Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Μουσικά όργανα και εξοπλισμός
Οδηγος επιβιωσης (και καλα) προς αρχαριους
Shockrates:
Πολύ καλογραμμένο και ενημερωτικό πόστ. Κατάλαβα μερικά πράγματα επιτέλους. ;D
downfall:
καλησπερα.διαβαζοντας τα παραπανω θα ηθελα να ρωτησω καποιες αποριες πανω στο θεμα λαμπατοι ενισχυτες.Αρχικα θα ηθελα να ρωτησω τι εξοδα εχουν εκτος απο τις λαμπες,στη συνεχεια γιατι μερικοι ενισχυτες εχουν 2 master μηπως σχετιζεται με το παραπανω=>( πραγμα που σημαινει ότι μπορει καποιος να σπρωξει ψηλα την ενταση και να φτιαξει τον ηχο του και κατοπιν να μειωσει την τελικη εξοδο εντασης προς τα ηχεια.)επομενως θα εχει ενα καλο ηχο σε οτι ενταση θελει καποιος,και χαμηλες και μεγαλες?σα να ηταν σε καποιον αλλον στο 6-7..?
Johnie Darko:
Γεια χαρα!
Κοιτα να δεις, ενας ενισχυτης με master volume, γενικοτερα, χρησιμοποιει 2 (η και παραπανω) volumes για να βγαλει τον ηχο του. Ενα απο αυτα (ή και παραπανω απο 1, αναλογως του ποσα καναλια εχει ο ενισχυτης), ειναι για την ενταση στην προενισχυση (gain προενισχυσης σαν να λεμε) και το αλλο (το master) ειναι το gain τελικου σταδιου. Τωρα, αν εχεις πχ εναν ενισχυτη με 2 καναλια και εχει και master volume, μπορει να εχεις 1 volume σε καθε καναλι, το οποιο θα παιζει τον ρολο του gain και αρα ανεβαζοντας την ενταση του, θα γινεται δυνατοτερο σε σχεση με τα υπολοιπα καναλια αν ειναι καθαρο το καναλι, ή αν ειναι crunch, lead καναλι, απλα θα ανεβαζει το ποσοστο του drive.
Μπορει ομως και να εχεις σε καθε καναλι και preamp gain και post gain, που σημαινει οτι καθε καναλι, ειναι ετσι φτιαγμενο που να μπορει να φαιρεται σαν μικρος ξεχωριστος ενισχυτης με το δικο του gain προενισχυσης και τελικου. Κλασσικο παραδειγμα σε ενισχυτη που εγω χρησιμοποιουσα, ηταν ενας Peavey Ultra ο οποιος ειχε 3 καναλια, με καθε καναλι να εχει το δικο του pre & post gain. Αυτο γινεται, ωστε να μπορεις να φτιαξεις τον ηχο καθε καναλιου οπως εσυ θελεις. Πχ μπορεις το crunch καναλι να το παιξεις με λιγο pre gain και πολυ post gain (λεγεται post επειδη και καλα ειναι μετα την προενισχυση), πραγμα που θα κανει τον ηχο του καναλιου, να ακουγεται με λιγοτερη παραμορφωση προενισχυσης, αλλα με περισσοτερη τελικου σταδιου. Το ιδιο γινεται και αναποδα φυσικα, πχ με πολυ παραμορφωση απο προενισχυση (pre gain) και με το post gain, απλα να ρυθμιζεις την ενταση αυτου του καναλιου σε σχεση με τα υπολοιπα καναλια.
Ετσι, τελικα φτανεις να εχεις πχ σε εναν ενισχυτη 3 καναλιων, ενα καναλι με με ηχο καθαρο και Α ενταση σε σχεση με τα υπολοιπα 2 καναλια, μετα ενα δευτερο καναλι με crunch ηχο που στηριζεται πιο πολυ στο post gain (δλδ χωρις εντονη βρωμα) που κι αυτο με την σειρα του εχει μια ενταση Β σε σχεση με τα υπολοιπα 2 καναλια και τελος εχεις και ενα τριτο καναλι που εχει περιπου στη μεση (λεμε τωρα) και το pre gain και το post, με την δικια του ενταση Γ (συνηθως μεγαλυτερη απο τα υπολοιπα καναλια, ωστε να μπορεις να το χρησιμοποιησεις σαν lead καναλι, που το θες πιο δυνατα απο τα υπολοιπα για να βγαινεις μπροστα στα σολο).
Ετσι, εχεις 3 ηχους ετοιμους, τον καθενα με το δικο του ηχοχρωμα απο αποψης gain και το καθενα σε διαφορετικη ενταση σε σχεση με τα υπολοιπα. Το μονο που σου μενει λοιπον σε αυτη την περιπτωση, αφου εχεις φτιαξει τις εντασεις μεταξυ των καναλιων σου, ειναι να εχεις ενα γενικο Master volume που θα ελεγχει την συνολικη αποδοση ΟΛΟΥ του ενισχυτη, του σηματος δλδ που θα πηγαινει προς τα ηχεια.
Αυτο ειναι μια περιπτωση που μπορει να δεις διαφορα volumes πανω σε εναν ενισχυτη.
υπαρχει ομως και η περιπτωση να δεις και 2 master volumes, ο λογος υπαρξης του 2ου συνηθως ειναι για να παιζει τον ρολο solo boost, οπου αφου εχεις πχ εναν ηχο φτιαγμενο και παιζεις, αλλα επειδη θες τον ιδιο ηχο αλλα δυνατοτερο κατα πχ 6db για να βγεις στο σολο, απλα ενεργοποιεις μεσω διακοπτη (ποδοδιακοπτη συνηθως) το 2ο master volume, το οποιο εχεις φυσικα απο πριν ρυθμισει ωστε να ειναι δυνατοτερο κατα οσο σου χρειαζεται σε σχεση με το master 1. Ετσι, σε αυτη την περιπτσωη εχεις πχ 1 καναλι μεν, αλλα 2 master volumes, μεσα απο τα οποια, ουσιαστικα μπορεις να εχεις παρομοιο μεν ηχο, αλλα με μεγαλυτερη ενταση (και τελικη παραμορφωση) το 1 απο το αλλο.
Τελος, περα απο την αλλαγη τελικων λυχνιων κατα μεσο ορο μια φορα στον 1 η στα 2 χρονια (αναλογως χρησης) και αλλαγη προενισχυτριων λυχνιων μια φορα στα 5-10 χρονια (λογω φθορας, οχι επειδη εσυ θες να αλλαξεις κατι στον ηχο με την αλλαγη λυχνιων), αλλο κοστος χρησης δεν εχουν οι λαμπατοι (και φυσικα το ρευμα που καινε).
Ολα τα υπολοιπα ειναι βλαβες που μπορεις να αντιμετωπισεις σε οποιονδηποτε ενισχυτη ασχετως κατασκευης...
pavlos55:
Πολύ χρήσιμο ποστ για μας τους αρχάριος στο θέμα κιθαρών! Ευχαριστώ, μου έβγαλες πολλές απορίες απο το μυαλό ;)
lordi13:
εξαιρετικο μου ελυσε αρκετες αποριες περι μαγνητων και ξυλων της κιθαρας
σε ευχαριστω :D
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση