ο οποίος έχει 4 preamp tubes .. αν μπορεί να μου πεί τι διαφορά κάνουν σε σχέση με τα 2 στη χροιά του distorted ήχου
Ισχυει αρκετές φορές ότι περισσότερες λάμπες είναι καλύτερα, αλλά δεν ισχύει πάντα ότι περισσότερες λάμπες δίνουν περισσότερο Gain.
Εξαρτάται το πως χρησιμοποιούνται:
Κάθε preamp tube έχει δύο στάδια ενίσχυσης (είναι διπλή στην ουσία). Έτσι και με 2 μόνο λάμπες μπορείς θεωρητικά να έχεις 4 στάδια gain, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Τι μπορούμε να υποθέσουμε για τον VHT από αυτά που ξέρουμε (χωρίς να έχω βρεί κάπου τα σχέδια)?
Έχει 20watt που τα βγάζει με 2χEL84. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε τάξη AB οπότε μία από τις προενισχύτριες λάμπες κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιείται ως phase inverter, μία λειτουργία που χρειάζεται στην τάξη AB για να οδηγηθούν οι τελικές, οπότε μία από τις 4 κάνει αυτό.
Οι υπόλοιπες 3 (δηλαδή 6 στάδια) τι κάνουν?
Η συνήθης πρακτική είναι μία λάμπα να οδηγεί το effects loop. Στον VHT είναι και switchable serial/parallel οπότε μία ακόμα λάμπα μάλλον φροντίζει το effects loop με τα δύο στάδια της, ένα για send και ένα για return.
Οπότε μας μένουν 2 λάμπες (4 στάδια). Τα 4 στάδια αυτά τι κάνουν?
Σίγουρα το ένα είναι το πρώτο gain στάδιο, από την είσοδο της κιθάρας. Πρέπει να υπάρχουν άλλα 2 ακόμα, εκ των οποίων το ένα είναι συνδεδεμμένο με την λειτουργία του Overdrive που έχει ο VHT. Άρα μιλάμε για 2 στάδια gain που γίνονται 3 όταν επιλέγεται το Overdrive.
Και τελικά, ένα ακόμα στάδιο πρέπει να είναι αυτό που οδηγεί το Tone Stack (λέγεται cathode follower) πριν να πάει στο phase inverter και για ενίσχυση στις τελικές.
Όλα αυτά βέβαια είναι ένα δικό μου λογικό ταξίδι, που μπορεί να πέφτει μέσα, ή να είναι και τελείως έξω, για να σου δώσω να καταλάβεις, πχ θα μπορούσε το effects loop να οδηγείται πολύ απλά από op-amps (τρανζίστορ δηλαδή) και να είναι εξίσου ποιοτικό με τα υπόλοιπα, αφού δεν συμμετέχει στο gain. Υπάρχουν πολλές λύσεις, αλλά αυτή που σου περιέγραψα είναι η πιο "καθαρή" όταν ο κατασκευαστής θέλει να έχει έναν full tube ενισχυτή, χωρίς καθόλου τρανζίστορς.
Εδώ σου παραθέτω τις επεξηγήσεις για τις προενισχύτριες από έναν πολύ καλό τελικό με 4 preamp tubes που ακολουθεί την πεπατημμένη σχεδιαστική φιλοσοφία που σου περιέγραψα, με εξαιρετικά αποτελέσματα (είναι ένας από τους καλύτερους ηχητικά στον κόσμο):