Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Εφέ

Review DIY Pedal KITs 2009-12

(1/14) > >>

adr1anos:
Review DIY Pedal KITs 2009-10

To 2009 αποδείχθηκε για μένα πολύ παραγωγικό έτος όσον αφορά τον μουσικό εξοπλισμό.
Αιτία: Δυστυχώς η αιτία δεν ήταν πολύ ευχάριστη. Μετά το Πάσχα, από ένα γελοίο γλίστρημα (!!..) είχα ένα ιδιαίτερα σοβαρό κάταγμα, έσπασα το αριστερό χέρι μου μέσα στον ώμο (η επίφυση έγινε 4 κομμάτια!..)..

Αποτέλεσμα:
4½ ώρες χειρουργείο, 5 ημέρες νοσοκομείο, 8 καρφιά και μέταλλο στο κόκαλο (στα αεροδρόμια όμως δεν χτυπάει τελικά όπως νόμιζα, περίεργο!..), 1½ μήνας εκτός γραφείου, 2½ μήνες χωρίς κιθάρα, 3 μήνες χωρίς οδήγηση και πρόβες, 6 μήνες φυσιοθεραπεία σε 30 συνεδρίες και πολύς πόνος.

Side Effect: Χρόνος για έρευνα και ενασχόληση με τα καθαριστικά (για να ξεχνώ τον πόνο μου) και ιδιαίτερα με τα DIY Kits.

Δευτερεύον αποτέλεσμα: Ολοκλήρωση 12 DIY kit πεταλιών μέσα στο 2009:Θέλω λοιπόν να μοιραστώ τις εμπειρίες μου από όλο αυτό το ταξίδι, που εμένα μου έδωσε πολύ χαρά σε δύσκολες στιγμές, μου άλλαξε τελείως την οπτική όσον αφορά τα pedal effects, μου ξαναθύμισε την παλιά μου τέχνη στις παλιές καλές μέρες του Πολυτεχνείου στην Αγγλία, μου ακόνισε τις γνώσεις στα αναλογικά ηλεκτρονικά και μου πρόσφερε πολύ εμπειρία, πολύ χαρά και διασκέδαση, ένα hobby πραγματικό κόλλημα και άψογο καθαριστικό εξοπλισμό. 

Ήθελα να κάνω λοιπόν ένα Review των kits που έφτιαξα, ένα-ένα, αναλύοντας κάποια κοινά πράγματα, για να δώσω το έναυσμα και σε άλλους φίλους να ασχοληθούν και ιδιαίτερα να ξέρουν τι κάνει το κάθε ένα kit και να μπορούν να βρουν εύκολα αυτό που τους ταιριάζει στον ήχο και την χροιά που επιθυμούν να αποκτήσουν. Το Review αυτό το ετοιμάζω αρκετό καιρό και νομίζω είναι σε καλό στάδιο να ανέβει στο Forum.

Σχετικά με τους Παράγοντες της Βαθμολογίας, που ομολογώ ότι είναι τελείως αυθαίρετοι και προσωπικοί, εξηγώ τι είναι:

1.   Χροιά = ως Χροιά ορίζω την ακουστική μορφολογία του ήχου που παράγεται από το κύκλωμα του πεταλιού, αυτό καθεαυτό, και όχι την κιθάρα. Αφορά αποκλειστικά την ακουστική συμμετοχή του κυκλώματος στην διαμόρφωση του τελικού ηχητικού αποτελέσματος και τις ιδιαιτερότητες που αυτό προσδίδει.

2.   Ευελιξία =  ως Ευελιξία ορίζω την προσφορά δυνατοτήτων από τον σχεδιασμό του πεταλιού, με την μορφή ρυθμιστικών, διακοπτών, κλπ, εσωτερικών ή εξωτερικών, για την μορφοποίηση από τον χρήστη των παραμέτρων της χροιάς του ήχου που παράγεται και για την όσο το δυνατόν εγγύτερη προσέγγιση προς τον ιδανικό ήχο-στόχο.

3.   Διαύγεια = ως Διαύγεια (transparency) ορίζω την πιστότητα της τελικής χροιάς που παράγεται από το κύκλωμα του πεταλιού, σε σύγκριση με την αρχική χροιά που εισάγεται από την ίδια την κιθάρα. Αφορά καθαρά την σύγκριση του Bypassed σήματος με το Παραγόμενο. Περισσότερη αλλοίωση της αρχικής χροιάς του οργάνου, λιγότερη διαύγεια.

Όπου έχουν γίνει μετατροπές (Mods) και επεκτάσεις πέραν του αρχικού σχεδιασμού (Stock) που προσφέρεται από το Kit, έχω παραθέσει ξεχωριστά αναλυτικές βαθμολογίες ώστε να είναι ξεκάθαρα αντιληπτή η αξία της επιπλέον προσπάθειας για την κατασκευή των μετατροπών και η συμμετοχή τους στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Ξεκινάμε λοιπόν:

adr1anos:
#0 Review DIY Pedal KITs 2009-10

Όνομα:                                 Confidence Booster                         
Link:                               http://www.buildyourownclone.com/confidence.html
Κατηγορία:                      Booster
Είναι κλώνος του:            -
Ρυθμιστικά:                     -
Εσωτερικά Ρυθμιστικά:     Volume trimpot
Διακόπτες:                       -Mods που έκανα: Πρόσθεσα ένα 8pin socket (σε ένα δεύτερο που έφτιαξα) για να μπορώ να αλλάζω Op Amps για να βρω την χροιά που μου ταίριαζε περισσότερο.

Τι μου άρεσε: Έχει ένα hint από Overdrive! Πολύ λίγο, με γεμάτο ήχο και ενδιαφέρουσα χροιά. Πολλοί από το forum της Byoc το λάτρεψαν…

Τι δεν μου άρεσε: Έχει ένα hint από Overdrive (πάλι!!!.) ...εγώ όχι! Όταν φτιάχνω Booster, θέλω να έχει τον πιο καθαρό και διαυγή ήχο που υπάρχει..

Ποιο πετάλι αντικατέστησε: -

Αναλυτικότερη παρουσίαση: -

Βαθμολογία
___________________________________
Χροιά:                                   ###### (6)
Ευελιξία:                               # (1)
Διαύγεια (transparency):  ##### (5)
______________________________________
Συνολικά:                             #### (4)

adr1anos:
#1 Review DIY Pedal KITs 2009-10

Όνομα:                                 Active Volume Pedal με το Confidence Booster
Link:                               http://www.buildyourownclone.com/confidence.html
Κατηγορία:                      Volume Pedal - Booster
Είναι κλώνος του:            -
Ρυθμιστικά:                     Minimum Volume Pot, , True Bypass Fsw
Εσωτερικά Ρυθμιστικά:     -
Διακόπτες:                       -Mods που έκανα: Κανένα, απλά προσάρμοσα το Volume Pot του πεταλιού ώστε να αντικαταστήσει το volume trimpot του booster. Παράλληλα έβαλα ένα 3PDT footswitch στο τέλος της διαδρομής για να γίνεται το πετάλι True Bypass. Επίσης το πετάλι είχε ένα έτοιμο side volume pot το οποίο το χρησιμοποίησα και είναι πολύ χρήσιμο για να ρυθμίζει το ελάχιστο volume που περνάει, στο minimum της διαδρομής του πεταλιού, έτσι ώστε όλη η διαδρομή να είναι πιο χρηστική.

Τι μου άρεσε: Δίνει τρομερή ευελιξία στο Volume Pedal, δεν στερεύει τον ήχο της κιθάρας, το Volume ρυθμίζεται ενεργά και ο ήχος δεν χάνει τις δυναμικές του, παίζει τον ρόλο του buffer και οδηγεί πολύ καλά επόμενα πετάλια, χωρίς πτώση της διαύγειας.

Τι δεν μου άρεσε: Έχει ένα hint από Overdrive (πάμε πάλι!!!..) Εκ των υστέρων είδα ότι με την ίδια πατέντα, για Active Volume Pedal θα ήταν καλό να χρησιμοποιούσα ένα πιο διαυγές Booster για το Volume Pedal, όπως το Mosfet Booster του Jack Orman (ακολουθεί..).

Ποιο πετάλι αντικατέστησε: -

Αναλυτικότερη παρουσίαση: http://forum.kithara.gr/index.php?topic=75531.msg589180#msg589180

Βαθμολογία
___________________________________
Χροιά:                                   ###### (6)
Ευελιξία:                               ####### (7)
Διαύγεια (transparency):  ##### (5)
______________________________________
Συνολικά:                             ####### (6)

adr1anos:
#2 Review DIY Pedal KITs 2009-10

Όνομα:                                 Classic Phaser                         
Link:                               http://www.buildyourownclone.com/phaser.html
Κατηγορία:                      Analogue Phaser
Είναι κλώνος του:               MXR Phase 90/100
Ρυθμιστικά:                     Depth, Rate, True Bypass Fsw
Εσωτερικά Ρυθμιστικά:     Fets bias trimpot
Διακόπτες:                       -Mods που έκανα: Έφτιαξα μία τρύπα στο πίσω μέρος για να μπορώ να ρυθμίζω το Fets bias trimpot με ένα λεπτό κατσαβιδάκι από έξω, χωρίς να ανοίγω το πετάλι.

Τι μου άρεσε: Η χροιά του! Λάτρεψα το Phaser, και παίζοντας με το bias trimpot ανακάλυψα ολόκληρους νέους κόσμους από χροιές Phase στις οποίες δεν είχα πρόσβαση μέχρι τώρα. Επίσης έχει δύο ακόμα πολύ καλά: Πρώτον είναι True Bypass, και Δεύτερον παίρνει εξωτερική τροφοδοσία 9v που αναιρεί αυτόματα την εσωτερική μπαταρία. Χρήσιμο για όταν είναι μόνιμα μέσα στο pedalboard.

Τι δεν μου άρεσε: Που δεν είχα περισσότερα ρυθμιστικά. Έτσι επανήλθα και το ξαναέφτιαξα (!) σε μεγαλύτερο κουτί, με τα mods που ήθελα. (ακολουθεί..)

Ποιο πετάλι αντικατέστησε: MXR Phase EVH που είχα ακούσει και ήθελα να αγοράσω.

Αναλυτικότερη παρουσίαση: http://forum.kithara.gr/index.php?topic=74983.msg584974#msg584974

Βαθμολογία
___________________________________
Χροιά:                                   ######## ( 8 )
Ευελιξία:                               ###### (6)
Διαύγεια (transparency):  ######## ( 8 )
______________________________________
Συνολικά:                             ######## (7)

adr1anos:
#3 Review DIY Pedal KITs 2009-10

Όνομα:                                 Classic Phaser Fully Moded                         
Link:                               http://www.buildyourownclone.com/phaser.html
Κατηγορία:                      Analogue Phaser
Είναι κλώνος του:               MXR Phase 90/100
Ρυθμιστικά:                     Depth, Rate, Feedback, Fets Bias, True Bypass Fsw
Εσωτερικά Ρυθμιστικά:     -
Διακόπτες:                      Phase/VibeMods που έκανα: Έβγαλα το Fets Bias Trimpot και το έκανα κανονικό εξωτερικό Pot. Πρόσθεσα ένα κύκλωμα Feedback, το οποίο βαθαίνει πολύ το phasing effect και του δίνει ενός είδους Resonance. Πρόσθεσα ένα κύκλωμα με ένα διακόπτη που, όταν επιλεγεί, τροποποιεί το Phaser ώστε να έχει χροιά Vibe.

Τι μου άρεσε: Η χροιά του Vibe το οποίο με εξέπληξε, δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο. Επίσης το Feedback έδωσε νέα διάσταση στο βάθος του  phasing effect. To phasing όταν μπορεί να ρυθμιστεί ως προς το βάθος, δίνει εξαιρετική ευελιξία στην χροιά, και ειδικά σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία όπως έχω διαπιστώσει σε rhythm μέρη, όπου ειδικά με το Feedback λίγο σηκωμένο, μοιάζει πολύ με chorus αλλά είναι πιο γεμάτο και με περισσότερες “πτυχές” στον ήχο του. Τέλειο!.

Τι δεν μου άρεσε: Που δεν είχα ΑΚΟΜΑ περισσότερα ρυθμιστικά (!!!..) Φαίνεται ότι και πολλοί άλλοι είναι όσο άρρωστοι όσο και εγώ.. Η ίδια η εταιρεία μετά την τεράστια απήχηση των Mods, επανήλθε στο κιτ και το ξαναέφτιαξε μεγαλύτερο και με περισσότερα ακόμα στάδια Phasing ( 6 αντί για 4 !!!) και περισσότερα standard ρυθμιστικά όπως Feedback, Mix και Phase/Vibe! Έτσι προέκυψε το Phase Royal. Άντε πάμε και για τρίτο Phaser μέσα στο 2010!..

Ποιο πετάλι αντικατέστησε: To Classic Phaser.

Αναλυτικότερη παρουσίαση: http://forum.kithara.gr/index.php?topic=74983.msg590983#msg590983

Πως ακούγεται: BYOC ULTIMATE MODED: MXR Phase 90 Script-era clone with all the extras!

Βαθμολογία
___________________________________
Χροιά:                                   ######## ( 8 )
Ευελιξία:                               ######### (9)
Διαύγεια (transparency):  ######## ( 8 )
______________________________________
Συνολικά:                             ######## ( 8 )

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View