Απολλων ωραια ολα αυτα για το neck αλλα γνωμη μου ειναι οτι και το ξυλο στο σωμα παιζει ρολο οχι στην αμεση αισθηση που εχεις στην κιθαρα δηλαδη οταν την κρατας αλλα εμμεση οσον αφορα τον ηχο
H συζήτηση για το αν και κατά πόσο τα ξύλα παίζουν ρόλο στον ήχο μιας
ηλεκτρικής κιθάρας είναι πολύ παλιά και έχουν ακουστεί άπειρες απόψεις επί του θέματος. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι δεν νομίζω ότι θα ήμουν σε θέση να διακρίνω τη διαφορά ανάμεσα σε δύο κατά τα άλλα πανομοιότυπες κιθάρες εκ των οποίων η μία είναι φτιαγμένη π.χ. από ash και η άλλη από alder. Από την άλλη πλευρά, έχω καταλήξει ότι το χαμηλό βάρος της κιθάρας είναι για μένα ένα ιδιαίτερα επιθυμητό χαρακτηριστικό, γι αυτό και θα επιλέξω το σώμα με βάση το βάρος και την αίσθηση και όχι τις υποτιθέμενες ηχητικές του ιδιότητες. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο κιθάρες με τις οποίες παίζω περισσότερο τον τελευταίο καιρό (PRS SE και Alba telecaster) ζυγίζουν λιγότερο από 3 κιλά η κάθε μία.
περα απο αυτο για παραδειγμα καποιος μπορει να θελει ενα ελαφρυ σωμα γιατι μπορει να παιζει σε κεντρο ολο το βραδυ αλλά ας μη μεινουμε σε αυτο.
Πιστεύω ότι το γενικότερο playability (παράμετρος του οποίου είναι και το βάρος) είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε μια κιθάρα, ειδικά για κάποιον που κάνει πολύωρες ζωντανές εμφανίσεις ή εξάσκηση και για μένα αποτελεί ένα από τα πρώτα σημεία που θα κοιτάξω. Κι αυτό γιατί ο τελικός ήχος του οργάνου εξαρτάται και από ένα σωρό άλλους παράγοντες και μπορεί να διαμορφωθεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του κιθαρίστα, ενώ το playability ενός οργάνου δύσκολα θα βελτιωθεί στην πορεία.
Μπορεις να δωσεις λιγες παραπανω πληροφοριες για τον ρολο του nut σε μια custom κιθαρα?Εχω ακουσει οτι το καλο nut παιζει μεγαλο ρολο στο sustain της κιθαρας.. υπαρχει κατι αλλο που θα πρεπε να γνωριζω σε οτι αφορα το nut? ευχαριστω..
Το nut σε οποιαδήποτε κιθάρα παίζει σημαντικό ρόλο στο action της κιθάρας αλλά και στη σταθερότητα του κουρδίσματος. Για το sustain δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Πιθανόν να έχεις κάποια βελτίωση του sustain με ένα nut από πιο σκληρό και συμπαγές υλικό, π.χ. κοκκάλινο ή μεταλλικό. Και σίγουρα ένα nut το οποίο είναι σωστά κομμένο δεν θα σού "κόβει" το sustain καθώς θα επιτρέπει στις χορδές να πάλλονται όσο πρέπει χωρίς να τις μαγκώνει. Αλλά και σε αυτό υπεισέρχονται διάφοροι άλλοι παράγοντες που έχουν σχέση με τον τύπο του οργάνου, την κατασκευή του (ξύλα, ένωση σώματος-μπράτσου, τρέμολο κλπ) και το σωστό setup. Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι έχω παρατηρήσει εμφανείς διαφορές στο sustain σε όσες κιθάρες έχω αλλάξει nut. Πάντως είναι ένα μέρος της κιθάρας το οποίο μπορεί κανείς να αλλάξει πολύ εύκολα και ανέξοδα, οπότε δεν θεωρώ ότι είναι πρωταρχικής σημασίας σε μια κιθάρα που θέλω να αγοράσω.