Ειδικά θέματα > Φωνή και τραγούδι

Σχετικά με την φωνή !

(1/3) > >>

Dimitris12345:
Καλησπέρα ! :)
Λοιπόν εδω και ένα χρόνο + εκτός απο την κιθάρα και τα άλλα όργανα που ασχολούμαι αποφάσισα να αρχίσω να το ψάχνω και με το τραγούδι . Έχω να κάνω μια ποικιλία ερωτήσεων αλλά θα αρχίσω με τις δύο πιο σημαντικές για εμένα .
Είναι πολλά το ξέρω αλλά δεν έχω που αλλού να ρωτήσω και τα παιιά του kithara.gr με έχουν σώσει πολλες φορές και τους χρωστάω πολλά ! Ευχαριστώ  :)


1 -Έχω σχετικά μπάσα φωνή , κάτι που έχω σιχαθεί και δεν μου αρέσει καθόλου μην με ρωτήσετε γιατί ! Απλά δεν μου αρέσει :/ Ήθελα να ρωτήσω λοιπόν αν θα μπορούσα να την ανεβάσω και πόσο . Μέχρι στιγμής έχω καταφέρει να την παω απο το D2 - D4 (δεύτερη οκτάβα στο πιάνο στο ρε μέχρι 4 οκτάβα πάλι στο ρε) . Αλλα δεν μου αρκεί . Υπάρχει περίπτωση με εξάσκηση όσο οδηνειρή και και αν είναι να την ανεβάσω π.χ μέχρι το C5 (+ μια οκτάβα) ?
2 -Τόσο καιρό τα κάνω όλα αυτά χωρις δάσκαλο φωνητικής (θα αρχίσω απο του χρόνου) προσπαθώντας λοιπόν να πιάνω πιο ψηλές νοτες στην αρχή χωρις να ξέρω τρόπους και κινδύνους φοβάμαι μήπως και κατέστρεψα έστω και λίγο τις φωνητικες χορδες , γιατί ο ήχος που βγαίνει εκει πάνω ακούγετε λες και τις έχω γρατζουνίσει . Μπορεί βέβαια να είναι επειδή δεν ξέρω πως να χρησιμοποιω ακόμα την φωνή ψηλά . Ωστόσο αν έχει γίνει κάποια ζημιά , διορθώνεται ? και πώς θα το καταλάβω ?
3-Είναι λογικό να πιέζομαι για να πιάσω ψηλές νότες και είναι λογικό να μην μπορώ να τις βγάλω σε χαμηλή ένταση ? Τι θα έπρεπε να κάνω ?
4- Πείτε μου λίγα πράγματα για την ψεύτικη φωνή αν είναι δυνατόν γιατί η δικιά μου μου ακούγεται εντελώς μα εντελώς χαζή . :P Aσε που μολις κάνω την αλλαγή κάνει μεγάλη αντίθεση απο μπασσο σε ψεύτικη φωνή και ακούγεται ΑΣΤΕΙΑ .
5- Μερικά tips για το τραγούδι ?


Προς το παρόν κάνω solfege μόνος μου με ένα βιβλίο που έχω . Είμαι 15 νομίζω οτι είναι η κατάλληλη ηλικια να αρχίζω να καλλιεργώ την φωνή .


Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Δημήτρης

Rosstrobon:
Επειδή το θέμα το έχω ψιλοψάξει γιατί και εγώ θέλω να ασχοληθώ και με την φωνή.Η έκταση μπορεί φυσικά με σωστή εξάσκηση να επεκταθεί.Αλλά θέλει υπομονή.Και εγώ μέχρι στιγμής μπορώ να πιάσω 1,5 οκτάβα και κάτι παραπάνω.Από όσο ξέρω επίσης ένας καθηγητής εκτός από ασκήσεις και tips θα σε μάθει να προστατεύεις την φωνή σου,που με μη σωστές τεχνικές μπορείς να καταστρέψεις ίσως και ανεπανόρθωτα.

Και εγώ θέλω να ξεκινήσω με δάσκαλο σε κάποια φάση.Αν ξέρει κάποιος πάντως από αυτούς που τραγουδάνε ας προτείνει κανένα καλό βιβλίο ή καμιά άσκηση.


ΡιχάρδοςΜαυροπερισσότερος:
Από την εντελώς άμπαλη και ερασιτεχνική ενασχόληση μου με το θέμα τραγούδι (χωρίς να έχω κάνει μαθήματα), θα πω τα εξής λίγα:
1. Η έκταση μιας φωνής σαφώς μπορεί να μεγαλώσει και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Αν ξεκινήσεις με δάσκαλο, σίγουρα θα σου δείξει τέτοιου είδους τεχνικές. Η αποψή μου είναι πως είναι μεν πολύ χρήσιμο αλλά μια πιο χαμηλή συχνοτικά φωνή μπορεί να σε κάνει να αναδείξεις άλλες αρετές (όγκο για παράδειγμα) πολύ πιο εύκολα. Μην σε χαλάει λοιπόν! Και γω βαρύτονος είμαι και είναι τιμή μας και καμάρι μας  :P
2. Για να πιάνεις σωστά ψηλές νότες πρέπει να προσέξεις την αναπνοή σου. Θα πρέπει να δουλέψεις την αναπνοή από το διάφραγμα (αν δε το έχεις κάνει ήδη) και ιδιαίτερα για τις ψηλές νότες είναι πολύ χρήσιμο το λεγόμενο "κεφάλι". σε ψηλές νοτές μετατοπίζεις με σήκωμα των φρυδιών και άλλα τον αέρα ώστε κατά την εκφορά του ήχου να νιώθεις μια ελαφριά πίεση στην κορυφή του κεφαλιού. Δύσκολο να στο περιγράψει κανείς και δύσκολο να το εφαρμόσεις σωστά (και γω το παλεύω).

Σε κάθε περίπτωση, κατ'εμε η πιο απλό και χρήσιμό πράγμα αρχικά είναι η εξάσκηση. Τραγούδα συνέχεια, όποτε σου δίνεται ευκαιρία. Άκου με προσοχή και αντίγραφε ερμηνείες και τεχνικές των τραγουδιστών. Μπορεί να μη καταλαβαίνεις τι ακριβώς κάνουν αλλά μέσω της μίμησης μπορεί να βρεις πράγματα χωρίς καν να συνειδητοποιήσεις τι τεχνική χρησιμοποιείς! Όλα αυτά βέβαια σε πρώτο επίπεδο, αν ξεκινήσεις μαθήματα και το δεις σοβαρά η τεχνική σου θα απογειωθεί...!

Υπνοβάτης...:
Από την εμπειρία μου, οι μπάσοι έχουν φωνάρες οπότε μην τρελαίνεσαι. Είσαι 15, η φωνή σου θα βαρύνει κι άλλο.
Πήγαινε σε δάσκαλο και εξήγησε του τι θες. Όσο και να προσπαθείς μόνος σου δε θα καταφέρεις ούτε τα μισά σε σχέση με αυτά που θα καταφέρεις με φωνητική εκπαίδευση.

Η φωνή είναι εργαλείο. Σου φαίνεται αδύναμη γιατί περνάς από chest voice σε head voice αγνοώντας το μεγάλου ατού της φωνής (middle voice)και απ'ότι καταλαβαίνω με καμία διαφραγματική υποστήριξη.
Το πιο σημαντικό για αρχή είναι η αναπνοή. Μάθε να αναπνέεις διαφραγματικά και μετά θα λυθούν αρκετά πράγματα μόνα τους.

έχω να σου προτείνω μια πιο φτηνή λύση για τη φωνητική, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά δάσκαλο και αν θες, θα σε βάλω να μου στείλεις ένα πμ για να μη βγούμε εκτός κανόνων! ;)

Rosstrobon:
Στείλε και από εδώ ένα πμ αν δεν κάνει κόπος. :D

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View