Δεν ειναι ακριβως θεμα μισους... Απλα οταν ξεφυγουμε απο την αντιληψη πως ειμαστε ο εκλεκτος λαος του Θεου και το τελειοτερο δημιουργημα του, αρχιζουν και γεννιονται νεες αποψεις πανω στο θεμα...
Όντως ένα από τα αρνητικά σημεία της θεωρίας της Σπάνιας Γής είναι οτι πλησιάζει το δόγμα του Δημιουργού των ειδών (creationism) ότι δλδ το σύμπαν όλο δημιουργήθηκε από μια οντότητα και άρα είμαστε η μόνη νοήμων ζωή στο σύμπαν.
Προσωπικά δεν συμφωνώ με την θεωρία της Σπάνιας Γης για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι και αυτός. Παρέθεσα όμως την θεωρία διότι πολλά από τα στοιχεία που παραθέτει είναι σχετικά με την συζήτηση για τον Gilese 581 c και με την όλη συζήτηση για την ζωή εκτός της Γης.
Αυτό που επίσης μ' αρέσει με την όλη κουβέντα είναι οτι ενώ συζητάμε για την πιθανότητα ζωής στον Gilese 851 c κανείς από εμάς δεν έχει αναφερθεί στις λεπτομέριες του. Πράγματα όπως:
- Το μέγεθος του είναι 5 φορές αυτό της Γης.
- Μία πλήρη περιστροφή του γύρω από τον ήλιο του, ενα έτος του δλδ, διαρκεί 13 μέρες.
- Η απόσταση του από τον ήλιο του είναι μικρότερη από αυτή της Γής από τον δικό της Ήλιο.
- Η ηλικία του εκτιμάται στα 4.3 δισεκατομμύρια έτη (της Γης είναι 4.54 δισεκατομμύρια έτη).
- Η θερμοκρασία του εικάζεται οτι είναι 40οC.
Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως οτι οι επιστήμονες εστιάζουν την προσοχή τους τώρα στον Gilese 581 d, τον είκαζόμενο 4ο πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Είναι μεν αρκετά μεγαλύτερος και εκτός της "εύκρατης ζώνης" αλλά σε περίπτωση που εμφάνιζε το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μπορούσε να συντηρήσει ζωή.