Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Εφέ
Η μετάβαση: Πεταλιέρα -> Πετάλια
GreekDudeCovers:
Οκ, άπειρα άτομα σκέφτονται να κάνουν τη μετάβαση από πεταλιέρα, έστω και πολύ καλή, σε πεταλάκια. Το θέμα είναι πως με τα λεφτά που μπορεί να πιάσει μια τέτοια πεταλιέρα, τουτέστιν γύρω στα 300-400 max., οι περαιτέρω επιλογές στην αγορά πεταλιών είναι περιορισμένες, μια και με αυτά τα χρήματα μπορείς απλά να πάρεις ένα distortion κι ένα compressor της προκοπής.
Τώρα οι ερωτήσεις:
- Ποιά πεταλάκια πραγματικά χρειάζονται για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα σε κάποιον που έχει συνηθίσει την "ποικιλία" και τις πολλές και διάφορες επιλογές της πεταλιέρας? Διαφορετικά distortion, chorus, reverb, delay κλπ. Και πόσα διαφορετικά?
- Πόσα (στο περίπου) χρήματα πρέπει να επενδυθούν για μια τέτοια ενέργεια?
- Ποιά είναι τα προτεινόμενα πεταλάκια για κάποιον που παίζει metal, blues ή thrash π.χ.
- Ποιά τα προτερήματα έναντι μιας πεταλιέρας? (πέραν της σαφώς ανώτερης ποιότητας ήχου) - Και ποιά τα μειονεκτήματα?
- Χρησιμεύουν πραγματικά περισσότερο όταν δεν έχεις έναν -δικό σου- μεγάλο ενισχυτή για τα live κλπ.?
Ξέρω, είναι πολλές οι ερωτήσεις και ακόμα περισσότερα τα "ανάλογα", αλλά ελπίζω πως το θέμα θα εξελιχθεί σε κάτι τύπου FAQ, και θα βοηθήσει αρκετό κόσμο (συμπεριλαμβανομένου κι εμού) στις επιλογές του.
Απόλλων:
Θα έλεγα ότι η μετάβαση αυτή είναι το βήμα που θα κάνει ένας κιθαρίστας ο οποίος έχει πειραματιστεί επαρκώς με διάφορα εφφέ και έχει βρει τον ήχο ή τους ήχους που θέλει να πετύχει. Επομένως δεν τον ενδιαφέρουν πλέον οι εκατοντάδες διαφορετικές επιλογές που προσφέρει μια πεταλιέρα (και πόσους αλήθεια από αυτούς τους ήχους χρησιμοποιεί κανείς, έστω και σποραδικά;), αλλά οι λίγες και πιο "προσωπικές" δυνατότητες που θα τού δώσουν 3-4 σωστά επιλεγμένα πετάλια. Οπότε θυσιάζεις την ποικιλία της πεταλιέρας, αφού την έχεις εξερευνήσει και έχεις καταλήξει στο τι ψάχνεις, για να έχεις την πιο περιορισμένη αλλά και πιο ποιοτική λύση των πεταλιών.
Heatseeker:
--- Παράθεση από: Tony G. στις 15/11/07, 04:57 ---Οκ, άπειρα άτομα σκέφτονται να κάνουν τη μετάβαση από πεταλιέρα, έστω και πολύ καλή, σε πεταλάκια. Το θέμα είναι πως με τα λεφτά που μπορεί να πιάσει μια τέτοια πεταλιέρα, τουτέστιν γύρω στα 300-400 max., οι περαιτέρω επιλογές στην αγορά πεταλιών είναι περιορισμένες, μια και με αυτά τα χρήματα μπορείς απλά να πάρεις ένα distortion κι ένα compressor της προκοπής.
Τώρα οι ερωτήσεις:
- Ποιά πεταλάκια πραγματικά χρειάζονται για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα σε κάποιον που έχει συνηθίσει την "ποικιλία" και τις πολλές και διάφορες επιλογές της πεταλιέρας? Διαφορετικά distortion, chorus, reverb, delay κλπ. Και πόσα διαφορετικά?
- Πόσα (στο περίπου) χρήματα πρέπει να επενδυθούν για μια τέτοια ενέργεια?
- Ποιά είναι τα προτεινόμενα πεταλάκια για κάποιον που παίζει metal, blues ή thrash π.χ.
- Ποιά τα προτερήματα έναντι μιας πεταλιέρας? (πέραν της σαφώς ανώτερης ποιότητας ήχου) - Και ποιά τα μειονεκτήματα?
- Χρησιμεύουν πραγματικά περισσότερο όταν δεν έχεις έναν -δικό σου- μεγάλο ενισχυτή για τα live κλπ.?
Ξέρω, είναι πολλές οι ερωτήσεις και ακόμα περισσότερα τα "ανάλογα", αλλά ελπίζω πως το θέμα θα εξελιχθεί σε κάτι τύπου FAQ, και θα βοηθήσει αρκετό κόσμο (συμπεριλαμβανομένου κι εμού) στις επιλογές του.
--- Τέλος παράθεσης ---
Εγώ θα έλεγα πως αν δεν έχεις κατασταλλάξει στο ποια πεταλάκια χρειάζεσαι, τότε μάλλον δεν πρέπει να πουλήσεις την πεταλιέρα.
Γιατί, άλλο να ανοίξεις πχ το phaser στην πεταλιέρα σου για να δεις αν σου αρέσει, και πως σε βοηθάει, κι άλλο να αγοράσεις ένα phaser και μετά να το πουλήσεις αν δε σου κάνει...
Προσωπικά, μπροστά στην ευκολία του να τοποθετώ με όποια σειρά θέλω τα effects, να αποθηκεύω διαφορετικές ρυθμίσεις για το καθένα σε presets και όλες αυτές τις ευκολίες που παρέχει μια πεταλιέρα, κάνω μια υποχώρηση στην ποιότητα.
Έχω μια gt8 και δεν την αλλάζω με τίποτα. Απίστευτα ευέλικτη. Έχω όμως και 2 OD pedals :P. Το overdrive ήταν το μόνο που έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστά. Αλλά τα έχω στο fx loop της gt8, και ως εκ τούτου, τα μετακινώ και αυτά στην αλυσίδα όπως θέλω, ανάλογα το preset και ανάλογα τα γούστα....
PlusYeaR:
συμφωνω με τον προλαλησαντα
αφου τα fx της gt-8 ειναι κατα ομολογια πολυ καλα (ειδικα delay, phaser, chorus, flanger λιγο τα reverb την χαλανε :() γιατι δεν κρατας την gt-8 για post fx και απλα να προσθεσεις μονο μερικα od-dist πεταλια και ενα καλο wah και να εισαι αρχοντας ???
εχεις βρει τι σε χαλαει στην ''ποιοτητα'' της??
Γιατι πολυ απλα φανταζομαι οτι σε χαλανε οι παραμορφωσεις της κ οχι τα fx της
Οποτε απλα προσθεσε μερικα πεταλακια (η ενα preamp ακομα καλυτερα) στην gt-8 και μην την πουλησεις
Metal Tiger:
--- Παράθεση από: PlusYeaR στις 15/11/07, 12:14 ---συμφωνω με τον προλαλησαντα
αφου τα fx της gt-8 ειναι κατα ομολογια πολυ καλα (ειδικα delay, phaser, chorus, flanger λιγο τα reverb την χαλανε :() γιατι δεν κρατας την gt-8 για post fx και απλα να προσθεσεις μονο μερικα od-dist πεταλια και ενα καλο wah και να εισαι αρχοντας ???
εχεις βρει τι σε χαλαει στην ''ποιοτητα'' της??
Γιατι πολυ απλα φανταζομαι οτι σε χαλανε οι παραμορφωσεις της κ οχι τα fx της
Οποτε απλα προσθεσε μερικα πεταλακια (η ενα preamp ακομα καλυτερα) στην gt-8 και μην την πουλησεις
--- Τέλος παράθεσης ---
+1
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση