adr1anos:
Βήμα 4ο: Τελική Εκτύπωση και Προετοιμασία Φιλμ και Κουτιού
Αφού έχουμε επιτυχώς ολοκληρώσει τα 3 προηγούμενα στάδια, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την Τελική Εκτύπωση.
Θα χρειαστείτε ένα ειδικό ακρυλικό σπρέι, εάν έχετε Inkjet εντυπωτή για να στεγανοποιήσετε το εκτυπωμένο μελάνι, και για τις δύο περιπτώσεις για να φινίρετε το κουτί μετά την εφαρμογή του Water Slide Decal.
Υπάρχει σε όλα σχεδόν τα χρωματοπωλεία.
Εάν έχετε Laser εντυπωτή
Τοποθετήστε στον εκτυπωτή ΜΟΝΟ του το Water Slide Decal και ρυθμίστε τα σχετικά με το πάχος του χαρτιού από το λογισμικό του εκτυπωτή.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εκτυπώστε με ΚΡΥΟ Laser εντυπωτή. Ο λόγος: Το film είναι ευαίσθητο στην θερμοκρασία, και αν ο Laser εντυπωτής είναι καυτός, υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει στο drum και να το καταστρέψει.
Προσέξτε να εκτυπώσετε στην πλευρά του φιλμ και όχι του χαρτονιού!.. Εκτυπώστε στην καλύτερη πιθανή ανάλυση και με την καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης.
Αφήστε το χαρτί να στεγνώσει καλά.
Εάν έχετε Inkjet εντυπωτή
Και πάλι τοποθετήστε στον εκτυπωτή ΜΟΝΟ του το Water Slide Decal και ρυθμίστε τα σχετικά με το πάχος του χαρτιού από το λογισμικό του εκτυπωτή.
Εκτυπώστε στην καλύτερη πιθανή ανάλυση και με την καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης. Αφήστε το χαρτί να στεγνώσει καλά, αλλά έχετε ακόμα μερικά βήματα πριν κάνετε το «μπάνιο».
Ψεκάστε από 20-30 εκατοστά ένα πολύ λεπτό αλλά ομοιόμορφο στρώμα με το ειδικό ακρυλικό σπρέι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΗΤΕ και ψεκάσετε πολύ. ΤΟ ΣΠΡΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΙΩΣΕΙ ΤΟ ΦΙΛΜ. Κάντε 2-3 ακόμα στρώματα πολύ λεπτά, έως ότου δείτε ότι όλη η επιφάνεια είναι ομοιόμορφα καλυμμένη, χωρίς κενά και ατέλειες.
Και στις δύο περιπτώσεις
Αφήστε το χαρτί να στεγνώσει καλά, και στο ενδιάμεσο, κάντε ΕΝΑ ΚΟΛΠΟ: Ψεκάστε και το γυμνό μέταλλο από το κουτί, με το ειδικό ακρυλικό σπρέι, σε ένα ΜΟΝΟ πολύ λεπτό ομοιόμορφο στρώμα. Αυτό θα βοηθήσει το Φίλμ να κολλήσει καλά πάνω στο κουτί όταν το εφαρμόσετε.
Ετοιμαστείτε για το μεγάλο βήμα..
..για να μην τα κάνουμε μούσκεμα!..
Κοπή
Για τα κλασσικά τετράγωνα κουτιά με βιδωτό πάτο, ένα ακόμα βήμα θα μας γλυτώσει πολύ κόπο και πολλές αστοχίες την στιγμή της εφαρμογής.
Πρέπει να κόψουμε το περιτό φιλμ το οποίο δεν θα έχει που να πάει όταν τυλιχτεί γύρω από το κουτί μας.
Η κοπή είναι μία τέχνη από μόνη της. Θέλουμε να προσεγγίσουμε τα όρια, αλλά να μην τα περάσουμε. Θέλουμε το φιλμ να τυλιχτεί όμορφα γύρω από το κουτί μας, χωρίς πολλές επικαλύψεις, αλλά και χωρίς κανένα κενό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα κουτιά αυτά τυλίγονται ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΜΑΖΙ βιδωμένο με 1-2 βίδες μόνο και μετά, αφού στεγνώσει το φιλμ, ο πάτος αποχωρίζεται με ένα κοφτερό κοπίδι, για να ανοίξει το κουτί.
Οπότε για το πετάλι αυτής της μορφής:
..κόβουμε περίπου στην διακεκομμένη γραμμή, για να συμπεριλάβουμε και τα πλαινά του πάτου, και λίγο ακόμα για να τυλιχτεί λίγο και από κάτω το φιλμ:
..και έτσι καταλήγουμε με ένα σχέδιο αυτής της μορφής, κομμένο με ψαλίδι (λείπει όλο το άσπρο πριν βρέξουμε το χαρτί):
..για να τυλιχτεί σωστά και να γίνει το πετάλι έτσι (*προσέξτε καλύτερα τις ενώσεις στις κάθετες γωνίες):
adr1anos:
Βήμα 5ο: Πάμε για ΜΠΑΝΙΟ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Θέλουμε να έχουμε εύκαιρα: Χαρτί (εύκολο, στο μπάνιο είμαστε άλλωστε.. και ένα καλό, κοφτερό ψαλίδι μεσαίου μεγέθους.
Κάνουμε λοιπόν τον Σταυρό μας (για τους θρήσκους μόνο..) και ανοίγουμε την βρύση!..
Αφήστε το υδατοπερατό χαρτί να ποτίσει καλά και μετά από 1-2 λεπτά, κάντε ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ μία αρχή από μία γωνίτσα, να αρχίσει το φιλμ να αποχωρίζεται από το χαρτί.
Όλη η κρίσιμη δουλειά θα γίνει ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!.. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ μην αποπειραθείτε να βγάλετε το φιλμ από το νερό μόνο του!.. Είναι Game Over!..
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αντίθετα από διάφορες βλακείες που είχα διαβάσει στο web, το φιλμ είναι τελείως αδιάβροχο και ανθεκτικό στο νερό, και δεν λιώνει, ούτε αλλοιώνεται. ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΤΕ!.. Έχετε όλο τον χρόνο του κόσμου!..
Τώρα στο πλάι μαζί με το φιλμ, βυθίστε το κουτί σας μαζί με τον πάτο του, και κουνήστε το να φύγει όλος ο αέρας από μέσα.
Όπως αποχωρίζεται το φιλμ από το χαρτί, ΜΕ ΑΡΓΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ γλιστρήστε το κουτί μεταξύ του αποκολλημένου φιλμ και του χαρτιού. Σπρώξτε το μαλακά, να ξεκολλήσει τελείως το φιλμ και αφαιρέστε το χαρτί από το μπάνιο. Πετάξτε το.
ΕΔΩ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΤΕΧΝΗ:
Φέρτε όσο καλύτερα μπορείτε το φιλμ πάνω στο κουτί ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΑΝΤΑ στην θέση που πρέπει να πάει, και ΑΡΧΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΝΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΜ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ.
Το φιλμ καθώς αποκτάει βαρύτητα, θα αρχίσει να κολλάει πάνω στο κουτί. ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΤΕ. Αν κάποια στιγμή δείτε ότι πάει στραβά, ΞΑΝΑΒΥΘΥΣΤΕ το κουτί στο νερό, το φιλμ θα ξαναξεκολλήσει και ξαναρχίστε με υπομονή.
Έχετε σαν ΟΔΗΓΟ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ και τα γράμματα. Αν αυτά πέσουν στην θέση τους, όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν σωστά.
Καθώς σηκώνετε το κουτί, κάνετε συνεχείς διορθώσεις με σκοπό να ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ και παράλληλα ΝΑ ΣΤΡΩΣΕΙ ΣΩΣΤΑ πάνω στο κουτί και τα πλαϊνά του.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το φιλμ μπορεί να μετακινείται και έξω από το νερό ΜΕ ΑΠΑΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ πάνω στο κουτί. Μην το σκίσετε, αλλά μην το φοβάστε κιόλας, έχει μία μικρή ελαστικότητα, όσο είναι βρεγμένο.
Καθώς σηκώνετε κι άλλο το κουτί, ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΠΛΑΪΝΑ, να κάθονται σωστά ΤΟ ΕΝΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ όπου έχουν επικάλυψη.
Παράλληλα το ΕΠΙΛΕΟΝ ΦΙΛΜ τυλίξτε το τακτικά ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ.
Κόψτε με το Ψαλίδι εάν υπάρχει πολύ περιττό φιλμ που δεν χρειάζεται. Καλύτερα τα κόψετε, παρά να κάνετε ζάρες.
Στο τέλος πρέπει να έχουμε ένα σχεδόν σταθερό φιλμ (ακόμα μετακινείται, οπότε προσοχή) στην σωστή του θέση, σωστά τυλιγμένο, για να περάσουμε στο στέγνωμα!..
adr1anos:
Βήμα 6ο: Στέγνωμα και Τελικό Φινίρισμα
Με το στέγνωμα, αρχίζει η διαδικασία της μονιμότητας!.. Το φιλμ κολλάει όλο και καλύτερα πάνω στο κουτί, όσο στεγνώνει και αυτό είναι η επιδίωξη μας.
Για να επιταχύνουμε την διαδικασία, μπορούμε να στεγνώσουμε το φιλμ με λίγο ΑΠΑΛΟ χαρτί, ΑΚΟΥΜΠΩΝΤΑΣ ΑΠΑΛΑ πάνω στο φιλμ και ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΖΟΝΤΑΣ διότι αυτό θα μετακινήσει το φιλμ και θα μας χαλάσει την τοποθέτηση.
Θα δείτε ότι σιγά-σιγά, όλο και σταθεροποιείται, και έρχεται εκεί που θέλετε.
Τραβήξτε πολύ απαλά το φιλμ προς τα κάτω και τις άκρες ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΖΑΡΕΣ και προσπαθήστε να οδηγήσετε τυχόν μπουρμπουλήθρες προς τις τρύπες ώστε να εκτονωθούν.
Μην καταπιαστείτε όμως με τις μικρές, διάσπαρτες μπουρμπουλήθρες, γι αυτές έχουμε τεχνική μετά.
Ο καλύτερος τρόπος να αφήσετε το κουτί να στεγνώσει πλήρως είναι κάτω από μία λάμπα πυρακτώσεως (Όχι οικονομική που είναι κρύα !!.) για περίπου 10-12 ώρες.
Πάμε λοιπόν να περάσουμε το πρώτο χέρι ΒΕΡΝΙΚΙ στο στεγνό πλέον κουτί μας. Ψεκάστε από 20-30 εκατοστά ένα πολύ λεπτό αλλά ομοιόμορφο στρώμα με το ειδικό ακρυλικό σπρέι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΗΤΕ και ψεκάσετε πολύ. ΤΟ ΣΠΡΕΙ στο στάδιο αυτό ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙ ΤΟ ΦΙΛΜ.
Θα δείτε ότι με το πρώτο χέρι, το φιλμ κάπως μαλακώνει και γίνεται εύπλαστο. Τώρα είναι η ευκαιρία να ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ τυχόν ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΕΣ που έχουν παγιδευτεί.
Τρυπήστε την μπουρμπουλήθρα με μία καρφίτσα απαλά:
..και μετά πατήστε την με το δάκτυλο να κολλήσει!.. Επαναλάβατε για όπου αλλού χρειάζεται.
Επόμενα στρώματα ΒΕΡΝΙΚΙ πρέπει να προστίθενται σε λεπτά ομοιόμορφα στρώματα, ανά περίπου ½ ώρα.
ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ!.. Μετά από 3-4 στρώματα, θα δείτε το πετάλι σας να λάμπει!..
Μετά το τελικό βερνίκωμα θα είστε έτοιμοι να κάνετε τις τρύπες με ένα κοφτερό κοπίδι:
Βάλτε πάλι το πετάλι κάτω από την λάμπα, για περίπου 10-12 Ώρες, να στεγνώσει καλά το βερνίκι.
Τις επόμενες μέρες θα γίνει πολύ σκληρό και ανθεκτικό. Προσοχή όμως, τώρα ακόμα θα είναι λίγο μαλακό, και επίφοβο σε βρωμιές και δακτυλικά αποτυπώματα!..
Το πετάλι σας είναι πλέον έτοιμο να δεχθεί τα υλικά του και όλα τα τυχόν παρελκόμενα χωρίς πρόβλημα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!..
adr1anos:
Ευχαριστώ όλους για την υπομονή σας, :up Είμαι στην διάθεση σας για σχόλια, ερωτήσεις και ότι άλλο σας έρθει στο μυαλό!.. :eee :roll
m@ster k@frer:
Πολλά μπράβο για τον χρόνο σου και για την πολύ καλή περιγραφή της διαδικασίας... Αν και αγαπώ τα λαδοπαστέλ μου ;D ;D και συνhθίζω να βάφω τα πετάλια στο χέρι με έψησες να το δοκιμάσω.....:D