Περι μουσικής > Νομικά, διαδικαστικά, οργανωτικά

ΑΕΠΙ...It's party time!

(1/7) > >>

bluewind:
Στις οικονομικές σελίδες του σημερινού φύλλου της Ελευθεροτυπίας υπάρχει και το εξής άρθρο:

Πρόστιμο 500.000 ευρώ για τα <<έτσι θέλω>> της ΑΕΠΙ
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ

Καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας στη διαχείριση των δικαιωμάτων των δημιουργών του τραγουδιού (συνθέτες, στιχουργοί, παραγωγοί).

Το εφαρμόζει η ΑΕΠΙ που παρακρατεί ληστρικά ποσοστά επί των εισπράξεων, όπως διαπίστωσε .

Η Επιτροπή επιλήφθηκε του θέματος μετά από προσφυγή των Σταύρου Ξαρχάκου, Θάνου Μικρούτσικου, Νίκου Μαμαγκάκη και άλλων. Ετσι, επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ (170 εκατ. δραχμές) στην ΑΕΠΙ.

Το κυριότερο όμως, την υποχρεώνει μέσα σε 3 μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης να τροποποιήσει τις συμβάσεις με τις οποίες οι πνευματικοί δημιουργοί τής αναθέτουν τη διαχείριση των εσόδων και να μειώσει τα ποσοστά που παρακρατεί σε 15% κατ' ανώτατο όριο, με ποινή 5.000 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης της συμμόρφωσης.

Η απόφαση αυτή αλλάζει άρδην το καθεστώς διαχείρισης των δικαιωμάτων των πνευματικών δημιουργών εκ μέρους των εξειδικευμένων εταιρειών, καθώς επιπλέον υποχρεώνει τις τελευταίες να δημοσιοποιούν όλα τα στοιχεία που αφορούν τις αμοιβές τους και τον κανονισμό διανομής των ποσών που εισπράττονται.

Από το σκεπτικό της πολυσέλιδης απόφασης προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για τον καταχρηστικό τρόπο με τον οποίο η ΑΕΠΙ εκμεταλλευόταν τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, καθώς:

[*]Αρνείται αδικαιολόγητα τη διαχείριση μέρους μόνο των δικαιωμάτων των πνευματικών δημιουργών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι λόγω της θέσης της στην αγορά να υποκύπτουν στους όρους τους οποίους μονομερώς επιβάλλει.

[*]Καθορίζει αμοιβές για τη διαχείριση των δικαιωμάτων που κυμαίνονται από 25% έως 37,5% επί των εσόδων, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισηςκυμαίνεταιαπό 4,75%-25%.

[*]Διανέμει τα ποσοστά με την παρέλευση εξαμήνου από το εξάμηνο κατά το οποίο εισπράχθηκαν (συνολικώς δηλαδή από 6 έως 12 μήνες).

[*]Δεν αποδίδει στους δημιουργούς τους τόκους που αποφέρει η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες ξένες εταιρείες.

[*]Δεν προβαίνει σε πλήρη λογοδοσία για τις εισπράξεις, τα έσοδα και τα έξοδα.

[*]Παρακρατά το 10% από τα δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης ξένων έργων, τα οποία πρέπει να διαθέτει για την ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων των μελών της, χωρίς ποτέ να κάνει απολογισμό για τη διάθεση των ποσών αυτών.

[*]Δεν διαθέτει δημοσιευμένο αμοιβολόγιο, με αποτέλεσμα η διαχείριση να καθίσταται αδιαφανής.

[*]Δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των δημιουργών έναντι των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων των έργων τους, καθώς ελάχιστα έσοδα πραγματοποίησε από τους ραδιοσταθμούς και μηδενικά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.[/list]

freemind:
Ξερω πως ειναι παλιο θεμα, ομως κοιταξτε κι αυτο οσοι εχετε καποιο καταστημα που δεν ειναι απαραιτητη μια συγκεκριμενη μοντερνα playlist.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_4437.html

let me know 796:
πολυ μαγκικα εξηγηθηκε ο τυπος και μπραβο του.

freemind:
Κι οπως ειναι γνωστο "μαγκικα" εξηγηθηκε και ο Αλαφουζος ( ιδιοκτητης πολλων ΜΜΕ, κυριως ραδιοφωνικων ) οπου πλεον ο ΣΚΑΙ δε πληρωνει το χαρατσι της ΑΕΠΙ και της Αυτοδιαχειρισης, γιατι πολυ απλα....δε παιζει καλλιτεχνες που ανηκουν στις λιστες τους.

Ειναι μια αρχη...μια καλη αρχη. Για να μην τα αρπαζουν αυτοι που δεν κανουν τιποτα παρα μονο τους εισπρακτορες στις δημιουργιες των αλλων!

hot_sauce (φλουτσ):
ισχύει ότι πληρώνουν πολύ μικρό ποσοστό στους καλλιτέχνες?

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View