Αποστολέας Θέμα: Σαν σήμερα... γεγονότα του χτες!!!!  (Αναγνώστηκε 70202 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
Πέρνοντας την ιδέα απο μια εκπομπη στη ΕΡΤ η οποια εχει παρόμοιο τιτλο πηρα την πρωτοβουλια να αναφερω όποτε βρισκω κατι ιστορικό αναλογα με την ημερομηια που θα έχουμε!!!

Ελπιζω να το βρείται ενδιαφέρον όσο το βρήκα κ γω, αν όχι περισσοτερο! :)

Καλη ανάγνωση:

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΪΟΥ 1821


     Οι ναυτικές Μοίρες των Σπετσών και της Ύδρας που αποτελούσαν συνολικά 8 πολεμικά πλοία, φθάνουν στα στενά μεταξύ Χίου και Ψαρών.Εκεί πληροφορούνται ότι Τουρκικό δίκροτο πλέει χωρίς σημαία κοντά στη Λέσβο. Τα Ελληνικά πλοία αποφασίζουν να το σταματήσουν. Ενώ το Τουρκικό έχει ήδη προσορμισθεί στην Ερεσό και έχει αποβιβάσει ισχυρό στρατιωτικό απόσπασμα για την ενίσχυση των φρουρίων του νησιού, οι Έλληνες επιτίθενται εναντίον του με κανονιοβολισμούς. Τα 84 όμως κανόνια του Τουρκικού είναι πολύ περισσότερα από τη δική τους δύναμη πυρός και έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές. Φαίνεται ήδη ότι πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος επίθεσης. Σε σύσκεψη που γίνεται το ίδιο βράδυ, αποφασίζεται η μεταφορά από τα Ψαρά του πλοίου του Γ. Καλαφάτη που είχε μετατραπεί πριν λίγες μέρες σε πυρπολικό.

     Στις 25 Μαΐου φθάνει το πυρπολικό και τα χαράματα της 27ης οργανώνεται η πρώτη επιχείρηση της πυρπόλησης που θα δώσει στους Έλληνες το ηθικό αλλά και ουσιαστικό προβάδισμα απέναντι στον αριθμητικά και δυναμικά υπέρτερο Τουρκικό στόλο.

Παρασκευή 27 Μαΐου 1821 ώρα 08:30

     Ο πλοίαρχος (μπουρλοτιέρης) Παπανικολής πυρπολεί στην Ερεσό το ξακουστό Τουρκικό δίκροτο "Φερμάν Nτεϊνεμέζ". Από τους 700 άνδρες του πληρώματος σώζονται περίπου 200. Οι υπόλοιποι καίγονται ή πνίγονται πηδώντας στη θάλασσα. Κατ' άλλους οι Τουρκικές απώλειες ανέρχονται περίπου σε 1.100 άνδρες ενώ διασώθηκαν μόνο 8. Οι Τούρκοι των ακτών βλέποντας την καταστροφή του πολεμικού, φεύγουν στο εσωτερικό του νησιού, εγκαταλείποντας στη παραλία όλα τους τα εφόδια.

Παρασκευή 27 Μαΐου 1821 Απόγευμα
 
     Σε επανάσταση που κατατροπώνεται στη γένεσή της στη Μυτιλήνη, σφάζονται πολλοί Έλληνες ενώ πολλοί άλλοι πέρνουν τα βουνά και γίνονται φυγάδες. Η σφαγή αυτή που θα μείνει στην ιστορία του νησιού σαν το "Μεγάλο Τζουλούσι", εξηγείται από πολλούς σαν αντίποινα των Τούρκων για την καταστροφή που υπέστησαν οι Τούρκοι στην Ερεσό, κάτι που όμως αμφισβητείται. Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν όλους τους πλούσιους χριστιανούς ως ύποπτους συνομωσίας.

1-6 Ιουνίου 1821

     Εννέα περίπου ημέρες μετά την καταστροφή του δικρότου στην Ερεσό, οι Τούρκοι επιστρέφουν και παίρνουν από το ναυάγιο ότι μπορεί να διασωθεί. Οι Ερεσιώτες καταφεύγουν στα βουνά.
     Ψαριανοί ναυτικοί έρχονται μετά την αναχώρηση των Τούρκων με 4-5 καράβια για να μαζέψουν από το ναυάγιο ότι έμεινε. Οι Ερεσιώτες καταφεύγουν και πάλι στα βουνά.
     Ο καπετάν-Γιώργης Σαχίνης βρίσκει σε ένα παραθαλάσσιο μέρος της Μυτιλήνης 150 Λεσβίους και τους μεταφέρει στα Ψαρά. Αυτοί του δίνουν την πληροφορία ότι οι Τούρκοι έκαναν σφαγή στο Κάστρο (Μυτιλήνη) και σκότωσαν έως 500.
     Ο Πασάς της Μυτιλήνης αποκεφαλίζει 80-100 Έλληνες ναυαγούς που η τρικυμία είχε ρίξει στην παραλία του νησιού.

« Τελευταία τροποποίηση: 06/06/07, 23:29 από Iroukos »

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
28 ΜΑΪΟΥ 1961

***
     Πριν από περισσότερο από 4 δεκαετίες, η ιστορία δύο Πορτογάλων φοιτητών που καταδικάστηκαν σε εφτά χρόνια φυλάκιση για την πρόποση που έκαναν στην ελευθερία, τρομοκράτησε το Βρετανό δικηγόρο Πίτερ Μπένενσον. Ο Μπένενσον έγραψε στη βρετανική εφημερίδα «The Observer» κάνοντας έκκληση για μια διεθνή εκστρατεία βομβαρδισμού των αρχών σε όλο τον κόσμο με διαμαρτυρίες για τους «ξεχασμένους κρατουμένους».
     Στις 28 Μαΐου 1961, η εφημερίδα ξεκίνησε μια εκστρατεία διάρκειας ενός έτους, την «Έκκληση για Αμνηστία 1961», καλώντας ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να διαμαρτυρηθούν εναντίον της φυλάκισης ανδρών και γυναικών για τις πολιτικές ή τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις - των «κρατουμένων συνείδησης».

     Μέσα σε ένα μήνα, περισσότεροι από χίλιοι αναγνώστες είχαν στείλει γράμματα συμπαράστασης, προσφορές πρακτικής βοήθειας και λεπτομερείς πληροφορίες για πολλούς ακόμη κρατούμενους συνείδησης. Μέσα σε έξι μήνες, μια προσπάθεια σύντομης δημοσιότητας είχε εξελιχθεί σε ένα μόνιμο διεθνές κίνημα. Μέσα σε ένα χρόνο, η καινούργια οργάνωση είχε στείλει αποστολές σε τέσσερις χώρες να εκπροσωπήσουν κρατούμενους και είχε αναλάβει 210 περιπτώσεις. Τα μέλη της είχαν οργανώσει εθνικά τμήματα σε επτά χώρες.

     ΟΙ αρχές της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας είχαν εδραιωθεί από την αρχή. Ο τόνος είχε δοθεί στη διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων. Καθώς η Διεθνής Αμνηστία μεγάλωνε, άρχισε να επεκτείνει το εύρος της εστίασής της για να συμπεριλάβει όχι μόνο κρατούμενους συνείδησης, αλλά και άλλα θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - όπως τα βασανιστήρια, οι «εξαφανίσεις» και η θανατική ποινή. Το 1977, οι προσπάθειες του κινήματος αναγνωρίστηκαν με την απονομή στη Διεθνή Αμνηστία του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Το 1978, η οργάνωση τιμήθηκε με το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

28 ΜΑΪΟΥ 1979
***

     Στις 28 Μαΐου 1979 υπογράφεται μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας- ΕΟΚ η Πράξη Προσχώρησης. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ πραγματοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1981.

« Τελευταία τροποποίηση: 06/06/07, 23:29 από Iroukos »

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
Τρίτη, 29 Μαΐου 1453  "Άλωση της Κωνσταντινούπολης"

     Άλωση ονομάζεται η πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς υπό την ηγεσία του Μωάμεθ του Β', η οποία έγινε την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 στις 2:30, σημειώνοντας το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

     Άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε και στις 13 Απριλίου του 1204, από τους Σταυροφόρους της Δ' Σταυροφορίας, αλλά ως Άλωση αναφέρεται συνήθως η πτώση της Πόλης στους Οθωμανούς το 1453.

     Οι συνεχείς πόλεμοι που επικρατούσαν στις τελευταίες επικράτειες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά τη Φραγκοκρατία, αλλά και η παντοδυναμία των Οθωμανών, είχαν περιορίσει σημαντικά και τα εδάφη αλλά και την επιρροή της.
     Αφού ο Μωάμεθ ο Β' απομόνωσε την Κωνσταντινούπολη, καταλαμβάνοντας και τη Θράκη, άρχισε την πολιορκία της Πόλης στις 2 Απριλίου 1453 (Δευτέρα του Πάσχα). Υπερασπιστές της Πόλης ήταν κατά τον ιστορικό Γεώργιο Φραντζή, 5.000 Έλληνες και 2.000 ξένοι μισθοφόροι εκ των οποίων οι 500 Γενοβέζοι υπό τον βασιλέα τους και 1000 Βεμετοί και Βουκελάριοι, κάτω από τις διαταγές του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τελευταίου αυτοκράτορα, απέναντι σε στρατό 170.000 ανθρώπων. Παρά τη σημαντική αριθμητική διαφορά, η Πόλη προστατευόταν από περίφημα τείχη που είχαν μήκος πέραν των 22 χιλιομέτρων. Οι Τούρκοι, για να μπορέσουν να παραβιάσουν τα τείχη, εξοπλίστηκαν με το πιο εξελιγμένο πολιορκητικό όπλο της εποχής, ένα τεράστιο κανόνι. Το συγκεκριμένο κανόνι ήταν τόσο μεγάλο που στην αρχή της πολιορκίας τα βλήματα που έβαλλε κατά της Πόλης, περνούσαν πάνω απ' αυτήν. Άξιο αναφοράς είναι ότι το συγκεκριμένο κανόνι ήταν τόσο μεγάλο που ήθελε τρεις ώρες για να οπλιστεί. Ο Μωάμεθ επομένως αναγκάστηκε να εργοδοτήσει άλλο μηχανικό, ο οποίος τελειοποίησε το κανόνι των Τούρκων. Έχοντας λοιπόν ένα κανόνι να βάλλει κατά της Πόλης, οι Τούρκοι ήταν πλέον σε θέση ισχύος. Οι Βυζαντινοί κατάφεραν να καταστρέψουν το τουρκικό κανόνι 2 φορές αλλά οι Τούρκοι έφτιαχναν καινούριο. Τα κανόνια των Βυζαντινών όμως και η τεράστια διαφορά στους αριθμούς δεν τους επέτρεπαν να ελπίζουν.     Η τελευταία επίθεση ξεκίνησε στις 29 Μαΐου 1453. Ο Μωάμεθ έκανε επίθεση στα τείχη του Θεοδοσίου κατά κύματα. Λόγω της μεγάλης ζημιάς που είχαν πάθει τα τείχη ολόκληρη σχεδόν η δύναμη των Βυζαντινών συγκεντρώθηκε στο συγκεκριμένο σημείο. Οι Βυζαντινοί κατάφεραν να αποκόψουν τις υπόγειες σήραγγες απ' όπου οι Τούρκοι προσπάθησαν να περάσουν κάτω από τα τείχη. Παρόλο που στις επιθέσεις οι Τούρκοι ήταν περισσότεροι, οι Βυζαντινοί τους απώθησαν αρκετές φορές προκαλώντας τους τρομερές απώλειες. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, παρά την τεράστια αριθμητική διαφορά οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας των τειχών παρά μόνο όταν από εσωτερική προδοσία μπήκαν από την Κερκόπορτα και περικυκλώσαν τους αμυνόμενους. Η πολιορκία κράτησε περίπου 1,5 μήνα και τελικά ο σημαντικά ισχυρότερος Μωάμεθ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (αποφράς ημέρα). Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης ακολούθησε τεράστιας κλίμακας λεηλασία με αποτέλεσμα πολλοί θησαυροί, πολιτισμικοί και μη, να χαθούν. Ο Μωάμεθ, αν και βάρβαρος, βλέποντας τη βαναυσότητα αυτή διέταξε να σταματήσει η λεηλασία. Εντυπωσιάστηκε τόσο από τη μεγαλοπρέπεια και την ομορφιά της Πόλης που την έκανε την πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι την κατάλυση της τελευταίας το 1922. Η πτώση της Κωνσταντινούπολης σηματοδότησε την έναρξη της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα.

« Τελευταία τροποποίηση: 06/06/07, 23:27 από Iroukos »

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
31 Μαίου 1916 (Α Παγκόσμιος Πόλεμος)


Στις 31 Μαΐου 1916 ο γερμανικός στόλος, κάτω από την αρχηγία του ναυάρχου Σιρ, βγήκε από τις βάσεις του και έδωσε τη ναυμαχία της Γιουτλάνδης. Η ναυμαχία αυτή αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ναυτική σύγκρουση του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου μεταξύ γερμανικού και αγγλικού στόλου. Οι Γερμανοί νικήθηκαν και αναγκάστηκαν να εντείνουν τον υποβρύχιο πόλεμο.

31 Μαίου 1916 (Β Παγκόσμιος Πόλεμος)


Στις 31 Μαΐου 1941 όλα είχαν τελειώσει για τα Βαλκάνια, με την κατάληψη της Κρήτης. Μετά τις αλλεπάλληλες γερμανικές νίκες, το κύρος του Χίτλερ στο εσωτερικό της Γερμανίας έφτασε στο κατακόρυφο. Μέσα σε ένα χρόνο είχε καταστρέψει την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης (Γαλλία), είχε ταπεινώσει τη μεγαλύτερη αποικιοκρατική δύναμη του κόσμου (Αγγλία) και, το σπουδαιότερο, είχε ξοδέψει ελάχιστο σχετικά έμψυχο υλικό (όλος ο πόλεμος του είχε κοστίσει λιγότερο από μια μεγάλη μάχη του Α΄ Παγκόσμιου πόλεμου). Στην κρίσιμη αυτή φάση, ο Χίτλερ πήρε δυο σημαντικές αποφάσεις: η μια ήταν να ενισχύσει τους Ιταλούς στη Βόρεια Αφρική (όπου οι Άγγλοι τους νικούσαν συνεχώς) και η δεύτερη, και σπουδαιότερη, να εφαρμόσει τα σχέδιά του κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Έτσι, στο τέλος του 1941 τρία μέτωπα υπήρχαν για τη Γερμανία: το δυτικό (κατά της Αγγλίας), το βορειοαφρικανικό και το ανατολικό.
« Τελευταία τροποποίηση: 06/06/07, 23:26 από Iroukos »

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
3 Ιουνίου 1921

Στις 3 Ιουνίου του 1921, Κεμαλικοί συλλαμβάνουν 1.320 επιφανείς Έλληνες κάτοικους της Σαμσούντας. Την επομένη δολοφονούν 701 από τους κρατούμενους. Τα θύματα θάβονται σε ομαδικό τάφο πίσω από την οικία του Μπεκίρ πασά. Οι υπόλοιποι των κρατουμένων εξορίζονται στο εσωτερικό της Ανατόλιας.« Τελευταία τροποποίηση: 06/06/07, 23:25 από Iroukos »

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
5 Ιουνίου 1947


     Στις 5 Ιουνίου 1947 ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρσαλ ανακοινώνει επισήμως το ομώνυμο Σχέδιο Μάρσαλ για την οικονομική στήριξη της Ευρώπης. Στην πράξη το Σχέδιο Μάρσαλ αποτελεί συνέχεια του δόγματος Τρούμαν, όπως διατυπώθηκε στις 12 Μαρτίου προς το Κογκρέσο και το οποίο εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με την ενεργό πλέον ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον εμφύλιο πόλεμο, μετά την ουσιαστική ρήξη και αντιπαράθεση πλέον της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα στη Γηραιά Ηπειρο.
     Δημιουργείται στις 16 Απριλίου ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας για τη διαχείριση του Σχεδίου Μάρσαλ, που στην πράξη σηματοδοτεί και το τέλος των εθνικών οικονομιών της Ευρώπης, αφού μεταξύ των όρων που θέτουν οι ΗΠΑ για τη χορήγηση της αμερικανικής βοήθειας είναι η μείωση των εμπορικών φραγμών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Επίσης θέτουν ως προϋπόθεση την πλήρη συνεννόηση και τον κοινό σχεδιασμό των Ευρωπαίων τόσο ως προς το συνολικό ύψος της απαιτούμενης αμερικανικής βοήθειας όσο και ως προς την κατανομή της.
     Παράλληλα η Μόσχα απαγορεύει στα υπό την άμεση εξουσία ή επιρροή της ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με τη Συμφωνία της Γιάλτας που μοίρασε την ευρωπαϊκή ήπειρο στα δύο, να συμμετάσχουν στο Σχέδιο Μάρσαλ, οργανώνοντάς τα κατ' αντιδιαστολή στην COMECON.
     Μετά το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου για τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης ήταν σαφές ότι μόνο σε πλαίσιο στενής συνεργασίας και κοινής δράσης, που επέβαλε εξάλλου έμμεσα και το Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Γηραιάς Ηπείρου, θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί η Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας. Σε θεσμικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο όμως οι οραματιστές της ενωμένης Ευρώπης πρότειναν τρεις εντελώς διαφορετικές στην ουσία τους μορφές ενοποίησης.

« Τελευταία τροποποίηση: 05/06/07, 22:10 από Iroukos »

Αποσυνδεδεμένος Corky

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 227
 • Φύλο: Άντρας
 • I belong to everything I believe...
  • Προφίλ
  • Psychorchestra
Απ: Σαν σήμερα... γεγονότα του χτες!!!!
« Απάντηση #7 στις: 05/06/07, 22:08 »
Πολυ ενδιαφέρον θέμα.. Σήμερα το πετυχα και πραγματικά το βρήκα πολύ ωραία ιδέα.. Μπραβο σου.  ;) :D
Definite an' immortal freedom is all we want. Just free soul and free way of thinking.But can we achieve this?

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
5 Ιουνίου 1967

     Ο πόλεμος των «Έξι Ημερών» άλλαξε δραματικά την εικόνα της Μέσης Ανατολής, δίνοντας μία νέα διάσταση στο Παλαιστινικό πρόβλημα και στις σχέσεις του Ισραήλ με τις γειτονικές αραβικές χώρες, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που Αραβες ιστορικοί να μιλούν για «το πρώτο καθοριστικό στάδιο στην ιστορία του σύγχρονου αραβικού κόσμου».
     Στο διάστημα που προηγήθηκε του Πολέμου των Εξι Ημερών, η Αίγυπτος είχε αποκλείσει τα στενά του Τίραν, εμποδίζοντας τον εφοδιασμό του Ισραήλ από την Ερυθρά Θάλασσα. Τέσσερις Σύροι κομμάντος είχαν εντοπιστεί στο ισραηλινό έδαφος και ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες είχαν ανατινάξει το σύστημα άρδευσης στο βόρειο Ισραήλ.
     Στις 5 Ιουνίου 1967, στις 07.10 το πρωί, ο ισραηλινός στρατός περνούσε στην επίθεση. Σε μισή ώρα 200 βομβαρδιστικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί και τα άρματα μάχης κατευθύνονταν προς το συριακό και το αιγυπτιακό έδαφος.
     Ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Λεβί Εσκόλ σε μήνυμά του προς τον βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας δήλωνε: «Δεν θα αναλάβουμε δράση κατά της Ιορδανίας αν δεν μας επιτεθείτε». Λίγο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, το Αμάν βομβάρδισε όμως την Ιερουσαλήμ και τα περίχωρα του Τελ Αβίβ, προκαλώντας -την τρίτη ημέρα του πολέμου- την επέμβαση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.
     Στις 10 Ιουνίου ο πόλεμος είχε τελειώσει. Η Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, η ανατολική Ιερουσαλήμ, τα υψίπεδα του Γκολάν, το όρος Ερμών που δεσπόζει της Συρίας και του Λιβάνου, η χερσόνησος του Σινά και η Λωρίδα της Γάζας ήταν υπό ισραηλινή κατοχή.
     Ο αραβικός κόσμος βρέθηκε σε κατάσταση σοκ. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ είχε ηττηθεί, το ίδιο η Συρία και η Ιορδανία. Ηταν το τέλος του «παναραβισμού» και η εμφάνιση των πρώτων εστιών του ισλαμισμού, που χρόνια αργότερα θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση στον αραβικό εθνικισμό σε πολλές χώρες της περιοχής.
     Η γρήγορη νίκη έσπρωξε το Ισραήλ σε μια άνευ προηγουμένου ευφορία. «Ενίσχυσε την αίσθηση του ανίκητου και της επιστροφής στις ρίζες της εβραϊκής ιστορίας» θυμάται ο Ισραηλινός ιστορικός Ιλάν Γκρέιλσάμερ. Οι εβραίοι ανακτούσαν τους Βιβλικούς άγιους τόπους: Το Τείχος των Δακρίων στην προσαρτημένη Ιερουσαλήμ, τα Σπήλαια των Πατριαρχών στη Χεβρώνα, τον τάφο του
Ιωσήφ στην Ναμπλούς. Και με την πρόθεση να παραμείνουν εκεί.
     Παρά την απόφαση 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη. Αγνοώντας τις αντιδράσεις των φιλειρηνιστών, όπως του φιλοσόφου Λεϊμπόβιτς που είχε προφητεύσει μια
«καταστροφή» σε περίπτωση που θα συνεχιστεί η κατοχή.
     Στο κλίμα αυτό της ευφορίας ξεκίνησε το κίνημα του εποικισμού τον Σεπτέμβριο του 1967 με τη δημιουργία του πρώτου οικισμού εβραίων εποίκων -του Κφαρ Ετζιόν στη Δυτική Οχθη, στο χώρο ενός κιμπούτζ που είχε εκκενωθεί στον πόλεμο του 1948.
     Από τότε 260.000 εβραίοι έποικοι ζουν σε 150 οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Τον Αύγουστο του 2005 απομακρύνθηκαν 8.000 έποικοι -κυρίως από τη Γάζα- με απόφαση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, δίχως πάντως να εκτονωθεί η ένταση.
     Μετά την τραυματική εμπειρία του πολέμου του Κιπούρ του 1973, που κατέληξε άσχημα για το Ισραήλ, οι Ισραηλινοί άρχισαν σιγά σιγά «να αισθάνονται το παλαιστινιακό πρόβλημα» λέει ο Ιλάν Γκρέιλσάμερ. «Και ο στρατός διαπίστωσε τα όρια της ισχύος του έναντι των γειτονικών αραβικών χωρών αλλά και του παλαιστινιακού πληθυσμού που άρχισε να απορρίπτει την κατοχή».

Έξι ημέρες μετά...
     Την επομένη του πολέμου των Εξι Ημερών άλλωστε, οι παλαιστινιακές ομάδες εξαπέλυσαν τις πρωτες επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Στη δεκαετία του 70' εκδηλώθηκαν οι πρώτες τρομοκρατικές επιχειρήσεις, αεροπειρατείες, επιθέσεις σε αεροδρόμια, συλλήψεις ομήρων, η αιματηρή επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972...
    Ο αγώνας ενάντια στην κατοχή υπό την αιγίδα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιασέρ Αραφάτ κορυφώθηκε ως μαζικό κίνημα το 1987 με την πρώτη Ιντιφάντα. Οι Παλαιστίνιοι ήλπισαν ότι η κατοχή θα τελειώσει με τις συμφωνίες του Όσλο το 1993, καθώς απέσπασαν ένα καθεστώς αυτονομίας στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα αφότου ο Αραφάτ αποκήρυξε την «τρομοκρατία» και αναγνώρισε το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ.
     Πολύ γρήγορα όμως όλα αυτά αποδείχτηκαν ελπίδες φρούδες. Μετά τις συμφωνίες του Όσλο ο αριθμός των εβραίων εποίκων στα
παλαιστινιακά εδάφη διπλασιάστηκε, χωρίς να υπολογίζουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η κατάσταση οξύνθηκε με την άνοδο του σκληρ οπυρηνικού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία το 1996 μετά από μιά σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας.
     Το 2000 εκδηλώθηκε η δεύτερη Ιντιφάντα με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τις ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις.
« Τελευταία τροποποίηση: 05/06/07, 22:11 από Iroukos »

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
Απ: Σαν σήμερα... γεγονότα του χτες!!!!
« Απάντηση #9 στις: 05/06/07, 22:10 »
Πολυ ενδιαφέρον θέμα.. Σήμερα το πετυχα και πραγματικά το βρήκα πολύ ωραία ιδέα.. Μπραβο σου.  ;) :D


χαιρομαι πολυ που το βρηκες ενδιαφερον!!!  :)
καλη αναγνωση!!! :)

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
Είναι μια ιστορια της βικτοριανης εποχής με ενα οικογενειακο εκλημα σχεδον άλυτο / με πολλα σημεια μυστηριου ακομη κ μεχρι σημερα!!!
προσπαθησα να μεταφερω στην αρχη το όλο το αρχειο... ειναι ομως αρκετα μεγαλο κ δυστοιχως (κ αυτο με απετρεψε να το κανω) οι φωτογραφιες για καποιο λογο δεν φενονται!!! οποτε σας παραθετω τα 4 λινκ που ειναι χωρισμενη η ιστορια!!!
ειμαι συγουρη πως θα τη βρειται ενδιαφερον!!!

***Στις 5 Ιουνίου του 1893 προγραματίστηκε η δίκη της Λίζυ Μπορτέν!!!

1ο μέρος... πως ξεκήνησε...
http://eglima.blogspot.com/2006/09/blog-post.html


2ο μέρος... τα στοιχεία...
http://eglima.blogspot.com/2006/09/blog-post_05.html


3ο μέρος... η δίκη...
http://eglima.blogspot.com/2006/09/blog-post_06.html


4ο μέρος... επίλογος...
http://eglima.blogspot.com/2006/09/v.html
« Τελευταία τροποποίηση: 05/06/07, 23:47 από Iroukos »

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
6 Ιουνίου 1944 Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

     Τα λαμπρά κατορθώματα του ελληνικού στρατού στη Βόρειο Ήπειρο είχαν ως στήριξη το ελληνικό εμπορικό ναυτικό, το οποίο σε μια άλλη αδιανόητη εποποιία επέτυχε τη μεταφορά μεγάλου αριθμού ανδρών και εφοδίων προς το μέτωπο χωρίς καμία απώλεια. Παράλληλα το ελληνικό πολεμικό ναυτικό όχι μόνο προστάτευε με πλήρη ασφάλεια τις νηοπομπές, αλλά προέβαινε και σε επικίνδυνες εξορμήσεις στην Αδριατική αντιμετωπίζοντας ένα εχθρικό στόλο δεκαπλασίας ισχύος και δυνάμεως. Συνέπεια αυτών ήταν το Αιγαίο και το Ιόνιο να μείνουν απόρθητα ακόμα και από τα σχεδόν υπερσύγχρονα θωρηκτά του Ιταλικού στόλου. Οι σχετικά μικρές ελληνικές ναυτικές δυνάμεις υπήρξαν το φόβητρο του Ιταλικού Ναυτικού Γενικού Επιτελείου.

     Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε την τιμή να δεχθεί μόνο αυτό μαζί με τους Βρετανούς την παράδοση του Ιταλικού Στόλου μετά την ανακωχή της 8ης Σεπτεμβρίου 1943. Είχε ακόμα την τιμητική συμμετοχή του με δύο κορβέτες στη μεγάλη Συμμαχική Απόβαση της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου 1944  και 4 φορτηγά πλοία του Εμπορικού Ναυτικού. Το «ΑΓIOΣ  ΣΠYPIΔΩN» με πλοίαρχο το Γεώργιο Σαμοθράκη, το «ΓEΩPΓIOΣ Π.» με την πλοιαρχία του Δημητρίου Παρίση, το «ΑMEPIKH» με τη διακυβέρνηση του Σπυρίδωνα Θεοφιλάτου και το «EΛΛAΣ» με την πλοιαρχία του Γεωργίου Tριλίβα.  Ακόμα 8 Ελληνικά πολεμικά συμμετείχαν στην απόβαση της Νοτίου Γαλλίας την 15η Αυγούστου 1944, μάλιστα ο ίδιος ο Tσώρτσιλ που παρευρίσκονταν εκεί χαιρέτησε με μήνυμα το ηρωικό ελληνικό ναυτικό.

     Το Ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό θρήνησε πάνω από 2.000 άνδρες κατά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο και το 60% των ωκεανοπόρων πλοίων του από τα 600 ατμοκίνητα πλοία και τα 700 πετρελαιοκίνητα καΐκια. Οι Ελληνικές απώλειες των εμπορικών μας πλοίων έφθασαν στο 14% του συνόλου των συμμαχικών απωλειών σε όλες τις θαλάσσιες επιχειρήσεις ένα τεράστιο ποσοστό για μια μικρή χώρα. Το Πολεμικό Ναυτικό έχασε κατά τη διάρκεια του Πολέμου 28 μάχιμα πλοία και 700 άνδρες.

« Τελευταία τροποποίηση: 06/06/07, 23:30 από Iroukos »

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
7 Ιουνίου 1822

Στις 7 Ιουνίου του 1822 ο Κωνσταντίνος Κανάρης βάζει μπουρλότο και τινάζει στον αέρα τη ναυαρχίδα του Καρά Αλή, όπου έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι αξιωματικοί του τουρκικού στόλου για να γιορτάσουν το ραμαζάνι. Σκοτώθηκαν ο ίδιος ο Τούρκος ναύαρχος και η συντριπτική πλειονότητα από τους 2.000 άνδρες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή εκεί.

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
7 Ιουνίου  1942 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

     Ο χειμώνας του 1941-42 ήταν από τους πιο απαίσιους του έθνους μας. Η πείνα και το κρύο θέριζαν κατά χιλιάδες το λαό. Η οικονομική κατάρρευση και η διαφαινόμενη γενοκτονία οδήγησαν μάζες ανθρώπων στις γραμμές της αντίστασης.   
     Από τις αρχές του 1942  η αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των κατακτητών άρχισε να παίρνει μαζική μορφή.
     Το Φεβρουάριο του 1942 η κεντρική επιτροπή του ΕΑΜ αποφασίζει την ίδρυση ένοπλων αντάρτικων σωμάτων, του ΕΛΑΣ, που θα δρούσαν στη Στερεά Ελλάδα, με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη. Στις 7 Ιουνίου ένα αντάρτικο απόσπασμα μπαίνει στο χωριό Δομνίστα της Ευρυτανίας και αναγγέλλει στους χωρικούς την έναρξη του αγώνα κατά των κατακτητών. Ο Άρης πήρε το λόγο και αφού ανέλυσε τους σκοπούς του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, κήρυξε την επανάσταση κατά των ξένων κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, τονίζοντας : "Οι ξένοι τύραννοι αρπάζουν το ψωμί μας. Ατιμάζουν τα κορίτσια, τις γυναίκες, τις αδερφές μας. Θέλουν να κρατήσουν σκλάβο το έθνος μας. Αλλά δεν θα το κατορθώσουν. Ξέρουμε πως θα χρειαστούν θυσίες, αλλά η λευτεριά δεν χαρίζεται, καταχτιέται με αίμα. Εμείς θα τη λευτερώσουμε με το τουφέκι μας, έστω και χωρίς ξένη βοήθεια". Ζήτησε να είναι ενωμένοι και να βοηθάνε τον αγώνα για τη λευτεριά, πυκνώνοντας τις γραμμές της αντίστασης. Στο τέλος ξετυλίγοντας τη σημαία, που του έδωσε ο δάσκαλος του Σχολείου Κρικέλλου Βασίλης Παπανικολάου, τους κάλεσε να φωνάξουν όλοι μαζί: Ζήτω η Ελλάδα ! Ζήτω ο ΕΛΑΣ!
     Δεν είναι τυχαίο που οι πρώτες ένοπλες ομάδες στην Κεντρική Ελλάδα εμφανίστηκαν στη Δόμνιστα (7 Ιουνίου 1942), νοτιοανατολικά του Καρπενησίου, η οποία είχε θρηνήσει το χαμό 10 ανδρών στον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-41) και γι' αυτό το μίσος ενάντια στον Άξονα ήταν βαθύ). Εντούτοις, πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί μεσοαστοί πατριώτες του Καρπενησίου και των μεγάλων χωριών, δεν ήταν εξίσου πρόθυμοι να πολεμήσουν τον εχθρό, αφού πίστευαν ότι ο γερμανικός στρατός ήταν αήττητος και δεν ήθελαν να έρθουν σε ρήξη μαζί του.   
     Ο πατριωτισμός όμως, των απλών χωρικών ήταν συνυφασμένος με το φιλότιμο, μια έννοια που εμπεριέχει την τιμή και την ντροπή. Οι κάτοικοι της Ευρυτανίας είχαν την παραδοσιακή φήμη των ελεύθερων, ανυπάκουων και απειθάρχητων. Είχαν διατηρήσει την αυτονομία τους σε όλη τη διάρκεια της δύσκολης εποχής της Τουρκοκρατίας, άναψαν τη φλόγα και πήραν μέρος ενεργά στην Επανάσταση του '21. Τώρα αισθάνονταν την ηθική υποχρέωση να υπερασπιστούν το ένδοξο παρελθόν και να προστατεύσουν την υπόληψη και την αξιοπρέπεια τους απέναντι στις προσβολές και τις απειλές των νέων εχθρών. Στο Καρπενήσι ορισμένοι προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ επειδή δεν άντεχαν να ακούν τους Ιταλούς - τους οποίους είχαν νικήσει και ταπεινώσει στο μέτωπο - να τραγουδούν «τα παιδιά του Ντούτσε μπήκαν στα χωριά των τσολιάδων (εννοώντας τους Γερμανοτσολιάδες)». Στα χωριά της Ευρυτανίας, τα όρια ανάμεσα στον εθνικισμό της δεξιάς και τον πατριωτισμό της αριστεράς μερικές φορές ήταν κάπως δυσδιάκριτα. (Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η παρόμοια πολιτική διαδρομή δύο δραστήριων αγωνιστών, του Γεωργούλα Μπέικου και του Δημήτρη Μπακόλα. Γιος αγρότη από τον Κλειτσό, ο Μπέικος προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως γράφει ο ίδιος στα βιβλία του, σε ηλικία 17 ετών, αλλά σύντομα αναμίχθηκε στις δραστηριότητες της οργάνωσης νεολαίας του Μεταξά, της EON, στη Λάρισα. Όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, κατετάγη στον Εθνικό Στρατό, πολέμησε στο μέτωπο και επιστρέφοντας στο χωριό του, άρχισε να οργανώνει τους πρώτους κομμουνιστικούς πυρήνες στην Ευρυτανία. Στη δεκαετία του 1950 εξορίστηκε σε διάφορα νησιά του Αιγαίου και μετά το δικτατορία (1967) εργάστηκε ως ξένος ανταποκριτής της παράνομης "Αυγής" στη Μόσχα, μέχρι το θάνατο του (1975). Ο φίλος και σύντροφός του Δημ. Μπακόλας, ένας λιπόσαρκος δικηγόρος, μια ευγενική φυσιογνωμία ολοφάνερης εντιμότητας και ακεραιότητας από τη Μαυρομάτα, ήταν πριν από τον πόλεμο επίσης οπαδός του Μεταξά. Όμως, η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και η ξαφνική κατάρρευση της παλιάς τάξης επηρέασαν αποφασιστικά την πολιτική του σκέψη και στα μέσα του 1941 ήρθε σε επαφή με την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στην Αθήνα. Στη συνέχεια εξουσιοδοτήθηκε να ιδρύσει κομματική οργάνωση στην Ευρυτανία και ταυτόχρονα ανέλαβε την έκδοση της "Φωνής της Ευρυτανίας", μιας εβδομαδιαίας φιλομεταξικής τοπικής εφημερίδας που κυκλοφορούσε μία φορά την εβδομάδα. ["Φωνή της Ευρυτανίας" (1936 - 1944). Μέχρι το 243ο φύλλο υποστήριζε το καθεστώς του Μεταξά. Άλλαξε πολιτική γραμμή μόνο όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα, τον Μάιο του 1941].

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
10 Ιουνίου 1821

Ο Παξινός Γεώργιος Ανεμογιάννης, όχι περισσότερο ήρωας από τους άλλους αγωνιστές, είναι ο πιο γνωστός στο πανελλήνιο. Γι' αυτόν έχουν γράψει: ο Θεόδωρος Βελλιανίτης στην εγκυκλοπαίδεια της μεγάλης Ελλάδος, ο Σ. Βερύκιος στο βιβλίο του "Επτανησιακοί παλμοί και αγώνες του '21", ο Διονύσιος Κόκκινος στην εφημ. Παξοί. Επίσης ο Οικονόμου έχει γράψει το μυθιστόρημα "Φλεγόμενο Φλάμπουρο".

Γι΄αυτόν ταιριάζουν οι στίχοι του Σολωμού:
"Παληκαρά και μορφονιέ, γειά σου, καλέ, χαρά σου
άκου, νησιά, στεριές της γης, έμαθαν τ' όνομά σου".


Από τον πρώτο χρόνο της επανάστασης βρίσκεται στο πλήρωμα του πλοίου της Λασκαρίνας Μουμπουλίνας (οι σύμμαχοι) και την νύχτα τις 10 Ιουνίου 1821, προσπαθώντας, με το πυρπολικό να κάψει τουρκικό πλοίο, προ της Ναυπάκτου, συνελήφθη, σουβλίστηκε και κρεμάστηκε στο κάστρο για παραδειγματισμό.

Το άγαλμά του στολίζει την ανατολική είσοδο του λιμανιού του Γαΐου και την πόλη της Ναυπάκτου που βρήκε τραγικό θάνατο.

Στη βάση του αδριάντος του στους Παξούς, είναι χαραγμένο το στερνό τραγούδι του, που το πήραν τα κύματα και τόριξαν στις ακτές των Παξών, παρηγοριά, στη γλυκειά αρραβωνιαστικιά του, Κωνσταντίνα Λέκκα.

"..Ελευθεριά ζητάτε μωρ' αδέλφια
κι εγώ δια την πίστη μου, θέλ' αποθάνω πρώτος
μα τη γλυκειά πατρίδα μας
αν δεν καεί ο φλόκος.."
[/color]
Ο φλόκος κάηκε.

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
10 Ιουνίου 1836

Σαν σήμερα, 10 Ιουνίου του 1836... πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Αντρέ Αμπέρ, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους της θερμοδυναμικής και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του.

Λίγα λόγια...
     Έχει εργαστεί σε πλήθος επιστημονικών θεμάτων της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Φιλοσοφίας, της Βιολογίας, της Γλωσσολογίας, της Ανατομίας κ.ά., φυσικά όχι πάντα με ευδιάκριτα και αξιόλογα αποτελέσματα, κυρίως λόγω του άστατου χαρακτήρα του.
     Γεννήθηκε στη Lyon, ο πατέρας του δολοφονήθηκε στα χρόνια της μεγάλης επαναστάσεως. Ο Αμπέρ έδειξε εντυπωσιακή ευφυία ήδη σε μικρή ηλικία. Λέγεται ότι έμαθε λατινικά, τα οποία αποτελούσαν την «επίσημη» γλώσσα της επιστήμης εκείνη την εποχή, μέσα σε δύο εβδομάδες. Είναι επίσης γνωστό ότι ήδη σε ηλικία 14 ετών διάβαζε τα περίπλοκα έργα των Bernoulli και του Euler. Το 1804 ο Ampere έγινε, σε ηλικία 29 ετών, καθηγητής στο Πολυτεχνείο, φαινόμενο περίπου πρωτοφανές για την εποχή του. Ασχολήθηκε με προβλήματα της Χημείας και συναγωνιζόταν με τον Avogadro σε θέματα της ατομικής θεωρίας εκείνης της εποχής. Στα επόμενα πέντε χρόνια ασχολείται, αν και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών ως μαθηματικός, με ζητήματα Ψυχολογίας και Μεταφυσικής. 

Το 1820, όταν πληροφορήθηκε την ανακάλυψη του Oersted (επίδραση ρεύματος στον προσανατολισμό μαγνητικής βελόνας), ο Αμπέρ  ενδιαφέρεται για τον Ηλεκτρομαγνητισμό. Ήδη μετά από μελέτη μερικών εβδομάδων θεμελιώνει την άποψή του ότι οι μαγνητικές δράσεις προκαλούνται από το κινούμενο και όχι από το ακίνητο ηλεκτρικό φορτίο. Μέχρι το 1826 επεξεργάζεται ο Αμπέρ την αντίληψή του για την αλληλένδετη εμφάνιση του ΜΠ με το ηλεκτρικό ρεύμα που οδηγεί στο «νόμο του διαρρεύματος». Αυτός ο νόμος αναγνωρίστηκε αργότερα από τον Maxwell ως υποπερίπτωση της λεγόμενης σήμερα «πρώτης εξισώσεως Maxwell». Τους επιστημονικούς κύκλους της εποχής είχε εντυπωσιάσει η αντιδικία του με τους Biot και Savart για την ορθότητα του νόμου τους σε σύγκριση με τo δικό του. Τελικά αποδείχθηκε ότι και οι δύο νόμοι περιγράφουν με διαφορετικό τρόπο την ίδια πραγματικότητα. 

Ο Αμπέρ αναγνωρίζει επίσης το σωληνοειδές πηνίο ως μαγνητικά ισοδύναμο με τη ράβδο μόνιμου μαγνήτη. Ανακαλύπτει ακόμα την ενισχυτική δράση στο ΜΠ που δημιουργεί η εισαγωγή σιδήρου στο σωληνοειδές πηνίο. Επίσης, εισάγει τις ασαφείς για εκείνη την εποχή έννοιες της ηλεκτρικής τάσης και του ηλεκτρικού ρεύματος για να διακρίνει «τις μορφές, με τις οποίες παρουσιάζεται η ηλεκτρομαγνητική δράση», όπως εξηγούσε σε μία ανακοίνωσή του στην Ακαδημία.  Το 1926 γίνεται ο Αμπέρ καθηγητής σε έδρα Φυσικής, οπότε παύει να ασχολείται με αυτή την επιστήμη και επιδίδεται σε άλλες μελέτες, αρχικά φιλοσοφικού περιεχομένου, αργότερα με θέματα από τη Βιολογία, την Ανατομία κ.ά.
« Τελευταία τροποποίηση: 10/06/07, 23:48 από Iroukos »

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
10 Ιουνίου 323 π.Χ Ο θάνατος του Μ. Αλέξανδρου!!!


Μέγας Αλέξανδρος ή Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών,
Βασιλεύς των Μακεδόνων και Στρατηγός Αυτοκράτωρ όλων των Ελλήνων, Φαραώ της Αιγύπτου και Βασιλεύς της Περσίας.

     Γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας το έτος 356 π.Χ.. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και η πριγκήπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Πέθανε στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδωνώσορα Β' στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία 33 ετών.
     Βασιλιάς της Μακεδονίας, συνέχισε το έργο του πατέρα του, του Φιλίππου Β'. Ο Φίλιππος Β' ήταν ιδιαίτερα ικανός στρατηγός, πολιτικός και διπλωμάτης, αναμορφωτής του μακεδονικού στρατού και του μακεδονικού κράτους . Ήταν συνετός σαν βασιλιάς, αλλά συχνά παρασυρόταν από βίαια και άγρια πάθη.
     Ο Αλέξανδρος, ολοκλήρωσε την ενοποίηση των αυτόνομων ελληνικών πόλεων-κρατών της εποχής, και κατέκτησε σχεδόν όλο τον γνωστό τότε κόσμο (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο κλπ), φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας.
     Ο Αλέξανδρος σηματοδοτεί το τέλος μιας ιστορικής περιόδου και την αρχή μιας καινούριας, των Αλεξανδρινών χρόνων, που είναι περισσότερο γνωστά ως Ελληνιστική περίοδος.

(σε αυτο το λινκ φενεται ολη η φωτο) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/MacedonEmpire.jpg
« Τελευταία τροποποίηση: 11/06/07, 00:13 από Iroukos »

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
11 Ιουνίου 1864

Στις 11 Ιουνίου του 1864 γεννιεται ο Γερμανός μουσουργός & διευθυντής ορχήστρας Ρίχαρντ Στράους.
Λίγα λόγια...:!
     Ο Ρίχαρντ Στράους (Richard Strauss, 11 Ιουνίου 1864 – 8 Σεπτεμβρίου 1949) ήταν Γερμανός μουσικοσυνθέτης της ύστερης ρομαντικής περιόδου. Γεννήθηκε στο Μόναχο το 1864, όπου και σπούδασε. Έκανε πολλές επιτυχείς περιοδείες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Διακρίθηκε ως ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας. Χαρακτηρίστηκε «ο μουσουργός με τη μαγική μπαγκέτα». Συνέθεσε πολλά τραγούδια, μουσική δωματίου και συμφωνικά ποιήματα, όπως τα Δον Ζουάν, Μάκβεθ, Δον Κιχώτης, Οικογενειακή συμφωνία κ.ά. Κάποια Από τα μελοδράματά του: Αριάδνη στη Νάξο, Σαλώμη και Ηλέκτρα.

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
11 Ιουνίου 1910

Στις 11 Ιουνίου του 1910 γεννιεται ο Ζακ Ιβ Κουστό, ο γνωστίος Γάλλος ωκεανογράφος!!!   Ο Ζακ-Ιβς Κουστό ήρθε στον κόσμο στις 11 Ιουνίου του 1910 σε μία μικρή γαλλική πόλη: το Saint-Andre-de-Cubzac. Ήταν ένα ασθενικό παιδί που έπασχε από χρόνιες περιόδους αναιμίας, με αποτέλεσμα οι υπερπροστατευτικοί γονείς του να τον αποθαρρύνουν από κάθε μορφής σωματική δραστηριότητα.
   Τα μεσάνυχτα μιας ημέρας του καλοκαιριού του 1935, ο 25χρονος απόφοιτος της Γαλλικής Ναυτικής Ακαδημίας, οδηγώντας το σπορ αυτοκίνητο που είχε δανειστεί από τον πατέρα του και πηγαίνοντας σε ένα πάρτι βγήκε εκτός δρόμου, έπεσε στον γκρεμό και παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Τα τραύματά του ήταν φρικτά. Μαζί με τη μερική παράλυση έσπασαν και τα δύο χέρια του σε πολύ άσχημο σημείο. Οι χειρουργοί που ανέλαβαν την υπόθεσή του επέμεναν στη λύση του ακρωτηριασμού, αλλά το πείσμα του Κουστό τους έπεισε να κάνουν την ύστατη προσπάθεια για να σωθούν τα άκρα του.
   Για πολλούς ένα αυτοκινητικό σηματοδοτεί το τέλος μιας ζωής και την αρχή ενός μύθου. Στην περίπτωση όμως του Κουστό αποτέλεσε την ευκαιρία να βρει και να κυνηγήσει το όνειρό του. Ο Κουστό για να αναρρώσει μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση της Τουλόν. Τα χέρια του ήταν ακόμη σε άσχημη κατάσταση, πράγμα που θα μπορούσε εύκολα να αναπαραγάγει τη ρουτίνα του φιλάσθενου αγοριού της παιδικής του ηλικίας. Δεν το έκανε όμως. Αντιθέτως χρησιμοποίησε το κολύμπι ως θεραπεία των τραυματισμένων άκρων του ύστερα από παρότρυνση του καλού του φίλου, υποδιοικητή, Φιλίπ Ταϊλιέζ. Μόλις ο Κουστό και ο Ταϊλιέζ γνώρισαν και τον Φρεντερίκ Ντουμά, έναν κοκαλιάρη αλητήριο της παραλίας, άρχισε η ιστορία της πιο διάσημης θαλάσσιας παρέας, αυτής των «Υποβρύχιων Σωματοφυλάκων». Το τρίο των κοκαλιάρηδων περνούσε όλο το καλοκαίρι κάνοντας ψαροντούφεκο.
   Ο Κουστό άρχισε να πειραματίζεται με το βυθό. Οσο πιο πολύ έμενε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας τόσο πιο πολύ αγαπούσε αυτό που έβλεπε και τόσο περισσότερο ήθελε να παρατείνει τον υποθαλάσσιο χρόνο του. Το αποκορύφωμα πολλών δοκιμών ήταν η εφεύρεση των συσκευών αυτοκατάδυσης (φιάλες καταδύσεως).
   Πριν από την ανακάλυψη του Κουστό, αρκετές ήταν οι προσπάθειες των απανταχού φιλόδοξων υποβρύχιων εξερευνητών για την κατάκτηση του βυθού. Ολες όμως οι προσπάθειες ήταν μάταιες. Εκεί όμως που οι άλλοι έβρισκαν αδιέξοδα, ο Κουστό απλώς έβλεπε πιθανές λύσεις. Θα μπορούσε να πεθάνει προσπαθώντας, πράγμα που κόντεψε να συμβεί.   Το σχέδιο του Κουστό βασιζόταν στην απλότητα: ήθελε να φτιάξει μία βαλβίδα, η οποία θα έστελνε συμπιεσμένο αέρα στο δύτη στην ίδια ακριβώς πίεση με αυτήν του νερού. Στην πρώτη του προσπάθεια χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι οξυγόνου κι ένα κουτάκι σόδα. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Ο Κουστό βρέθηκε αναίσθητος στην επιφάνεια της θάλασσας και για εβδομάδες παρέμενε στο κατάστρωμα του πλοίου με αφόρητους μυϊκούς πόνους.
   Η λέξη αποτυχία όμως δεν υπήρχε ακόμη στο λεξιλόγιό του. Με υπομονή & προσαρμοστικότητα, αυτήν τη φορά δημιούργησε άλλη συσκευή: τρεις φιάλες αέρος, μία βαλβίδα στο μέγεθος ρολογιού κι έναν αναπνευστήρα. Με άλλα λόγια, δημιούργησε την πρώτη συσκευή υποβρύχιας κατάδυσης.
   Οι πρώτες βουτιές των Τριών Σωματοφυλάκων είχαν πραγματικά την πλάκα τους. Επαιζαν στο βυθό. Οταν δεν εξευρευνούσαν ναυάγια ψάχνοντας για θησαυρούς έριχναν εκρηκτικά σε ψάρια ή ακόμα και ο ένας στον άλλο. Αλλο ένα παράδειγμα των πολυμήχανων μεθόδων του ήταν ότι σε κάθε κατάδυση είχε πάντα μαζί του μία κάμερα κλεισμένη σε ένα αδιάβροχο κουτί.
   Μόλις η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, The Silent World (1956), κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών κι έστειλε τις πρώτες συμβουλές στους λάτρεις της υποβρύχιας κατάδυσης, κάτι μέσα του έκανε κλικ. Σε κάθε ταξίδι έπαιρνε μαζί του όλο τον πλανήτη. Κάθε ταξίδι ήταν καινούργια πρόκληση: για πρώτη φορά έγινε η εξερεύνηση της Ανταρκτικής, πέρασε 15 μήνες από τη ζωή του εξερευνώντας τα μυστήρια του Αμαζονίου, ρίσκαρε τη ζωή του για να υπάρξουν μελέτες που να μπορέσουν να περιγράψουν τις συνέπειές της στο ανθρώπινο σώμα της υποβρύχιας έκθεσης.
   Τα περισσότερα παιδιά που μεγάλωσαν στα 70s είχαν την πρώτη επαφή με τη ζωή κάτω από τη θάλασσα από τα ντοκιμαντέρ του Ζακ Κουστό, γυρνώντας όλο τον κόσμο με το πλοίο του Καλυψώ και προβάλλοντας τις περιπέτειές του μέσα από την εκπομπή The Undersea World of Jacques Cousteau.
   Στα 70 του μετατράπηκε από άνθρωπος-ψάρι σε οικολόγο-πολεμιστή, αφού διαδήλωνε εναντίων της μόλυνσης που προκαλούσαν οι πυρηνικές δοκιμές των Γάλλων στον Ειρηνικό ωκεανό. Ο Ζακ-Ιβς Κουστό μετά από 30.000 καταδύσεις και αφού ανακάλυψε αρκετά μυστικά των ωκεανών πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 87 ετών, στις 25 Ιουνίου 1997.

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
11 Ιουνίου 1962

     Με το όνομα Αλκατράζ ή Αλκατράθ φέρεται η μικρή νησίδα στη είσοδο του Κόλπου του Αγίου Φραγκίσκου στις ΗΠΑ.
Μικρής σχετικά σε έκτασης, μήκους 530 μέτρων, είναι αρκετά υπερυψωμένη (περίπου 40 μ.) και στο ψηλότερο σημείο της υπήρχαν οι εγκαταστάσεις των άλλοτε ομώνυμων περίφημων ομοσπονδιακών φυλακών από τις οποίες η όποια απόδραση θεωρούταν αδύνατη. Σε μια πλευρά των κτιρίων των φυλακών βρίσκεται εγκατεστημένος ο ομώνυμος φάρος ύψους 70 μέτρων από επιφάνεια θαλάσσης.
     Στις 4 Μαΐου του 1946 σημειώθηκε σοβαρότατη εξέγερση των κρατουμένων που εξελίχθηκε σε διήμερη μάχη, η οποία τελικά κατεστάλη από επέμβαση μονάδων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με αποτέλεσμα 3 κρατούμενοι και 2 φύλακες να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν περισσότερα από 15 άτομα.
     Στις 11 Ιουνίου του 1962 από τις εν λόγω φυλακές κατάφεραν να δραπετεύσουν οι Φρανκ Μόρρις, Τζον Άγκλιν και Κλάρενς Άγκλιν που θεωρείται πως ήταν και οι μοναδικοί που κατάφεραν ποτέ να αποδράσουν, στην ιστορία των φυλακών αυτών.
Η ιστορία αυτής της απόδρασης έχει μεταφερθεί και στη κινηματογραφική σκηνή με τον τίτλο "Escape from Alcatraz" (Απόδραση στο Αλκατράζ).


λινκ με φωτογραφιες μετα την απόδραση & τα πορτετα των δραπετων!!!
http://eastwoodclint.free.fr/anecdotes/alcatraz.htm
« Τελευταία τροποποίηση: 11/06/07, 22:52 από Iroukos »

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
14 Ιουνίου 1807

     Στις 14 Ιουνίου του 1807 ο Ναπολέων Βοναπάρτης, νίκησε για δεύτερη φορά τους Ρώσσους και εκεί συμγωνήθηκε εκεχειρία με το Ρώσσο Τσάρο στις 26 Ιουνίου.
     Ο Βοναπάρτης βρισκόταν πλέον στο απώγειο της στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος. Αφού μεσολάβησαν νικηφόρες μάχες κατά των Αυστριακών και η συνθηκολόγηση της Βιέννης η συμφωνία ειρήνης με τους Ρώσσους βρέθηκε στα τάτταρα και ο Ναπολεών οδήγησε, για δεύτερη φορά, τον στρατό του κατά της Ρωσσίας. Μετά από την πρώτη μεγάλη μάχη στο Μόσκοβα αναδείχθηκε νικιτής και μπήκε στη Μόσχα. Η πόλη όμως ήταν κατεστραμμένη και με το χειμώνα να πλησιάζει ο Ναπολέων διέταξε την οπισθοχώρηση του στρατού του. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους για τον Μεγάλο Στρατό (γαλ. Grande Armée).


Αποσυνδεδεμένος Jose

 • Παλιός
 • ****
 • Μηνύματα: 262
 • Φύλο: Άντρας
 • ..you'll reap the harvest you have sown...
  • Προφίλ
Απ: Σαν σήμερα... γεγονότα του χτες!!!!
« Απάντηση #21 στις: 14/06/07, 21:52 »
Παρα, παρα, παρα πολύ ωραια θεμα!!!!! Οι εκπμπες σαν σημερα ειναι απο τις αγαπημενες μου και γι' αυτο το θεμα το βρισκω υπεροχο!!!
:> 4  8  15  16  23  42

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
Απ: Σαν σήμερα... γεγονότα του χτες!!!!
« Απάντηση #22 στις: 16/06/07, 21:45 »
Παρα, παρα, παρα πολύ ωραια θεμα!!!!! Οι εκπμπες σαν σημερα ειναι απο τις αγαπημενες μου και γι' αυτο το θεμα το βρισκω υπεροχο!!!


καλησπερα Jose!

χαιρομαι παρα πολυ που σου αρεσει το θέμα!!! :)
καλη αναγνωση λοιπων!  ;)

Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
16 Ιουνίου 1945


     Στις 16 Ιουνίου του 1945, ο βίος του Αρη Βελουχιώτη έφτασε στο τέρμα του. Κι ήταν ο ίδιος που έκοψε το νήμα της ζωής του, έξω από τη Μεσούντα, καταδιωκόμενος από δυνάμεις του εχθρού, ενώ το θάνατο μοιράστηκε μαζί του και ο Τζαβέλας, ο πιστός του αντάρτης.
     Λίγες ημέρες αργότερα, από τις 18 ως τις 20 Ιούνη, τα κεφάλια των δύο ηρώων κρέμονταν σ' ένα φανοστάτη στα Τρίκαλα. Το μεταβαρκιζιανό καθεστώς έδειχνε όλη του τη θηριωδία, πράγμα καθόλου τυχαίο, αφού ο Αρης θεωρούνταν η προσωποποίηση της Εθνικής Αντίστασης. Ηταν, άλλωστε, κορυφαία λαϊκή, ηγετική φυσιογνωμία του ΕΛΑΣ, ο πρωτοκαπετάνιος του.


Αποσυνδεδεμένος Iroukos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1220
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ...όπου γης & πατρής...!!! ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ!!!!!
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • ALOE VERA (FLP)
16 Ιουνίου 1913

     Στις 16 Ιουνίου 1913, ο βουλγαρικός στρατός, ακολουθώντας προδιαγεγραμμένο σχέδιο, προήλασε απ' όλα τα σημεία προς τις απέναντί του ελληνικές και σερβικές θέσεις. Ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος είχε αρχίσει.
     Την ίδια μέρα, ο στρατηγός Καλλάρης κάλεσε τους Βουλγάρους που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη να παραδοθούν στον ελληνικό στρατό. Τους δόθηκαν δύο διαδοχικές προθεσμίες, για να μη γίνουν καταστροφές στην πόλη, και ύστερα διατάχθηκε γενική επίθεση σε όλα τα σημεία που κατείχαν οι Βούλγαροι. Η επίθεση άρχισε στις 6.55 το απόγευμα, και τελείωσε στις 6.55 το πρωί της άλλης μέρας.
     Ακολούθησαν οι νικηφόρες για τα ελληνικά όπλα μάχες του Λαχανά, της Λυγκόβανης, τους Κιλκίς, της Δοϊράνης, της Στρώμνιτσας, κι ο στρατός μας κατέλαβε την Καβάλα και το Δεδέαγατς (Αδριανούπολη). Και όλα αυτά μέσα σε δέκα μέρες. Ακολούθησαν η κατάληψη της Δράμας και των Σερρών, του Νευροκοπίου και του Πετσόβου, ο θρίαμβος της μάχης στο Σιμιτλή, οι νίκες της Τζουμαγιάς, η εγκατάλειψη από τους Βουλγάρους της Ξάνθης.
     Ο ελληνικός στρατός, όμως, είχε φτάσει πια στα όρια των δυνάμεών του. Ο Κωνσταντίνος, ωστόσο, αρνιόταν να το αποδεχτεί, παρά τις επανειλημμένες προτροπές του Βενιζέλου για σύναψη ανακωχής. Τελικά, αναγκάστηκε να ζητήσει ο ίδιος από τον πρωθυπουργό του να δεχτεί τη μεσολάβηση της Ρουμανίας για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.


O Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Α' της Ελλάδας
στο ελληνικό στρατηγείο στο Χατζή Μπεϊλίκ.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
2301 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 07/08/06, 00:53
από Ιμερος
6 Απαντήσεις
3032 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22/04/09, 00:01
από gkou
36 Απαντήσεις
12407 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13/04/11, 22:08
από Jezus
0 Απαντήσεις
1657 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29/04/11, 09:42
από ivikos
0 Απαντήσεις
1842 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 02/07/13, 14:58
από ivikos
0 Απαντήσεις
2105 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 02/09/13, 00:24
από ivikos
7 Απαντήσεις
6334 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11/12/17, 23:32
από saved
0 Απαντήσεις
2033 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12/12/18, 10:05
από ivikos
6 Απαντήσεις
5574 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11/06/19, 11:39
από Πέτροc
0 Απαντήσεις
1456 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17/07/23, 10:17
από ivikos