Περι μουσικής > Ερμηνευτές, δημιουργοί, τραγούδια, δίσκοι

Τι είναι ροκ;

(1/29) > >>

Μάριος:
Ρε παιδιά είμαι 17 χρονών και από συζητήσεις σαν αυτές σε αυτό το forum έχω βρεθεί σε μεγάλη σύγχιση. Είμαι μικρός και δεν πρόλαβα το ροκ που έζησαν πολλοί από εδώ μέσα και από κουβέντες που λέγονται με πιάνει το παράπονο γιατί κατάληξα να μην μπορώ να καταλάβω πια είναι η μουσική που μου αρέσει. Όταν με ρωτούσαν ως τώρα τι μουσική ακούω έλεγα ελληνική ροκ ή ποιοτική ελληνική. Για να δώσω μια αρχή πίστευα τα Ξύλινα Σπαθιά ροκ. Μπορεί κανείς από αυτούς που έχουν τα κότσια και έχουν άποψη να με βοηθήσουν; Τι είναι ροκ;; ιδέα, μουσική, στίχος, ιδανικό!; ... θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δω τις απαντήσεις και περιμένω μεγάλη ανταπόκριση σε ένα φόρουμ σαν αυτό......

Φιλόμουσος:
Αγαπητέ mariososo, το ερώτημα που έθεσες θα βρει σίγουρα μεγάλη ανταπόκριση αλλά εγώ ίσως να σε στενοχωρήσω με την απάντηση που θα σου δώσω.

Η λέξη rock μεταφράζεται ως "λικνίζω" ή "ταλαντεύω" ή "λίκνισμα" και αυτό νομίζω πως λέει κάτι για το είδος αυτό της μουσικής (γιατί περί είδους μουσικής πρόκειται). Σε αγγλικά ερμηνευτικά λεξικά αναφέρεται ως λέξη ταυτόσημη με τo  "rock n' roll" και ερμηνεύεται ως "μοντέρνα POP μουσική με δυνατό ρυθμό η οποία συχνά επαναλαμβάνει συγκεκριμένες φράσεις-στίχους και παίζεται με ηλεκτρικά όργανα". Σε σύγχρονο όμως λεξικό η λέξη rock σημαίνει "όλα τα διαφορετικά στυλ POP μουσικής που έχουν δυνατό ρυθμό και πηγάζουν από το rock n' roll" (νεώτερο βλέπεις αυτό το λεξικό...). Όσο για τη rock n' roll είναι είδος POP μουσικής που δημιουργήθηκε από το συνταίριασμα της rhythm and blues, της country και της Δυτικής μουσικής.

Έγραψα όλα αυτά για να σου δείξω οτι οι ταμπέλες στις οποίες αρέσκονται πολλοί τόσο για τους άλλους, όσο και για τον εαυτό τους είναι απλά η εύκολη λύση. Όσο εύκολο είναι να νομίζεις οτι ακούς rock, άλλο τόσο εύκολο είναι να ακούς αλλά να μην το γνωρίζεις. Άλλωστε πρόκειται για κυρίαρχο μουσικό είδος εδώ και δεκαετίες και αυτό σημαίνει οτι έχει μεγάλη ποικιλλομορφία. Η κυριαρχία του όμως σημαίνει και οτι η ετικέτα της rock είναι επιθυμητή για εμπορικούς αλλά κυρίως για προσωπικούς σκοπούς σε πολλούς ανθρώπους. Αφού πάντως η rock είναι pop (=popular) δηλαδή ΛΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ίσως να μην έχει άδικο αυτός που έγραψε οτι "το rock το ελληνικό είναι ζεϊμπέκικο"...

Μπάμπης:
προς το φίλο φιλόμουσο:πιστεύω οτι αυτός ο συλλογισμός που έκανες στο τέλος (Αφού πάντως η rock είναι pop (=popular) δηλαδή ΛΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ίσως να μην έχει άδικο αυτός που έγραψε οτι "το rock το ελληνικό είναι ζεϊμπέκικο"...)
είναι λίγο απλοϊκος.Μπορεί η ροκ μουσική να είναι δημοφιλής (popular) αλλά αυτό δεν την εξισώνει με τη μουσική pop που είναι ξεχωριστό μουσικό είδος.Δεν είναι δηλαδή μαθηματική εξίσωση που ισχύει αμφίδρομα!!!
Τώρα στο ερώτημα τι είναι μουσικά το ροκ,δεν μπορώ να σου δώσω έναν ακριβή ορισμό, μπορώ απλά να πω οτι εκφραστες της κλασικής ροκ είναι συγκροτήματα όπως οι Deep Purple, Led Zeppelin, Rainbow έτσι για να αναφέρω μερικούς.Πάνω σε αυτές τις μουσικές φόρμες πάτησαν οι επόμενοι και προέκυψαν και άλλα μουσικά είδη (hard rock / heavy metal / punk κλπ).Σίγουρα όμως η ροκ μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη ηλεκτρικής κιθάρας και distortion.Η ροκ γεννήθηκε απο καλλιτέχνες που χρησιμοποίησαν τα εργαλεία αυτά για να παράγουν τον ιδιαίτερο ήχο της.Σίγουρα πολλοί υποψήφιοι "πατέρες" υπάρχουν και μάλλον δεν μπορώ να δώσω εγώ την απάντηση.
Τώρα όσον αφορά το αν η ροκ είναι ιδέα, μουσική, στίχος, ιδανικό μάλλον εξαρτάται απο τον καθένα μας αυτό.Για πολλούς είναι και τρόπος ζωής, επηρεάζει το ντύσιμο, τη διασκέδαση όλα ! για άλλους είναι απλά ένα άκουσμα, ένα μουσικό ρεύμα και τίποτα παραπάνω.Θέλω να πω οτι εξαρτάται που βάζει κανείς η μουσική στη ζωή του.Για το ροκ το ελληνικό μπορώ να πω οτι υπάρχει σήμερα, απλά το ροκ ΔΕΝ είναι ελληνική μουσική.είναι ξενόφερτο άκουσμα που του προσαρμόσαμε ελληνικό στίχο.Το αποτέλεσμα κρίνεται απο τον καθένα, εμένα ας πούμε μου αρέσει.εντάξει, δε φιλοδοξώ οτι έχω κλείσει το "φάκελο ροκ" είναι μεγάλη συζήτηση, απλά έγραψα μια δυο σκέψεις πάνω στο θέμα
αυτά προς το παρόν  :)

Βραζίλης:
ο χαρακτηρισμος καποιου ειδους μουσικης συχνα επικαλυπτεται απο καποιον αλλον, και στο ροκ το οποιο εχει δεχτει επιρροες απο παρα πολλα ειδη μουσικης. Για μενα ροκ δεν ειναι μονο οι Deep Purple και τα σχετικα, ουτε κατ'αναγκη εχει ηλεκτρικο ηχο, ουτε πρεπει να την ακουν λιγοι ή πολλοι ανθρωποι... κλπ. Αυτη η ιστορια δεν εχει σαφη αρχη και τελος ουτε σαφη ορια. Ολα ειναι ενας αχταρμας απο τον οποιο διαλεγουμε αυτα που ακουγονται πιο καλα στα αυτια μας. Οι χαρακτηρισμοι και οι ταμπελες χρησιμευουν για να μπορουμε να ορισουμε καποιες βασικες κατηγοριες μουσικης και να μπορουμε να δωσουμε στον αλλον να καταλαβει περιπου για τι μιλαμε. Προσωπικα, δυσκολευομαι πολυ να εξηγησω τι μουσικη ακουω, δεν με βοηθανε οι υπαρχοντες χαρακτηρισμοι γιατι συχνα το ενα
ειδος εισβαλλει στα χωραφια του αλλου περνωντας τα ορια. Αληθεια, ποια ειναι τα ορια και ποιος τα οριζει;

bluewind:
Orismenes anafores pou yfistantai sto internet:

1) Allmusic.com

Rock & Roll is often used as a generic term, but its sound is rarely predictable. From the outset, when the early rockers merged country and blues, rock has been defined by its energy, rebellion and catchy hooks, but as the genre aged, it began to shed those very characteristics, placing equal emphasis on craftmanship and pushing the boundaries of the music. As a result, everything from Chuck Berry's pounding, three-chord rockers and the sweet harmonies of the Beatles to the soulful pleas of Otis Redding and the jarring, atonal white noise of Sonic Youth has been categorized as "rock." That's accurate — rock & roll had a specific sound and image for only a handful of years. For most of its life, rock has been fragmented, spinning off new styles and variations every few years, from Brill Building Pop and heavy metal to dance-pop and grunge. And that's only natural for a genre that began its life as a fusion of styles.

2) http://www.univie.ac.at/Anglistik/easyrider/data/what_is_rock_music.htm

3) http://www.ronthemusicmaker.org/rock.htm

4) http://www.epinions.com/content_1188798596

5) http://www.blackrockcoalition.org/faq.html

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση