Καλλιτεχνικές μας δημιουργίες > Δικοί μας στίχοι και ποιήματα

Κατοχύρωση στίχων

(1/13) > >>

Ο Νέος Κιθαρωδός:
Επειδή πολλοί είναι που αναρωτιούνται αν και πώς μπορούν να "κατοχυρώσουν" τους στίχους τους, σε συντομία τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ερευνών:

- Η κατοχύρωση μέσω της Εθνικής Βιβλιοθήκης δεν γίνεται πλέον.
- Το παλιό καλό κόλπο με την ταχυδρόμηση των στίχων στον εαυτό σας είναι εύκολο και γρήγορο, αλλά δεν ξέρουμε αν αναγνωρίζεται επίσημα (π.χ. από δικαστήρια).
- Δημοσιεύοντας τους στίχους σας σε όσο πιο ευρύ κοινό μπορείτε, είναι ένα καλό βήμα για να τους διασφαλίσετε (το λεγόμενο όπλο της "πρώτης δημοσίευσης").
- Συγκεκριμένα, στέλνοντας στίχους σε αυτό το φόρουμ, όλοι εμείς που τους διαβάζουμε, γινόμαστε αυτόματα μάρτυρες ότι εσείς στείλατε το συγκεκριμένο στίχο στη συγκεκριμένη ημερομηνία και χρησιμοποιώντας έναν κωδικό που ξέρετε μόνο εσείς.
- Αν θέλετε να είσαστε 100% εξασφαλισμένοι, ο καλύτερος τρόπος είναι να καταθέσετε τους στίχους σας σε συμβολαιογράφο, με παρουσία ανεξάρτητων μαρτύρων που θα βεβαιώνουν ότι οι στίχοι κατατέθηκαν και είναι δικοί σας.
- Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, τίποτα δεν εμποδίζει κάποιον κακόβουλο να ισχυριστεί ότι αυτός είχε γράψει τους στίχους πιο πριν και εσείς τους κλέψατε και τους καταθέσατε για δικούς σας. Αν τα πράγματα οξυνθούν, τότε πλέον η κατάσταση μπορεί να φτάσει μέχρι τα δικαστήρια, όπου ο καθένας πρέπει να παρουσιάσει όσα αποδεικτικά στοιχεία έχει στα χέρια του.

Για λεπτομέρειες, δείτε την αντίστοιχη περιοχή.

Πέτροc:
Κιθ, υπάρχει κι άλλη μια λεπτομέρεια που την έμαθα μόλις την Κυριακή ...  ::)
Σχετικά με τον Συμβολαιογράφο, στο χαρτί που υπογράφει κάποιος (παρουσία μαρτύρων κ.λ.π. ...) συνήθως αναγράφεται (μεταξύ άλλων) :
" ... μπλα ... μπλα ... ο τάδε (στιχουργός/συνθέτης) ... ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ότι οι κάτωθι στίχοι/μουσική είναι δικοί του ... μπλα ...μπλα ..."

Δεν αναγράφεται δηλαδή ότι ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ οι στίχοι, αλλά ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ...
Τα Συμπεράσματα δικά σας ... προσωπικά πιστεύω ότι ΑΝ τυχόν κάποιος κλέψει (τόσο άγαρμπα πια) στίχους ή μουσική μου, τότε στο δικαστήριο θα καλέσω ΟΛΟΥΣ τους κιθαρωδούς (όλοι θα γίνουμε φίρμες !!!  ;D ;D) αφ΄ενός για να πιστοποιήσουν ότι διάβασαν/άκουσαν το τραγούδι - όταν δημοσιεύτηκε- και αφ' ετέρου για να πιστοποιήσουν ότι  ο nEwBiE είμαι εγώ !!! 8) 8)

/ΕΓΩ !!! (nEwBiE)  8) ;D

Ο Νέος Κιθαρωδός:

--- Παράθεση από: nEwBiE στις 28/07/04, 11:21 ---Σχετικά με τον Συμβολαιογράφο, στο χαρτί που υπογράφει κάποιος (παρουσία μαρτύρων κ.λ.π. ...) συνήθως αναγράφεται (μεταξύ άλλων) :
" ... μπλα ... μπλα ... ο τάδε (στιχουργός/συνθέτης) ... ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ότι οι κάτωθι στίχοι/μουσική είναι δικοί του ...
--- Τέλος παράθεσης ---

Το βρίσκω λογικό! ::) Ο συμβολαιογράφος μπορεί να βεβαιώσει μόνο αυτό που είδε με τα ίδια του τα μάτια και τίποτα περισσότερο. ;)

Τέλος πάντων, ας μη συνεχίσουμε τη συζήτηση εδώ, το θέμα το έβαλα μόνο σαν υπενθύμιση σε αυτό το σημείο... Η συζήτηση γίνεται στα "Νομικά"...

Καρχαρίας:
Πολλοί έχουν την απορία αυτή και έτυχε πρόσφατα να κατοχυρώσω κάποια τραγούδια μας.

Ο συμβολαιογράφος μου ζήτησε τους στίχους των τραγουδιών γραμμένους σε χαρτί καθώς και την παρτιτούρα των τραγουδιών.
Τα τραγούδια είναι ενορχηστρωμένα έτοιμα και μου είναι αδύνατο να κάνω την παρτιτούρες. Η λύση ήταν να κάνω μόνο την μελωδία.

Τελικά πήγα την μουσική σε μορφή cd και τους στίχους τυπωμένους από υπολογιστή. Η πράξη έγινε περίπου όπως μια διαθήκη, τα παραδοθέντα τοποθετήθηκαν σε ένα φάκελο, σφραγίστηκε με βουλοκέρι και υπόγραψα εγώ, η συμβολαιογράφος καθώς και 3 μάρτυρες.

Το ποσό που κόστισε ήταν 50 €.

ερεβος:

--- Παράθεση από: Ο Νέος Κιθαρωδός στις 02/08/04, 11:05 ---Το βρίσκω λογικό! ::) Ο συμβολαιογράφος μπορεί να βεβαιώσει μόνο αυτό που είδε με τα ίδια του τα μάτια και τίποτα περισσότερο. ;)


--- Τέλος παράθεσης ---

Αρα μια λυση ειναι απο δω και περα να συνθετουμε παρουσια συμβολαιογραφου!!!! ;D

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View