Περι μουσικής > Ερμηνευτές, δημιουργοί, τραγούδια, δίσκοι
ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ
stavrakis:
Παίρνω μια πρωτοβουλία ν'ανοιξω μια συζήτηση για ένα θέμα που ίσως ενδιαφέρει μερικούς!
Όταν πρωτοάκουσα την Ελένη Βιτάλη πραγματικά εντυπωσιάστηκα! Όταν άρχισα να ''την ψάχνω'' ανακάλυψα μια φωνή με απίστευτο για μένα μέταλλο, φοβερό εύρος, τεράστιο ρεπερτόριο και πολύ ευαίσθητες ερμηνίες! Επίσης ανακάλυψα πως έχει περάσει από πολλές φάσεις στη ζωή της, πως είχε πιάσει πάτο(σαν άνθρωπος εννοώ) όπως είπε και η ίδια και παρολαυτά επάνήλθε στο χώρο! Έτσι, λοιπόν, κίνησε ακόμη περισσότερο την περιέργιά μου να συζητήσω γι'αυτήν την καλλιτέχνιδα μαζί σας..
Εσείς τι λέτε:
sourwtiri:
kata ti gnwmi mou den einai tis aksias tis aleksiou an kai aftin prospathei na ftasei alla den ta katafernei!oi prospatheies tis na sinthesei mallon itan akarpes!wstoso paradexomai oti exei kati ksexwristo sti fwni kai stin ermineia tis alla polles fores me kourazei!kai telos na dilwsw eftharsws pws epese stin ektimisi mou otan entelws mastourwmeni emfanistike se tileoptiki ekpompi kai ekane to eksis tragelafiko!oloklirwnei to tragoudi kai girnaei stous oikodespotes kai leei "twra tha poume to tade"...kai mesa se aperanti amixania enas ek twn mousikwn tin pliroforei "eee molis to eipame...as poume ena allo kalitera" ::)
SKYLLAS:
Εμενα η προσωπική μου άποψη είναι οτι η Βιτάλη είναι η μεγαλυτερη καθάρη Λαική φωνή. Με πολλές δυνατότητες στη φωνή της , μοναδικές, εκταση- χαμηλώματα - γυρίσματα(εκπληκτικά)-χροιά, κανει πραγματα δικά της , και στη συνθεση πολύ καλα τα εχει πάει, αν και δεν με απασχολεί τόσο πολύ αυτό.
Τωρα οσον αφορα αυτο που ειπε ο Χρηστος για την σχέση με την Αλεξίου, θα πω πως η Βιτάλη προηγείται της Αλεξίου (χρονικά), οποτε δεν μπορει να μιμόταν κάποιον που βγήκε μεταγενεστερα. Οντως οι φωνες τους μοιάζουνε, για αυτους ομως που τις γνωρίζουνε, θα ξερουνε οτι η φωνη της Αλεξίου είναι πιο μπάσα.
Τωρα όσον αφορα το παρών, είναι γνωστό οτι ειχε μπλεχτει με ναρκωτικά, αυτο μεχρι στιγμης την έχει καταστρέψει, της έχει δημιουργήσει προβλήματα υγειας απο οτι ξέρω, και όλα τα υπολοιπα που προκαλουν αυτες οι ουσίες. Για μένα που ασχολούμε με την ελληνική μουσική και ιδιαιτερα με την λάική, νομιζω πως δυσκολα θα συναντησουμε στο μέλλον τετοια φωνή , μαγική και αυθεντική.
Viennezos:
Λίγο πολύ θα επαναλάβω το σχόλιο του stavraki (όπως και εκείνο του Skylla που το διάβασα μόλις τώρα αφού έχω γράψει το δικό μου ;) ) :
Η Βιτάλη είναι μια από τις αγαπημένες μου φωνές, γεμάτη (στα κατάλληλα κομμάτια) εξαιρετικής δύναμης, ζωντάνιας και πάθους. Μια σύγκριση με την Αλεξίου μού είναι δύσκολη, γιατί ο χαρακτήρας των φωνών τους είναι πολύ διαφορετικός (μια ψηλή και μια αρκετά βαθιά φωνή). Όσο για το ύψος της φωνής της Βιτάλη, μάλλον ταιριάζει η σύγκριση με τραγουδίστριες σαν την Αρβανιτάκη, την Τσαλιγκοπούλου ή την Γλυκερία. Κατά τη γνώμη μου, η Βιτάλη ξεπερνάει και τις τρεις (την Αρβανιτάκη και την Τσαλιγκοπούλου μάλιστα κατά πολύ, θα έλεγα), ιδίως λόγω της μεγαλύτερης δύναμης της φωνής της. Μόνο μία φωνή μού έρχεται στον νου η οποία από αυτή την άποψη μπορεί (μπορούσε) να συναγωνιστεί τη Βιτάλη: η Καίτη Γκρέυ.
Το ρεπερτόριο της Βιτάλη είναι εξαιρετικά ποικιλότροπο. Οι δικές τις συνθέσεις ούτε εμένα δε μου κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση. Οι μεγαλύτερες στιγμές είναι για μένα οι δύο δίσκοι της με τον Τάκη Σούκα ("Βάρα μου το ντέφι", "Τα λαϊκά της Ελένης"), η συνεργασία με τον Νικολόπουλο ("Μια γυναίκα μπορεί") και το "Ώρα Ελλάδος" (με συνθέσεις των Καμπουρίδη και Καραλή). Από τα σκόρπια τραγούδια καταπληκτικά είναι λ.χ. το "Όμορφό μου καλοκαίρι" και ένα τελείως άγνωστο κομμάτι: "Οι κερασιές".
Όσο για τον άνθρωπο Βιτάλη δεν μπορώ να πω κάτι το ουσιαστικό. Πάντως οι λίγες συνεντεύξεις που γνωρίζω και το επεισόδιο που μας περιέγραψε ο sourwtiri μού δημιουργούν την εντύπωση πως μάλλον τον εαυτό της βλάπτει και όχι άλλους ανθρώπους ... Κάτι τέτοιο (αν αλήθεια τα πράγματα είναι έτσι) δε σημαίνει πως πέφτει στην εκτίμησή μου αλλά με κάνει να την λυπάμαι ...
Θοδωρής:
Συμφωνώ και με τον Σκυλλά και με τον Viennezo και επαυξάνω όσον αφορά την εκπληκτική αυτή τραγουδίστρια .Κάποια παρόμοια πτώση είχα δει και στην Φλέρη Νταντωνάκη στις τελευταίες της εμφανίσεις που έτυχε να δώ με παρόμοιου τύπου πρόβλημα (αν και της Φλέρυ ήτανε από ψυχοφάρμακα ,αλλά με ίδιου τύπου αποτελέσματα) .Η φωνή της πάντως μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αξεπέραστη .Σήμερα νομίζω ότι η Βιτάλη τραγουδάει περισσότερο για δική της εκτόνωση -βοήθεια ,παρά για τους άλλους .
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση