Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Δοκιμές και συγκρίσεις μουσικών οργάνων και εξοπλισμού

Ψάχνοντας σε Reviews

(1/3) > >>

kopaniamento:
    Έχοντας δει τον τελευταίο καιρό πολλές  ερωτήσεις για μοντέλα κιθαρών, οπου φαίνεται οτι ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να  το "ψάξει λιγο καλύτερα πρώτα" (το θέτω κομψά), σκέφτηκα να δημιουργήσω  έναν σύντομο οδηγό για αναζήτηση σε forums που περιέχουν reviews μουσικών  οργάνων.

Η πληροφορία που μπορούμε να βρούμε μέσω των reviews είναι  τόσο πλούσια, που πραγματικά θα έπρεπε όλοι μας να ξεκινάμε από εκεί την  αναζήτηση, πριν φτάσουμε σε ένα μαγαζί για να την δοκιμάσουμε, ή post-άρουμε  ερώτηση σε κάποιο forum. Κοιτώντας τέτοια reviews μπορούμε  να αποκτήσουμε μια γενικότερη εμπειρία πάνω στην διαδικασία επιλογής, αλλά και  να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, έχοντας φιλτράρει όργανα που δεν μας  κάνουν, ή ξέρουμε καλύτερα κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν κάποιο συγκεκριμένο  μοντέλο, και να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις.
Στην διάθεσή σας υπάρχουν άπειρες  πηγές από reviews (youtube,  άρθρα σε περιοδικά ειδικού τύπου), αλλά η περισσότερη πληροφορία βρίσκεται σε forums χρηστών  όπως:
http://reviews.harmony-central.com/reviews/Guitar
http://www.ultimate-guitar.com/reviews/electric_guitars

Το καλό με αυτά τα reviews είναι  οτι είναι ένα πολύ καλό στατιστικό δείγμα, από αμερόληπτους χρήστες.Το κακό είναι οτι αφού μπορεί να  γράψει οποιοσδήποτε, θα δούμε και πολλά παραπλανητικά reviews  που θα μπερδέψουν τον άπειρο. Τα reviews στα sites που  ανέφερα ακολουθούν μια συγκεκριμένη δομή παρουσίασης και αξιολόγησης. Παρακάτω  εξηγώ αυτή την δομή, καθώς και τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να δούμε ή να  αποφύγουμε     

kopaniamento:
Features : Τα χαρακτηριστικά της κιθάρας, π.χ ξύλα, μαγνήτες, controls, έτος κατασκευής, χώρα προέλευσης, τιμής
Αν κοιτάτε το σωστό μοντέλο, αυτό το μέρος δεν έχει να πει πολλά. Παρόλα αυτά κοιτάξτε το ώστε:
1 ) Να σιγουρευτείτε οτι κοιτάτε το σωστό όργανο. Να έχετε υπόψην οτι πολλά μοντέλα αλλάζουν τις προδιαγραφές τους κάθε χρόνο, όποτε σιγουτευτείτε είστε στο σωστό μέρος
2 ) Να δείτε κάποιο στοιχείο που δεν γνωρίζατε (π.χ δεν αναφερόταν στο επίσημο site ή στον κατάλογο κάποιου πωλητή).
Πολλοί reviewers σε αυτό το σημείο παρουσιάζουν και κάποια περίληψη ή στοίχεία που ίσως δεν ανήκουν εδώ. Κάποια αξίζουν προσοχής (π.χ οτι την αγόρασε μεταχειρισμένη με διαφορετικά Pickups, άλλες φορές είναι τελείως αχρείαστα ( π.χ του την πήρε δώρο η γυναίκα του για τα γενέθλιά του). Να έχετε υπόψην οτι ένα όργανο που αγοράστηκε από κατάστημα, και ενδεχομένς χρησιμοποιόταν για test, θα έχει πολύ καλύτερο setup από ένα που θα παραγγείλετε από e-shop.
Παρα πολύ σημαντική πληροφορία είναι ο χρόνος που κατέχει ο χρήστης το όργανο. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που γυρνάνε σπίτι με την καινούργια τους κιθάρα, πάιζουνε 2 μέρες, και μέσα στον ενθουσιασμό τους γράφουνε και ένα review. Όσο πιο πολύ καιρό έχει ένας reviewer ένα όργανο, τόσο καλύτερα  αφού θα έχει πιο ολοκληρωμένη γνώμη, και μάλλον είναι πιο συνειδητοποιημένος και αξιόπιστος

Sound : Απο τα σημαντικότερα  και συνήθως εκτενέστερα μέρη ενός καλού review. Εδώ παρουσιάζεται ο ακουστικός χαρακτήρας του όργανου. Θα δείτε σε ποια στυλ μουσικής ταιριάζει, σύγκριση με τον ήχο άλλων (ανταγωνιστικών συνήθως) οργάνων, τους περιορισμούς του. Απο εδώ μπορείτε να καταλάβετε πολλά για το αν αυτό το όργανο σας κάνει για τον σκοπό που το θέλετε, και να δείτε τι αλλαγές αξίζει ή πρέπει να γίνουν. (π.χ υπάρχουν φθηνότερα όργανα που με μια αλλαγή μαγνητών ή κλειδιών πετάνε )
Καλό είναι να αναφέρεται ο εξοπλισμός με τον οποίο δοκιμάστηκε το όργανο (ενισχυτής, εφέ κτλ). Επίσης είναι καλό o reviewer να αναγράφει τα ακούσματα του. Ιδανικά ο reviewer θα αναφέρει την συμπερίφορά σε διάφορα εφέ, και για διαφορετικούς συνδιασμούς των ρυθμίσεων της κιθάρας.
Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να τύχει είναι ένας reviewer που δεν έχει εμπειρία ή αντικειμενικότητα για να κρίνει, και βάζει ένα 10ρι με κλειστά τα μάτια χωρίς πολλά πολλά στοιχεία, εκτός απο ενθυσιώδεις κραυγές και διθυραμβικά σχόλια. Αν δείτε κάτι τέτοιο, απλά προσπεράστε στο επόμενο review. Προσωπικά όταν υπάρχουν πανω απο 5 διαθέσιμα reviews για ένα μοντέλο, ξεκινώ απο τα reviews με χαμηλή βαθμολογία και αποφεύγω τα 10ρια.
 
Action, fit, Finish : Εδώ παρουσιάζεται το πόσο βολικό και ευκολόπαιχτο είναι ένα όργανο, αλλά και η ποιότητα κατασκευής του. Σε αυτό το σημείο ίσως να μην βρείτε αρκετά στοιχεία ακόμα και σε καλά reviews. Π.χ ο λαιμός (που παίζει περισσότερο ρόλο απο κάθε άλλο στο playability) είναι υποκειμένικό θέμα. Έχουμε διαφορετικά χέρια, διαφορετική τεχνική, και όλοι έχουμε την υποκειμενική μας κρίση σε αυτό το θέμα.
Πολύ σημαντικές πληροφορίες που θα βρείτε εδώ είναι η ποιότητα του setup της κιθάρας, καθώς στα φθηνά όργανα γίνεται πανικός. Το να πρέπει π.χ. να ρυθμίσεις καβαλάρηδες και action, είναι ΟΚ, αλλά να πρεπει να κάνεις fret work δεν είναι καλό!

Reliability/durability : Εδώ βλέπουμε πόσο αξιόπιστο/ ανθέκτικό είναι ένα όργανο. Μην παραξενευτείτε αν δεν βρείτε πολλές πληροφορίες εδώ αφού τα καινούρια όργανα, ακόμα και made in China έχουν καλή αξιοπιστία. Να ανυσηχήσετε πολύ αν βρείτε κάποια παρατήρηση για κατασκευαστικό ελάττωμα, και αν βρείτε κάτι τέτοιο, ελέγξτε αν έχουν αναφέρει και άλλοι reviewers το ίδο θέμα, είτε για το ίδιο, είτε για συγγενικά μοντέλα.

kopaniamento:
Impressions/overall: Η  περίληψη του reviewer είναι πολλές φορές όλα τα λεφτά, αφού βοηθάει  να καταλάβουμε κάποια πράγματα για το προφίλ του reviewer,  και να κρινουμε πολλά για το πόσο μπορούμε να τον εμπιστευτούμε.Ενα καλό review θα  αναφέρει τον σκοπό αγοράς του οργάνου, τις προδοκίες απο αυτό και πόσο τελικά  καλύφθηκαν. Αν είστε τυχεροί, θα δείτε να αναφέρεται και τί εμπειρία έχει ο  χρήστης από μουσική, όπως πόσα χρόνια παίζει, τι άλλα όργανα έχει.Αν το όργανο είναι low-budget  αντιγραφή κάποιου θρυλικού μοντελου όπως Strat ή LesPaul, εδώ θα αναζητήσετε και μια σύγκριση με το αυθεντικό.  Συνήθως θα δείτε οτι ο λόγος τιμής/αξία είναι καλύτερος, αλλά παραμέναι ένα click παρακάτω  από το πραγματικό όργανό. Άλλες φορές είναι καλύτερο από όλλες τις απόψεις. Ακόμα πιο συχνό φαινόμενο είναι να είναι προκατειλημένος ή συναισθηματικά  δεμένος ο reviewer με την κιθάρα του και την κολακεύει.

Comments :  σε κάποια site (π.χ ultimate-guitar) θα δείτε και απαντήσεις  άλλων χρηστών που δεν κάνουν ολόκληρο reviewάλλά σχολιάζουν γενικότερα.  Θα δείτε και πολλούς φανατισμένους που πρέπει να αγνοήσετε, η και κάποιους που  ψιλιάζονται βαλτό review. Κοιτάξτε κατα πόσο  συμφωνούνε οι απόψεις.  Nα θυμάστε οτι σε ένα οργανο μπορεί να υπάρχουν  πολλές διακυμάνσεις απο κομμάτι σε κομμάτι, ειδικά στα lowbudget όργανα  μαζικής παραγωγής, επειδή ο ποιοτικός έλεγχος είναι κατώτερος. Επίσης υπάρχουν  καλοπροαίρετοι , βαλτοί, κακοπροαίρετοι, ενθουσιασμένοι ή απογοητευμένοι reviewers. Έτσι να περιμένετε και κάποια διακύμανση και στα reviews,  και να ξεχωρίζετε κάποια ακραία reviews από  τον μέσο όρο. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να μην βασίζεστε σε reviews μοντέλων με λίγους reviewers. Μετά  από λίγη εμπειρία, θα μπορείτε και να ψυχολογείτε και λίγο τον reviewer και να αποφασίζετε πολύ  εύκολα για την αξιοπιστία του.

Τέλος να αναφέρω πως μια καλή πηγή για τον ήχο μιας κιθάρας είναι πάντα και το ψάξιμο για reviews στο youTube.  Αν είστε τυχεροί, θα δείτε demosμε σωστή  ηχογράφηση, και παίξιμο που αναδυκνύει τον χαρακτήρα της. Τις περισσότερες φορές θα είστε  άτυχοι και θα πέσετε σε ποζεράδες που βάζουν το Gain στο 13,  πατάνε 2-3 εφε και βαράνε thrash-μεροκάματιάρικο. Εγώ  έχω βρει καλύτερη τύχη ψάχνοντας covers τραγουδιών (ο παίκτης  πάιζει καρμπον ενα γνωστό κομμάτι με backing track από πίσω).  Βάλτε στην αναζήτηση τον όρο “cover” και το μοντέλο που  θέλετε π.χ «michael kelly cover» Είναι πολύ πιο πιθανό ο χρήστης να ασχολήθηκε  σοβαρά με το setup του ήχου του, να παίζει με σωστές ρυθμίσεις,  και αν γνωρίζετε και το κομμάτι, θα έχετε και κάποιο σημείο αναφοράς

EDIT: Κατι που θα ήθελα να τονίσω είναι οτι το ψάξιμο στο internet γενικότερα είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδικασίας αγοράς. Είναι περισσότερο χρήσιμο σαν ένα φίλτρο για να αποκλείσετε κάποια όργανα, και μια προετοιμασία για να ψάξετε προσεκτικότερα ένα συγκεκριμένο μοντέλο, αφού θα έχετε αποκλείσει κάποιες κακές εκπλήξεις (δυστυχώς όχι όλες). Επιπλέον το θεωρώ μια καλή ευκαιρία για να ενημερωθείτε για την κατάσταση της αγοράς και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας

lordi13:
μπραβο πολυ καλες οι παρατηρησεις σου!
δεν εχει και reputation το kithara να σου δωσω!

Γιωργάνας:
μπραβο σου και απο μενα ρε συ ..Πολυ καλες οι παρατηρησεις σου

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View