Ειδικά θέματα > Μετατροπές, βλάβες, συντήρηση, κατασκευές

Αναβάθμιση Tele Classic Vibe 50's

<< < (2/2)

Απόλλων:

--- Παράθεση από: BitCollector στις 25/08/22, 20:56 ---Τι πρόβλημα θέλω να λύσω... Κανένα! Η κιθάρα παίζει μια χαρά. Ο εχθρός του καλού όμως είναι το καλύτερο!
--- Τέλος παράθεσης ---

Aυτό ακριβώς είναι το ζήτημα. Οποιαδήποτε κιθάρα μπορεί να βελτιωθεί με κάποιες μετατροπές, ειδικά μια κιθάρα αυτής της κατηγορίας. Το ερώτημα είναι ποιές μετατροπές αξίζουν τον κόπο σε μια σχετικά φτηνή κιθάρα, βελτιώνοντας κάποια παράμετρο (ήχο, ευελιξία, playability, σταθερότητα κουρδίσματος) που είναι σημαντική για σένα χωρίς να ξοδέψεις περισσότερα απ' όσο σού στοίχισε η κιθάρα. Kαι αυτό που είναι καλύτερο για μένα, μπορεί να μην είναι απαραίτητα καλύτερο για σένα. Γι αυτό θεωρώ ότι πρέπει να ξέρεις τι ψάχνεις, ώστε να κάνεις τις κατάλληλες αναβαθμίσεις.
 

--- Παράθεση ---Θεωρητικά οι μαγνήτες της είναι οι Tonerider ή κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο. Είναι στιγμές ωστόσο που νομίζω ότι θα ήθελα κάτι παραπάνω από αυτούς... περισσότερη ζωντάνια, χαρακτήρα. Βλέπω διάφορα βίντεο με εξεζητημένα σετ (Lolar, Bare Knuckle κτλ) αλλά δεν είμαι βέβαιος αν η όποια αναβάθμιση θα κάνει την κιθάρα να ακούγεται έτσι κι αν αξίζει να δώσω το υψηλό σχετικά τίμημα. Πιο λογική οικονομικά λύση είναι οι Fender Nocaster, επίσης υποψήφιοι αντικαταστάτες. Μιλάμε για vintage σετ πάντοτε...
--- Τέλος παράθεσης ---

Έτσι είναι. Οι μαγνήτες ήταν ακριβώς ίδιοι με τους Τonerider. Ακόμα και οι κωδικοί που αναγράφονταν στο πίσω μέρος, παρέπεμπαν εμφανώς στους κωδικούς των αντίστοιχων μοντέλων Tonerider.


--- Παράθεση ---Το mod με τους μαγνήτες σε σειρά το σκεφτόμουν με push/pull, νομίζω πως γίνεται.
--- Τέλος παράθεσης ---

Φυσικά και γίνεται. Ό,τι σε βολεύει περισσότερο.


--- Παράθεση ---Το nut θα το αλλάξω κάποια στιγμή, μιας και από δικό μου λάθος «πειράχτηκε» λίγο το αυλάκι την λεπτής e, όμως δεν είναι κάτι που επείγει, η κιθάρα δεν ξεκουρδίζεται έτσι κι αλλιώς.
--- Τέλος παράθεσης ---

Σε αυτή την περίπτωση, εγώ θα σού έλεγα να το αλλάξεις. Δεν είναι δύσκολη παρέμβαση, δεν θα σού κοστίσει πολύ και αξίζει τον κόπο.


--- Παράθεση ---Τη γέφυρα σκέφτομαι να την αλλάξω διότι η ανάλογη αλλαγή που έκανα στην Cort LP style που έχω είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα παρ' όλο που η αναγκάστηκα να κρατήσω τα παλιά studs bushings (οι τρύπες στο ξύλο είναι ελαφρά μεγαλύτερες από τα νέα κι έπρεπε να γεμίσω το κενό κάπως, πράγμα που βαρέθηκα να κάνω). Έβαλα μια Gotoh. Οπότε σκέφτομαι να βάλω μια Gotoh (με In tune saddles που όπως και της Wilkinson λύνουν το πρόβλημα του intonation). Θα προτιμούσα την Fender Vintage, αλλά από τη μια δεν βρίσκω specs για να είμαι σίγουρος ότι ταιριάζει ακριβώς κι από την άλλη με χαλάει ο έλλειψη εγκοπών στα μπρούτζινα «βαρελάκια».
--- Τέλος παράθεσης ---

Προσωπικά δεν θα θεωρούσα σημαντική τη διαφορά που θα κάνει μια καινούργια γέφυρα στον ήχο της κιθάρα σου, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω δοκιμάσει για να έχω ιδία γνώμη. Πάντως σε μια Squier Classic Vibe Strat που είχα στο παρελθόν, είχα αλλάξει τη γέφυρα και το tremolo block με ατσάλινο πιο χοντρό και δεν μπορώ να πω ότι είδα διαφορά στον ήχο.


--- Παράθεση ---Οπότε έχουμε ένα budget ~50 για γέφυρα και ~150 αν πάω σε κάτι όπως οι Nocaster ή ~250 αν πάω σε κάτι πιο ακραίο όπως Lolar, Brare Knuckle ή αντίστοιχα. Σύνολο από 50% έως 80% της αξίας της κιθάρας. Δεν είμαι σίγουρος αν το αποτέλεσμα θα με δικαιώσει όμως...
--- Τέλος παράθεσης ---

Προκειμένου για Lollar ή Bareknuckle, νομίζω ότι τα 250 Ευρώ θα τα δώσεις σίγουρα, αν όχι παραπάνω. Πάντως οι Tonerider, αν και φτηνοί, είναι αvτικειμενικά πολύ καλοί μαγνήτες και συγκρίσιμοι και ακριβότερους. Οπότε ίσως να μη δεις την εντυπωσιακή διαφορά που ίσως περιμένεις από μια αλλαγή μαγνητών.

BitCollector:

--- Παράθεση από: Απόλλων στις 27/08/22, 03:29 ---Aυτό ακριβώς είναι το ζήτημα. Οποιαδήποτε κιθάρα μπορεί να βελτιωθεί με κάποιες μετατροπές, ειδικά μια κιθάρα αυτής της κατηγορίας. Το ερώτημα είναι ποιές μετατροπές αξίζουν τον κόπο σε μια σχετικά φτηνή κιθάρα, βελτιώνοντας κάποια παράμετρο (ήχο, ευελιξία, playability, σταθερότητα κουρδίσματος) που είναι σημαντική για σένα χωρίς να ξοδέψεις περισσότερα απ' όσο σού στοίχισε η κιθάρα. Kαι αυτό που είναι καλύτερο για μένα, μπορεί να μην είναι απαραίτητα καλύτερο για σένα. Γι αυτό θεωρώ ότι πρέπει να ξέρεις τι ψάχνεις, ώστε να κάνεις τις κατάλληλες αναβαθμίσεις.
 
--- Τέλος παράθεσης ---
Αν και η CV θεωρείται καλή «βάση» για αναβάθμιση αυτό κατά βάθος κρύβει μια δυσκολία. Δεν είναι ας πούμε μια Affinity ή πολύ φτηνή Harley Benton που ξέρεις ότι πας αμέσως για αλλαγή σε μαγνήτες. Το hardware και τα ηλεκτρικά από τη μια είναι αρκετά καλό για να αναβαθμιστεί με κλειστά τα μάτια, του στιλ «ό,τι και να βάλω καλύτερο θα είναι», αλλά σίγουρα επιδέχεται βελτιώσεις.
Είδα πχ αυτό το βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=KNi_B_Mxizw
και αυτός ήταν ο λόγος που έκανε να ζητήσω εμπειρίες άλλων κατόχων. Δεν ξέρω ο ίδιος ο κάτοχος τι αποφάσισε τελικά (στο τέλος κι αυτός το ίδιο λέει), για τα δικά μου γούστα απλώς δεν πρόκειται για αναβάθμιση. Θέλει λοιπόν προσοχή και πολύ καλή επιλογή, αν και πολύ φοβάμαι ότι τελικά σ' αυτά τα πράματα αναπόφευκτα πρέπει να πας και σε ψιλοκουτουρού επιλογές και να μάθεις παθαίνοντας (πληρώνοντας κοντολογίς).

Για το θέμα της γέφυρας... τι να πω. Η νέα γέφυρα στην Cort είχε περίπου 15-20% περισσότερο βάρος. Θεωρητικά αυτό επηρεάζει τον ήχο. Η αίσθηση που έχω είναι ότι η κιθάρα «κελαηδάει». Ακούγεται πιο ζωντανή χωρίς ενισχυτή. Συνδεμένη στον ενισχυτή, ΟΚ άλλαξα ποτενσιόμετρα και καλώδια, θεωρητικά κι αυτά μπορεί να αλλάξουν λίγο τον ήχο οπότε δεν αποδίδω την αλλαγή (μόνο) στη γέφυρα.

Απόλλων:

--- Παράθεση από: BitCollector στις 28/08/22, 19:56 ---Αν και η CV θεωρείται καλή «βάση» για αναβάθμιση αυτό κατά βάθος κρύβει μια δυσκολία.
--- Τέλος παράθεσης ---

Για μένα η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι σίγουρα NAI. Γι αυτό και έκανα τις αναβαθμίσεις που έκανα. Το ζήτημα είναι ότι αν πρόκειται να ξοδέψεις άλλα 200 ή 300 Ευρώ, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς και το ενδεχόμενο να αγοράσεις μια πιο ακριβή κιθάρα.


--- Παράθεση ---Θέλει λοιπόν προσοχή και πολύ καλή επιλογή, αν και πολύ φοβάμαι ότι τελικά σ' αυτά τα πράματα αναπόφευκτα πρέπει να πας και σε ψιλοκουτουρού επιλογές και να μάθεις παθαίνοντας (πληρώνοντας κοντολογίς).
--- Τέλος παράθεσης ---

Σωστά. Γι αυτό και θα ήμουν επιφυλακτικός στο θέμα της αναβάθμισης μαγνητών, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν νομίζω ότι θα δεις διαφορά που να δικαιολογεί το έξοδο, ενώ αν δώσεις αυτά τα χρήματα για άλλου είδους αναβαθμίσεις μπορεί να έχεις ένα σαφώς καλύτερο όργανο.


--- Παράθεση ---Για το θέμα της γέφυρας... τι να πω. Η νέα γέφυρα στην Cort είχε περίπου 15-20% περισσότερο βάρος. Θεωρητικά αυτό επηρεάζει τον ήχο. Η αίσθηση που έχω είναι ότι η κιθάρα «κελαηδάει». Ακούγεται πιο ζωντανή χωρίς ενισχυτή. Συνδεμένη στον ενισχυτή, ΟΚ άλλαξα ποτενσιόμετρα και καλώδια, θεωρητικά κι αυτά μπορεί να αλλάξουν λίγο τον ήχο οπότε δεν αποδίδω την αλλαγή (μόνο) στη γέφυρα.
--- Τέλος παράθεσης ---

Κάνε ένα μικρό πείραμα. Την επόμενη φορά που θα αλλάξεις χορδές, ξαναβάλε την παλιά γέφυρα στην Cort και δες πώς ακούγεται. Αυτό θα τεκμηριώσει άμεσα και χωρίς αμφιβολία αν η βελτίωση οφείλεται κυρίως στην καινούργια γέφυρα ή στα ποτενσιόμετρα και τα καλώδια. Μια αναβάθμιση των ηλεκτρικών μπορεί να επηρρεάσει τον ήχο πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζεις.

BitCollector:
ΟΚ! Θα ανεβάσω βίντεο με «απαιτητικό» blind test για τη γέφυρα.

BitCollector:

--- Παράθεση από: BitCollector στις 29/08/22, 00:12 ---ΟΚ! Θα ανεβάσω βίντεο με «απαιτητικό» blind test για τη γέφυρα.

--- Τέλος παράθεσης ---
ΟΚ μόνο απαιτητικό δεν είναι μιας και έγινε αργά το βράδυ, κουρασμένος και με μεγάλη σπαρίλα.
Δεν έχει αλλαχτεί παρά μόνο η γέφυρα.
https://youtube.com/watch?v=dijP3mVGg5o

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View