο....καλά το lama τα ΣΠΑΕΙ

--- Τέλος παράθεσης ---

--- Παράθεση από: atav στις 12/12/13, 17:03 ---Πολύ ωραίος, ευχαριστούμε!

--- Τέλος παράθεσης ---

ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια :)

Μητσάκος:
Eύγε!

To lama είναι βασισμένο στον Kuzco?  ;D :P

modfori:
  Μέρος 2ο : Χάραξη Πλέξιγκλας/Δημιουργία πρόσοψης ενισχυτή 
Καλησπέρα και πάλι,

Φτάσαμε αισίως στο 2ο μέρος του οδηγού χάραξης και όπως ανέφερα στο 1ο μέρος αυτό θα'ναι και το πιο ενδιαφέρον . Για ποιο λόγο? Διότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο εντυπωσιακό.

 
Τί είναι το πλέξιγκλας?
Εν ολίγοις είναι ένα συνθετικό πολυμερές το οποίο δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει σε διάφορους τομείς το γυαλί ως ελαφρύτερο, ανθεκτικότερο αλλά και πιο καθαρό υλικό. Επίσης το κόστος παραγωγής/επεξεργασίας του είναι μικρότερο απο αυτό του γυαλιού λόγω του χαμηλού σημείου τήξης του. Κυκλοφορεί στο εμπόριο σε διάφορα πάχη , χρώματα , τύπους (διαφανές , ημιδιαφανές και αδιαφανές).

 
Μέθοδοι κοπής πλέξιγκλας
- Κοπή με κοπτικό για ακρυλικά (olfa) : η ευκολότερη μέθοδος , απαιτεί τη χρήση μόνο ενός φθηνού εργαλείου και  ενός χάρακα. Η χρήση του περιορίζεται αυστηρά σε κοπή ευθειών και σε μικρού πάχους υλικά.
- Κοπή με κάθετο πριόνι (ή σέγα): μέθοδος η οποία είναι λίγο χρονοβόρα , δημιουργεί πολύ γρέζι (χιονισμένο τοπίο :p), αφήνει λίγες εώς πολλές ατέλειες (ανάλογα την εμπειρία του χειριστή) αλλά είναι φθηνή , μπορεί να γίνει ακόμα και στο σπίτι (μπαλκόνι,γκαράζ κτλ)  και χωρίς περιορισμούς σε σχήματα.
Είναι η μέθοδος που θα παρουσιάσουμε.
-Κοπή με λέιζερ : είναι η τέλεια μέθοδος κοπής , δεν αφήνει κατάλοιπα και ατέλειες αλλά είναι ακριβή διότι απαιτείται επαγγελματικός εξοπλισμός και το κυριότερο …. στερεί τη χαρά και την ικανοποίηση του DIYer να φτιάξει κάτι με τα χεράκια του ;)

 

 
Τι θα πρέπει να προσέξουμε
- Είναι υλικό που γρατζουνίζεται πολύ εύκολα .Για το λόγο αυτό δεν αφαιρούμε τις ζελατίνες που το προστατεύουν πριν να είναι απαραίτητο.Στην περίπτωση μας θα τις αφαιρέσουμε όταν έρθει η ώρα να χαράξουμε.- Είναι εύθραστο .Το δουλεύουμε με προσοχή διότι σε μικρά πάχη σπάει εύκολα. - Λιώνει σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες  . Όταν το κόβουμε,το χαράσουμε  ή το τρυπάμε θα πρέπει να χρησιμοπούμε χαμηλή ταχύτητα στα εργαλεία ρεύματος.

 

 
Ξεκινάμε λοιπόν.

 
Βήμα 1ο : Κοπή
Το φύλλο που θα διαθέτουμε είναι ιδιαίτερα παχύ (12mm) οπότε για την κοπή του δε θα χρησιμοποιήσουμε κοπτικό ακρυλικών υλικών. Θα χρησιμοποιήσουμε σέγα .
Αν η σέγα που που διαθέτουμε είναι πολλαπλής ταχύτητας θα επιλέξουμε τη χαμηλότερη δυνατή.
Αν είναι μιας ταχύτητας τότε κατά τη διάρκεια της κοπής θα πατάμε το κουμπί λειτουργίας διακεκομένα.
Αν δεν κάνουμε τα παραπάνω τότε πιθανότα τα σημεία που έχουμε ήδη κόψει θα ξανακολλάνε μεταξύ τους.

 
Τοποθετούμε χαρτοταινία πάνω στο φύλλο στα σημεία που θα κόψουμε . Τα πλεονεκτήματα της χαρτοταινίας είναι τα εξής : μπορούμε να σχεδιάσουμε πάνω της ακόμα και με μολύβι , ξεκολάει με ευκολία και δεν αφήνει κατάλοιπα οπότε μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και απ'ευθείας πάνω στο πλέξιγκλας.
Σχεδιάζουμε το σχήμα που θα κόψουμε .
Φοράμε μάσκα για να μην εισπνέουμε τη σκόνη που θα δημιουργηθεί και γυαλιά για να μη μπει στα μάτια μας.
Χρησιμοποιούμε λαμάκι για μέταλλα.

 
 

modfori:
 
 

 
Ξεκινάμε να κόβουμε .Δε βιαζόμαστε για να μην κάνουμε λάθη.

 
TIP: Για να κόψουμε σε ορθή γωνία και να μη σπαταλήσουμε υλικό αρχικά κόβουμε ευθεία τη μία πλευρά της γωνίας μέχρι τη γωνία και στη συνέχεια γυρνάμε μερικά εκατοστά πίσω και κόβουμε σε καμπύλη εξωτερικά η οποία θα καταλήξει στην άλλη πλευρά της γωνίας.

 


 

 
αφού τελειουμε το κόψιμο θα χρειαστεί να τρίψουμε τις αιχμές για να “σβήσουμε” τις χαρακιές που άφησε η σέγα και να τελειοποιήσουμε το σχήμα. Θα χρησιμοποιήσουμε τάκο και ντουκόχαρτα από 400 ,600 και 800grit διαδοχικά. Για να γίνουν διάφανες οι αιχμές μπορούμε να τις κάψουμε με φλόγιστρο. Η μέθοδος αυτή πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά .

 


  
Βήμα 2ο : Προετοιμασία για τη χάραξη

 
Βρίσκουμε το σχέδιο που θέλουμε να χαράξουμε . Η χαραγμένη επιφάνεια του πλέξιγκλας θα πρέπει να'ναι η εσωτερική ώστε να φαίνεται καλύτερα Για το λόγο αυτό αν το σχέδιο περιλαμβάνει γράμματα ή η φορά του είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει τότε θα πρέπει να το αντιστρέψουμε κατά τον κάθετο άξονα , δηλαδή να πάρουμε το mirror image

 
http://postimg.org/image/wilnx67bp/][/url[/i]]

 
http://postimg.org/image/gyea6mx79/][/url[/i]]

 

 
βάζουμε μία πετσέτα κάτω απο το πλέξιγκλας για να μη γρατζουνιστεί. Προτιμάμε μια σκούρα πετσέτα και ο λόγος θα εξηγηθεί παρακάτω.

 
κόβουμε το περισσευούμενο χαρτί και κολλάμε το σχέδιο στο πλέξιγκλας με χαρτοταινία

 
http://postimage.org/][/url[/i]]

 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View