Ειδικά θέματα > Ηχογραφήσεις και Στούντιο

Ηχογράφηση Μικροφωνου για φωνητικά

(1/2) > >>

MikeJL:
Καλώς σας βρήκα, παρότι ανερχόμενος κιθαρίστας η πρώτη μου ερώτηση θα είναι για φωνητικά.

Έχω μία κάρτα ήχου Focusrite Scarlett 2i2 Studio το bundle που έχει και ένα πυκνωτικό μικρόφωνο μαζί.

Ενώ όταν κάνω εγγραφή την ηλεκτρική κιθάρα μου δεν έχω κανένα πρόβλημα, στο μικρόφωνο δείχνει να μην έχει ένταση, με ενεργοποιημένο πάντα το phantom, αν σηκώσω το volume της κάρτας ήχου ναι μεν δυναμώνει η φωνή στην εγγραφή αλλα η ποιότητα κακή και η εγγραφή στα κόκκινα.

Σκέφτηκα αν υπάρχουν προενισχυτές που μπαίνουν μεταξύ του μικρόφωνου και της κάρτας ήχου ώστε και η απαραίτητη ένταση να υπάρχει και να γίνεται καθαρή η εγγραφή.
Δεν ξέρω αν θεωρείτε απαραίτητο κάτι αντίστοιχο και για την ηλεκτρική κιθάρα.

Τέλος, γνωρίζετε plugins για Cakewalk ή Ableton Live που να ρυθμίζεις τα της φωνής;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

BitCollector:
Καλημέρα και καλώς ήρθες.

Πολλά μπορεί να παίζουν. Τι μικρόφωνο έχεις; Με τι πρόγραμμα γράφεις; Όταν ανεβάζεις το volume τι εννοείς; Το input gain ή το monitor level (τη «γενική» έξοδο της κάρτας);

Η κυματομορφή σου σε τι κατάσταση είναι; Μπορείς να βάλεις ένα screenshot; Ιδανικά θα πρέπει να φτάνει κάπου στα -6dbFS, λίγο πιο κάτω από τα «άκρα», το πάνω και το κάτω της λωρίδας που την περιέχει. Αφού λες ότι με την κιθάρα δεν έχεις πρόβλημα, σύγκρινε τις δυο κυματομορφές. Θα πρέπει και αυτή της φωνής να έχει υπόσταση όπως της κιθάρας. Αν είναι μια λεπτή γραμμή σαν μακαρόνι που για να ακουστεί πρέπει να τερματίσεις το μάστερ της κάρτας τότε μάλλον δεν έχει σωστή ρύθμιση ή μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο υλικό (μικρόφωνο ή κάρτα). Δοκίμασε αν έχεις τη δυνατότητα το μικρόφωνο με άλλη κάρτα και την κάρτα με άλλο μικρόφωνο. Δοκίμασε άλλο καλώδιο (υποθέτω ότι χρησιμοποιείς αυτό που είχε το bundle).

Σχετικά με τον προενισχυτή, η κάρτα έχει ήδη προενισχυτή. Δεν υπάρχει λόγος να βάλεις δυο προενισχυτές στη σειρά. Υπάρχουν οι inline preamps για μικρόφωνα, όμως αυτοί χρησιμοποιούνται για «ζόρικα» δυναμικά μικρόφωνα που χρειάζονται πολύ gain για να δουλέψουν καλά. Σε πυκνωτικό δεν γνωρίζω να χρησιμοποιούνται και (πολύ περισσότερο) σε ηλεκτρική. Στην κιθάρα θα πρέπει απλώς  να ενεργοποιήσεις την επιλογή instrument στη Focusrite. 


MikeJL:
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Το μικρόφωνο του bundle είναι το Focusrite Scarlett Studio CM25 MkIII Microphone πυκνωτικό, με τα εξής χαρακτηριστικά:
Specifications
Frequency Response   20Hz - 20kHz ± 0.1dB
Dynamic Range   111dB (A-weighted)
THD+N   <0.0012%
Noise EIN   -128dBu (A-weighted)
Maximum Input Level   9dBu (at minimum gain)
Gain Range   56dB
Impedance   3kΩ

To DAW που κάνω εγγραφή είναι κυρίως το Cakewalk που είναι free και θα δοκιμάσω και το Ableton Live σε demo.

Με το "ανεβάζω το volume" εννοώ το input gain στην κάρτα ήχου της focusrite, εκεί που μπαίνει και το βίσμα του μικροφωνου.
Συγχώρεσε με γιατί είμαι ψιλοάσχετος και τώρα προσπαθώ να μάθω τα πολύ βασικά.

Ενώ όταν ανεβάζω το input gain ανεβαίνει η φωνή στο studio ηχείο και στην εγγραφή δυστυχώς χαλάει λίγο η ποιότητα και δεν έχω καταφέρει να βρω την χρυσή τομή.
Βέβαια να πω ότι τώρα ξεκινάω.

Προφανώς γνωρίζω ότι σε ένα δωμάτιο σπιτιού θέλει πολύ περισσότερα πράγματα για σωστή εγγραφή και είμαι διατεθειμένος σταδιακά μέχρι ένα σημείο να τα κάνω αλλά δεν σου κρύβω πρώτα θέλω να καταφέρω πιο βασικά πράγματα και να προχωρώ βήμα βήμα.
Δεν έχω την δυνατότητα να δοκιμάσω το μικρόφωνο με άλλη κάρτα και το αντίστροφο, έχω παραγγείλει ήδη νέο καλώδιο και το περιμένω την άλλη εβδομάδα.

Αν γνωρίζεις και κάποιο Plugin (vst) που να μπορώ να κάνω κάποιες ρυθμίσεις στα φωνητικά θα με βοηθούσε πολύ. Πχ να δώσω όγκο στην φωνή, μπάσο κτλ

Σε ευχαριστώ και πάλι!

BitCollector:
Κατά τη γνώμη μου το «κακό» με όλα αυτά τα προσιτά στον ερασιτέχνη μουσικό εργαλεία είναι ότι του δημιουργούν την προσδοκία ότι πολύ εύκολα θα βγάλει το επαγγελματικό αποτέλεσμα που του υπόσχονται. Εγώ τουλάχιστον έτσι την «πάτησα». Η αλήθεια είναι περίπου έτσι. Μπορείς να βγάλεις αποτέλεσμα ασύλληπτο για τα δεδομένα προ 30ετίας πχ όμως χρειάζεται πολύ ψάξιμο, διάβασμα, πειραματισμό και επαφή με το αντικείμενο.

Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο για σένα να εκμεταλλευτείς την τεράστια γνώση στο ίντερνετ και να αρχίσεις συστηματικά να μαθαίνεις τι και γιατί το κάνεις. Δε θα βρεις το μαγικό VST, επειδή απλώς δεν υπάρχει. Όλα ξεκινούν από την καλή ηχογράφηση. Ψάξε στο youtube για τα βασικά της ηχογράφησης φωνητικών, συνήθως έχουν και οδηγίες για ένα βασικό σετάπ της κάρτας κτλ. Θα δεις ότι όλα παίζουν ρόλο, η απόσταση από το μικρόφωνο, η γωνία από την οποία τραγουδάς, ο χώρος κ.α. Και το βασικότερο όλων, Η ΦΩΝΗ σου, που είναι μοναδική. Για όλα αυτά δεν υπάρχει τυφλοσούρτης, δυστυχώς.

Αν όλα γίνονται σωστά στην ηχογράφηση και έχεις ένα σήμα με σωστά levels (να μην υπάρχουν κόκκινα, ούτε όμως να είναι πολύ χαμηλά) μετά μπορείς να βάλεις έναν compressor κι ένα eq για να φέρεις το αποτέλεσμα εκεί που θέλεις. Λίγο βάθος και έχεις ένα στοιχειώδες κανάλι vocals. Άντε και κανένα ντουμπλάρισμα (με plugin ή νέα ηχογράφηση για να αποκτήσει όγκο). Το Cakewalk έχει όλα όσα χρειάζονται για να γίνει η δουλειά. Το θέμα είναι να μάθεις τι πρέπει να κάνεις.

Αν δώσεις λεπτομέρειες μπορούμε να σε βοηθήσουμε να διαπιστώσεις αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο σετάπ σου. Γενικώς πάντως όταν ηχογραφούμε φωνητικά, αυτό που ακούμε, χωρίς καμιά επεξεργασία, απέχει έτη φωτός από το λουστραρισμένο αποτέλεσμα που ακούμε στους δίσκους με αποτέλεσμα να νομίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτό το «χαλάει λίγο η ποιότητα» που λες κάτι τέτοιο μου λέει! Μήπως τραγουδάς πολύ κοντά (τότε μπασάρει υπερβολικά η φωνή); Μήπως τονίζονται παραπάνω κάποια σύμφωνα; Για αυτά δε φταίει το μικρόφωνο και η κάρτα, είναι τεχνική στη φωνή (ή στην ηχογράφηση) που πρέπει να αποκτήσεις.

EDIT Υποθέτω ότι όταν ηχογραφείς φωνητικά φοράς ακουστικά και η φωνή ΔΕΝ ακούγεται από τα ηχεία σου (μόνιτορ) σωστά;

MikeJL:
Πολύ σωστά και ορθά αυτά που γράφεις και μεταξύ μας αυτή είναι και η σωστή πορεία για να ξεκινήσει κάποιος.
Απλά προσπαθώ σε λίγο χρόνο που διαθέτω λόγω καθημερινότητας να μάθω αρκετά πράγματα (προφανώς λάθος).

Στην υπόθεση σου έχεις λάθος, παρότι έχω ακουστικά μέχρι τώρα στις εγγραφές η φωνή ακούγεται από το monitor ηχείο μαζί με την κιθάρα, οπότε μάλλον παίζει βασικό ρόλο και πρέπει να το αλλάξω.

Θα επανέλθω με πιο σωστές ερωτήσεις και αφού έχω κάνει μια καλύτερη προεργασία, έχω επίσης (και κυριότερα) να μάθω να παίζω κιθάρα, ασχολούμαι 2-3 χρόνια μεν αλλά μόνος από το ιντερνετ και πλέον θα ψάξω κάποιον δάσκαλο ώστε να γίνει πιο σωστά το βήμα.

Και πάλι σε ευχαριστώ!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View