Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Μουσικά όργανα και εξοπλισμός
Καινουρια κιθαρα ή ενισχυτης (θεμα για αρχαριους)
zepfan:
--- Παράθεση από: Kosthrash στις 05/09/11, 11:18 ---+1 για sticky!!!
Το μονο που εχω να προσθεσω στα πολυ καλα γραφομενα του Johnie ειναι οτι η ακριβοτερη κιθαρα εχει ΣΥΝΗΘΩΣ καλυτερο feeling και σαν κατασκευη και σαν βαρος/ζυγισμα, οποτε και ο ΙΔΙΟΣ παιχτης με μια ακριβοτερη κιθαρα θα αποδιδει καλυτερα (σαν τεχνικη), και θα κουραζεται λιγοτερο (σαν βαρος, ζυγισμα) και στο τελος της ημερας θα εχει καλυτερο overall tone (προσοχη δεν αναφερομαι μονο στον ηχο), στοιχεια που δικαιολογουν (ΣΥΝΗΘΩΣ, αλλα οχι παντα, το επαναλαμβανω) την αγορα μιας ακριβοτερης κιθαρας. Ακομα και η ψευδαισθηση (mojo, πειτε το οπως θελετε) πως παιζει με μια επωνυμη κιθαρα (ή σχεδον την ιδια που παιζει και ο αγαπημενος του κιθαριστας) παιζει και αυτη ρολο στο τελικο tone. Ομως σιγουρα τα λεφτα αξιζει να πανε στον ενισχυτη/ πολυεφε/ πεταλακια (για μενα το 50% του budget) και το υπολοιπο 50% στην κιθαρα/μαγνητες (που συνηθως ειναι ακριβοτερα, γιάυτο και "τρωνε" το 50%...). My 2 cents...
--- Τέλος παράθεσης ---
+1 Ιδίως για το mojo.... :up
zeoy:
+1 κι από μένα για το ωραιότατο post του Johnie με μια μικρή επισήμανση: Αν κάποιος ενδιαφέρεται κυρίως για καθαρά, κάποιοι μαγνήτες δε θα του δώσουν εύκολα (ή και καθόλου)* αυτό που θέλει ούτε με πολύ καλό ενισχυτή (βλέπε high output active humbuckers vs. PAF style humbuckers ή lace sensors vs. low output single coils κλπ.). Αυτό φυσικά δεν αναιρεί ότι χρειάζεσαι ένα όργανο που να ταιριάζει στο χέρι σου και σε αυτά που παίζεις και τον καλύτερο ενισχυτή που μπορείς να αγοράσεις στο πλαίσιο που καθορίζει το budget σου.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*χμ, τώρα που το σκέφτομαι έχω παίξει με κιθάρα με σιχαμένους μαγνήτες πάνω σε vintage bassman ψιλοτερματισμένο και ο ήχος ήταν να σου σηκώνεται η τρίχα.
Δεν ήταν βέβαια και ο ορισμός του καθαρού ;D
Johnie Darko:
Ισχυει αυτο που λεει ο φιλος zeoy για τους μαγνητες, παντως ακομα και με εναν high output μαγνητη (διπλο ή μονο δεν εχει σημασια), μπορεις να βγαλεις πολυ καθαρο ηχο αν κανεις τις καταλληλες ρυθμισεις στο eq του ενισχυτη, παιξεις με τα volume/gain του ενισχυτη ΚΑΙ της κιθαρας. Συνηθως σε τετοιους μαγνητες, αν χαμηλωσεις λιγο το volume της κιθαρας, καθαριζει ο ηχος (ισως χανει λιγο πριμα ομως αν δεν εχει treble bleed η κιθαρα) και με ρυθμισεις στο eq ερχεται στα ισια του...
Χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι οι EMG που αν και active και σχετικα hi output μαγνητες, μπορουν να βγαλουν πολυ καθαρο ηχο αν τους χειριστεις καταλληλα.
zeoy:
--- Παράθεση από: Johnie Darko στις 05/09/11, 15:38 ---Χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι οι EMG που αν και active και σχετικα hi output μαγνητες, μπορουν να βγαλουν πολυ καθαρο ηχο αν τους χειριστεις καταλληλα.
--- Τέλος παράθεσης ---
έχω γράψει soul-ιά τρελή με μόνο έναν bridge EMG (81 ή 85, θα σε γελάσω) απάνω στην κιθάρα αλλά όσο να'ναι με passive και πιο low output έχεις άλλη παλέτα με ήχους. Όχι φυσικά ότι δεν βγάζεις καθαρό με EMG. Βγάζεις και είναι και πολύ ιδιαίτερο. ;)
Free_Bird:
Εύγε, πολύ ωραίο ποστ. Η αλήθεια είναι ότι το vibe ,mojo ή όπως θέλετε πείτε το του να παίζεις-έχεις στην κατοχή σου ένα επώνυμο όργανο κάνει πολύ πιο δελεαστική την επιλογή να δώσεις ένα αξιοσημείωτο ποσό για κιθάρα, παρά για ενισχυτή -εσφαλμένα. Και εγώ την έχω πατήσει έτσι - για ΠΟΛΛΑ χρόνια.
Απλά θα ήθελα να συμπληρώσω, ότι κατά την άποψή μου, εμείς οι γεννημένοι την δεκαετία του '80, και ιδιαίτερα όσοι είμασταν από επαρχία, δεν είχαμε ποτέ την δυνατότητα να ακούσουμε έναν καλό ενισχυτή. Τότε ακούγαμε ''λαμπάτος ενισχυτής'' και μας έπιανε δέος σκεφτόμενοι το κόστος και ότι τέτοιους χρησιμοποιούν μόνο επαγγελματίες μουσικοί κ.τ.λ.
Αυτό νομίζω δεν ισχύει σήμερα, που υπάρχουν πολύ καλοί ενισχυτές για όλα τα βαλάντια. Επομένως έγκλημα για τους νέους να μην επιλέξουν πάνω από όλα έναν αξιοπρεπή-καλό ενισχυτή (εμείς οι παλαιότεροι δικαιολογούμαστε....αλλά τώρα βάλαμε μυαλό ;D )
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση