Η σελίδα της Κιθάρας > Νέα και όχι μόνο

kithara.gr: Παρελθόν, παρόν, και μέλλον...

<< < (3/13) > >>

Βραζίλης:
Όπως ειπώθηκε, και όπως θα έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι μπαίνοντας σε άλλα φόρουμ (είτε μη μπαίνοντας, αφού πιθανόν κι εσείς έχετε αραιώσει), τα φόρουμ δεν είναι το δημοφιλέστερο μέσο επικοινωνίας. Πρώτα απ'όλα, υπάρχει μεγάλος κατακερματισμός του online χρόνου μας σε διάφορες μεριές. Για κάποιους, είναι πιο γρήγορο και άμεσο είναι να μπουν στο facebook και να διαβάσουν/γράψουν κάτι άσχετο για να περάσει η ώρα, ή να ανοίξουν το youtube ελπίζοντας να βρουν αυτό που ψάχνουν με οπτικοακουστικό τρόπο, ή να ψάξουν στο google ελπίζοντας να βρουν αμέσως λύση στην απορία τους μιας και τώρα πια ο όγκος του περιεχομένου στο ίντερνετ είναι γιγάντιος (ιδίως στα αγγλικά).

Παρ'όλα αυτά, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η αξία ενός φόρουμ, και ιδίως ενός εξειδικευμένου φόρουμ όπως αυτό εδώ, είναι πολύ μεγάλη, γιατί:
- το περιεχόμενο είναι οργανωμένο σε κατηγορίες και θέματα εύκολα διακριτά
- η παρακολούθηση των συζητήσεων και νέων μηνυμάτων είναι εύκολη
- η αναζήτηση του περιεχομένου μέσα στις συζητήσεις είναι αποτελεσματική, ανεξάρτητα από την παλαιότητα
- η λειτουργικότητα είναι μεγάλη, αυξημένες δυνατότητες για τη σύνταξη, παρουσίαση και διαχείριση του περιεχομένου 
- τα προφίλ των μελών και η παρουσία τους είναι αποκλειστικά σχετικά με το αντικείμενο του φόρουμ, η κοινότητα είναι συμπαγής
- δεν υπάρχουν ενοχλητικές διαφημίσεις και άσχετο περιεχόμενο τριγύρω που μπερδεύεται με το κυρίως περιεχόμενο (τουλάχιστον όχι στο παρόν φόρουμ)

Δεν μπορεί λοιπόν εύκολα να συγκριθεί ένα φόρουμ με τα κοινωνικά δίκτυα και άλλα site περιεχομένου, το κάθε ένα έχει διαφορετικό σκοπό ύπαρξης και στόχους. Μπορεί όμως μια κοινότητα να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα πολλούς από αυτούς τους διαδικτυακούς πόρους, συμπληρωματικά. Αυτό, πέρα από το ότι ενισχύει τους σκοπούς της κοινότητας (π.χ. μπορούμε να έχουμε και βίντεο που ανεβαίνουν εύκολα στο youtube), μπορεί να φέρει επισκεψιμότητα προερχόμενη από αυτές τις εξωτερικές πηγές.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κρατάει ζωντανή μια online κοινότητα; Τι είναι αυτό που θα κάνει τα μέλη της να επισκέπτονται τον διαδικτυακό τόπο ξανά και ξανά; Υπάρχουν διάφορες παράμετροι και διάφορες μέθοδοι, που θα μπορούσαμε να αναλύσουμε, συζητώντας για πολλούς μήνες. Υπάρχει και ένα ερωτηματολόγιο που είχε δημιουργηθεί πριν καιρό στο οποίο συμμετείχαν κάποια αξιόλογα μέλη μας και μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες. Οι διαχειριστές, έχουμε βέβαια επίγνωση του τι συμβαίνει στην πορεία του internet και του kithara.gr (από το έτος 2000 που δημιουργήθηκε), και έχουν κατά καιρούς γίνει αναλύσεις, προτάσεις, παρατηρήσεις, συζητήσεις ιδιωτικές και δημόσιες. Όλα αυτά όμως αποκτούν νόημα και μπορούν να γίνουν πράξη όταν βρεθούν οι ανθρώπινοι πόροι για να υποστηρίξουν τα εγχειρήματα, καθώς και οι οικονομικοί πόροι όπου είναι απαραίτητο. Στην εποχή της κρίσης, της υπερπληροφόρησης, και των αυξημένων υποχρεώσεων, αυτοί οι πόροι είναι περισσότερο δυσεύρετοι. Όλα όμως γίνονται, αν υπάρχει κίνητρο, και τελικά το ένα φέρνει το άλλο και πάμε μπροστά.

Αυτά τα λίγα εισαγωγικά ήθελα να πω, πριν προχωρήσουμε σε επιμέρους θέματα, θα γράψω ξανά σύντομα. Ελπίζω να βγουν καλά συμπεράσματα και να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για να παραμείνει ζωντανή και ζωηρή η κοινότητά μας, η οποία ανέκαθεν είχε τη φήμη ότι είναι από τις πιο καλές διαδικτυακές παρέες του είδους της.  ;)

bathan:
Εγώ πιστεύω πως είναι παροδικό το φαινόμενο τηε "ερημιάς"  :D και με κάποιο τρόπο κάτι γίνεται και επανέρχεται η κίνηση και το ενδιαφέρον
Για μένα είναι ξεκάθαρο  :
Forum - FB : 3 - 0

Guitar Fan:
όντως το φορουμ τους τελευταίους μήνες δεν έχει πολύ κίνηση αλλά αυτό δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την διαχείριση του φόρουμ.

νομίζω οφείλεται σε  έλλειψη προσωπικού χρόνου

Fourier:
Είναι όντως λυπηρό το φόρουμ να έφτασε στο σημείο να έχει 75 νέα μηνύματα τον Απρίλιο... Από την άλλη, η επισκεψιμότητα (αριθμός εμφανίσεων σελίδων) μοιάζει να μην έχει πτώση.

Μήπως τελικά "τα είπαμε όλα" και πλέον το φόρουμ είναι ένα wiki για την κιθάρα? Αναρωτιέμαι αν υπάρχει εξέλιξη/πρόοδος/αλλαγή τα τελευταία χρόνια στην κιθάρα και στην κιθαριστική μουσική που θα έδινε ώθηση για νέα θέματα για συζήτηση ή φτάσαμε στο "μέχρι εδώ πάει" σημείο, οπότε, αναπόφευκτα, δεν υπάρχει κίνητρο για συζήτηση.

Βραζίλης:
@Fourier έχει κάποιο νόημα αυτό που λες, υπάρχει και αυτή η παράμετρος...

Ο όγκος των πληροφοριών που έχει μαζευτεί στο kithara.gr όλα αυτά τα χρόνια είναι πια πολύ μεγάλος και μπορεί να αναζητηθεί εύκολα μέσα από την αναζήτηση του φόρουμ ή από μηχανές αναζήτησης.
Επί την ευκαιρία να σημειώσω ότι κάποιες φορές συμβαίνει και το αντίθετο: περιεχόμενο/συζητήσεις που έχει μεγάλη αξία μένει στην αφάνεια λόγω παλαιότητας. θα ήταν καλό να ξαναθυμόμαστε κάποια παλιά θέματα και να ξανασυμμετέχουμε, είτε ισχύουν τα ίδια δεδομένα είτε υπάρχουν νέα που θα ήταν χρήσιμο να ειπωθούν.

Όσο για πιο χαλαρές παρεΐστικες συζητήσεις, έχουν μεταφερθεί σε πιο γνωστά κοινωνικά δίκτυα (βλέπε Facebook) όπου μέλη του kithara.gr που έχουν γνωριστεί εδώ μέσα μπορούν να επικοινωνούν πιο άμεσα/γρήγορα.
Κι εδώ έχω να πω ότι μια απο τις σκέψεις μου είναι να γίνει ενεργό το kithara.gr και στο Facebook (και άλλα δίκτυα). Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή το kithara.gr έχει σελίδα στο Facebook, η όποια (θα έπρεπε να) ενημερώνεται από τους διαχειριστές της. Όμως κάτι τέτοιο είναι μια συχνή και τακτική εργασία που λόγω άλλων υποχρεώσεων των διαχειριστών έχει μπει σε χαμηλή προτεραιότητα. Θα ήταν λοιπόν μια καλή ιδέα να υπάρχει μια ομάδα Facebook, όπου όλα τα μέλη της ομάδας να μπορούν να γράφουν και να συζητούν μεταξύ τους. (βασικά, υπάρχει ήδη η ομάδα, έγινε μυστική πριν χρόνια με σκοπό να υπάρχει μόνο η σελίδα FB). Αυτή η κίνηση από τη μια μεριά πιθανόν να αφαιρέσει κάποια κίνηση από το φόρουμ, από την άλλη όμως θα φέρει τα μέλη της παρέας του kithara.gr πιο κοντά και επίσης όσοι έχουν γράψει στο φόρουμ (παλιότερα ή στο μέλλον) θα μπορούν να δημοσιεύουν τα θέματα που έχουν ανοίξει στο φόρουμ με ένα λινκ στο Facebook, κι έτσι να κατευθυνθεί κίνηση από το Facebook προς το φόρουμ...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση