Περι μουσικής > Αρμονία και θεωρία της μουσικής

Ιστορική πορεία της ονομασίας έντεχνο τραγούδι

(1/3) > >>

HaPagan:
Παιδιά, είχα σήμερα μια συζήτηση με έναν φίλο μου και θα ήθελα να μάθω ποιά είναι ιστορία της κατηγορίας τραγουδιών που ονομάζουμε έντεχνα , μερικοί εκπρόσωποι είναι : Πασχαλίδης, Μάλαμας, Θ. Παπακωνσταντίνου κλπ . Πραγματικά, ο όρος αυτός πότε ξεκίνησε να χρησιμοποιείται , από ποιούς ; Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι είναι εξέλιξη του έντεχνου λαικού τραγουδιού.

Διαφωτίστε με ! :)

Kική:
Χωρίς να είναι και τόσο σίγουρο αυτό που σου λέω, είχαμε μάθει στο σχολείο θυμάμαι, λύκειο, οτι "έντεχνο" είναι το τραγούδι που προέρχεται απο την μελοποίηση στοίχων- ποιημάτων. Βέβαια, με αυτό τον όρο τραγουδάει και η Παπαρίζου έντεχνο, αλλα αυτό μας είχε πεί η φιλόλογος. Βέβαια εσύ τώρα άλλο ζήτησες να μάθεις,  αλλα ας το απαντήσει κάποιος να μου πεί κι εμένα κατα πόσο στέκει αυτό που ξέρω.

Ο Νέος Κιθαρωδός:
Και εγώ νομίζω ότι προέρχεται από το "έντεχνο λαϊκο": Σε αντιδιαστολή με το "πραγματικό λαϊκο", το "έντεχνο λαϊκό" προερχόταν από ανθρώπους που είχαν σπουδάσει μουσική (π.χ. Ξαρχάκος, Μούτσης) και δεν την είχαν μάθει αυτοδίδακτα ή από την "πιάτσα". Επίσης, προέρχονταν από αστικό και (σχετικά πάντα) ευκατάστατο περιβάλλον.

Με τον καιρό έφυγε το "λαϊκό" και έμεινε μόνο το "έντεχνο"...

(Όλα τα παραπάνω με επιφύλαξη βέβαια, δεν έχω φάει και τις γνώσεις με το κουτάλι... Αν ξέρει κάποιος καλύτερα, ας διορθώσει ή συμπληρώσει...)

Blowing Free:
Νομίζω πως ο όρος "έντεχνο" ειπώθηκε αρχικά απ'το Χατζηδάκι. 

HaPagan:
Και εγώ έχω την εντύπωση ότι πρώτος το είπε ο Χατζηδάκις. Αλλά ακούγεται κάπως μισή η ονομασία "έντεχνο". Κάτι λείπει δίπλα στο επίθετο. :) Πάντως, είναι πολύ δύσκολο να κατηγοριοποιήσεις τους τραγουδιστές καθώς πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο ο ίδιος ο τραγουδιστής να αλλάζει ύφος από δίσκο σε δίσκο.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση