Πλεον μιλαμε οτι αυτη η τεχνολογια εχει αρχισει και ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ τους πραγματικους ενισχυτες σε "αυθεντικοτητα", ποιοτητα και ευκολια χρησης και παραμετροποιησης.
Οσο κι αν αυτο ακουγεται τρελο, ισχυει.
Συγνώμη αλλά δεν είναι δυνατόν η προσομοίωση να ξεπερνάει (ηχητικά...σε ευκολία χρήσης και παραμετροποίησης σίγουρα είναι πολύ πιο μπροστά) τους πραγματικούς ενισχυτές, να γίνει το ίδιο ηχητικά και σαν αίσθηση να το δεχτώ...απλά από εκεί και πέρα έχουμε κάτι άλλο...το real thing θα είναι πάντα το real thing, όσο κι αν δε μου αρέσει κι εμένα αυτός ο όρος και ας συμπαθώ τα πολυεφέ κλπ.
Δεν ξερω τις εμπειριες σου με αρκετα λαμπατα μηχανηματα (προενισχυτες και ενισχυτες, καμπινες κτλ), αλλα αν εχεις και μετα παρεις το axe fx II και μαθεις λιγο να το χειριζεσαι, θα ξανασυζητησουμε για το αν ειναι δυνατον να ειναι καλυτερο απο τους πραγματικους ενισχυτες (οχι ολους ισως, μιας και ορισμενα μοντελα τα εχει μοντελοποιησει τελεια ο cliff γιατι ειχε και σχεδια και τους ιδιους τους ενισχυτες να τους κανει βιδες, ενω σε καποιους αλλους - λιγους - ειχε μονο σχεδια).
Δωστε λιγο σημασια σε αυτα που λεω και οχι μονο στην ουαου φραση που πεταξα.
Ενας κανονικος ενισχυτης (και ειδικα οι μη boutique ενισχυτες) ειναι πολυ πιθανο απο κομματι σε κομματι (στο ιδιο μοντελο και κατασκευαστη) να εχει σημαντικες διαφορες κατασκευαστικα και αρα ηχητικα (και στην αισθηση).
Αυτο οφειλεται στο οτι:
α) Τα υλικα που χρησιμοποιουνται (οπως πυκνωτες, αντιστασεις, φιλτρα, διοδοι, λαμπες, μετασχηματιστες κτλ) δεν ειναι δυνατον να εχουν ολα ακριβως τις ιδιες ανοχες και μετρησεις. Ειναι ολα "κοντα", αλλα κανενα σχεδον δεν ειναι ιδιο με το αλλο.
Αυτο εχει σαν αποτελεσμα ορισμενοι ενισχυτες να ακουγονται καλυτερα απο καποιους αλλους, κι ας ειναι το ιδιο μοντελο, ιδιας χρονιας, με ιδιες λαμπες, ιδιες ωρες χρησεις και ιδια settings κτλ. Για αυτο πολλοι επαγγελματιες οταν αγορζουν ενισχυτη, ακουνε πολλα κομματια απο ενα μοντελο που γουσταρουν και μετα διαλεγουν οποιο τους ακουγεται καλυτερα.
β) Τα υλικα που χρησιμοποιουνται, ακομα και αν ειναι αυτα που πρεπει, φθινουν στην πορεια του χρονου με την χρηση, αλλαζουν χαρακτηριστικα και μαζι αλλαζουν και τον ηχο και την αισθηση. Επισης καποια υλικα ενω θεωρητικα θα μπορουσαν να εχουν ιδανικες τιμες για μια Α χρηση, στην πραγματικοτητα δεν μπορουν ποτε να πετυχουν αυτες τις τιμες λογω κατασκευαστικων προβληματων.
Ολα αυτα λοιπον, που ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ για τον ηχο και αισθηση ενος ενισχυτη, το axe fx οχι μονο τα καλυπτει, αλλα σου δινει την δυνατοτητα να τα πειραξεις ακομα και εκτος πραγματικων οριων (βλεπετε στο virtual κυκλωμα δεν χρειαζεσαι ενα Α υλικο - που δεν υπαρχει - για να δουλεψει πχ ενας Α πυκνωτης στις τιμες που θες).
Ετσι, το axe fx μπορει να δωσει ακριβως τον ηχο βαση των "αυθεντικων" χαρακτηριστικων του ενισχυτη που εξομοιωνεται, (προσοχη, βαση του κομματιου που ετυχε να εχει ο κυριος Cliff και με βαση τον οποιο εκανε την εξομοιωση, οχι αυτον που εχετε εσεις σπιτι σας που πιθανως να εχει καποιες μικροαλλαγες σε σχεση με αυτον του Cliff, αυτα που ελεγα και πιο πανω δηλαδη), ή να σου προσφερει την παραμετροποιηση να αλλαξεις κατι στον ενισχυτη που θα τον κανει ακριβως ετσι οπως θες (σε αισθηση και ηχο), που υπο φυσιολογικες συνθηκες δεν θα μπορουσες να κανεις με εναν κανονικο ενισχυτη, ή θα χρειαζοσουν τουλαχιστον αρκετες ωρες και χρημα και χρονο σε μοντες με αμφιβολα αποτελεσματα για την αξιοπιστια και σωστη λειτουργια του ενισχυτη.
Επισης, το axe fx δεν χρειαζεται λαμπες, bias και ρυθμισεις, αλλα μπορεις να παιξεις με ολα αυτα, ακομα και σε τιμες που ενας πραγματικος ενισχυτης θα τις εβλεπε με τρομο... Για να μην αναφερω καν το θεμα θορυβου, εφφε, ευκολιας χρησης, εντασεις κτλ
Και βεβαια, το axe fx αποδιδει ΠΑΝΤΑ τον ιδιο ηχο, χωρις να επηρεαζεται (βλεπε λαμπες) απο τον καιρο, την υγρασια, τον χωρο κτλ.
Θα μπορουσα να αναφερω και πολλα αλλα, αλλα νομιζω την πιασατε την ιδεα.
Εχοντας πει λοιπον ολα αυτα, και οντας ιδιοκτητης μερικων καλων λαμπατων τερατων και μικρων ενισχυτων στο παρελθον, καταλαβαινεται γιατι ορισμενες δηλωσεις που ακουγονται "ατοπες", τελικα αποδυκνειονται σωστες.
Και αν παιξετε με ενα axe fx II (και εφοσων εχετε ΟΝΤΩΧ εμπειριες απο καλους λαμπατους ενισχυτες), μετα θα εχετε μαλλον την ιδια αποψη με εμενα (και με παρα πολλους αλλους που εχουν πουλησει οτι λαμπατο ειχαν και δεν ειχαν αφου πηραν το axe fx).
Στα μειονεκτηματα;
Θα ελεγα περιπου αυτα που λεει και ο Vaiking.
Δεν εχεις μπροστα σου το real deal, με τα κουμπια του, τις λαμπες του, την εμφανιση του, την επενδυση του, την 4x12" matched καμπινα του, την μουρη του δηλαδη...
Οσο για το οτι κινδυνευουν να κλεισουν οι λαμπατοι κατασκευαστες, αυτο ερχεται με την προοδο της τεχνολογιας και ειναι φυσικο επακολουθο. Οι λαμπατοι θα εξακολουθουν να υπαρχουν, αλλα ιδιατερα πετυχημενοι θα ειναι πλεον μονο τα boutique μοντελα που προσφερουν και look, αισθηση, vibe, mojo πεστε το οπως θελετε και οι μικροι (για ευκολια χρησης)...
Σε λιγα χρονια, αμφιβαλλω αν καποιος εξακολουθει και ηχογραφει ή πηγαινει σε συναυλιες με αυθεντικους ενισχυτες.
Απλα δεν υπαρχει λογος, ενω πλεον υπαρχουν ενα καρρο λογοι για να ΜΗΝ το κανει καποιος αυτο.