Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Εφέ

Κατασκευή DIY: BYOC Classic Phaser – με φωτογραφίες και πλήρη περιγραφή

(1/10) > >>

adr1anos:
Όπως είχα γράψει και πρόσφατα, με έτρωγαν τα χέρια μου να φτιάξω κάποια πετάλια από kit που χρειάζομαι και έτσι παράγγειλα 2 DIY κιτς από τον Ευρωπαίο αντιπρόσωπο της BYOC, δύο πετάλια που ήθελα εδώ και καιρό, ένα Phaser και ένα Flanger.

Τα κιτ αυτά είναι εξαιρετικά καλοσχεδιασμένα, υπερέχουν σε σχεδιασμό, υλικά και ευελιξία από τα πετάλια στα οποία έχουν βασιστεί και επιπλέον ως ιδιο-κατασκευαζόμενα, είναι πολύ πιο οικονομικά από τα έτοιμα. Παράλληλα, με την προσοχή που βάζει κανείς στις δικές του κατασκευές, μπορούν να είναι πιο αξιόπιστα και προσεγμένα, έως επίσης και πολύ πιο όμορφα, χωρίς να υπολογίσουμε την προσωπική ικανοποίηση που παίρνει κανείς φτιάχνοντας τα, η οποία αγγίζει τα όρια του εθισμού!..

Κατωτέρω, περιγράφω για όσους ενδιαφέρονται, όλη την διαδικασία κατασκευής ενός BYOC Classic Phaser. Το Phaser αυτό είναι βασισμένο στο κλασσικό MXR Phase 90, όμως είναι επιπρόσθετα: πρώτον είναι True Bypass, δεύτερον εκτός του κλασσικού RATE έχει ένα επιπλέον ρυθμιστικό για το DEPTH που δεν υπάρχει στο original και τρίτον επιπλέον υποστηρίζει ταυτόχρονα Μπαταρία και Power Supply  9-18v χωρίς να απαιτείται η αφαίρεση της μπαταρίας.

Τέλος, στις απίθανα εκτενείς οδηγίες από site και στο forum της εταιρείας, για το ίδιο κιτ του BYOC Classic Phaser, για ακόμα πιο τρελούς «Modάκηδες», υπάρχουν προτάσεις με συγκεκριμένα κυκλώματα για την πρόσθεση 4άρων ακόμα MODS, για pot FEEDBACK, για pot ΜΙΧ και για διακόπτες 45/90 και για ήχο Vibe/Phase. Σχεδιάγραμμα και links από αυτά τα mods από το forum της BYOC παραθέτω στο τέλος.

Λίγα Links για να σας βάλω στην κουβέντα:
Ο κατασκευαστής των κιτ, BYOC που σημαίνει Build Your Own Clone
De Gier, ο Ευρωπαίος αντιπρόσωπος της BYOC
Το συγκεκριμένο πετάλι που κατασκευάζουμε, BYOC Classic Phaser
Οι αναλυτικές οδηγίες του κατασκευαστή για το συγκεκριμένο πετάλι
Reviews από το Harmony Central για το συγκεκριμένο πετάλι

ΞΕΚΙΝΑΜΕ:
Το πετάλι στο κιτ, όπως το παρέλαβα από τον Ευρωπαίο αντιπρόσωπο:



Τα περιεχόμενα του κιτ. Όλα όσα χρειάζεται κανείς για να φτιάξει το πετάλι, πλην των εργαλείων συγκόλλησης και των απαραίτητων για τον χρωματισμό του κουτιού:



Τα υπόλοιπα εργαλεία που χρειάζονται και δεν περιέχονται στο κιτ: Κολλητήρι, Καλάι (καλής ποιότητας), πενσούλα κοπής, τσιμπίδα, τανάλια απογύμνωσης καλωδίων, και για τους προχωρημένης ηλικίας «ΠΟΥΡΟΚΕΡΣ» (δική μου λέξη!..) σαν και εμένα με πρεσβυωπία, γυαλιά, φώς και λάμπα μεγέθυνσης:



Τα υπόλοιπα υλικά που χρειάζονται για την βαφή του αλουμινένιου κουτιού: Αστάρι αλουμινίου (γκρι), διαλυτικό ειδικό για αστάρι (προσοχή το αστάρι δεν διαλύεται σε νέφτι ή κοινό διαλυτικό, την πάτησα στην αρχή και δεν μπορούσα να καθαρίσω το πινέλο!.., όμως το ειδικό αυτό διαλυτικό κάνει και για τα χρώματα), τα βασικά χρώματα για μέταλλο, Άσπρο, Κόκκινο, Κίτρινο και Μπλε (από τα οποία, με ανάμιξη μπορούμε να φτιάξουμε όποιο άλλο χρώμα θέλουμε) και πινέλα.



Με τις οδηγίες ανά χείρας, ξεκινάμε την προσαρμογή των υλικών πάνω στην πλακέτα και την σταδιακή συγκόλληση τους, όπως προτείνει ο κατασκευαστής, με την σειρά ύψους τους που εξέχουν από την πλακέτα, πρώτα δίοδοι, μετά αντιστάσεις, ολοκληρωμένα (op-amps) πυκνωτές, τρανζίστορ, κλπ.
Η αναγνώριση των τιμών των διαφόρων εξαρτημάτων είναι πολύ απλή, καθώς οι οδηγίες περιγράφουν όχι μόνο πως πχ διαβάζουμε τις τιμές με τα χρώματα στις αντιστάσεις, αλλά και για όσους βαριούνται να μαθαίνουν απ’ έξω χρώματα, περιγράφονται και κατευθείαν τα χρώματα κάθε εξαρτήματος. Έτσι είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος λάθος στην τοποθέτηση. (Μπορεί όμως κάποιος να κάνει μία αστοχία στην συγκόλληση, όπως πχ έκανα εγώ!..) Συγκολλούμε λίγα-λίγα, και στην συνέχεια κόβουμε τα περισσεύματα από τους ακροδέκτες από όλα τα εξαρτήματα μας.

 

Στην συνέχεια προσαρμόζουμε καλώδια στην πλακέτα, και προχωράμε στην σύνδεση της με τα βύσματα και τα ποτενσιόμετρα. Και πάλι οι οδηγίες είναι καταπληκτικά αναλυτικές.





Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας! Δουλεύει το πράγμα? Ώρα να το συνδέσουμε με την κιθάρα, την μπαταρία και το ενισχυτή και να δούμε τι γίνεται.



Ωραία, δουλεύει το Bypass, το κύκλωμα όμως? ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Δεν ακούγεται τίποτα!!.. Κάτι έχω κάνει λάθος.. δεν είναι στην τοποθέτηση των υλικών, την έκανα με προσοχή (και δεν περίσσεψε και τίποτα (!), καλό σημάδι) κάτι μάλλον στραβό έγινε στο κόλλημα, κάπου υπάρχει μία μικρή αστοχία, ένα μικρό βραχυκυκλωματάκι.. Ώρα για το εργαλειάκι της «ΑΠΟΛΑΘΩΣΗΣ!!!!..» (debugging!..) 



Αυτό είναι ένα εξαιρετικά απλό εργαλειάκι το οποίο έφτιαξα με βάση οδηγίες και πάλι από το site της BYOC. Αυτοί το λένε Signal Tester. Στην πραγματικότητα όπως φαίνεται και στις οδηγίες κατασκευής του  είναι ένας απλός πυκνωτής σε σειρά με ένα βύσμα κιθάρας. Εγώ το βάσισα σε ένα παλιό χαλασμένο δοκιμαστικό κατσαβίδι, απλά για να έχω κάτι μυτερό. Θα μπορούσε να έχει στο τέλος του και ένα απλό καρφί..



Το βύσμα του Signal Tester μπαίνει στον ενισχυτή, το κροκοδειλάκι στην γείωση της μπαταρίας και με την ακίδα μπορούμε να ακουμπήσουμε όπου θέλουμε στο κύκλωμα και να «ακολουθήσουμε» το σήμα της κιθάρας, μέχρι όπου σταματάει, και εκεί θα είναι λογικά το πρόβλημα. Ο πυκνωτής κόβει οποιοδήποτε σταθερό voltage (DC) από το να πάει και να κάνει ζημιά στον ενισχυτή και επιτρέπει μόνο το εναλλασσόμενο voltage (ΑC), δηλαδή το σήμα της κιθάρας να περάσει και να ακουστεί.



Μετά από ακριβώς 2 λεπτά δοκιμές, περιόρισα το «πρόβλημα» σε μία μικρή περιοχή της πλακέτας. Και να ο ΈΝΟΧΟΣ: Μία μικρή τριχοειδής γραμμούλα καλάι από το κόλλημα βραχυκύκλωσε δύο σημεία. Μία μικρή επέμβαση και λίγο ξύσιμο και..



..ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ!!.. To σήμα ακούγεται, και το Phaser Phaseάρει (!!!..) μία χαρά. Ρυθμίζω το μικρό pot πάνω στην πλακέτα (το οποίο ρυθμίζει το bias των JFETs) με προσοχή, και πολύ ακρόαση, μέχρι να πετύχω ακριβώς την χροιά του Phase effect που μου αρέσει περισσότερο!.. Να κάτι ακόμα που δεν σου δίνουν τα εργοστασιακά πετάλια..



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ >>>>

adr1anos:
>>>>>> ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Έτσι, λίγο αργότερα, είμαι έτοιμος να βάλω το κύκλωμα στο κουτί, το οποίο έχει περαστεί πρώτα με αστάρι, για να πιάσει η μπογιά πάνω στο αλουμίνιο. Εάν κάνει ζάρες, το ξύνουμε λίγο με πολύ φίνο γυαλόχαρτο, μέχρι να είμαστε ικανοποιημένοι, χωρίς όμως να ξύσουμε όλο το πάχος από το αστάρι και να φανεί το αλουμίνιο. (μία βλακεία την οποία επίσης έκανα λάθος..) γιατί μετά θα πρέπει να το ξαναβάψουμε απαλά στα σημεία αυτά.. Πάνω στο κουτί, αφού στέγνωσε το αστάρι, έκανα με μολύβι λίγες γραμμές οδηγούς για το σχέδιο που είχα στο μυαλό μου.



Τώρα το θέμα των χρωμάτων είναι αυστηρά προσωπικό. Εγώ πάντα έκανα κέφι το πορτοκαλί του original MXR Phase 90, αλλά ήθελα να βάλω και την δική μου νότα για κάτι πιο χαρούμενο και πολύχρωμο. Ανακάτεψα σε μικρά μπουκαλάκια τα χρώματα που είχα στο μυαλό μου, λίγο την φορά, μέχρι να μου αρέσουν, και μάρκαρα το χρώμα τους στο καπάκι.  Έτσι, (μετά από αρκετούς πειραματισμούς και λερωμένα χέρια και ρούχα..) κατέληξα στο εξής:



Μετά, ένα βήμα αρκετά σημαντικό, για κάτι όπως αυτό το κουτί βαμμένο, για το οποίο κοπιάσαμε πολύ, και παράλληλα το οποίο είναι καταδικασμένο να το πατάμε, χρειάζεται απαραίτητα το: ΒΕΡΝΙΚΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ χρώματος, ειδικό για λαδομπογιές. Δύο τρία περάσματα με σπρέι, με λίγη αναμονή ανάμεσα, αρκούν για ένα στρώμα σκληρό και παράλληλα πολύ όμορφα γυαλιστερό που αναδεικνύει αλλά και προστατεύει την «δημιουργία» μας!..



Εδώ όμως είχα μία ακόμα αστοχία!.. Το βερνίκι που αγόρασα, παρότι έγραφε ότι κάνει για λαδομπογιές, τελικά εννοούσε ότι έκανε μόνο για λαδομπογιές ζωγραφικής για καμβά!. Έτσι όταν το έκανα σπρέι πάνω στο πετάλι, το χρώμα αντέδρασε χημικά και έκανε ζάρες!. Στην αρχή ενοχλήθηκα πολύ, γιατί η λαδομπογιά ήταν ήδη γυαλιστερή και κατάλαβα ότι έκανα μεγάλη βλακεία. Μετά όμως που ηρέμησα και το κοίταξα καλύτερα, έκανε μία πατίνα με σχέδια ανάγλυφα, η οποία δεν ήταν τόσο κακή, μάλιστα μετά από λίγο μου φάνηκε αποδεκτή και προκειμένου να ξαναβάψω όλο το πετάλι από την αρχή, την κράτησα. Αργότερα, άρχισε και να μου αρέσει!!.. Οι απόψεις, δικές σας.. Εσείς πάντως, αν βάλετε βερνίκι, σιγουρευτείτε ότι έχετε το κατάλληλο για την λαδομπογιά/χρώμα που χρησιμοποιήσατε..





Προσαρμόζουμε τα υλικά μέσα στο πετάλι. Όλα τα εξαρτήματα (ποτενσιόμετρα και βύσματα) μπορούν να μπουν από μέσα από το κουτί προς τα έξω, (άρα μπορούν να είναι κολλημένα από πριν, και για το συγκεκριμένο πετάλι είναι δυνατόν να το δοκιμάσεις αν λειτουργεί σωστά πριν το βάλεις στο κουτί, όπως και κάναμε)



Εξαίρεση αποτελεί το βύσμα εξωτερικής τροφοδοσίας, το οποίο πρέπει πρώτα να μπει στο κουτί από έξω, και μετά να κολληθεί!.. Αυτό είναι και το τελευταίο βήμα.



Και να το τελικό αποτέλεσμα. Κάτι μοναδικό, πολύ λειτουργικό και προπάντων που το φτιάξαμε με τα χεράκια μας, πολύ ποθητό και αγαπητό, σαν την παλιά καλή σπανακόπιτα της μάνας μας!!.





Όπως υποσχέθηκα στην αρχή, παραθέτω ένα σχεδιάγραμμα, για να δείτε μέχρι που μπορεί να φτάσει η τρέλα/μανία/δημιουργικότητα των MODS. Το πλήρες κύκλωμα περιλαμβάνει mod για pot FEEDBACK, mod για pot ΜΙΧ και mod για διακόπτες 45/90 και για Vibe/Phase. Το κύκλωμα αυτό και η φωτογραφία είναι πνευματική ιδιοκτησία του BYOC forum.



Αν επιχειρήσετε να κάνετε και όλα τα επιπλέον MODS, ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ!...

(-Ρε, τώρα που τελείωσα, λές να κάνω και το Feedback mod?.. ή το  Vibe/Phase?.. Λες να αξίζει?  δεν ξέρω.. για να ψάξω στο YouTube για κανέναν άλλο τρελό που το έχει κάνει, να το ακούσω και θα δούμε!...)
BYOC ULTIMATE MODED: MXR Phase 90 Script-era clone with all the extras!

Αυτά από εμένα, προσπάθησα να μην ωραιοποιήσω την διαδικασία, αλλά να παραθέσω με ειλικρίνεια και τις διάφορες βλακείες/αστοχίες μου, αφ’ ενός μεν διότι κάθε τέτοιο project στην πραγματικότητα έχει κάποιες αστοχίες που είναι μέρος της διαδικασίας, αλλά και αφ’ ετέρου να περάσω το ξεκάθαρο μήνυμα αυτές να μην μας αποθαρρύνουν από το να προσπαθήσουμε, διότι με λίγη επιμονή και προσήλωση όλα ξεπερνιούνται, όλα φτιάχνονται και τελικά ανταμειβόμαστε φτάνοντας στον στόχο μας!..

Καλή επιτυχία σε ότι φτιάξετε και κυρίως καλή διασκέδαση, γιατί πιστέψτε με, αν το καταφέρετε μία φορά, μετά δεν θα ξεκολλάτε!
Ήδη τώρα δουλεύω το Flanger ενώ παράλληλα σκέφτομαι τι άλλο θα παραγγείλω για να φτιάξω!..
Όταν το τελειώσω θα postάρω και από το Flanger λίγες φωτογραφίες.
Με αγάπη για όλους τους φίλους στο forum,
Αδριανός

BluesMe:
Άψογο !! :) :)

Ευχαριστούμε πολύ για την περιγραφή και τις φωτογραφίες...

RoyBatty:
Μπράβο,καλή δουλειά.
Πόσα πλήρωσες για μεταφορικά από το De Gier;

adr1anos:

--- Παράθεση από: RoyBatty στις 31/07/09, 11:36 ---Πόσα πλήρωσες για μεταφορικά από το De Gier;

--- Τέλος παράθεσης ---
Μόνο 16,66 ευρώ για 2 κιτ. Δυστυχώς όμως αποστέλλουν με το Ολλανδικό ταχυδρομείο, το οποίο στην Ελλάδα εξυπηρετείται από τα ΕΛΤΑ. Ως αποτέλεσμα, το πακέτο δεν παραδίδεται στο σπίτι αλλά φθάνει στο τοπικό σου κατάστημα ΕΛΤΑ από όπου πρέπει να το παραλάβεις εσύ. Η διαδικασία αυτή είχε αποτέλεσμα να παραλάβω τα κιτ πάνω από 3 εβδομάδες μετά την παραγγελία.

Edit: Μετά από συνεννόηση με τους πολύ φιλικούς ανθρώπους εκεί, αφού παρέλαβα τα αντικείμενα και μιλήσαμε σχετικά, με ενημέρωσαν ότι για την επόμενη παραγγελία μου θα χρησιμοποιήσουν ένα ταχύτερο μεταφορέα, με ελάχιστα παραπάνω χρήματα, συνολικά 20 ευρώ. Έχω ήδη targetάρει δύο ακόμα πετάλια που μου αρέσουν... από τον Σεπτέμβριο, μετά τις διακοπές!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View