Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Κιθάρα - Μάρκες και τύποι

Σωμα για baritone κιθάρα

(1/4) > >>

Αυτάρεσκο Καθίκι Isnogood:
Με πολύ αργά βήματα αρχίζω και να ετοιμάζω ένα "warmoth project"  για μια baritone κιθαρα. Η απορία που έχω, είναι η εξής:

Ενα σώμα για Baritone κιθάρα είναι ίδιο με σώμα για απλή? Λογικά η απόσταση απο το τέλος του μπράτσου μεχρι τη γέφυρα θα διαφέρει.
Εφόσον η ταστιέρα έχει 24 τάστα, τότε η εν λόγο απόσταση πρέπει να είναι τα 2/3 της ταστιέρας. Αρα σε μια "βαρίτονη" ταστιέρα, όπου έχει μεγαλύτερο μήκος, τα 2/3 είναι διαφορετική απόσταση...

Με αυτή τη λογική, τα σώματα αυτά διαφέρουν. Παρόλα αυτά στο site της Warmoth θεωρείται οτι κάθε σώμα κάνει την ίδια δουλειά, απο ότι κατάλαβα...Ξέρει κανείς κάτι παραπάνω?

The common cunning linguist:

Όχι, μην μπερδεύεσαι.

Τα σώματα είναι ακριβώς ίδια, αυτό που αλλάζει είναι το μήκος του μπράτσου. Γι'αυτό ακριβώς και έχουν 24 τάστα, τα οποία, αν παρατηρήσεις δεν έχουν overhang, δηλαδή δεν συνεχίζει η ταστιέρα αφού "τελείωσει" το μπράτσο, στην πλευρά του neck pocket.  ;)

Επομένως, το συνολικό μήκος της χορδής (που είναι και το ζητούμενο) παραμένει "σωστό" για βαρίτονη κιθάρα. Για να καταλάβεις, φαντάσου πως θα έδειχνε μια κιθάρα με 21 τάστα (όπου ταστιέρα και μπράτσο έχουν το ίδιο μήκος) αν έβγαζες το μπράτσο και το μετακινούσες 2.5 ίντσες (από 25.5" έκανες δηλαδή την κλίμακα 28").

Αυτάρεσκο Καθίκι Isnogood:
Να αναλύσω το συλλογισμό μου, να μου πείς που κάνω λάθος.

Πάνω απο το 12ο τάστο έχουμε το μέσον της χορδής
Πάνω απο το 24 έχουμε τα 3/4 της χορδής.
Αρα εκεί που τελειώνει η ταστιέρα, μέχρι τη γέφυρα έχουμε το υπόλοιπο 1/4 της χορδής... Αν λοιπόν έχουμε μια βαρίτονη, που έχει διαφορετικό μήκος χορδής, πως γίνεται η απόσταση 24ο-γεφυρα να είναι σταθερή? ???


--- Παράθεση από: The common cunning linguist στις 19/11/07, 19:38 ---Για να καταλάβεις, φαντάσου πως θα έδειχνε μια κιθάρα με 21 τάστα (όπου ταστιέρα και μπράτσο έχουν το ίδιο μήκος) αν έβγαζες το μπράτσο και το μετακινούσες 2.5 ίντσες (από 25.5" έκανες δηλαδή την κλίμακα 28").

--- Τέλος παράθεσης ---
Μα τότε το 12ο τάστο δεν θα έπεφτε πάνω στο μέσον της χορδής...

The common cunning linguist:
Ξαναλέω λοιπόν.

1) Παίρνεις μια Στρατ με 21 τάστα. Ως γνωστόν οι Στρατ έχουν κλίμακα 25.5"
2) Ξεβιδώνεις το μπράτσο
3) Τραβάς το μπράτσο προς τα έξω, στο neck pocket, μέχρι να δημιουργήσεις ένα κενό μήκους 2.5". Συνολικά δηλαδή, πλέον η κιθάρα έχει κλίμακα 28".
4) Αυτό το κενό καλύπτεται από τα 3 επιπλέον τάστα στην 24άρα ταστιέρα που έχουν τα μπράτσα της Warmoth

Στην πραγματικότητα βέβαια, τα (24) τάστα θα έχουν διαφορετικές (μεγαλύτερες) αποστάσεις μεταξύ τους, απ'ότι στο 21 τάστων κλασσικό μπράτσο της Στρατ. Αλλά στο σύνολο, θα έχεις το ίδιο μήκος.

Πιο κατανοητό τώρα?  ;)

Jezus:
Επειδη ειχα ψαξει πολυ παλια για να φτιαξω μια Deep6 Baritone, τα πραγματα ειναι οπως ακριβως τα λεει ο TCCL.
Eιναι πιο 'μακρυ' το μπρατσο και πιο μεγαλα τα ταστα, οποτε σου βγαινουν σωστα οι αποστασεις...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View