Μουσικά όργανα και εξοπλισμός > Εφέ

Οδηγός DIY με Φωτο: Decor πεταλιών με Water Slide Decals

(1/7) > >>

adr1anos:
Μέσα στα χρόνια που αρθρογραφώ στο kithara γύρω από το DIY, δεν θυμάμαι άλλο θέμα να έχει ζητηθεί τόσο επίμονα και από τόσο πολλούς, όσο το θέμα της διακόσμησης κουτιών για πετάλια, με την μέθοδο των Water Slide Decals.

Και δικαιολογημένα, διότι άλλο να βάφει κανείς με το χέρι (που είναι σαφώς μία εξαιρετική τέχνη από μόνη της) και άλλο να μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε έτοιμο σχέδιο ή φωτογραφία και να προσθέτει άψογα γράμματα και γραφικά στο PhotoShop ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα της αρεσκείας του και να μπορεί να παράγει κουτιά επαγγελματικής όψης με τέλειο φινίρισμα.


Μερικά κουτιά που έφτιαξα με την μέθοδο αυτή είναι τα παρακάτω:





















Είμαι σίγουρος ότι όταν τελειώσουμε, θα μπορείτε να με ξεπεράσετε κατά πολύ, εφαρμόζοντας την δική σας φαντασία και δημιουργικότητα.

Υπομονή λοιπόν, το υλικό είναι πάρα πολύ και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε παρέα.

adr1anos:
Τι είναι τα Water Slide Decals
Είναι ειδικά φίλμ, κολλημένα σε υδατοπερατό χαρτί A4, αδιάβροχα και εκτυπώσιμα σε κοινούς εκτυπωτές Laser ή Inkjet για την διακόσμηση αντικειμένων.
http://en.wikipedia.org/wiki/Water_slide_decal
 
Οδηγίες εφαρμογής:
Αυτές είναι οι οδηγίες εφαρμογής που δίνει η craftycomputerpaper για τα Water Slide Decals: http://www.craftycomputerpaper.co.uk/content/pdf/CPL210_water_slide_LASER.pdf

Σαφώς δεν μας φτάνουν, και γι’ αυτό και παρατίθεται το παρόν Ποστ.

Σκοπός μου είναι να δείξω με απλά αλλά πλήρη βήματα, όλη την διαδικασία για την εφαρμογή των Water Slide Decals για την διακόσμηση πεταλιών.
 
Είδη Water Slide Decals
Υπάρχουν δύο είδη Water Slide Decals:
 
* Διαφανή τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν σε ήδη βαμμένη επιφάνεια, η οποία θα φαίνεται από κάτω, συνήθως είναι άσπρη για να απεικονίζονται σωστά τα χρώματα, αλλά όχι απαραίτητα.
* Αδιαφανή με άσπρο φόντο, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, βαμμένη ή άβαφη.
 

Ποια Water Slide Decals είναι καλύτερα για την διακόσμηση πεταλιών
Για μερική κάλυψη έτοιμων κουτιών, ή για την πρόσθεση γραμμάτων (labels) ή γραφικών σε έτοιμα, βαμμένα κουτιά, τα Διαφανή Water Slide Decals είναι μονόδρομος.

Για την πλήρη επικάλυψη κουτιών εξ΄αρχής, έχω δοκιμάσει και τα δύο είδη:
 
* Τα Διαφανή Water Slide Decals, απαιτούν την βαφή του κουτιού με αστάρι και μετά με κάποιο λευκό χρώμα μετάλλου, πριν να εφαρμοστούν. Το τελικό αποτέλεσμα, κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχει περισσότερο «βάθος» στα χρώματα. Πράγματι έχει κάποιο καλύτερο βάθος.  Όμως από το ύψος των ματιών μέχρι το pedalboard, δεν θεωρώ ότι μία τέτοια ελάχιστη διαφορά αξίζει τον παραπάνω κόπο της προετοιμασίας του κουτιού και την αναμονής ημερών να στεγνώσει πλήρως μέχρι να εφαρμόσετε το Water Slide Decal.
* Τα Αδιαφανή με άσπρο φόντο, εφαρμόζονται απευθείας πάνω στο μεταλλικό κουτί με ελάχιστη προετοιμασία. Το αποτέλεσμα είναι εφάμιλλο των προηγούμενων και η προετοιμασία μειώνεται στο ελάχιστο. Από τις δύο διαδικασίες, αυτή είναι και η πιο εύκολη, και αυτήν θα περιγράφω αναλυτικά στα επόμενα ποστ. 
Laser ή Inkjet
Κάθε μία από τις δύο κατηγορίες, υπάρχουν Water Slide Decals για εκτυπωτές Laser και για  εκτυπωτές Inkjet, Πρέπει να παραγείλετε την σωστή κατηγορία ανάλογα με τον εκτυπωτή σας. ΟΜΩΣ:

Τα Laser Water Slide Decals είναι σαφώς πιο σταθερά χρωματικά καθώς τα μελάνια των Laser είναι αδιάβροχα.

Εάν χρησιμοποιήσετε Inkjet Water Slide Decals, μετά την εκτύπωση, το φιλμ πρέπει να ψεκαστεί με το ειδικό ακρυλικό σπρέι που θα δείξουμε κατωτέρω, για να γίνει αδιάβροχο.

Συμβουλή μου είναι χρησιμοποιείστε Laser όπου μπορείτε, αν δεν έχετε εσείς δείτε αν έχει κάποιος φίλος.

 
Που τα βρίσκουμε
Υπάρχουν πολλοί προμηθευτές, και μπορείτε να παραγείλετε να σας έρθουν με το ταχυδρομείο. Προσωπικά, έχω αγοράσει και από τα δύο είδη από αυτό το κατάστημα στην Αγγλία: http://www.craftycomputerpaper.co.uk/default.aspx
 

Πόσα να πάρω
Για κάθε πλήρη επικάλυψη κουτιού, θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα πλήρες Α4 για κάποιον έμπειρο που δεν θα κάνει λάθη. 

Για μικρές παρεμβάσεις ή για την πρόσθεση γραμμάτων (labels) ή γραφικών σε έτοιμα, βαμμένα κουτιά, ένα Α4 μπορεί να κοπεί και να κάνει πολλές δουλειές.

Ο οδηγός αυτός θα σας προστατέψει από αστοχίες, αλλά πάντα για κάθε ενδεχόμενο, πάρτε μερικά επιπλέον να έχετε.

Συμβουλή μου είναι να αγοράσετε και από τα δύο είδη, Διαφανή και Αδιαφανή.

adr1anos:
Βήμα 1ο: Απεικόνιση του πεταλιού και μεταφορά στον υπολογιστή

Ξεκινάμε από το πετάλι που θέλουμε να καλύψουμε.

Χρειαζόμαστε μία σωστή σε κλίμακα απεικόνιση για να μεταφέρουμε στον υπολογιστή, που να περιέχει όλα τα εξωτερικά ρυθμιστικά του πεταλιού, ώστε να ξέρουμε που πρέπει να μπουν τυχόν γράμματα (labels) και πως θα κάτσουν τα γραφικά μας σε σχέση με ρυθμιστικά που θα εξέχουν, όπως ποτενσιόμετρα, διακόπτες και ο κεντρικός ποδοδιακόπτης. 
 
Ξαπλώνουμε λοιπόν το κουτί με την μπροστινή του πλευρά να ακουμπάει το χαρτί σε ένα καθαρό Α4, και διαγράφουμε το περίγραμμα του.
 


Ανάλογα με το κουτί και την κατασκευή του, πρέπει να χαραχθούν όλες οι πλευρές του, τουλάχιστον όλες οι πλευρές που θα καλυφθούν με το Water Slide Decal.
 
Προσπαθήστε να «περπατήσετε» το κουτί πάνω στο χαρτί, από την μία πλευρά στην άλλη, με όλες τις πλευρές του, μία μία πάντα από το κέντρο, χωρίς να το κουνήσετε και χαλάσει το σχέδιο.


 
Το σχέδιο που προκύπτει, πρέπει να σκαναριστεί, σε φυσικό μέγεθος από οποιοδήποτε scanner, και να περαστεί σε κάποιο πρόγραμμα γραφικών.
 
Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ το PhotoShop, αλλά εδώ έχω χρησιμοποιήσει το απλούστατο PowerPoint, που έχουμε σχεδόν όλοι και είναι εξαιρετικά εύκολο στην χρήση του.


 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μεταφορά από τον scanner του σχεδίου και η απεικόνιση του στο πρόγραμμα, πρέπει να είναι ακριβώς στα φυσικά μεγέθη. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, μετρήστε με ένα χάρακα το ύψος και το πλάτος του σχεδίου στο χαρτί, και μετά με το πρόγραμμα, επιβεβαιώστε σε χιλιοστά τα μεγέθη του σχεδίου στον υπολογιστή, να είναι σωστά.

 
Και ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΒΗΜΑ για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία μεταφοράς, καθώς πήραμε το σχέδιο με το κουτί πρόσωπο κάτω:

Το σχέδιο στον υπολογιστή, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΜΠΑΡΙΣΤΕΙ ως προς το δεξιά-αριστερά (Flip Horizontal) για να έρθει να κάτσει η εκτύπωση αργότερα σωστά στο κουτί, αλλιώς τα ρυθμιστικά θα βγούν ανάποδα (αντεστραμμένα ως προς το δεξιά-αριστερά).

Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τα γράμματα και τα γραφικά μας.

adr1anos:
Βήμα 2ο: Γραφικά, γράμματα και ότι άλλο τραβάει η φαντασία σας
 
Εδώ είναι η ευκαιρία να αφήσετε ελεύθερη την φαντασία σας, ως προς το τι θα έχει πάνω το πετάλι σας, σας εικόνες, φωτογραφίες, γράμματα, κλπ. Οι επιλογές είναι ατελείωτες.
 
Αυτό που κάνω εγώ (που δεν είναι απαραίτητα και αυτό που θα κάνετε εσείς) είναι βρίσκω αρχικά μία καλή φωτογραφία, που έχει κάποια συνάφεια με το θέμα του πεταλιού. Μετά την τοποθετώ όπως μου ταιριάζει στο πετάλι και την ταιριάζω με τα γράμματα που θέλω, σε χρώματα, σε μέγεθος και σε τοποθέτηση.
 
Ξεκινάμε από τα γράμματα (εάν βάλετε, δεν είναι απαραίτητο, εγώ σε πολλά πετάλια έχω αποφύγει τα μεγάλα ονόματα και έχω βάλει ένα γράμμα αρχικό, έτσι για την υπενθύμιση).  Τοποθετήστε τα labels που θέλετε, καθώς και ότι άλλα γράμματα διαλέξετε να υπάρχουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ποτενσιόμετρα έχουν knobs, τα οποία έχουν ένα συγκεκριμένο φάρδος: υπολογίστε το στην τοποθέτηση των γραμμάτων σας, αλλιώς τα γράμματα θα καταλήξουν κάτω από τα knobs σας!..
 

 
Πάμε να δούμε τι έκανα με αυτό το πετάλι: ΘΕΜΑ: Vanilla Overdrive, οπότε κάτι με παγωτό μου ήρθε στο μυαλό. Έψαξα, κατέβασα δεκάδες υποψήφιες φωτογραφίες και βρήκα την εξής, την οποία και τοποθέτησα στο πετάλι.
 

 
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ των φωτογραφιών εδώ, είναι όλα τα λεφτά. Προσέξτε ότι έκανα ένα mirror image της φωτογραφίας στο κάτω μέρος, ώστε η κάτω πλευρά να φαίνεται σαν συνέχεια της πάνω!.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οτιδήποτε εξέχει έξω από το διάγραμμα του κουτιού, ΘΑ ΚΟΠΕΙ!.. Μην επεκτείνεστε έξω από το σχέδιο, κάντε resize τις φωτογραφίες σας, να πέφτουν όμορφα μέσα στο κουτί.


Και εδώ, ένα εναλλακτικό σχέδιο για το πετάλι μου, που το βρήκα πιο πετυχημένο αλλά τελικά δεν το επέλεξα για λόγους καθωσπρεπισμού (βλακεία μου, μην κάνετε το ίδιο λάθος) ΧΑχαχα!.. ακούω τα σχόλια να έρχονται... (Κώστα στο είχα υποσχεθεί!..)
 



Έτοιμο λοιπόν το σχέδιο μας, ώρα να το φτιάξουμε σε αρχείο για να εκτυπωθεί σωστά.

Αφαιρούμε λοιπόν το αρχικό σχέδιο από την εικόνα και κρατάμε μόνο τα γραφικά μας.



Σώζουμε το αρχείο σε TIFF ή JPG και είμαστε έτοιμοι για την εκτύπωση δοκιμής.
 

adr1anos:
Βήμα 3ο: Εκτύπωση Δοκιμής
 
ΜΗΝ παραλείψετε αυτό το στάδιο, τουλάχιστον στις αρχικές σας προσπάθειες θα με θυμηθείτε, πολλαπλά. Τα κατεστραμμένα Water Slide Decals κοστίζουν πολλά λεφτά, χώρια την απογοήτευση και τον χαμένο χρόνο μιας αποτυχίας.
 
Σε ένα απλό Α4 χαρτί, και με πρόχειρη εκτύπωση για οικονομία, εκτυπώνουμε λοιπόν το αρχείο μας.
 

 
Ο ΣΚΟΠΟΣ μας εδώ είναι να βεβαιωθούμε ότι:

* Το μέγεθος της εκτύπωσης είναι σωστό και ακριβές
* Όλα πέφτουν στις σωστές θέσεις, φωτογραφίες, labels, γραφικά
* Όλες οι ΠΛΕΥΡΕΣ καλύπτονται σωστά
* Δεν υπάρχουν αστοχίες και λάθη
Τοποθετούμε λοιπόν το χαρτί μας πάνω στο πετάλι και βλέπουμε αν ταιριάζει παντού.
Τυλίγουμε  όσο το δυνατόν καλύτερα τις πλευρές, για να τσεκάρουμε την τοποθέτηση.
 

 
Τρυπάμε όλες τις τρύπες (όπως θα γίνει και με τα Water Slide Decals) για να δούμε ότι το σχέδιο που θα λείπει από το τελικό κουτί δεν δημιουργεί προβλήματα σε φωτογραφίες, labels ή γραφικά.
 

 
Εάν είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, έχετε τις ευλογίες μου να προχωρήσετε με το Real Thing.
ΟΜΩΣ εκεί τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα.
 

 
Συμβουλή μου είναι να μάθετε καλά που πάει τι, και πως ταιριάζουν τα πράγματα με την Εκτύπωση Δοκιμής.
Μετά, οι ευκαιρίες θα είναι πολύ λιγότερες..

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση
Mobile View