Ειδικά θέματα > Υγεία

Προστασία από πιθανή ηλεκτροπληξία κατά την χρήση ηλε

<< < (7/8) > >>

vegos:

--- Παράθεση από: panixgr στις 23/08/16, 23:25 ---Απο τον εκλειπόντα ChrisK :

http://guitarnuts2.proboards.com/thread/4187/blocking-capacitor

--- Τέλος παράθεσης ---



--- Κώδικας: ---On GuitarNuts, John Atchley teaches the use of a 0.33 uF 400 VDC (600 VDC is better) blocking capacitor to capacitively "isolate" the operator from the amp chassis. This does not isolate things in an AC manner, but introduces capacitive reactance (impedance) between these points. It will block DC once the cap has charged up to the potential across it. Until that time, the charging current may flow through the operator.
--- Τέλος κώδικα ---

Δε λέει κάτι διαφορετικό...
By the way, οι vintage ενισχυτές αν ισχύουν ότι θυμάμαι από τις λυχνίες της FM εποχής, πρέπει να παίζουν με 360V AC.
Σε κάθε περίπτωση, σοκ θα φας, στο DC λιγότερο, στο AC συνέχεια.

Τότε που οι μισοί είχαν bonus από 15 ηλεκτροπληξίες και πάνω μιας και οι μετασχηματιστές κόστιζαν μια περιουσία και τροφοδοτούσαν τις λυχνίες αρκετοί με την φάση των 220V απευθείας, χωρίς μετασχηματιστή. Κι όλες οι πρίζες στο σπίτι ήταν μαρκαρισμένες με L/N και αντίστοιχα και τα φις τους για να γλυτώσουν το επόμενο σοκ  ;D ;D ;D ;D ;D

adr1anos:
Εν τάχει:
2 ειδών τάσεις υπάρχουν στους λαμπάτους που είναι επικίνδυνες, πρώτον η τροφοδοσία 220v AC και το Plate Voltage των λυχνιών όπου μπορεί να είναι οτιδήποτε από 300 μέχρι 500v DC.

Ο πυνκωτής αφήνει να περάσει το AC οπότε δεν προστατεύει από την απλή οικοιακή ηλεκτροπληξία των 220v AC. Αναφορικά με το DC, ναι πιθανόν να προστατεύει μέχρι την τάση λειτουργίας του όμως κανείς δεν εγγυάται την χρήση των πυκνωτών ως ασφάλειες, για τον απλό λόγο ότι ένας πυκνωτής που καίγεται δεν διακόπτει απαραίτητα το κύκλωμα, πολλές φορές λιώνει και δημιουργεί μόνιμο βραχυκύκλωμα.

Επίσης υπάρχουν μέσα στους λαμπάτους ενισχυτές ειδικές ασφάλειες HT για την προφύλαξη από το Plate Voltage των λυχνιών που θα καούν πολύ πιο πρίν από οτιδήποτε άλλο.

mixanobios:
Καλημέρα, ενα πράγμα που είναι βασικό να μην παίζει κανεις. (το εχω δει ακομα με ηλεκτρολογους) να βαζουν συρματακια σε καμμενες ασφαλειες. 1 συρματακι μισο αμπερ αρα 4 συρματακια 2 αμπερ κτλ. ή δεν εχω ασφαλεια τωρα των 2 αμπερ αλλα εχω μια τον 5 κατσε να την βαλω να κανω την δουλεια μου... Αυτο ειναι το σημειο που μπορει να κανει by pass το κυκλωμα της ασφάλειας και να περασουν τα ρευματα μεσα στο κυκλωμα και να μας καψει το σύστημα.


Μη βάζετε συσκευές που είναι σε  σουκο πριζες σε απλές...


Extreme:
Επισης καλο ειναι να φοραμε παπουτσια (εκτος εαν ειναι ξυλινο το δαπεδο) ή παταμε σε χαλια κτλ. π.χ στο μπανιο με το πιστολακι (ολες οι γυναικες που εχω δει το κανουν!)




Βραζίλης:
Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού πρέπει να έχει σωστή γείωση και ρελέ διαφυγής, και αυτό επιβάλλεται με νόμο. Αυτό, θα προστατέψει τον εξοπλισμό (και κατ' επέκταση και τον χρήστη) από διαρροές. Η περίπτωση που εξετάζουμε είναι -όπως σωστά είπε και ο vegos ξανά τελευταία- μόνο στην περίπτωση σφάλματος στον εξοπλισμό που δεν θα ανιχνευθεί από τον ρελέ διαφυγής (αν υπάρχει τέτοια)

Σε αυτή τη περίπτωση λοιπόν, πρέπει να εξετάσουμε -ή να υποθέσουμε- τι είδους τάση θα μπορούσε να εμφανιστεί πάνω στο καλώδιο της κιθάρας, και το μέγεθός της. Βέβαια, με διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίζουμε τα 220V AC ή παραπάνω (στην περίπτωση ενισχυτών με λάμπες) και με διαφορετικό τα λίγα βόλτ, και έχουμε να υπολογίσουμε και την παράμετρο ένταση. Μερικές πρώτες σκέψεις μου είναι:

- Αν είναι DC, τότε ένας πυκνωτής (σε σειρά) θα προστατέψει.
- Αν είναι AC 50Hz, τότε ένας πυκνωτής με συχνότητα αποκοπής πάνω από 50Hz πιθανόν θα προστατέψει (καθώς ο πυκνωτής σε σειρά αποτελεί υψιπερατό φίλτρο, και δεν είμαι σίγουρος αν θα το θέλαμε αυτό πάνω στο σήμα της κιθάρας... Δείτε και εδώ: http://www.electronics-tutorials.ws/filter/filter_3.html)
- Αν είναι spikes/peaks, τότε ένας πυκνωτής δεν προστατεύει.
- Γενικά, αν μας ενδιαφέρει να διακόψουμε γρήγορα μια υπερτάση, μια ασφάλεια ταχείας τήξεως μου φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή. Αλλά δεν έχω μελετήσει τα χαρακτηριστικά τους, όπως η βασική παράμετρος I2t, (δείτε και εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Fuse_(electrical) ) ούτε το πόσα βόλτ και αμπέρ και για πόσο χρόνο θα ήταν επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

mixanobios:

Μια σκεψη:
Εαν ειναι τοσο παλιος αυτος ο ενισχυτης και δεν εχει ασφαλεια για προστασία και δεν μπορεις να βρεις ουτε το σχεδιο του ενισχυτη ουτε τιποτα... Μπορεις να δεις με ενα αμπερομετρο πόση ενταση τραβαει οταν τον ανοίγεις και οταν τον κλείνεις.(peak).
 Επίσης οταν δουλευει στο φουλ... π.χ Ώστε να βάλεις μια ασφάλεια σαν αυτη που είπε ο Βραζιλης μετά την πρίζα να ειναι 15-20% μεγαλύτερη απο την ενταση που μέτρησες.


UPDATE: Μιλησα με τον πατερα μου που ειναι ηλεκτρονικος.


UPS μου ειπε ειναι καλο για PC,  για συσκευες ηχου δεν κανουν γιατι το ρευμα που βγαζουν ειναι τετραγωνισμένος και ετσι χανετε απο τον ηχο (μιλουσαμε για λαμπατους ενισχυτες)
Επισης οι ασφαλειες παιζουν και αυτες μεγαλο ρόλο. Υπαρχουν μου ειπε χρυσες ασφαλειες (20ευρω) που τον ηχο το βγαζουν πιο "ζεστο". Υπαρχουν και ροδιου (40ευρω) ο ηχος γινεται πιο μεταλλικος. Υπαρχουν και οι κεραμικες ασφαλειες (μεταλλικος ηχος) αλλα κανουν οι 10    5 ευρω. Δηλαδη ακομα και οι ασφαλειες παιζουν ρολο στον ηχο! Τρελάθηκα όταν μου το είπε! (βεβαια μπορει για κιθαριστικο ηχο να μην θελουμε τετοια λεπτομερεια και αυτο να ισχυει για ενισχυτη HiFi)


Μου ειπε ενα παραδειγμα οτι για 1 λαμπα 6n1pe θέλεις μια ασφάλεια 0,6A  και για 2 el84/6bqa 1.6A * 15-20% Α άρα σύνολο 2.2Α * 20% υπολογιζεις καπως σε τι ασφαλειες κοιτας.


Α! Κάτι μου ειπε και για ασφαλεια σε mA μέσα στο κύκλωμα αλλά δεν πολύ κατάλαβα 300 - 600mA. Ολα αυτα τα ειπαμε στο τηλ/νο και δεν μπόρεσε να μου τα εξηγήσει δυστυχώς με λεπτομέρεια και είμαι και στην δουλειά...


Τα παραπάνω είναι μια σκέψη μου... Εαν καποιος επιχειρήσει κάτι τέτοιο καλό είναι να το μελετήσει κάποιος ηλεκτρονικός. Γιατι δεν παύει να είναι πατέντα...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View