Ειδικά θέματα > Φωνή και τραγούδι

πως μπορω να κανω 2η φωνη

(1/4) > >>

anatoli.spir:
θελω να τραγουδησω 2η φωνη αλλα δεν ξερω πως, δεν εχω γνωσεις μουσικης θεωριας, πολλοι λενε οτι πρεπει να ανεβεις μια τριτη η πεμπτη, αυτο που θελω ειναι να μου εξηγησει καποιος τι ειναι η τριτη και η πεμπτη. πχ το τραγουδι ειναι στο ντο η τριτη  θα ειναι το ανεβασμα της φωνης στην ιδια νοτα?

ΡιχάρδοςΜαυροπερισσότερος:
To να τραγουδας μια τρίτη πάνω σημαίνει ότι όταν η πρώτη φωνή τραγουδάει ντο, η δεύτερη τραγουδάει μι. Όταν η πρώτη τραγουδήσει σολ, η δεύτερη σι κ.ο.κ. Γενικά η 2η φωνή είναι κάτι αρκετά δύσκολο. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν αρκετά καλό αυτί ωστε να μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να ακούνε την πρώτη φωνή και, ακολουθώντας τη, να "δημιουργούν" τη δευτερη. Αν κάποιος δε μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, ο τρόπος είναι να μάθει απέξω την καινούρια ακολουθία νοτών-μελωδία που προβλέπει η δεύτερη φωνή (χωρίς να ακούει την πρώτη, μόνος του) και ύστερα να προσπαθήσει να την τραγουδήσει ταυτόχρονα με την πρώτη, χωρις όμως να επηρεάζεται από αυτην.

Ελπίζω να σε βοήθησα και όχι να σε μπέρδεψα παραπάνω...

Guitar Fan:
θα ήθελα καποιος να μας πει περισσοτερα,
με ενδιαφέρει πολύ το θεμα

anatoli.spir:
Σ' ευχαριστωΡιχάρδοςΜαυροπερισσότερος για τις πληροφοριες να εισαι καλα καταλαυα τι πρεπει να γινει απλα ειναι οντος δυσκολο αλλα θα προσπαθησω!!!!!!!!!

adr1anos:
Επειδή κάνω δεύτερες πολλά χρόνια (πέρα από πρώτη) σε όποια άτομα τραγουδούν στο γκρούπ μου, από την εμπειρία μου μπορώ να πω τα εξής:

Υπάρχουν δύο ειδών δεύτερες, από επάνω από την φωνή και από κάτω. Μία τρίτη κατηγορία είναι το tutti, δηλαδή η ίδια φωνή, μία οκτάβα πάνω ή κάτω, αλλά δεν ακούγεται σαν αυτό που λέμε δεύτερες.

Επάνω από την φωνή, υπάρχουν δύο πιο συνήθεις δεύτερες, η πάνω 3η που ανάλογα με το ακόρντο είναι 3 ή 4 ημιτόνια πάνω από την πρώτη φωνή ανάλογα αν το ακόρντο είναι ματζόρε ή μινόρε, και η 5η που είναι 7 ημιτόνια πάνω από την πρώτη φωνή.

Κάτω από την φωνή, υπάρχουν επίσης δύο συνήθεις δεύτερες, η κάτω 3η που ανάλογα με το ακόρντο είναι 3 ή 4 ημιτόνια κάτω από την πρώτη φωνή πάλι ανάλογα αν το ακόρντο είναι ματζόρε ή μινόρε,  και η 6η που είναι 8 ημιτόνια κάτω από την πρώτη φωνή.

Τριφωνίες, μπορεί να γίνουν διαλέγοντας 2 δεύτερες φωνές, συνήθως μία πάνω και μία κάτω ακούγονται καλά, αλλά κάθε δεύτερη όπως και και κάθε συνδυασμός έχει το δικό του ύφος. Ανάλογα με το τι ύφος θέλουμε να πετύχουμε, διαλέγουμε και την δεύτερη που ταιριάζει.

Τις δεύτερες, αν δεν τις ακούμε ενστικτωδώς μέσα στο κεφάλι μας (που θέλει πολύ εξάσκηση και εμπειρία) μπορούμε να τις μελετήσουμε σε οποιοδήποτε όργανο, και αφού επιλέξουμε τι θα πούμε, πρέπει να το τραγουδήσουμε πολλές φορές μόνο του, χωρίς την πρώτη, για να μας εντυπωθεί και να μην μπερδευόμαστε με όταν το τραγουδάμε μαζί με την πρώτη.

 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View