Ειδικά θέματα > Μετατροπές, βλάβες, συντήρηση, κατασκευές

Σετάρισμα κιθάρας βοήθεια

(1/6) > >>

AndJusticeForAll:
Θέλω να μάθω να σετάρω τις κιθάρες μου μόνος μου. Παίζω κάποια χρόνια ηλεκτρική κιθάρα αλλά είμαι άσχετος όσον αφορά την συντήρηση. Χορδές αλλάζω μόνος μου αλλά τις κιθάρες τις δίνω για σετάρισμα σε ειδικό μία φορά το χρόνο περίπου. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθει κάποιος να σετάρει την κιθάρα μόνος του (έχω δει κάποια video στο youtube αλλά φοβάμαι να πειραματιστώ πάνω στις κιθάρες μου); Έχω μία yamaha stratocaster με απλό tremolo και μία ibanez superstrat με floyd rose.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

panixgr:

--- Παράθεση από: AndJusticeForAll στις 22/01/19, 02:45 ---Θέλω να μάθω να σετάρω τις κιθάρες μου μόνος μου. Παίζω κάποια χρόνια ηλεκτρική κιθάρα αλλά είμαι άσχετος όσον αφορά την συντήρηση. Χορδές αλλάζω μόνος μου αλλά τις κιθάρες τις δίνω για σετάρισμα σε ειδικό μία φορά το χρόνο περίπου. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθει κάποιος να σετάρει την κιθάρα μόνος του (έχω δει κάποια video στο youtube αλλά φοβάμαι να πειραματιστώ πάνω στις κιθάρες μου); Έχω μία yamaha stratocaster με απλό tremolo και μία ibanez superstrat με floyd rose.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

--- Τέλος παράθεσης ---

απλα μετράς action και relief,  (και radius στην yamaha, αν και αυτό δεν χαλάει μόνο του), και κοιτάς να είναι σε σωστά επίπεδα : ψάξε για feeler gauges στο skroutz.

AndJusticeForAll:
Καταρχάς σε ευχαριστώ για την απάντησή σου, το βρήκα αυτό το εργαλείο που μου πρότεινες. Κάτι άλλο, αυτό να φανταστώ το χρησιμοποιείς για να μετράς την απόσταση των χορδών απ την ταστιέρα, με το ρύθμισμα του truss rod και το intonation τι παίζει; δηλαδή πως τα τσεκάρεις να δεις ότι είναι εντάξει. Επίσης, μου είπαν ότι το truss rod θέλει προσοχή γιατί μπορεί να διαλύσει όλο το μπράτσο αν δεν σεταριστεί σωστά, ισχύει αυτό και πως μπορώ να ξέρω ότι το έχω ρυθμισμένο σωστά όταν σετάρω την κιθάρα μου;

panixgr:

--- Παράθεση από: AndJusticeForAll στις 22/01/19, 19:05 ---Καταρχάς σε ευχαριστώ για την απάντησή σου, το βρήκα αυτό το εργαλείο που μου πρότεινες. Κάτι άλλο, αυτό να φανταστώ το χρησιμοποιείς για να μετράς την απόσταση των χορδών απ την ταστιέρα, με το ρύθμισμα του truss rod και το intonation τι παίζει; δηλαδή πως τα τσεκάρεις να δεις ότι είναι εντάξει. Επίσης, μου είπαν ότι το truss rod θέλει προσοχή γιατί μπορεί να διαλύσει όλο το μπράτσο αν δεν σεταριστεί σωστά, ισχύει αυτό και πως μπορώ να ξέρω ότι το έχω ρυθμισμένο σωστά όταν σετάρω την κιθάρα μου;

--- Τέλος παράθεσης ---

με τα filler gauge μετράς και relief (δηλ σχετικά με την ρυθμιση του truss rod).
οπότε μπορείς για αρχή να βασιστείς στις εργοστασιακές τιμές για nut action (αν υπάρχουν), 12/17/24οστό τάστο action, και relief, και να ρυθμίσεις ωστε να τις πετύχεις.
Για το intonation θες κουρδιστήρι, και απλά κοιτάς ανοικτή νότα, αρμονική στο 12ο, νότα στο 12ο να είναι η σωστή, και επίσης μετράς και στο 24ο τάστο ή 22ο/21ο δηλ στο τελευταίο.
Το truss rod δεν μπορεί να χαλάσει τίποτε εκτός και αν κάνεις βεβιασμένες κινήσεις. Θα πρεπει απλές και μικρές ρυθμίσεις να έχουν αισθητό αποτέλεσμα. Αν όχι τότε η κιθάρα ίσως και να έχει πρόβλημα.

Uriah:
Αφιερωσε χρονο να δεις αυτα τα 3 βιντεο. Βημα-βημα και προσεκτικα εφαρμοσε τα στην κιθαρα σου. Παντα με την σωστη σειρα φυσικα.

https://www.youtube.com/watch?v=qKtlsps4SqY


https://www.youtube.com/watch?v=JQ3iIShOBEI


https://www.youtube.com/watch?v=1JUYwuKy5sUΠλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View