Ειδικά θέματα > Τα καλύτερα...

Περι Slide

(1/5) > >>

psomas:
ρε παιδιά τι κάνει το slide; ???(Κιθαρωδός: Έβγαλα την εικόνα γιατί δημιουργούσε πρόβλημα...)

bluechild:
   Εχμ .. Είναι κάπως περίεργο ... Οι νότες που μπορείς να παίξεις κανονικά με την κιθάρα είναι διακριτές και σύνολο 12, έτσι ; Δηλαδή δεν μπορείς να παίξεις τις συχνότητες που υπάρχουν ανάμεσα στα 440 Hz της Α και στα 466 της Α#. Αντίθετα, στο βιολί μπορείς να παίξεις όποια συχνότητα θέλεις, γιατί δεν είναι χωρισμένο σε τάστα (άλλο το ότι μπορεί να παίξεις και φάλτσες συχνότητες κατά αυτόν τον τρόπο ;) ). Στο θέμα του μπουκαλιού λοιπόν .. Το μπουκαλάκι έχει το καλό ότι μπορείς να παίζεις μια νότα χωρίς να πιέζεις την χορδή ως κάτω και κατά συνέπεια δεν την μπλοκάρεις στο σιδεράκι του τάστου. Άρα κατά αυτόν τον τρόπο μπορείς και στην κιθάρα να παίζεις στην αναλογική κλίμακα των συχνοτήτων, εξού και ο περίεργος ρευστός ήχος, αλλά και η ευκολία με την οποία κάνεις φάλτσα. Ένας άλλος τρόπος να παίξεις "αναλογικά" στην κιθάρα είναι τα bend/τραβήγματα, αλλά δεν μπορείς να τα κάνεις τόσο μαζικά όσο με το μπουκάλι.

Βραζίλης:
Με το slide, γλιστράς πάνω στις χορδές και δε τις παίζεις πατώντας τες πάνω στα τάστα.
Για παράδειγμα, άκουσε τον David Gilmour (pink floyd) σε κάποια τραγούδια του The Wall (δε θυμάμαι τώρα πια). Συνήθως γίνεται με ένα ειδικό κούφιο κύλινδρο, γυάλινο ή μεταλλικό, που βάζεις στο δάχτυλό σου, αν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα πράγματα...  
Αν νιώθεις προετοιμασμένος για να σοκαριστείς, δες τι μπορεί να κάνει κανείς με ένα (γεμάτο) μπουκάλι μπύρας (και κατόπιν με μια πετσέτα):

http://www.dannygatton.com/Video/austin_slide.mov

Υ.Γ. Ο Danny Gatton είναι folk/country/jazz/blues κιθαρίστας

bluechild:
  Α ναι Βασίλη παραδείγματα :) Πχ το τελευταίο σόλο του high hopes - pink floyd ή το σόλο του layla που παίζει ο duanne allman  με μπουκαλάκι επίσης. Πολύ καλό slide παίζανε και οι παραδοσιακοί χαβανέζοι κιθαρίστες, οπότε μπορείς να κοιτάξεις στο kazaa για εθνικ χαβανέζικα κομμάτια. Και φυσικά οι μεγάλοι μπλουζίστες, κυρίως οι πρώιμοι (robert johnson, son house, blind lemon κλπ). Μάλιστα ένα κομμάτι slide, το "dark was the night" (δεν θυμάμαι τίνος ακριβώς) στάλθηκε μαζί με τους ήχους από τη Γη που αποθηκεύσανε στο Pioneer και ταξιδεύει αυτή τη στιγμή κάπου μέσα στο σύμπαν  :)

Arg0:
Eυκολο παραδειγμα slide η εισαγωγη του "Αχρηστα Ρολογια" τον Ντομενικα...

Επισης βαρυς χειρηστης του slide ειναι και ο Chris Rea, και μαλιστα το slide του το εφτιαξε απο κομματι πολυελαιου... Road To Hell RuleS!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View