Ειδικά θέματα > Εκμάθηση – Πρώτα βήματα

Βοήθεια - Αλλαγή Τόνου σε τραγούδι.

(1/4) > >>

Lo.Lee.Ta:
Βλέπω στο Kithara.to , έχει ένα πεδίο κάτω από τους στίχους των τραγουδιών που το ονομάζει αλλαγή τόνου, (ημιτόνια).
Το οποίο λειτουργεί αυτόματα με πεδίο από το +6 έως -6.

Θέλω λοιπόν να ρωτήσω το εξής, για να αλλάξω εγώ τον τόνο σε κάτι συγχορδίες, φτάνει να μετατοπίσω όλες το ίδιο κατά πχ 5 ημιτόνια ή θα πρέπει να ξέρω σε ποια κλίμακα παίζει το τραγούδι ?

[c - e - f - g - Am] (αυτές είναι, αλλά σε κάποια σημεία, πρέπει να τραγουδήσω τόσο ψιλά, που η γαϊδουροφωνάρα μου, δεν          την παλεύει, ούτε στο καλύτερο όνειρό μου )

Συνήθως στο kithara.to κινούμαι στο -5 -6....

Αυτό δηλαδή τι μετατόπιση σημαίνει για τις παραπάνω συγχορδίες ?

thnk U Very Mats Moyts.

Καθόδιος (φλουτσ):
Εκ πρώτης όψεως το -5 μας κάνει
G Bb B C# Em
Με κάθε επιφύλαξη της ασχετοσύνης που με δέρνει...

Απόλλων:
Λογικά τα ακκόρντα που απεικονίζονται στο ταγούδι θα πρέπει να είναι τα αυθεντικά. Αν για κάποιο λόγο θέλεις να παίξεις το κομμάτι όπως το ακούς στο CD, τότε θα πρέπει να το παίξεις έτσι. Αν όμως θέλεις να φέρεις το τραγούδι σε ένα τόνο που θα ταιριάζει καλύτερα στη φωνή σου, τότε ανάλογα μετατοπίζεις (στην περίπτωσή σου κατεβάζεις, αφού δεν φτάνει η φωνή σου σε κάποια σημεία) τα ακκόρντα όπως σε βολεύει. Αν λοιπόν κατεβάσουμε τα C-E-F-G-Am πέντε ημιτόνια, θα έχουμε G-B-C-D-Em.

Ελπίζω να σε κάλυψα. Τώρα μη ρωτήσεις αν αυτό είναι μετατροπία, γιατί εκεί δεν την παλεύω εγώ... :P

gas-13:
Φιλέ Παναγιώτη,
Επειδή έχω δουλέψει παρά πολυ με το kithara.vu.to  θέλω να σου επισημανω δυο πραγματα. α) τα ακορντα τα ανεβαζουν  διάφορα παιδιά(?)σαν εμας, τουτέστιν απο επαγγελματίες μουσικοι μέχρι αυτοδίδακτοι καρα-ερασιτεχνες και β) αν είναι λάθος ανεβασμενα , η αλλαγή τόνου δεν διορθώνει το αρχικό λάθος. Με λιγα λογια πολλές φορες χρειάζονται τη δίκη μας παρέμβαση και όχι μονο στο ανεβοκατέβασμα. Όπως λες και συ σε άλλο ποσταρισμα, βάζουμε και το αυτακι μας να δουλεψει, συνυπολογίζοντας και το μέγιστο θέμα ,απο που μπορούμε εμείς να πούμε το τραγουδι.
Με αγάπη
Γιώργος


adr1anos:
Παναγιώτη, σου παραθέτω έναν πίνακα που έχω φτιάξει για δική μου ευκολία, με την χρήση του οποίου μπορείς να κάνεις transpose οποιοδήποτε κομμάτι, όσα ημιτόνια πάνω ή κάτω θέλεις:Δουλεύει ως εξής:

* Αποφάσισε πόσα ημιτόνια πάνω ή κάτω θα πάς.
* Διάλεξε όποια σειρά θέλεις, συνήθως για να κατεβάσεις ένα κομμάτι διαλέγεις την πρώτη και για να ανεβάσεις διαλέγεις την τελευταία.
* Βρες τα ακόρντα σου στην σειρά που διάλεξες και μάρκαρε τα με κύκλους
* Βρες μία νέα σειρά, πάνω ή κάτω, τόσες θέσεις όσα τα ημιτόνια που θα πας πάνω ή κάτω. πχ για να κατεβάσεις 3 ημιτόνια, κατέβα 3 σειρές.
* Για κάθε ακόρντο σε κύκλο που έκανες, κάνε κάθετες γραμμές στην στήλη τους και βρες πάνω ή κάτω το αντίστοιχο του στην νέα τονικότητα.
* Μάρκαρε τα νέα ακόρντα σου με κύκλους και τελείωσες.Η περιγραφή είναι πολύ πιο πολύπλοκη από την πράξη.. Παράδειγμα:Συνήθως κάνω αυτή την διαδικασία σε οδηγούς που θέλω να αλλάξω και για κάθε ακόρντο κάνω ένα search n replace στο word και τελειώνω πολύ γρήγορα.
 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View