Περι μουσικής > Νομικά, διαδικαστικά, οργανωτικά

Είναι Ο συνθέτης κάτοχος της δημιουργίας του?

<< < (2/7) > >>

Stefania:
Δεν θα δώσω την προσωπική μου απάντηση σε αυτό το θέμα αλλά θα παραθέσω κάποια λόγια του Νικόλα Άσημου:

"Πάντως, παρόλο που δεν αισθάνομαι ιδιοκτήτης των τραγουδιών μου, όσον αφορά τις εταιρείες και τους λοιπούς ραδιόφωνο-τηλεοπτικούς, τους απαγορεύω την εκμετάλλευση των τραγουδιών μου, αν τύχει κι επιτρέπονται και γίνουνε ποτέ της μόδας. Κι όταν το λέω, το εννοώ ακόμα και πεθαμένος. Εκτός αν εγώ αλλάξω γνώμη...
Ελπίζω κάποτε ν' ακουστώ μέσα στο φαλημέντο του κόσμου..."

Thitapet:

--- Παράθεση ---Ένα τραγούδι, ποίημα, μυθιστόρημα κ.λπ. δεν ανήκε σε κανέναν άλλο παρά μόνο σε αυτόν που το νιώθει και το ασπάζεται
--- Τέλος παράθεσης ---

Πολυ ωραια λογια... :)

ΠΑΝΜΕΓΙΣΤΟΣ - EOSFORUM - SOTRIANI -:

--- Παράθεση από: Vagabond στις 12/05/03, 04:53 ---Ο δημιουργός είναι ιδιοκτήτης της δημιουργίας του με έναν ιδιότυπο τρόπο που δεν έχει να κάνει με χρήμα... ο δημιουργός κατέχει το έργο του πριν αυτό καν πάρει μορφή, του ανήκει ως προς το ότι είναι τμήμα του εαυτού του και κανένας ποτέ δεν θα μπορέσει να το αποκτήσει όπως κανένας δεν μπορεί να αποκτήσει τμήμα της ψυχής κάποιου άλλου... από εκεί και πέρα... δημιουργός που απαιτεί χρήματα ως αντάλλαγμα για την χρήση ή την παρουσία της δημιουργίας του, είναι μαστρωπός του εαυτού του... δημιουργός που δέχεται χρήματα για την παραχώρηση του έργου του εκπορνεύει και απαρνείται τον εαυτό του... προσωπική άποψη πάντα... λίγο απόλυτη... αλλά αυτή είναι :P
--- Τέλος παράθεσης ---

...εμπορος, θα ελεγα! Συμφωνω! Αλλλα η "ελληνικη" και οχι μονο, πραγματικοτητα μας εχει δειξει αλλα δειγματα γραφης...

Sts_Ikaros:
    Δεν μου αρέσει η έννοια της κατοχής - ιδιοκτησίας. Από τη στιγμή που αποφασίζει να το ''εκδόσει'' (ούτε αυτή η λέξη μου αρέσει) στην ουσία εκθέτει τον εαυτό του, εκθέτει τα συναισθήματά του, τις σκέψεις του.
    Αν πραγματικά το έργο του έχει βγει από την ψυχή του, έχει αποφασίσει να μείνει γυμνός απέναντι στο ακροατήριό του. Με αυτή και μόνο την έννοια πιστεύω ότι καταρχήν το έργο είναι κοινή ''ιδιοκτησία'' όπως ένα άγαλμα σε μια πλατεία, κατά δεύτερον ο καλλιτέχνης είναι απλώς ένα βήμα πιο κοντά στο επόμενο έργο του...

Vagabond:

--- Παράθεση από: sotriani στις 12/05/03, 12:19 ---    ...εμπορος, θα ελεγα! Συμφωνω! Αλλλα η "ελληνικη" και οχι μονο, πραγματικοτητα μας εχει δειξει αλλα δειγματα γραφης...
--- Τέλος παράθεσης ---
Έμπορος που εμπορεύεται το πιο σημαντικό κομμάτι του εαυτού του. Για εμένα αυτός είναι νταβατζής της ψυχής του. Δεν διαφωνώ ότι τα δείγματα γραφής που μας δίνει η κοινωνία είναι διαφορετικά... απλά με αφήνουν αδιάφορη... :P

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση