Στην αρχή κάθε φορά που εκκινούσα τον υπολογιστή με πληροφορούσε ότι θα κατεβάσει και θα εγκαταστήσει μερικά windows updates, ενώ το ίδιο συνέβαινε όταν τον έκλεινα.. Γενικά το άναψε-σβήσε του laptop διαρκούσε αρκετή ώρα και μετά από 2-3 μέρες αποφάσισα να κάνω disabled τα automatic updates.. Παρόλα αυτά, τα updates δεν με "εγκατέλειψαν".. Για να μην σας τα πολυλογώ, κάνει περίπου 4 λεπτά να εκκινήσει και άλλα τόσα για να κάνει shut down..
Αυτό είναι φυσιολογικό (για τα sVista...

). Και εγώ διαθέτω ένα laptop το οποίο φέρει προεγκατεστημένα τα Windows Vista Home Premium edition, και μου συμβαίνουν όλα όσα περιέγραψες (ή και ακόμη χειρότερα..

). Συχνά-πυκνά θα σου εμφανίζει αυτή την ειδοποιήση για την εγκατάσταση ενημερώσεων και θα ακολουθεί τη διαδικασία που περιγράφεις κατά την απενεργοποίηση και την εκκίνηση. Μην ανησυχείς, έτσι καθυστερεί... Κάποιες φορές βέβαια, μπορεί το κακό να παραγίνεται (σε σχέση με τη συχνότητα με την οποία χρειάζεται νέα updates). Τώρα, μιας και το laptop το έχεις λίγο καιρό, λογικό είναι, κάθε φορά που συνδέεσαι στο internet να προσπαθεί να σου βρει όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις που έχει εκδόσει η Microsoft. Μην ανησυχείς, σε λίγο καιρό (λογικά) οι ενημερώσεις θα γίνονται όλο και πιο αραιές.
Πάντως, σου συνιστώ να κατεβάζεις και να εγκαθιστάς όλες τις ενημερώσεις που σου προτείνει, για την όσο πιο δυνατόν ομαλότερη λειτουργία του υπολογιστή σου...
(πχ. εμένα μια φορά σταμάτησαν να λειτουργούν για ένα διάστημα τα ηχεία... Δοκίμασα μήπως φταίνε οι ρυθμίσεις στην κάρτα γραφικών-ήχου, αλλά το πρόβλημα παρέμενε. Έτσι, άνοιξα να δω τις ενημερώσεις που δεν είχα εγκαταστήσει, και είδα πως είχε και μία για τους drivers της κάρτας γραφικών. Την εγκατέστησα και το πρόβλημα λύθηκε!)
Εντωμεταξύ, κατά την εκκίνηση μου δείχνει ότι θα κάνει install 3 updates, εκ των οποίων τα 2 πρώτα τα "ξεπετάει" σε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ για το 3ο κάνει την περισσότερη ώρα.. Επειδή αυτό το pattern με τα 3 updates δείχνει να επαναλαμβάνεται, κάτι μου λέει ότι κάτι έχει "κολλήσει" κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό..
Βασικά, αν προσέξεις πιο προσεκτικά θα δεις πως δε μιλάει για 3 ενημερώσεις, αλλά για 3 στάδια εγκατάστασης...
Εν πάσει περιπτώσει, και αυτό φυσιολογικό είναι, όπως ακριβώς το περιγράφεις... (καταραμένα Vista

)
Στη δουλειά έχω και εκεί Vista αλλά πραγματικά η εκκίνηση διαρκεί το πολύ μισό λεπτό και έτσι μου κάνει τρελή εντύπωση αυτή η καθυστέρηση εκκίνησης και τερματισμού..
Μήπως στη δουλεία χειρίζεσαι απλώς ένα τερματικό; Αυτό μου φαίνεται πιο λογικό...
Γιατί και στα professional, που έχει ο αδερφός μου στον υπολογιστή του, του εμφανίζεται αυτή η "ευχάριστη διαδικασία"...

Εν κατακλείδι, η καλύτερη λύση είναι το format και η εγκατάσταση άλλου λειτουργικού!!