Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Μουσικά όργανα και εξοπλισμός

Οι 10 καλύτερες Strat μέχρι 200 Ευρώ

(1/11) > >>

Απόλλων:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ιδέα μου ήρθε πριν από αρκετό καιρό, μετά από ένα παρόμοιο δημοψήφισμα του Music Radar, οπότε σκέφτηκα να επιχειρήσω κάτι πιο εξειδικευμένο. Σε αυτό το άρθρο/έρευνα αγοράς λοιπόν θα παρουσιάσω μερικές κιθάρες τύπου Stratocaster τις οποίες πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να κοιτάξει κάποιος που έχει περιορισμένο προϋπολογισμό και θέλει μια φτηνή αλλά αξιοπρεπή κιθάρα. Πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν πρόκειται για πλήρη κριτική κάθε κιθάρες. Θα γίνει απλά μια σύντομη περιγραφή και αναφορά στα κύρια χαρακτηριστικά κάθε κιθάρας μαζί με τις δικές μου εντυπώσεις, και θα δοθούν σύνδεσμοι για περισσότερες πληροφορίες και καταστήματα όπου μπορούν να βρεθούν τα συγκεκριμένα μοντέλα.

Μερικές σημειώσεις πριν ξεκινήσουμε:

* Το παρόν άρθρο αφορά μόνο κιθάρες σε στυλ stratocaster ή κιθάρες με μικρές αποκλίσεις από το στυλ αυτό μέχρι τα 200 Ευρώ. Έβαλα αυτό το όριο (αν και μερικές κιθάρες το υπερβαίνουν λίγο) για διάφορους λόγους. Εκτός του ότι οι καιροί είναι δύσκολοι (ειδικά στην Ελλάδα), μπορεί κανείς να βρει πολύ τίμια και ποιοτικά όργανα χωρίς να ανέβει πιο ψηλά. Μέχρι τα 300 Ευρώ υπάρχουν φυσικά καλύτερες αλλά και πολύ περισσότερες επιλογές, οπότε θα έπρεπε να επεκταθούμε πολύ περισσότερο για να καλύψουμε το θέμα. Σημειωτέον ότι η σειρά της παρουσίασης είναι με βάση την τιμή, αρχίζοντας από τη φτηνότερη.
* Έχω παραθέσει μόνο τις κιθάρες από τις οποίες έχω κάποια (έστω και περιορισμένη) προσωπική εμπειρία και άποψη και πιστεύω ότι προσφέρουν κάποια στάνταρ ποιότητας. Είμαι ή ήμουν στο παρελθόν κάτοχος ορισμένων από αυτές και έχω δοκιμάσει τις υπόλοιπες. Σίγουρα υπάρχουν πολλές άλλες που δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου, που δεν έτυχε να δοκιμάσω ή που απλά δεν με γοήτευσαν ιδιαίτερα.
* Όλες οι κιθάρες, ειδικά σε αυτή την κατηγορία, βελτιώνονται σημαντικά με ένα καλό σετάρισμα. Ακόμα κι αν χρειαστεί να ξοδέψετε μερικά παραπάνω χρήματα για να πάτε την κιθάρα σε έναν τεχνικό, το αποτέλεσμα είναι ότι το όργανο θα παίζει και θα ακούγεται καλύτερα και θα σάς αποζημιώσει. Πολλές κριτικές που κυκλοφορούν στο Internet είναι αρνητικές γιατί ο κάτοχος δεν μπήκε στον κόπο να ρυθμίσει σωστά την κιθάρα του.
* Ο ενισχυτής είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της αλυσίδας καθώς αυτός καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τελικό ήχο. Σε έναν καλό ενισχυτή, οποιαδήποτε από τις παραπάνω κιθάρες σωστά σεταρισμένη θα ακουστεί αρκετά καλά. Μια ακριβότερη κιθάρα σε φτηνό ενισχυτή πολύ πιθανό να δώσει χειρότερα αποτελέσματα. Η συμβουλή μου λοιπόν (ειδικά για αρχάριους), είναι να προτιμήσετε μια σχετικά φτηνή κιθάρα και να δώσετε μεγαλύτερη βάση (και ίσως περισσότερα λεφτά) στον ενισχυτή.
* Ως συνήθως, αυτά που αναφέρω είναι προσωπικές απόψεις και τίποτα περισσότερο. Πριν αγοράσετε κιθάρα, δοκιμάστε την ή επιλέξτε ένα κατάστημα που προσφέρει δυνατότητα επιστροφής χρημάτων κλπ.Πάμε λοιπόν...

Απόλλων:
Aria STG models (SSS, HSS, HH, HSH)

H φτηνότερη κιθάρα με alder σώμα, και με γενικά καλής ποιότητας ξύλα. Εξαιρετικό όργανο για αρχάριο, αλλά και καλή βάση για πειραματισμούς και μετατροπές. Ένας καταστηματάρχης με τον οποίο είχα μιλήσει κάποτε μού είχε πει ότι συνιστά τις Aria ως τις καλύτερες entry level strat γιατί κατά τη γνώμη του έχουν τη σωστή κατασκευή και γεωμετρία ώστε να γίνουν καλά όργανα, αν δεν είναι ήδη όταν τις παραλαμβάνει στο μαγαζί του, και γιατί η αναλογία κιθάρων που δεν έβγαιναν καλές από κατασκευαστικής άποψης («unacceptable» όπως χαρακτηριστικά είπε) ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι σε άλλες μάρκες ανάλογης τιμής. Και η αλήθεια είναι ότι μετά από προσεκτικό setup, κατάφερα να πετύχω πολύ χαμηλό action και καλό playability. Το μπράτσο είναι λίγο διαφορετικό από τις κλασσικές strat (κάτι σε D σχήμα με σχετικά επίπεδη ταστιέρα). Αν ο προϋπολογισμός δεν είναι πολύ παραπάνω από τα 100 Ευρώ, είναι μια πολύ καλή επιλογή. Υπόψιν ότι μπορεί να τις βρει κανείς στο ebay σε εξευτελιστικές τιμές (η δική μου κόστισε λιγότερο από 50 Ευρώ μαζί με τα μεταφορικά...).

ΞΥΛΑ: Alder σώμα, Maple μπράτσο, Rosewood ταστιέρα
YΠΕΡ: Κλασσικό στυλ, χαμηλή τιμή, καλή κατασκευή, ποιότητα ξύλων, χαμηλό action, αρκετά καλοί μαγνήτες, πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί μαγνητών, coil split στα μοντέλα με humbuckers
ΚΑΤΑ: Ασυνήθιστες διαστάσεις μπράτσου (κυρίως radius), κακής ποιότητας κλειδιά και τρέμολο
ΤΙΜΗ: 110-150€, ανάλογα με το μοντέλο

Περιγραφή από την ιστοσελίδα της Aria

Camden Sounds (Aria STG-003) – 90€

MB Music (Aria STG-003) – 115€

MB Music (Aria STG-004) – 125€

Καράτζιος (Aria STG-005) – 110€

Art Sound (Aria STG-005) – 138€

Απόλλων:
Peavey Raptor Plus ΕΧP (HSS)

Καλοφτιαγμένη αν και μάλλον υποτιμημένη κιθάρα. Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι οι μαγνήτες με oversized polepieces, οι οποίοι δίνουν στο όργανο μία πολύ ιδιότυπη ηχητική ταυτότητα. Υπάρχουν σίγουρα καλύτερες επιλογές σε αυτήν την κατηγορία, δεδομένης όμως αυτής κυρίως της ιδιαίτερότητας, καθώς και της πολύ χαμηλής τιμής, νομίζω ότι αξίζει να συμπεριληφθεί. Επίσης μπορεί κανείς να τη βρει ακόμα πιο φτηνά μεταχειρισμένη σχετικά εύκολα. Προσωπικά έχω μεγάλη εκτίμηση στο όνομα της Peavey, τόσο για κιθάρες όσο και για ενισχυτές. Έχω αναφέρει στο παρελθόν ότι από όλες τις tele που έχω δοκιμάσει, κατέληξα σε ένα μοντέλο της σειράς Generation EXP η οποία δυστυχώς δεν κυκλοφορεί πλέον. H Raptor Plus EXP δεν μπορώ να πω ότι κινείται ακριβώς στα ίδια επίπεδα ποιότητας, είναι όμως ένα αρκετά καλό όργανο.

ΞΥΛΑ: Basswood σώμα, Maple μπράτσο, Rosewood ταστιέρα
YΠΕΡ: Χαμηλή τιμή, καλοί μαγνήτες με oversized polepieces (δες και τα «Κατά»), ποιότητα κατασκευής, χαμηλό action, χαμηλό βάρος
ΚΑΤΑ: O ήχος δεν θυμίζει ιδιαίτερα strat
ΤΙΜΗ: 120-130€

Περιγραφή από την ιστοσελίδα της Peavey

Gear4Music – 120€

GAK – 130€

Απόλλων:
SX SST57 & SST62 (SSS/HSS)

Εδώ έχουμε μια κιθάρα που μάλλον δεν θα πετύχετε στα μαγαζιά. Περισσότερο γνωστές από το Αμερικάνικο κατάστημα Rondo Music, οι SX κατέκτησαν μεγάλη μερίδα Αμερικάνων που ήθελαν μια καλή και φτηνή strat για μετατροπές, αν και στην πορεία πολλοί ανακάλυψαν ότι το όργανο είναι πολύ ποιοτικό και παίζει μια χαρά όπως είναι. Απίθανη ποιότητα κατασκευής και υλικών και πολύ πειστικός strat ήχος σε τιμή που δεν θα περίμενε κανείς. Το μοντέλο SST57 έχει ταστιέρα από maple, ενώ το SST62 έχει rosewood. Σε διάφορες κιθαριστικές ιστοσελίδες και fora έχω δει να λέγεται ότι τα μπράτσα με ταστιέρα από maple είναι καλύτερα από αυτά με rosewood (ίσως λόγω του vintage tint φινιρίσματος...), αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. Θα τις βρείτε αν κάνετε μια βόλτα στο Γερμανικό ebay. Ακόμα κι αν υπολογίσετε περίπου 20 Ευρώ μεταφορικά για Ελλάδα, παραμένει μια πολύ καλή αγορά. (Είχα παλιότερα μια αναβαθμισμένη SX tele και έκανα τη βλακεία να την πουλήσω πριν από κάποια μετακόμιση. Ας πρόσεχα...)

ΞΥΛΑ: Alder σώμα, Maple μπράτσο, Rosewood/Maple ταστιέρα
YΠΕΡ: Χαμηλή τιμή, ποιότητα κατασκευής, καλοί μαγνήτες, αυθεντικός ήχος, επιλογή rosewood ή maple ταστιέρας
ΚΑΤΑ: Το φινίρισμα του μπράτσου ίσως να μην αρέσει σε όλους.
ΤΙΜΗ: 125-160€, ανάλογα με το μοντέλο

Πωλητές από το Γερμανικό ebay (χωρίς πρόθεση να κάνω διαφήμιση):

mctaxi200

djs-musicshop,

musicant-mannheim

tonfan24

Και από το Ελληνικό Music Ε-shop - 130€

Απόλλων:
Cort G-200 (SSS) & G-210 (HSS)

Μια από τις αγαπημένες μου «φτηνές» μάρκες, με όργανα η τιμή των οποίων δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητά τους. Οι συγκεκριμένες strat είναι αξιοπρεπέστατα όργανα, με πολύ καλό value for money. Το σχήμα του σώματος, το οποίο είναι λίγο ανεμοδαρμένο («σαν στραβοχυμένος λουκουμάς» όπως χαρακτηριστικά μού είχε πει κάποιος φίλος που την είδε), πιθανόν να μην αρέσει σε κάποιους που επιζητούν μια πιο κλασσική εμφάνιση. Προσωπικά και για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω δεν τα πήγα ποτέ καλά με τις strat-οειδείς κιθάρες της Cort (ακόμα και τις πιο ακριβές), παρά το γεγονός ότι λατρεύω άλλα μοντέλα της (βλέπε σειρά Μ). Παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι πρόκειται για ποιοτικά όργανα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

ΞΥΛΑ: Basswood σώμα, Maple μπράτσο, Rosewood ταστιέρα
YΠΕΡ: Χαμηλή τιμή, ωραίο φινίρισμα
ΚΑΤΑ: Οι μαγνήτες δεν είναι κάτι ιδιαίτερο (ειδικά οι μονοί), όχι πολύ καλό playability
ΤΙΜΗ: 150-170€ ανάλογα με το μοντέλο

Περιγραφή G-200 από την ιστοσελίδα της Cort
Περιγραφή G-210 από την ιστοσελίδα της Cort

Woodbrass (G-200) – 150€
Woodbrass (G-210) – 161€

Εuroguitar (G-200) – 152€
Εuroguitar (G-210) – 139€

Musikia (G-200) – 159€
Musikia (G-210) – 159€

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View